Τα «δύσκολα, εύκολα» και τα... «εύκολα, δύσκολα»

Τα «δύσκολα, εύκολα» και τα... «εύκολα, δύσκολα»

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Τα «δύσκολα, εύκολα» και τα... «εύκολα, δύσκολα»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού στην Πάτρα, για τον Μπόγρη και για το λάθος στο τέλος που ήταν της γραμματείας και όχι των διαιτητών.

Η συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιούμε είναι πως «έκανε τα εύκολα, δύσκολα», αλλά στην περίπτωση του Ολυμπιακού κόντρα στον Προμηθέα θα την διαφοροποιήσω λίγο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τα «δύσκολα, εύκολα» και εν συνεχεία τα «εύκολα, δύσκολα». Τρέφω τεράστια εκτίμηση για την ομάδα του Προμηθέα και το μπάσκετ που παίζει οπότε πριν καν το τζάμπολ λόγω των απουσιών (Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη) θεωρούσα πως θα συναντούσαν δυσκολίες οι παίκτες του Μπλατ.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να δίνει οποιαδήποτε ομάδα πέντε αγώνες (δύο ταξίδια) σε 9 μέρες και μάλιστα χωρίς το βασικό της δίδυμο ψηλών. Ποιος να φανταζόταν πως ο Μπόγρης θα έκανε ακόμη καλύτερη εμφάνιση από τη Μαδρίτη και ο Παπανικολάου εφάμιλλη με αυτή κόντρα στην Μπασκόνια...

Η ΑΜΥΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ

Παιχνίδι από το low post δεν υπήρχε.

Παιχνίδι από το pick 'n' roll απόντος του Σπανούλη στο παρκέ, δεν υπήρχε και στο πρώτο 5άλεπτο οι Πειραιώτες δε βλέπονταν.

Η είσοδος του αρχηγού του άλλαξε πλήρως την επιθετική λειτουργία, ο Μπόγρης βρήκε χώρο δράσης είτε από κοντά είτε με σουτ από τα 5 μέτρα και έτσι έγινε ένα 13-0 στην δεύτερη περίοδο.

Αυτό όμως δε θα ήταν τίποτα αν δεν είχαν αλλάξει διάθεση στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Δεν υπήρχε παίκτης που να βρισκόταν στο παρκέ και να μην έδινε το 100% στην άμυνα. Το σχήμα με Σπανούλη, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Μπόγρη για ένα τρίλεπτο δεν άφηνε τους Πατρινούς να δουν το καλάθι.

Η άμυνα έκανε και την επίθεση ευκολότερη αφού βγήκαν οι πρώτοι αιφνιδιασμοί (Ουίλιαμς Γκος), πήραν αυτοπεποίθηση και ευστόχησαν σε μακρινά σουτ ανοίγοντας την άμυνα του Προμηθέα.

Σημαντική νίκη για τη συνέχεια στην Πάτρα και επιτέλους ρεπό (μέρα χωρίς προπόνηση, αλλά με ταξίδι δεν θεωρείται ρεπό) αύριο για τους παίκτες. Υπάρχει έντονη ανάγκη για ξεκούραση ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ακόμη πιο σημαντικό πως η νίκη ήρθε επί ενός ποιοτικού αντιπάλου ξεκουράζοντας ταυτόχρονα δύο βασικούς σου παίκτες.

ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ

Στο τέλος δε μου άρεσε η αντίδραση του Ολυμπιακού στην πίεση του Προμηθέα, αλλά τη θεωρώ 100% δικαιολογημένη. Αφενός η κούραση επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τη σκέψη και κάτι τέτοιο συνέβη στο μυαλό των παικτών του Μπλατ. Επίσης στο παρκέ βρισκόταν μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα που βρήκε τρόπο να μειώσει. Το έκαναν μπασκετικά, χωρίς ίχνος τύχης.

Τα μαζεμένα λάθη του Ουίλιαμς Γκος επίσης τα θεωρώ δικαιολογημένα λόγω της απειρίας του. Προσωπικά δε με ενόχλησε το λάθος στο κέντρο που πρόσφερε lay up, όσο νωρίτερα μία επίθεση που πήρε με τον ΛεΝτέι να είναι πιο μόνος του από κι από τον οπαδό της Μπασκόνια τις προάλλες στο ΣΕΦ. Αν την έδινε θα γινόταν το 68-79 με 2 λεπτά στο χρονόμετρο.

Μικρός είναι, θέληση έχει, ικανότητες έχει, θα μάθει (πιστεύω) να ανταποκρίνεται σε τελευταία λεπτά αναμετρήσεων.

«ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ» Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Καλό είναι να μαθαίνουμε κάποιες λεπτομέρειες στους κανονισμούς οπότε ας γράψω λίγα λόγια για την τελευταία φάση.

Ο διαιτητής είδε γραμμή πριν το φάουλ στον Παπανικολάου. Κι εμείς το είδαμε μετά από 5 ριπλέι ότι ήταν λάθος απόφαση. Ο Πουρσανίδης έκανε λάθος γιατί κοιτούσε ψηλά αντί για χαμηλά ως όφειλε, αλλά ως εκεί.

Εδώ έρχεται μία σημαντική διαφορά μεταξύ Euroleague και FIBA.

Στην Euroleague ΜΠΟΡΕΙΣ να πας στο instant replay για τον χρόνο και για να δεις αν πατούσε παίκτης γραμμή (άλλαξε από πέρυσι όταν ο Λαμόνικα αδίκησε τον Γκιστ).

Στην FIBA ΜΠΟΡΕΙΣ να πας ΜΟΝΟ για το χρόνο. Δεν μπορείς να διορθώσεις την απόφασή σου ακόμη κι αν δεις πως έκανες λάθος.

Αν ήταν παιχνίδι Euroleague η μπάλα θα έμενε στον Ολυμπιακό. Τώρα που ήταν ματς της FIBA δε γινόταν να δώσει τη μπάλα στον Ολυμπιακό.

Για τα 3.4 δευτερόλεπτα που είχαν διπλάσια διάρκεια ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ παρά η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ που κοιμήθηκε του καλού καιρού.

Κλείνοντας αυτή την παράγραφο να πω πως δε θα είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά αν δεν ήταν μαζεμένοι 5 παίκτες του Ολυμπιακού (άρα 10 με τους αμυντικούς που πίεζαν) μπουλούκι σε απόσταση 5-6 μέτρων κι είχε γίνει μία επαναφορά της προκοπής.

ΥΓ: Ο Παπανικολάου όταν δε σκέφτεται το σουτ πρέπει να έχει ποσοστό πάνω από 60%. Όταν βγάλει ένα μικρό δισταγμό, δεν πρέπει να ξεπερνά το 25%.

ΥΓ 2: Δήλωση Ντέιβιντ Μπλατ: «Αυτό που έχει κάνει ο Γιώργος Μπόγρης στα τελευταία παιχνίδια με τον σημαντικό χρόνο που του έχει δοθεί δείχνει πόσο επαγγελματίας είναι και τι προσωπικότητα και χαρακτήρα έχει. Και να σας πω την αλήθεια, είμαι στον χώρο πολλά χρόνια όπως ξέρετε και με την θέληση του Θεού θα παραμεινω για κάμποσα ακόμα, αλλά όπου πάω θα πάρω μαζί μου αυτόν τον παίκτη. Για αυτό και ο Ολυμπιακός τον πήρε πριν έρθω εγώ. Γιατι το κατάλαβαν αυτό. Είναι αυτό που θέλει η ομάδα».

ΥΓ 3: Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Να κρίνετε τον Μπόγρη ως τρίτο σέντερ, όχι ως πρώτο ή δεύτερο. Σκεφτείτε πως άλλες ομάδες έχουν 4-5 σέντερ και παρακαλάνε να βρουν από κάποιον, τα νούμερα τα οποία προσφέρει ο Μπόγρης στα τρία τελευταία ματς που χρειάστηκε να βγει μπροστά.

ΥΓ 4: Μακράν του δεύτερου... το ωραιότερο μπασκετικό περιβάλλον στο «Τόφαλος». Χίλια μπράβο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.