Που πήγαν οι σουτέρ και η... σοβαρότητα;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Που πήγαν οι σουτέρ και η... σοβαρότητα;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί την εβδομαδιαία επισκόπηση της αγωνιστικής στην Basket League και σχολιάζει τις τελευταίες εμφανίσεις των «αιωνίων αντιπάλων» στην Ευρώπη.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Με την 3η σεζόν της Euroleague (με το ισχύον format των 30 αγωνιστικών) να βρίσκεται σε εξέλιξη, το δείγμα της μετάβασης των «αιωνίων» από την Ευρώπη στην Ελλάδα είναι αρκετά ασφαλές, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, που τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου, μοιάζει αδιαμφισβήτητο:

Ο Παναθηναϊκός (4-0) δίνει πολύ λιγότερα δικαιώματα και παρουσιάζεται μακράν πιο συνεπής από τον Ολυμπιακό στις εγχώριες υποχρεώσεις του! Ακόμη κι αν προέρχεται από ήττες που, όπως και να έχει, χαλάνε το κλίμα και προκαλούν τις πρώτες μεγαλόφωνες γκρίνιες στο «πράσινο» στρατόπεδο...

Παρ' όλα αυτά κόντρα στο Ρέθυμνο, οι «πράσινοι» ξεπέρασαν γρήγορα το μουδιασμένο ξεκίνημα και στην 2η περίοδο «έχτισαν» μία διαφορά άνω των 20 πόντων που τους επέτρεψε να φτάσουν σε μία ούτως ή άλλως αναμενόμενη νίκη (88-64).

Ο Τσάβι Πασκουάλ, που δεν είχε όρεξη για πολλές κουβέντες, έμεινε ικανοποιημένος από την «ηχηρή» επιστροφή του Ματ Λοτζέσκι (16π. & 3ρ. με 7/8 σουτ σε 20') και τις «κερδισμένες» ευκαιρίες που έδωσε σε Παπαγιάννη (7π., 7ρ. & 2κοψ.) και Καλαϊτζάκη (7π., 3ρ. & 2ασ.).

Αν εξαιρέσουμε το ελληνικό πρωτάθλημα, πάντως, στο οποίο ο «εξάστερος» δέχεται κατά μ.ο. 65,5 πόντους και δεν έχει επιτρέψει σε κανένα ματς πάνω από 70, η έως τώρα εικόνα του «τριφυλλιού» στην Euroleague κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών.

Μέχρι στιγμής δεν πείθει ότι έφτασε η ώρα της ευρωπαϊκής υπέρβασης

Η μοναδική έξοδος από την Ελλάδα στέφθηκε με ήττα από αντίπαλο της τελευταίας «ταχύτητας» της διοργάνωσης (Μπάγερν), οι δύο νίκες ήρθαν απέναντι στην πρωτάρα Γκραν Κανάρια και την Μακάμπι, που παρατάχθηκε με απουσίες, ενώ η πρώτη μάχη με υπολογίσιμο αντίπαλο (την πολύ ανανεωμένη φέτος Ζάλγκιρις), απέφερε την πρώτη εντός έδρας, «ρίχνοντας φως» σε αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν άμεσα!

Με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα, οι «πράσινοι» θα δυσκολευτούν αφάνταστα αν εξακολουθήσουν να στηρίζονται στο σκοράρισμα του Καλάθη, που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες (32,7% με 17/52 σουτ εντός πεδιάς)! Ο Saras προτίμησε να του επιτρέψει το σουτ και την διείσδυση, παρά να του στείλει δεύτερο παίκτη και να χάσει από την δημιουργία του (μ.ο. 9,0ασ.) και στο τέλος δικαιώθηκε. Ο Νικ μπορεί να γύρισε το ματς με προσωπικές ενέργειες (από το -17), στις κρίσιμες τελευταίες κατοχές όμως, αστόχησε από μακριά (δεν είναι και ο καλύτερος μακρινός σουτέρ του κόσμου), όπως άλλωστε έκαναν και οι συμπαίκτες του.

Στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, οι πρωταθλητές σουτάρουν με 28,4% στα τρίποντα (πέρυσι με Ρίβερς, Τζέϊμς, Σίνγκλετον και Ντένμον είχε 35,6%) και η απουσία κλασσικού σουτέρ (πλην του Λοτζέσκι που δεν έπαιξε με τους Λιθουανούς), δείχνει κάτι περισσότερο από εμφανής στο εφετινό ρόστερ.

Η τρίτη φορά θα είναι... φαρμακερή!

Στο "Nick Galis Hall" της Θεσσαλονίκης, η... σύμπτωση επαναλήφθηκε επομένως παύει να θεωρείται σύμπτωση! Για 3η φορά στα μέχρι στιγμής τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός (4-0) παρουσιάστηκε νωθρός, άνευρος και χωρίς διάθεση να παίξει καλό μπάσκετ και όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αν δεν έπαιζε ο Σπανούλης (11π., 6ρ. & 5ασ.) κι αν υπήρχε 2-3 λεπτά έξτρα χρόνος, θα κινδύνευε με ήττα από μία ομάδα που μετά βίας σκοράρει 65 πόντους!

Οι «ερυθρόλευκοι» που απώλεσαν μία διαφορά 18 πόντων και ηττήθηκαν κατά κράτος σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, σούταραν με 18,2% στα τρίποντα (4/22) και σε γενικές γραμμές έδωσαν την εντύπωση ότι έκαναν αγγαρεία, παρουσιάζοντας μία νοοτροπία ομάδας που νομίζει ότι θα κερδίσει (68-64) μόνο με τις φανέλες. Το ίδιο συνέβη (σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό) και κόντρα στην Κύμη και τον Χολαργό στις δύο πρώτες αγωνιστικές, ενώ το διαφορετικό πρόσωπο που έβγαλαν κόντρα στον Ήφαιστο, είχε εν πολλοίς να κάνει και με την βαριά ήττα που είχαν υποστεί 48 ώρες νωρίτερα, μέσα στο σπίτι τους από την Αρμάνι Μιλάνου.

Για την αγωνιστική αυτή αδιαφορία, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει κατά πρώτον ο Ντέϊβιντ Μπλατ, εν συνεχεία οι Έλληνες και τελευταίοι είναι που φταίνε οι νεοφερμένοι ξένοι παίκτες, που ακόμη δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν σε κάθε παιχνίδι της Basket League! H αίσθησή που αποκομίζω είναι ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο 59χρονος Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός παραείναι χαλαρός με τους παίκτες του και αν δεν «σφίξει λίγο τα λουριά» (από τη στιγμή που και οι ίδιοι εξακολουθούν να δίνουν δικαιώματα), η πρώτη «εγχώρια» στραβή δεν θα αργήσει.

Κατά άλλα, η επαγγελματική εμφάνιση και η νίκη επί της Μακάμπι, έδειξε ότι στην Ευρώπη οι Πειραιώτες επιλέγουν «να φορέσουν τα καλά τους» και παρ' ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός δείχνει άκρως ικανοποιητικός (3 νίκες σε 4 αγώνες και 2/2 εκτός), η αμυντική προσήλωση μοιάζει ως το σημείο που ο Ολυμπιακός επιδέχεται βελτίωσης! Κυρίως αν θέλει να διεκδικήσει το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoffs και να φτάσει μέχρι τη Βιτόρια. Ο επόμενος σταθμός (Μόσχα) του εφετινού «μαραθωνίου» και η μάχη με την ΤΣΣΚΑ (01/11, 19.00), θα αποτελέσει το πρώτο υψηλού επιπέδου crash-test και θα δώσει τροφή για χρήσιμα συμπεράσματα.

Το τέλειο «πακέτο»!

Για μία ακόμη αγωνιστική, το Περιστέρι (4-0) έδειξε ότι το μοντέλο του ρόστερ με ποιοτικούς Έλληνες και ξένους ρολίστες, που πλαισιώνονται από έναν δημιουργό και σκόρερ combo-guard (Χάροου) και καθοδηγούνται από έναν προπονητή που «έχει φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα και είναι master της τακτικής (Πεδουλάκης), αποτελεί την ιδανική συνταγή για μία παραπάνω από αξιοπρεπή πορεία στην Α1 Κατηγορία. Πόσω μάλλον, όταν οι βασικοί ανταγωνιστές του, είτε παίζουν δύο παιχνίδια την εβδομάδα, είτε δεν διαθέτουν το ανάλογο «πακέτο»!

Στην Χαλκίδα, οι Περιστεριώτες παρουσιάστηκαν άκρως «διαβασμένοι» και άνοιξαν το ματς από την 1η περίοδο, με τον Ράϊαν Χάροου (20π., 6ασ. & 2κλ. με 6/10 σουτ) να μην έχει αντίπαλο και να βρίσκει υποστηρικτές στο πρόσωπό των συμπατριωτών του Μπέντιλ (15π. & 6ρ.) και Γκρέϊ (18π. με 6/9 τριπ.). Χάρη στο «σκεπτόμενο» μπάσκετ, την εν γένει μαχητική νοοτροπία του Αργύρη Πεδουλάκη, και την συνεχιζόμενη αμυντική βελτίωση (3η άμυνα με μ.ο. 67,5π.), η νεοφώτιστη ομάδα των δυτικών προαστίων δεν κοίταξε ποτέ πίσω της, έφτασε την διαφορά ακόμη και στο +35 (51-87 στο 39') και διατήρησε το αήττητό της (!), φτάνοντας πολύ εύκολα στην 4η σερί νίκη της (87-56).

Η καθιέρωση είναι πιο δύσκολη από την εκτόξευση!

Το δεύτερο ευρωπαϊκό «διπλό» επί της Μπαϊρόϊτ ήταν το πρώτο δείγμα της βελτίωσης και η «καθαρή» νίκη (79-69) επί της Κυπελλούχου Ελλάδας και Ευρώπης, ΑΕΚ, ήρθε για να ολοκληρώσει την στόχευση που «μπήκε» μετά την απογοητευτική εμφάνιση της Πυλαίας και την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Με την πίεση των συνεχόμενων υποχρεώσεων, των συνεχών μετακινήσεων (δεν αρκεί μόνο η επιστροφή στην Αθήνα με δύο πτήσεις, γιατί η ακολουθεί και η οδική επιστροφή 2,5 ωρών από το «Ελ. Βενιζέλος» στην Πάτρα) και τις συνθήκες δουλειάς και τις εμπειρίες να είναι πρωτόγνωρες, τόσο για τον Μάκη Γιατρά, όσο και τους παίκτες του, ο Προμηθέας (2-2) προσπαθεί να επηρεάζεται όσο λιγότερο γίνεται από την κούραση και να κοιτάει μόνο το επόμενο ματς.

Η στήριξη της διοίκησης και του αχαϊκού φίλαθλου κοινού, το βαθύ ρόστερ και οι ποιοτικοί Έλληνες αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της προσπάθειας, που μέχρι στιγμής παίρνει πολύ καλό βαθμό! Η 3η συνεχόμενη νίκη των Πατρινών (Κασελάκης 16π. & 5ρ.) επί της ΑΕΚ παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί δεν προήλθε από την επίθεση (39,7% εντός πεδιάς με 28/67 σουτ) και στηρίχθηκε στο αμυντικό πλάνο, που στέφθηκε με επιτυχία κρατώντας την «Ένωση» για δεύτερη συναπτή αγωνιστική κάτω από τους 70 πόντους. Η εβδομάδα έκλεισε και με ατομικές διακρίσεις με τον μέχρι υπό αμφισβήτηση, Αμερικανό σέντερ, Οκτάβιους Έλις (9π., 12ρ., 2κλ. & 5κοψ.), να κάνει εξαιρετικό ματς και να αναδεικνύεται MVP της αγωνιστικής.

Σαν να έπαιζε χρόνια «στα μεγάλα σαλόνια»!

Στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης», ο νεοφώτιστος Χολαργός (2-2) έδειξε με το καλησπέρα πολύ «διαβασμένος» και πολύ ωφελημένος από τα τρία πολύ δυνατά ματς (με Ολυμπιακό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και με Περιστέρι) που έχει δώσει ως τώρα, με αποτέλεσμα όχι απλά να κοιτάξει στα μάτια τον ΠΑΟΚ, αλλά να μην του επιτρέψει ποτέ να τον απειλήσει.

Με passepartout τον Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς (19π., 9ρ. & 3ασ.), που δείχνει πολύ ορεξάτος και βγάζει στο παρκέ μπασκετική και πνευματική «απελευθέρωση» (μ.ο. 14,0π., 7,0ρ. & 2,7ασ. με 64% στα διπ.), οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη (Λοβ 14π., 5ασ. & 2κλ.) δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα στο σκορ. Οι γηπεδούχοι που εγκαινίασαν και τον ύμνο τους με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ξέφυγαν ακόμη και με +16 (46-30 στο 24') και έφτασαν σε μία ιστορική νίκη (74-68), έχοντας ήδη βάλει από κάτω τους πέντε ομάδες!

Η δουλειά του 49χρονου τεχνικού στην άμυνα αρχίζει κι αποδίδει καρπούς, καθώς αν εξαιρέσουμε τους 88 πόντους της πρεμιέρας από τον Ολυμπιακό, στα τρία τελευταία ματς, η ομάδα δέχεται κατά μ.ο. 66,3 πόντους και συνολικά έχει το 5ο χαμηλότερο παθητικό στην εφετινή Basket League.

Σημαντικό να κερδίζει και να μην... ικανοποιεί τον προπονητή!

Στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς» και εν μέσω μίας ακόμη εορταστικής ατμόσφαιρας, ο Ήφαιστος (2-2) κυριάρχησε πλήρως στον «αέρα» (47-26 τα ριμπάουντ) και έθεσε από νωρίς (προηγήθηκε ακόμη και με +16) τις προϋποθέσεις για την 2η νίκη του, που ήρθε πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 82-76 επί του Κολοσσού.

Μετά από τις τέσσερις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος, η ομάδα της Λήμνου (Μπρέϊζελτον 20π. & 7ασ., Τζ.Σμιθ 16π. & 3ασ.) επιβεβαιώνει όσους πίστευαν εξ' αρχής ότι το βάθος και η ποιότητα του ρόστερ της δεν θα της επιτρέψει να κινδυνεύσει και όσο περνάει ο χρόνος, θα αποβάλλει ολοένα και περισσότερο το άγχος και θα μπορέσει να σταθεί ακόμη καλύτερα και εκτός έδρας.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, πάντως, είδε πράγματα που δεν του άρεσαν - όπως τα 16 λάθη και τις βεβιασμένες επιλογές που οδήγησαν σε χαμηλά ποσοστά στα σουτ εντός πεδιάς (42,8%) και αυτό είναι θετικό, γιατί δείχνει ότι έχει υψηλότερες απαιτήσεις από τους παίκτες του.

Φέτος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα

Στο Λαύριο (2-2), η ομώνυμη ομάδα «καθάρισε» το ματς από την πρώτη περίοδο, κρατώντας τους «κυανέρυθρους» χωρίς καλάθι για σχεδόν 6 λεπτά! Το αρχικό 14-1 έγινε 44-24 στο ημίχρονο, η ανώτατη διαφορά έφτασε στο +35 (88-53 στο 38') και πέραν της 2ης εφετινής νίκης (90-60), ο Χρήστος Σερέλης κρατάει την αμυντική προσήλωση που παρουσίασαν οι παίκτες του για 3η φορά φέτος σε 4 αγώνες.

Αν εξαιρέσουμε την βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό και το παθητικό των 108 πόντων στο «Νίκος Γκάλης», οι Λαυριώτες (Κουζέλογλου 13π., 6ρ. & 2κλ. Λούντζης 13π., 4ασ. & 2κλ.) δέχονται κατά μ.ο. 68,3 πόντους και φέτος δείχνουν ότι ασχολούνται περισσότερο με τα ανασταλτικά τους καθήκοντα.

Εμφανές το πρόβλημα «χημείας»!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», η ΑΕΚ (2-2) παρουσίασε για ένα ακόμη Σάββατο μεγάλη σύγχυση μεταξύ οργάνωσης και εκτέλεσης κι έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πολύ ποιοτικότερο αντίπαλο από το Ρέθυμνο, άντεξε μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου. Όταν κάποια στιγμή ο ανορθόδοξος τρόπος στην επίθεση, άρχισε να μην φέρνει αποτελέσματα, τότε μοιραία έμεινε πίσω κι έχασε δίκαια (69-79) από τον Προμηθέα.

Ο Λούκα Μπάνκι προβληματίζεται για την κατεύθυνση που δίνει στην ομάδα ο Ράταν Μέϊς (17π., 3ρ. & 2ασ. με 4/13 σουτ) που είναι καλός σκόρερ, αλλά έχει σε δεύτερη μοίρα την δημιουργία, σε συνδυασμό, με το ότι η συνύπαρξή του με τον Γκρίφιν, μπερδεύει επιθετικά και δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε τους υπόλοιπους. Είναι ξεκάθαρο ότι η «βασίλισσα» αντιμετωπίζει πρόβλημα αγωνιστικής «χημείας» και καθόλου τυχαίο που ο μέχρι στιγμής πιο σταθερός παίκτης των «κιτρινόμαυρων», Γιαννούλης Λαρεντζάκης, είχε μόλις 2 πόντους με (1/8 σουτ) σε 13 λεπτά συμμετοχής.

Άλλη ομάδα μακριά από την Πυλαία!

Η κακοδαιμονία του ΠΑΟΚ (2-2) με τους τραυματισμούς τείνει να ξεπεράσει ακόμη και το πρώτο μισό της περυσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα ο «δικέφαλος» του Βορρά να μετράει δύο «καθαρές» ήττες σε ισάριθμα ματς στην Αθήνα και να έχει ρεκόρ 0-4 φέτος μακριά από την Πυλαία (σε Ελλάδα και Ευρώπη).

Στον Χολαργό, οι «ασπρόμαυροι» (Γκος 15π. & 6ρ.) βρέθηκαν από την αρχή να κυνηγάνε διαφορές που κυμαίνονταν σταθερά πάνω από τους 10 πόντους και ελλείψει αγωνιστικού ρυθμού και ορθολογιστικών επιλογών σε άμυνα κι επίθεση, δεν μπόρεσαν ποτέ να πλησιάσουν πιο κοντά από το -4 (64-68 στο 37'). Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, που μέχρι στιγμής δεν είχε ούτε σε ένα ματς όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, χαρακτήρισε δίκαιη την ήττα (68-74) και τα είχε με την υποτονική αγωνιστική εικόνα της ομάδας του.

Πόσο καλύτερα να παίξει με 34% στα σουτ και 55% στις βολές;

Στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης (1-3) κρατάει την αντίδραση του 2ου μέρους και ειδικότερα της 3ης περιόδου, στην διάρκεια της οποίας νίκησε 19-12 τον Ολυμπιακό, με τον Λάκι Τζόουνς (25π. & 4ρ. με 6/11 τριπ.) να πετυχαίνει τους 15 από τους 19 πόντους της ομάδας του με 5/5 τρίποντα!

Μπορεί οι «κιτρινόμαυροι» να γνώρισαν την 3η συνεχόμενη ήττα τους (64-68) στο πρωτάθλημα, ωστόσο, ο Βαγγέλης Αγγέλου (είχε έντονο ξέσπασμα στον Δημήτρη Βεργίνη) μόνο ευχαριστημένος μπορεί να έμεινε από την διάθεση και την μαχητικότητα που επέδειξαν οι παίκτες του στην άμυνα (δέχθηκαν μόλις 24 πόντους στις δύο τελευταίες περιόδους).

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» του ελληνικού μπάσκετ, είχε ελαφρώς καλύτερα από τα άθλια ποσοστά του στα σουτ (34,2%) και τις βολές (55,5%) και αν ο έμπειρος Χαλκιδαίος τεχνικός είχε στην διάθεσή του, περισσότερους από έναν παίκτη (μόνο ο Τζόουνς είχε διψήφιο αριθμό πόντων) με επιθετική ποιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 100% επιτυχία (3/3) όταν ξεπερνούν τους 70 πόντους (μόλις μία φορά στην Ελλάδα) και μόλις δύο νίκες στα υπόλοιπα 9 ματς, που σκόραραν από 51 έως 70.

Κρατάει μόνο την διάθεση

Στη Λήμνο, ο Κολοσσός Ρόδου (1-3) βρέθηκε σε άσχημη, επιθετικά, μέρα και με 37,1% στα σουτ εντός πεδιάς και 21 λιγότερα ριμπάουντ, δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από μία τιμητική ήττα (82-76). Ο Νίκος Βετούλας, που είχε μόνο καλά λόγια να πει για την εξαιρετική προσπάθεια της οικογένειας Μπούμπουρα με τον Ήφαιστο, κρατάει την μαχητικότητα των παικτών του (10 κλεψίματα και μόλις 9 λάθη), που προεξάρχοντος του Αμερικανού, Κουίνσι Ντιγκς (18π. & 6κλ.), δεν παράτησε ποτέ το ματς κι ανέτρεψε δύο φορές διψήφιες διαφορές πόντων.

Σαρανταέξι λάθη σε δύο αγωνιστικές!

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι φίλοι της Κύμης (1-3) είδαν την ομάδα τους να πηγαίνει από το limit-up στο limit-down της εφετινής σεζόν! Την εξαιρετική απόδοση κόντρα στον Ολυμπιακό και την απώλεια (στις λεπτομέρειες) μίας νίκης που θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του συλλόγου, διαδέχτηκε το «χαμηλό βαρομετρικό» (56-87) κόντρα στο Περιστέρι, που χτύπησε «καμπανάκι» και προκάλεσε προβληματισμό (η διοίκηση ζήτησε συγνώμη από τους φιλάθλους), όχι μόνο γιατί ήταν η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην Α1 Κατηγορία.

Το «καμάρι» του νομού Εύβοιας, είχε πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (38,8% στα σουτ και 61,1% στις βολές), πήρε ελάχιστα πράγματα από τους έξι ξένους της (36π. & 9ρ. με 12/37 σουτ) κι έχασε κατά κράτος τα ριμπάουντ (23-36), που είναι το δυνατό της σημείο. Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τον Γιάννη Καστρίτη, όμως, είναι η 2η διαδοχική που οι παίκτες του ξεπερνούν το φράγμα των 20 λαθών (24 με το Περιστέρι και 22 στη Ρόδο), γεγονός που την καθιστά ως την ομάδα που «πουλάει» περισσότερες φορές την μπάλα (μ.ο. 16,7) στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές.

Δεν σώνεται χωρίς inside game!

Με συνεισφορά μόλις 10 πόντων και τριών ριμπάουντ από τους γηγενείς παίκτες στο Λαύριο, ο Πανιώνιος (1-3) δέχεται σχεδόν 90 πόντους (μ.ο. 89,6) στα ματς που χάνει, ειδικότερα αν δεν σουτάρει σε αξιοπρεπές ποσοστό πίσω από τα 6,75. Κόντρα στους Λαυριώτες, η ομάδα του Κρις Χουγκάζ είχε 1/17 τρίποντα (5,8%) και συνολικά 46% εντός πεδιάς και η δεύτερη βαριά ήττα (60-90) σε ισάριθμα ματς μακριά από την Νέα Σμύρνη, δείχνει ότι ο «ιστορικός» δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, αν συνεχίσει να αγωνίζεται χωρίς αξιόπιστο και ψηλό και αν εξακολουθήσει «να ζει και να πεθαίνει» από την ευστοχία στα τρίποντα.

Σαν να μην έγινε ποτέ...

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το Ρέθυμνο (0-4) έπαιξε 10 λεπτά καλό μπάσκετ και με επιμέρους σκορ 30-18 πλησίασε τον Παναθηναϊκό στους 10 πόντους (48-58 στο 27'), κατεβάζοντας μία διαφορά που στο πρώτο μέρος, είχε φτάσει και στο -22. Αυτό ήταν το μοναδικό κέρδος των Κρητικών (Μπαρτ τζούνιορ 13π., 3ρ. & 2ασ.), που γνώρισαν την 4η διαδοχική ήττα τους (64-88), κάνοντας... προθέρμανση ενόψει της σαββατιάτικης “must win” μάχης με τον Προμηθέα, με στόχο το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα της χρονιάς.

Υγ.: Όταν μία ομάδα κερδίζει με τριάντα πόντους διαφορά εκτός έδρας, υποπίπτοντας ταυτόχρονα σε 20 λάθη, τότε πρέπει να έχει λειτουργήσει τέλεια σε όλους τους υπόλοιπους τομείς! Και φυσικά ο coach να παίρνει το 101% από τους παίκτες του! Υπογραφή: Αργύρης Πεδουλάκης...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!