Ένας... Ντομινίκ με πολλούς αστερίσκους

Ένας... Ντομινίκ με πολλούς αστερίσκους

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ένας... Ντομινίκ με πολλούς αστερίσκους

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον Ρικ Πιτίνο, τους λόγους για τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη επιλογή, υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ εξηγεί πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η επικείμενη πρόσληψη και σε μια «win-win» κατάσταση.

Παναθηναϊκός – Μιλάνο με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Δίπλα από το όνομα του Ρικ Πιτίνο, μόνο μία λέξη θα μπορούσε να μπει: Respect!

Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους προπονητές που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ του NCAA. Έναν πραγματικό θρύλο του μπάσκετ. Ένα τεράστιο όνομα της προπονητικής. Κάτι σαν τον Φιλ Τζάκσον ή τον Πατ Ράιλι του (δύσκολου και απαιτητικού) κολεγιακού πρωταθλήματος. Και προσέξτε. Όλα τα κολεγιακά σπορ (από μπασκετ και μπέιζμπολ, μέχρι φουτμπολ, χόκεϊ και στίβο!) έχουν μεγαλύτερη απήχηση και προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερης μάζας ανθρώπων όσον αφορά τους κατοίκους των ΗΠΑ.

Ένας λόγος παραπάνω για να είναι περισσότερο προσεκτικοί στα πάντα όλοι όσοι εμπλέκονται με το NCAA. Oι ικανότητες του Ρικ Πιτίνο κατάφεραν να φτάσουν και μέχρι το ΝΒΑ έχοντας καθίσει στον πάγκο δύο θρυλικών ομάδων όπως είναι οι Νιου Γιορκ Νικς και οι Μπόστον Σέλτικς. Μιλάμε για μια επιλογή προπονητή για τον Παναθηναϊκό από το πάνω ράφι αφού το όνομά του χρίζει μεγάλους σεβασμού και αναγνωρισιμότητας στην Αμερική.

Φυσικά η επιλογή την οποία αποκάλυψε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το gazzetta.gr, είναι κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενη και «γεννάει» πολλά ερωτηματικά ως προς το «αν μπορεί να πετύχει» και μάλιστα άμεσα σε μια ομάδα που δεν είναι δική του, σε μια χώρα που την κοιτούσε μόνο από τον χάρτη και σε μια Ήπειρο που απλά γνώριζε την ύπαρξη μιας διοργάνωσης με το όνομα... EuroLeague. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Τα θετικά της επιλογής

> Από το 1974 έως και το 2017, ο Ρικ Πιτίνο «έφαγε» τους πάγκους με το κουτάλι. Κοινώς... 43 χρόνια ενεργός προπονητής! Από τα 43 αυτά χρόνια τα έξι ήταν στο ΝΒΑ και τα υπόλοιπα 37 στα κολέγια. Τα νεαρά παιδιά που πέρασαν από τα χέρια του; Άπειρα! Έχοντας θητεύεσει και στο πλευρό του θρυλικού Τζιμ Μποχάιμ στο Σίρακιους, πήρε τις καλύτερες βάσεις για να ξεκινήσει την δική του καριέρα. Μια καριέρα που στέφθηκε με αμέτρητες επιτυχίες, βγάζοντας παίκτες που έκαναν το δικό τους ξεπέταγμα σε ΝΒΑ ή και Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό στοιχείο του Παναθηναϊκού διαθέτει μεγάλο potential και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Φανταστείτε να δουλέψουν οι Παπαπέτρου, Μήτογλου, Καλαϊτζάκης, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης με έναν προπονητή που έκανε ακριβώς ΑΥΤΟ το πράγμα καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του... Αν μη τι άλλο το κέρδος στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κομμάτι θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι η ζημιά ή η στασιμότητα.

> Πρώτον. Έχει μεγάλο όνομα και το ξέρει. Γνωρίζει ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ρισκάρει και να «παίξει» με την υστεροφημία του. Έστω και αν είχε -προσωρινά- αποσυρθεί από τους πάγκους. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως διαθέτει και τεράστιο κίνητρο. Να πετύχει σε ένα παντελώς άγνωστο περιβάλλον. Δεύτερον και σημαντικότερον. ΘΕΛΕΙ να επιστρέψει στο ΝΒΑ και ξέρει ότι αν και εφόσον παρουσιάσει έργο σε μια ομάδα της EuroLeague όπως ο Παναθηναϊκός, για τον λόγο του ότι είναι ΤΟΣΟ γνωστός στην Αμερική και ΟΛΑ τα μέσα θα τον παρακολουθούν στενά, θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην προπονητική ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ. Οπότε μιλάμε για μια «win-win» κατάσταση.

> Σε συνέχεια των προηγούμενων, ο Παναθηναϊκός αυτομάτως έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα παγκόσμια μέσα. Από το ESPN και το Yahoo Sports, μέχρι στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά Μέσα. Τι σημαίνει αυτό; Ένας προπονητής με την προσωπικότητα και την ιστορία του Ρικ Πιτίνο μπορεί να προσελκύσει και παίκτες οι οποίοι, είτε θα ήθελαν να δουλέψουν με τον 66χρονο προπονητή, είτε θα ήθελαν να πάνε σε μια ομάδα για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος. Παίκτες οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις να έβαζαν ως πρώτη τους προτεραιότητα το οικονομικό. Τώρα ίσως αυτό να αλλάξει. Δεν λέω ότι θα αλλάξει, αλλά είναι μια πιθανότητα.

> Ο Πιτίνο γνωρίζει την ομάδα και πάνω-κάτω τι θα συναντήσει στο ΟΑΚΑ. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, όταν επικοινώνησε το gazzetta.gr μαζί του. Γνώριζε πράγματα και καταστάσεις, έκανε ειδική αναφορά στον Καλάθη, ενώ υπογράμμισε ότι η ομάδα θα χρειαστεί ενίσχυση, τόσο μέσα στη ρακέτα, όσο και στην περιφέρεια. Αν μη τι άλλο έρχεται διαβασμένος και σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι (πιθανές) επιλογές παικτών που θα κάνει.

Τα αρνητικά της επιλογής

> Σίγουρα δεν γίνεται να είναι όλα ρόδινα για έναν προπονητή, ο οποίος θα περάσει τον Ατλαντικό στα 66 του χρόνια προκειμένου να δουλέψει σε ευρωπαϊκή ομάδα. Καλά είναι όσα διαβάσατε αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε με πιθανότητες, αυτές δεν είναι με το μέρος του. Όσο κοντά (αλλά και μακριά) να είναι το κολεγιακό με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, διαφορές υπάρχουν και μάλιστα πολλές. Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, με τελείως διαφορετικές νοοτροπίες και τελείως διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Μετάβαση που δεν κάνουν εύκολα προπονητές. Εκείνος το τόλμησε...

> Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί ΑΜΕΣΑ και να φέρει και αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ προκειμένου να σωθεί η χρονιά. Πότε θα μπει στην ομάδα; Πότε θα κάνει προπόνηση; Πότε θα δείξει τα plays του; Πότε θα τα εμφυσήσουν οι παίκτες; Πότε θα καταλάβει που πραγματικά βρίσκεται; Αν ήταν προπονητής με ευρωπαϊκή εμπειρία, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Τώρα, ρίσκο...

> Δεν τον βοηθάει καθόλου το πρόγραμμα. Σε συνδυασμό με τη μηδενική του εμπειρία από την EuroLeague θα κληθεί να καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στη συνέχεια έχει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και άλλα τέσσερα ματς τον Ιανουάριο, εκ των οποίων τρία εκτός έδρας! Μπορείτε και από μόνοι σας να καταλάβετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Βέβαια γι' αυτό θα υπάρχουν οι Βόβορας, Παναγιωτόπουλος, Αλβέρτης, Παππάς. Να του δείξουν και να τον καθοδηγήσουν.

> Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του. Όσο καλός προπονητής και αν είναι, οι εμπλοκές του σε διάφορα σκάνδαλα τα τελευταία οκτώ χρόνια γεννούν -αν μη τι άλλο- ερωτηματικά. Ερωτηματικά που γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όταν μερικά από τα Μέσα της Αμερικής, σε κάποιες εκπομπές που μεταδόθηκαν μετά την είδηση για την επικείμενη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό, έλεγαν χαρακτηριστικά: «Το πιστεύετε; Ο Ρικ Πιτίνο βρήκε δουλειά...» αφήνοντας υπονοούμενα για τον πρότερο βίο του.

Εν κατακλείδι θα τονίσω και πάλι ότι ο Ρικ Πιτίνο είναι ένας προπονητής, που στο άκουσμα του ονόματός του, απλά λες «δεν γίνεται να έρθει ποτέ στην Ευρώπη». Μιλάμε για τέτοιο μέγεθος. Τώρα αν πιάσει ή δεν πιάσει, είναι άλλο θέμα και θα φανεί μέσα στο παρκέ. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τον αντίστοιχο... Ντομινίκ Ουίλκινς των πάγκων. Θυμάστε τον πάταγο το καλοκαίρι του '95 με τον «human highlight film»; Ε, μιλάμε για κάτι αντίστοιχο. Έτσι, για να καταλάβετε το πραγματικό μέγεθος του συγκεκριμένου προπονητή.

YΓ1: Ό,τι και αν πούμε ή να γράψουμε για το Τσάβι Πασκουάλ θα είναι λίγο. Πραγματικός ΚΥΡΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Ξέχωρα από την προπονητική, τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν. Θα μπορούσε κάποιος να μιλάει με τις ώρες μαζί του. Adiós Señor Xavi.

ΥΓ2: Τα αγωνιστικά προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρά την έλευση νέου προπονητή. Χρειάζονται αλλαγές και μάλιστα άμεσα!

ΥΓ3: Δεν είναι τελικός το ματς με την Αρμάνι. Είναι τελικοί ΟΛΑ τα ματς από εδώ και στο εξής. Απλά κόντρα στους Ιταλούς ο Παναθηναϊκός ΟΦΕΙΛΕΙ να κάνει την αρχή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...