Ροδόπουλος: «Ο Πιτίνο είναι Νεοϋορκέζος, μάγκας και τσακάλι»

Ροδόπουλος: «Ο Πιτίνο είναι Νεοϋορκέζος, μάγκας και τσακάλι»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ροδόπουλος: «Ο Πιτίνο είναι Νεοϋορκέζος, μάγκας και τσακάλι»

bet365

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος γνωρίζει τον Ρικ Πιτίνο όσο κανείς άλλος Έλληνας και σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr εξήγησε γιατί αποτελεί μπασκετική διάνοια, τον χαρακτήρισε «τσακάλι» και στάθηκε στα στοιχεία που θα χρειαστεί για να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Αρμάνι Μιλάνο παίζουν στο νέο Pamestoixima.gr με σούπερ αποδόσεις.

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος έχει παρακολουθήσει training camp του Ρικ Πιτίνο τόσο στο Λούιβιλ όσο και στο Κεντάκι. Παράλληλα, ήταν «παρών» σε σεμινάρια προπονητής στα οποία ήταν ομιλητής ο 66χρονος προπονητής τον οποίον μάλιστα γνώρισε πριν από περίπου 35 χρόνια, όταν ο Πιτίνο ήταν στο τεχνικό επιτελείο των Μπόστον Σέλτικς.

Σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr ο κόουτς Ροδόπουλος σκιαγράφησε τον Αμερικανό τεχνικό και εξήγησε γιατί πιστεύει ότι θα πετύχει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Ρικ Πιτίνο;

«Η άποψή μου είναι εξαιρετική. Είναι από τους πιο ταλαντούχος προπονητές των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον στα τελευταία 35 χρόνια. Είναι ο εμπνευστής της match up press, μιας εξελιγμένης μορφής πίεσης, ένα μοντέλο το οποίο στο ΝΒΑ δεν πέτυχε γιατί διαπιστώθηκε ότι η ατομική ικανότητα πλεονεκτεί έναντι της ομαδικής αντίδρασης, αλλά έκανε θραύση στο κολεγιακό Πρωτάθλημα. Την εφάρμοσε στους Σέλτικς, όταν ήταν ασίσταντ του μεγάλου δασκάλου Χιούμπι Μπράουν, αλλά όπως προανέφερα δεν είχε επιτυχία. Η ουσία για τον Πιτίνο είναι ότι πέρασε απ’ όλα τα στάδια της προπονητικής».

Εσείς επηρεαστήκατε από τη φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο. Εκτιμάτε ότι θα την δούμε και στον Παναθηναϊκό;

«Προσωπικά επηρεάστηκα από τις πρακτικές του Πιτίνο και εφαρμόσαμε αυτή την άμυνα στον Φίλιππο το 1988. Μέχρι τότε, κανείς δεν το είχε επιχειρήσει και νομίζω ότι παραμένουμε η μόνη ομάδα που το έκανε στην Ελλάδα. Τώρα με τον Πιτίνο, μάλλον θα το δούμε και στον Παναθηναϊκό. Εύχομαι μόνο να αφήσει τις πόρτες ανοιχτές ούτως ώστε να πηγαίνουν οι προπονητές στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού και να μαθαίνουν».

Μπορεί να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο μπάσκετ;

«Ναι, μπορεί να προσαρμοστεί γιατί έχει απίστευτο ταλέντο. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται κάπου μεταξύ του ΝΒΑ και του NCAA. Επίσης, το μπάσκετ που παίζουν τα κορυφαία 5-6 κολέγια ουσιαστικά είναι προσαρμοσμένο στα πρότυπα του ΝΒΑ. Υπάρχει κι ένα ακόμη στοιχείο. Η επίθεση στο NCAA μειώθηκε στα 30 δευτερόλεπτα, οπότε η διαφορά με τον αντίστοιχο χρόνο του ευρωπαϊκού δεν είναι μεγάλη».

Προφανώς θα παίξει ρόλο και ο χαρακτήρας του…

«Τότε να ξέρετε ότι ο Πιτίνο είναι μάγκας Νεοϋορκέζος. Έχει περάσει πολλά στη ζωή του κι αυτό είναι… peaceof cake που λένε και οι Αμερικάνοι. Το μειονέκτημα είναι ότι αναλαμβάνει στα μέσα της χρονιάς. Αν γινόταν το καλοκαίρι θα ήμουν πιο σίγουρος. Είναι πολύ έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος. Προσωπικά παρακολούθησα training camp του στο Κεντάκι και στο Λούιβιλ, αλλά και σεμινάρια στα οποία ήταν ομιλητής. Ο Πιτίνο είναι τσακάλι και θεωρώ ότι δεν θα έχει δυσκολία στην προσαρμογή του».

Μπορεί με το υλικό που διαθέτει ο Παναθηναϊκός να εφαρμόσει την προπονητή φιλοσοφία του;

«Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Νομίζω ότι θα χρειαστεί σίγουρα έναν ψηλό κι έναν κοντό αλλά αυτό εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Το υλικό του Παναθηναϊκό δεν είναι τόσο καλό, εκτιμώ ότι ο Πιτίνο θα ζητήσει ενίσχυση κι εκεί έχει τον τρόπο και την εμπειρία για να φέρει αυτό που χρειάζεται».

Ένας προπονητής 66 ετών με τόσο μεγάλο βιογραφικό, μπορεί να βρει κίνητρο;

«Κι αυτό είναι ένα ερώτημα αλλά πιστεύω ότι για να έρχεται στην Ελλάδα προφανώς το έχει. Βέβαια στην Αμερική ο προπονητής ηλικίας 66 χρόνων δεν είναι μεγάλος, στην Ευρώπη το έχουμε παρεξηγήσει. Στην Ελλάδα βέβαια λέμε επίσης ότι ο τάδε είναι καλός προπονητής ή όχι κόουτς και γενικώς τα έχουμε μπερδέψει».

Στο ΝΒΑ συμβιβάζονται εύκολα με μια ήττα, στην Euroleague και κυρίως στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Πόσο εύκολο είναι να το αντιληφθεί;

«Γι’ αυτό είπα ότι είναι σκληρός Νεοϋορκέζος μάγκας. Προφανώς ξέρει την κατάσταση και θα καταλάβει αμέσως τι γίνεται. Ο Πιτίνο ξέρει ότι έρχεται σε μια διοργάνωση που θυμίζει τα PlayOffs του ΝΒΑ γιατί άλλο Πρωτάθλημα γίνεται στην κανονική διάρκεια κι άλλο στα Play Offs. Η Euroleague δείχνει να πηγαίνει προς το μοντέλο του ΝΒΑ με τους δύο αγώνες την εβδομάδα, γι’ αυτό βλέπουμε πλέον κουρασμένους παίκτες. Γιατί αυτό που γίνεται στο ΝΒΑ δεν είναι τόσο απλό, απαιτεί σωματική δύναμη για να ανταποκριθείς».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα