O ΠΑΟ του ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός του εξωτερικού!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
O ΠΑΟ του ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός του εξωτερικού!
O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 3ης αγωνιστικής στην άκρως συναρπαστική Basket League και σχολιάζει τα πεπραγμένα των «αιωνίων αντιπάλων» μετά την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν.Το «αστέρι» των δυτικών προαστίων και οι βίοι αντίθετοι του Προμηθέα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Η τρίτη «στροφή» στην κανονική περίοδο της Α1 Κατηγορίας, δεν έκρυβε σπουδαίες συγκινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν συναρπαστικά παιχνίδια ειδικότερα σε Ρόδο, Νέα Σμύρνη και Ρέθυμνο. Το Περιστέρι παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα πλην των «αιωνίων αντιπάλων», που όμως «έπεσαν» από νωρίς στα βαθιά των «διπλών» υποχρεώσεων στην Ευρώπη, εκπέμποντας ένα σταθερό αγωνιστικό χαρακτηριστικό που έχει σημαδέψει την ευρωπαϊκή πορεία τους τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να μάθει να κερδίζει εκτός έδρας!

Οι πρωταθλητές συνεχίζουν να κυριαρχούν εύκολα ή δύσκολα στην έδρα τους, που αποτελεί μία σημαντική «σταθερά» για το «τριφύλλι» στην Euroleague και στην πρώτη απόβαση εκτός των συνόρων, παρουσίασαν τις ίδιες «παιδικές ασθένειες» που τους ταλαιπωρούν στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή. Στο Μόναχο, οι «πράσινοι» υπέκυψαν απέναντι σε μία πολύ υποδεέστερη Μπάγερν κι έφτασαν τις 62 ήττες σε 92 αγώνες από τη σεζόν 20012-13 κι εντεύθεν, ενώ την επταετία (2005-2012) των τριών ευρωπαϊκών τίτλων (2007, 2009 και 2011), εκτός Ελλάδας είχαν ρεκόρ 45-25!

Κόντρα στο Λαύριο τώρα, στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός (3-0) είχε την ευκαιρία να κάνει συντήρηση δυνάμεων (ξεκουράστηκε ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Ντεσόν Τόμας, ενώ δεν ξεκίνησε καν ο Καλάθης) αλλά και ταυτόχρονα μία καλή προπόνηση στην πιεστική άμυνα που θα εφαρμόσει την Παρασκευή (26/10, 21.00) απέναντι στην Ζαλγκίρις. Με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο +48 (91-43 στο 28'), γίνεται αντιληπτό ότι οι «πράσινοι» δεν άφησαν τους Λαυριώτες να πάρουν ανάσα (108-63) και τα 11 κλεψίματα, οι 29 ασίστ (έναντι μόλις 7 λαθών) και το 65,2% στα δίποντα, δίνουν μία πλήρη εικόνα του τι έγινε στο παρκέ του «Νίκος Γκάλης». Στα αριθμητικά αξιοσημείωτα επίσης, η back-to-back «100άρα» μετά από δεκαετίες αγώνων!

Οι φωνές του Τσάβι Πασκουάλ (συμπλήρωσε δύο χρόνια στον «πράσινο» πάγκο) για τους 87 πόντους παθητικό από την Γκραν Κανάρια φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι στις εγχώριες διοργανώσεις, το «τριφύλλι» δεν επέτρεψε στον αντίπαλό του να ξεπεράσει τους 70 πόντους! Σε αντίθεση με την Euroleague που ακόμη δεν έχει δεχθεί κάτω από τους 80! Σε ατομικό επίπεδο, ξεχώρισαν οι κεφάτοι Μήτογλου (15π. & 9ρ.) και Παππάς (15π., 6ασ. & 2κλ. με 3/5 τριπ.), ενώ ο Καλάθης πρόλαβε να μοιράσει 8 ασίστ σε 14 λεπτά συμμετοχής, ενώ κανένας παίκτης των πρωταθλητών δεν έπαιξε παραπάνω από ένα ημίχρονο.

Να μάθουν οι ξένοι του τι σημαίνει η δύναμη της έδρας!

Και τις δύο φορές που ο Ολυμπιακός (3-0) επέστρεψε με μεγάλο ευρωπαϊκό διπλό στις αποσκευές του, το «τσιπάκι» στο μυαλό των «ερυθρόλευκων» άλλαξε και η αγωνιστική εικόνα της ομάδας μεταλλάχθηκε προς το χειρότερο. Κι αν στη Χαλκίδα τη γλίτωσε στο τσακ από την Κύμη, 48 ώρες μετά τον θρίαμβο επί της Χίμκι, στο Φάληρο η προσγείωση ήταν ανώμαλη! Το δεύτερο σερί ευρωπαϊκό “διπλό” στην Βασκονία, διαδέχτηκε η 3η πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ευρωπαϊκή του ιστορία, πολύ απλά επειδή ο αντίπαλος ήταν ομάδα από το πάνω ράφι της Euroleague!

Με πέντε νέους παίκτες και καινούριο προπονητή, οι Πειραιώτες θα πρέπει να μετατρέψουν και πάλι την έδρα τους στο πάλαι ποτέ «απόρθητο κάστρο», γιατί ήδη πέταξαν στα... σκουπίδια, ένα αποτέλεσμα (νίκη στη Μόσχα ή στην Βιτόρια) που δεν θα πετύχουν πολλές ομάδες με τους ίδιους στόχους!

Κατά τα άλλα, η μία μέρα ξεκούρασης λειτούργησε ευεργετικά και το ματς με τον Ήφαιστο ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δυναμική αντίδραση. Ο Ντέϊβιντ Μπλατ χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του (Παπανικολάου 13π., ΛεΝτέϊ 10π. & 12ρ.) κι έμεινε ικανοποιημένος από την ενέργεια στην άμυνα και την διάθεση που έβγαλαν στο παρκέ. Από το τελικό 83-46 κρατάει την βελτίωση στις βολές (από το 50% με την Αρμάνι στο 88,%), τις υπερδιπλάσιες ασίστ (23) από τα λάθη (9) και τα 20 περισσότερα ριμπάουντ.

Συνεχίζει την πτήση στο... απόλυτο!

Στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, το Περιστέρι (3-0) συνέχισε την εξαιρετική εφετινή του πορεία και κερδίζοντας (71-62) τον Χολαργό, διατήρησε το εφετινό αήττητο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (4/4). Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη άλλαξε τελείως την προσέγγισή της στο 2ο μέρος, αξιοποίησε την εμπειρία των μπαρουτοκαπνισμένων παικτών (Βασιλόπουλος 9π. & 10ρ.) και μετέτρεψε το -8 (στο 14') σε +19 (στο 32'), φτάνοντας τελικά σχετικά εύκολα στον στόχο της.

Η επικράτηση των «κυανοκίτρινων» πάντως, παίρνει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το χαμηλό ποσοστό στις βολές (62,1%) και στα σουτ εντός πεδιάς (43,4%) και σίγουρα συνδυάστηκε ιδανικά με την βράβευση του Μίλαν Γκούροβιτς, ο οποίος θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια στην δυτική όχθη σε μία απολαυστική συνέντευξη στο gazzetta.gr.

Σώθηκε χάρη στην «κεκτημένη ταχύτητα» του “Λάρι”!

Στην Κρήτη, μετά από ένα απόλυτα ισορροπημένο πρώτο 30λεπτο, η ΑΕΚ (2-1) έπαιξε όσο χρειαζόταν για να πάρει μία διψήφια διαφορά στην 4η περίοδο και να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη (66-57) του πρωταθλήματος. Κάθε φορά που φεύγεις νικητής από την επαρχία, έχοντας σουτάρει με 39,6% εντός πεδιάς και 55,5% στις βολές, μόνο ικανοποιημένος μπορείς να είσαι, έστω κι αν ο Λούκα Μπάνκι δεν θα πρέπει να χάρηκε με όσα είδε στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» από τους παίκτες του.

Πέραν του Λαρεντζάκη (15π. με 3/6 τριπ.) που ισοφάρισε και πέρασε «ιερά τέρατα» (Πρέλεβιτς και Κουτλουάϊ) στα εύστοχα τρίποντα της «Ένωσης» και ήταν και πάλι καθοριστικός, μοναδικό θετικό στοιχείο η ελπιδοφόρα επανεμφάνιση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος (7π., 5ρ., 2ασ., 3κλ. & 1κοψ. σε 22'), που είναι παίκτης ομάδας και δένει πολύ την άμυνα των «κιτρινόμαυρων».

«Κατέβασε» το παθητικό του στο... μισό!

Η εντός έδρας ήττα από την Τέλεκομ Βόννης και οι 100 πόντοι που επέτρεψε μέσα στο γήπεδό του (ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ), μάλλον αφύπνισε τον ΠΑΟΚ (2-1), που σε συνδυασμό και με την επιστροφή των τραυματιών Γκος (είχε παίξει και στο BCL) και Γκάρετ, δέχθηκε 44 λιγότερους και «πιάνοντας» την καλύτερη αμυντική επίδοση της σεζόν και μετέτρεψε σε... περίπατο (81-56), ένα ματς που αναμενόταν ντέρμπι!

Παρά τα 17 λάθη, οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου (Χάτσερ 15π. & 7ασ., Αθηναίου 14π. & 2ασ. με 4/4 τριπ.), δεν κινδύνευσαν σε κανένα σημείο του αγώνα, σουτάροντας 89% στις βολές και 43% στα τρίποντα, πήραν «πανηγυρική» ρεβάνς για την περυσινή εντός έδρας ήττα τους από τον Προμηθέα.

Δεύτερο σερί σπουδαίο ματς από τον Λίνο Χρυσικόπουλο (16π. & 5ρ. με 5/7 σουτ), που μέσα σε τέσσερις μέρες έχει μ.ο. 17,5 πόντους, 4,5 ριμπάουντ με 72,2% στα σουτ! Θετικό και το ντεμπούτο του Μιλένκο Τέπιτς, που επέστρεψε μετά από 2,5 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό, αν κάποιος άλλος ξένος θα αποχωρήσει...

Άρχισε να «εξαργυρώνει» την υπέρβαση με Μαυροειδή!

Στο Βενετόκλειο, οι εννέα αναπάντητοι πόντοι του Κολοσσού (1-2) που ακολούθησαν το σερί 0-10 της Κύμης (από το 29' έως το 32'), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση του παιχνιδιού σε χρονικό σημείο, που το ματς έμοιαζε να «στραβώνει». Επτά απ' αυτούς «σημειώθηκαν» από τον κορυφαίο παίκτη των νικητών, Ταϊρίκ Ντούρεν (26π., 5ασ. & 3κλ.) και δύο από τον MVP της αγωνιστικής, Δημήτρη Μαυροειδή (22π., 13ρ. & 2ασ. με 8/9 σουτ), που ήταν συγκλονιστικός και «σήκωσε» την ομάδα στους ώμους του σε κρίσιμες στιγμές.

Το τέλος του αγώνα, που σημαδεύτηκε από εξαιρετική απόδοση των πέντε εκ των έξι Αμερικανών της ομάδας (Άσκα 13π. & 10ρ.), χάρισε στην ομάδα του Νίκου Βετούλα το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα (97-90) στην 2η παράταση κι επέτρεψε να τρέξουν άρον-άρον στο νοσοκομείο για να σταθούν δίπλα στον Κουίνσι Ντιγκς, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος (υπέστη υπογλυκαιμικό σοκ) και προς στιγμήν «τρόμαξε» τους πάντες στο γήπεδο.

Κατάθεση ψυχής!

Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος (1-2) άνοιξε πολύ νωρίτερα από πέρυσι (την 9η αγωνιστική) λογαριασμό στις νίκες, γεγονός που του επιτρέπει να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την πολύ δύσβατη διαδρομή που έχει να διανύσει.

Οι «κυανέρυθροι» (Μπέρι 17π., 4ρ. & 4ασ. με 3/6 τριπ.) προηγήθηκαν ακόμη και με 16 πόντους διαφορά του Άρη και άφησαν στο παρκέ και την ψυχή τους (έπαιξαν χωρίς τον τραυματία και δεινό σουτέρ, Σινγκλέρ) - όπως εύστοχα επεσήμανε ο Κρις Χουγκάζ (1η νίκη του ως head-coαch στην Α1 Κατηγορία) - όταν οι «κιτρινόμαυροι» πλησίασαν στον πόντο (65-64 στο 37'06").

Το τελικό 70-66 κρίνεται απολύτως δίκαιο, με τους Νεοσμυρνιώτες πάντως, να δείχνουν για ένα ακόμη ματς ότι χωλαίνουν μέσα στη ρακέτα σε άμυνα (27-38 τα ριμπάουντ) κι επίθεση (ελάχιστοι πόντοι από τους ψηλούς).

Δύσκολο εγχείρημα η καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Η επιλογή της συμμετοχής στο BCL, όπου μέχρι στιγμής έχει το απόλυτο (2/2), ήταν ευθύς εξαρχής δεδομένο ότι θα συνοδευόταν με παράπλευρες απώλειες στις εγχώριες διοργανώσεις για τον Προμηθέα (1-2). Το χειρότερο για τον Μάκη Γιατρά, πάντως, δεν είναι τόσο η ήττα (56-81) που δεν έκανε πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, όσο η «αγνώριστη» αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του (μοναδικοί «διασωθέντες» οι Μπράουν και Τσαϊρέλης με 20 και 12 πόντους αντίστοιχα), που είχαν κάκιστες επιλογές (16/61 σουτ ήτοι 26,2% εντός πεδιάς ) και σε ένα ακόμη ματς, επέδειξαν υπερβολική εμμονή στο τρίποντο (5/21).

Να μάθει από τις ήττες σε «κλειστά» ματς...

Στη Ρόδο, η Κύμη (1-2) «πλήρωσε» τα πολλά λάθη (22), την αδυναμία της να «κλειδώσει» το ματς όταν «ξέφυγε» με +6 και εν συνεχεία την αστοχία στα δύο έξτρα πεντάλεπτα, όπου είχε 4/17 σουτ (23,5%). Η 2η σερί ήττα της (90-97) σε «κλειστό» παιχνίδι, θα πρέπει να προβληματίσει τον Γιάννη Καστρίτη, ο οποίος πάντως έχει φτιάξει μία πολύ αξιόλογη ομάδα (Μπολντς 31π. & 10ρ.), που όταν θα βρει ρυθμό θα κάνει πολλές «ζημιές» τόσο στην έδρα της όσο και μακριά απ' αυτήν!

Έχασε το ματς, άφησε καλές εντυπώσεις!

Στο Περιστέρι, ο Χολαργός (1-2) άντεξε σχεδόν 25 λεπτά και το σερί 0-16 που δέχθηκε στα πέντε τελευταία λεπτά της 3ης περιόδου, έγειρε την πλάστιγγα (62-71) υπέρ των γηπεδούχων. Η «μοναξιά» του Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς (14π., 6ρ. & 3ασ.) που ήταν ο μοναδικός αξιόπιστος παίκτης του Άρη Λυκογιάννη, ήταν εν πολλοίς η αιτία της «οπισθοχώρησης» των φιλοξενουμένων, που αν και ήταν μαχητικοί στην άμυνα και τα ριμπάουντ, σούταραν με πολύ άσχημα ποσοστά στην επίθεση (61,1% βολ. & 37,9% εντός πεδιάς).

Πέρυσι «άγγιξε» τη νίκη, φέτος έφυγε με “45άρα”!

Κάθε πέρυσι και καλύτερα θα λένε στο Λαύριο (1-2) για το κλειστό ΟΑΚΑ, καθώς πριν από 10 μήνες, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη είχε απειλήσει τον Παναθηναϊκό με ήττα μέσα στο σπίτι του, για να υποκύψει τελικά στην 2η παράταση με σκορ 120-118. Η σύγκριση με την εφετινή σεζόν, όπου - μετά το -69 στο ΣΕΦ (108-39 στις 08/11/2015) - οι Λαυριώτες (Κουζέλογου 8π. & 13ρ.) γνώρισαν την 2η πιο βαριά ήττα (108-63) στην ιστορία τους στην Α1, είναι χαώδης γι' αυτό και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η περυσινή έκπληξη του 1ου γύρου, φέτος αναμένεται να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες δυσκολίες.

Καλή η άμυνα, αλλά κάποιος πρέπει να βάζει και καλάθι!

Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, ο Άρης (1-2) επιβεβαίωσε σε ένα ακόμη ματς το τεράστιο επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σαν ομάδα. Παρά την αξιόλογη δημιουργία (17 ασίστ), ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» σούταρε με 32,9% εντός πεδιάς, πέταξε στα... σκουπίδια τις 9 περισσότερες βολές που εκτέλεσε (67,8%) και παρ' ότι στο τέλος «μάζεψε» το ματς, γνώρισε την 3η σερί ήττα του (66-70). Ο συνδυασμός του φτωχού (από πλευράς επιθετικής ποιότητας) ρόστερ και του «βραχνά» των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων (ταξιδεύει για την Ουκρανία), μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Ο Βαγγέλης Αγγέλου, πάντως, είναι πολύ έμπειρος στην διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων και ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως μπορεί να ξαναβάλει την ομάδα στον σωστό δρόμο.

Η Αρμάνι προδιέγραψε την τύχη του!

Στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ο Ήφαιστος (1-2) «πλήρωσε» τα «σπασμένα» της βαριάς εντός έδρας ήττας του Ολυμπιακού από την Αρμάνι και μοιραία δεν μπόρεσε να παρουσιάσει την αξιοπρεπή εικόνα που είχε στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Αν εξαιρέσουμε ένα σερί 2-11 από το 8ο έως το 14ο λεπτό, η ομάδα της Λήμνου παραδόθηκε πλήρως στις άγριες διαθέσεις των «ερυθρόλευκων», που υποχρέωσαν τους Νησιώτες σε 17 λάθη και σε ποσοστά παιδικού πρωταθλήματος (37,5% στις βολές και 33,3% στα σουτ εντός πεδιάς).

Τα 20 λιγότερα ριμπάουντ και η τελική διαφορά των 37 πόντων (46-83), αποδεικνύει περίτρανα τον χαμηλό δείκτη ενέργειας των παικτών του Σωτήρη Μανωλόπουλου (Τζ. Σμιθ 11π.) και σαφώς θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν στο προσεχές μέλλον.

Έρχεται δύσκολο χειμώνας...

Στο Ρέθυμνο (0-3), οι Cretan Kings δεν μπόρεσαν να νικήσουν (57-66) την χειρότερη εφετινή ΑΕΚ κι επιβεβαίωσαν το χαμηλό εφετινό τους «ταβάνι», γεγονός που απορρέει από την έλλειψη επιθετικής ποιότητας στο ρόστερ που διαχειρίζεται ο Σταύρος Μυκονιάτης.

Πλην του Μπαρτ τζούνιορ (17π. & 3ασ.) που ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ, οι υπόλοιποι Αμερικανοί είναι κατώτερου επιπέδου από τους αντίστοιχους των υπολοίπων ομάδων που μάχονται για την σωτηρία, ενώ οι πέντε Έλληνες που χρησιμοποιήθηκαν μετά βίας έφτασαν συνολικά στον διψήφιο αριθμό πόντων. Μετά από 3 αγώνες στην Α1 Κατηγορία, οι Κρητικοί έχουν την χειρότερη επίθεση (μ.ο. 64,3π.) και το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν προδιαγράφεται γι αυτούς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!