Γιατί το «θα με φτιάξει ο Σκορδής» έχει γίνει viral

Γιάννης Σταυρουλάκης
Γιατί το «θα με φτιάξει ο Σκορδής» έχει γίνει viral
Υπάρχουν γενιές μπασκετικών για τους οποίους ο Δημήτρης Σκορδής είναι συνώνυμο της αποκατάστασης και ο ίδιος μιλάει στο gazzetta.gr για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες off camera πορείες στον ελληνικό αθλητισμό.

«Ένα τηλέφωνο ή ένα μήνυμα φτάνει… Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ένα "τι κάνεις; Σε ευχαριστώ για όλα". Μια καλημέρα που θα ακούσεις από αυτούς τους ανθρώπους, ένα "δεν σε ξεχνάω" είναι αρκετό, κι ας έχεις να δεις τον άλλον δυο και τρία χρόνια». Εδώ ο Δημήτρης Σκορδής μιλάει για τη μεγαλύτερη ικανοποίηση που αισθάνεται όταν τον εμπιστεύονται παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς αλλά θα μπορούσε να μιλάει για οτιδήποτε έχει πετύχει στη ζωή του. Κάποιες φορές ένα concept μπορεί να αρκεί… Το 1978 μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση των παικτών της Εθνικής ποδοσφαίρου και του Απόλλωνα Αθηνών. Θυμάται ακόμα το πρώτο περιστατικό. «Ήταν ο Ηλίας Ράμμος, ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα. Έπαθε πρόσθιο χιαστό και χειρουργήθηκε στη Γαλλία. Βλέπεις, τότε δεν χειρουργούσαμε στην Ελλάδα. Εγώ, λοιπόν, ανέλαβα το κομμάτι της αποκατάστασης». Παρεμπιπτόντως, ο πρώτος που χειρούργησε πρόσθιο χιαστό στη χώρα μας ήταν ο Αργύρης Μήτσου και οι πρώτοι παίκτες που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία ήταν δυο του Αθηναϊκού. «Ο Τάσος Χατζηαγγελής και ο Βαγγέλης Μάλλιος. Το θυμάμαι γιατί ανέλαβα να τους "φτιάξω". Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μάλλιος έπινε τσίπουρο και ούζο για να μην πονάει! Ερχόταν και μύριζε τσίπουρο (γέλια)! Εκείνη την εποχή, όταν γινόταν επέμβαση για χιαστό έμπαινε γύψος για 45-50 μέρες. Καταλαβαίνεις, δηλαδή, ότι η δυσκαμψία που αντιμετώπιζες ήταν τεράστια». Έπειτα, λοιπόν, από το απαραίτητο rewind και το «έτσι άρχισαν όλα», ο κορυφαίος Έλληνας φυσιοθεραπευτής μιλά στο gazzetta.gr για τα περιστατικά που τον έχουν σημαδέψει, τη συνεργασία του με τους σούπερ σταρ του ελληνικού αθλητισμού, τη σύντομη περιπέτειά του ως ποδοσφαιριστής και το προσωπικό του κίνητρο έπειτα από 40 χρόνια.

«Το βλέμμα του Βασιλόπουλου στις πιο σκοτεινές στιγμές του»

Υπάρχουν γενιές μπασκετικών για τους οποίους ο Δημήτρης Σκορδής είναι συνώνυμο της αποκατάστασης. Ακόμα πιο σημαντικές, όμως από την ιατρική ταμπέλα είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Οι δεσμοί που έχει χτίσει, έχοντας περάσει πολλά στάδια τις τελευταίες δεκαετίες και μιλώντας για top αθλητές σαν να είναι οι δικοί του άνθρωποι. Το βλέπεις στο πρόσωπό του, το διακρίνεις στον τόνο της φωνής του όταν πχ μας μιλάει για τον τρόπο που ο Σπανούλης αντιμετωπίζει τα πράγματα... «Στα 36 του έχει καταρρίψει τα πάντα. Αν τον αφήσεις άλλα 4 χρόνια, θα παίξει»! Το ίδιο όταν αναφέρεται «στον Δημήτρη, τον Θοδωρή, τον Μπουρούση, τον Δήμο, τον Σλούκα, τον Λάζο, τον Ζήση, τον Πρίντεζη, τον Μπάρλο και όλα τα παιδιά μου». Υπήρξαν όμως κι άσχημες στιγμές. Ό,τι συνέβη, για παράδειγμα, με τον Τάιλερ Χάινεϊκατ. «Η τελευταία μας επικοινωνία ήταν τον περασμένο Μάιο. Είχε έλθει δυο-τρεις φορές στην Ελλάδα για να κάνει θεραπείες και κρατήσαμε τηλεφωνική επαφή. Ήταν ένα απλό παιδί, ένας πολύ ωραίος άνθρωπος. Ειλικρινά, έχει μείνει μέσα στη ψυχή και την καρδιά μου...». Η κουβέντα μας έφτασε στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. «Ο Παναγιώτης έζησε μια μεγάλη αδικία. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο… Μαζί του έζησα τη μεγαλύτερη λύπη που ένιωσα ποτέ μου, λόγω ακριβώς της αδικίας και της ατυχίας που κυνήγησε αυτό το παιδί! Έχω περάσει πάρα πολλά μαζί του, έχω ζήσει δίπλα του όλη αυτή την προσπάθεια ώστε να επιστρέψει και να παίξει μπάσκετ στο πιο υψηλό επίπεδο. Το βλέμμα του στις πιο σκοτεινές στιγμές του έλεγε πάρα πολλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζονται κουβέντες, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Σου μιλώ ειλικρινά, έκλαψα για αυτόν τον άνθρωπο. Έκλαψα! Δεν μπορείς να καταλάβεις… Μια πικρή ιστορία. Ήταν αμαρτία ό,τι έγινε, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ».

Ο Δημήτρης Σκορδής μάς υπενθυμίζει πως «όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αθλητές σε αυτό το επίπεδο, κάθε περιστατικό είναι ιδιαίτερο και σοβαρό. Η ευθύνη που έχεις μπροστά σου εκείνη τη στιγμή είναι τεράστια. Η εμπιστοσύνη δοκιμάζεται μέσα στον χρόνο και όλα τα παιδιά που περνούν από εμένα, ξέρουν ένα πράγμα. Πως αυτό που θα κάνω, θα είναι το σωστό. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για αυτούς. Γνωρίζουν ότι δεν κρύβεται τίποτα από πίσω. Είμαστε άνθρωποι, σίγουρα κάνουμε λάθη, δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε όλα ΟΚ όμως ξέρουν ότι εγώ θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσω».

«Κόουτς δώσε μου τρεις μέρες, δεν θέλω παραπάνω»!

Μιλάει, δε, για τις στιγμές που έζησε με τους διεθνείς, αρχής γενομένης με τον Θοδωρή Παπαλουκά. «Τον Θοδωρή τον γνώρισα όταν άρχισε στους Ελληνορώσους και τον συνάντησα για πρώτη φορά στο Μετς όταν ήλθε με τους Αμπελοκήπους. Είναι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και, κυρίως, ένα καταπληκτικό παιδί! Έχει μια υπέροχη οικογένεια κι έχει πετύχει τόσα πολλά στη ζωή του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά δυο ιστορίες μαζί του. Η πρώτη πριν πάρουμε το Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι, το 2005. Ο Παπαλουκάς ήταν στις επιλογές της Εθνικής όμως είχε ένα θέμα με τον κοιλιακό και τον προσαγωγό του. Έρχεται, λοιπόν και μου λέει "τώρα τι θα κάνουμε; Θα προλάβουμε να το φτιάξουμε"; Του εξήγησα πως έπρεπε να μείνει λίγες μέρες έξω, ότι δεν γινόταν διαφορετικά και έπρεπε να ζητήσει από τον Γιαννάκη να τον αφήσει εκτός προετοιμασίας για 4-5 μέρες. Ξέρεις, είχε και τον φόβο μη μείνει έξω… Τελικά πήγε πολύ καλά με τη θεραπεία κι έκανε σούπερ εμφανίσεις. Ειδικά στα τελευταία 2-3 παιχνίδια ήταν απίστευτος! Στο τέλος της καριέρας του ήθελε να γυρίσει στην ΤΣΣΚΑ όμως είχε ένα πρόβλημα, μια θλάση. Ο Μεσίνα του είπε "Θοδωρή πρέπει να ξέρω τι θα γίνει, αν μπορείς να έλθεις ή όχι". Του είπε, λοιπόν, ο Παπαλουκάς: "Κόουτς, σε παρακαλώ, δώσε μου μια μικρή παράταση. Τρεις μέρες, δεν θέλω παραπάνω! Τρεις μέρες, για να κατέβω στην Αθήνα και να το φτιάξω". Είχε μια θλάση στους οπίσθιους μηριαίους, όχι πολύ μεγάλη. Κάτσαμε, λοιπόν, μαζί λίγες μέρες, την παλέψαμε και γύρισε! Ο Μεσίνα τον περίμενε, υπέγραψε στην ΤΣΣΚΑ κι έτσι έκλεισε την καριέρα του όπως ακριβώς ήθελε».

«Ο Μητσάρας τα ξεπέρναγε όλα»!

Συνέχεια με Δημήτρη Διαμαντίδη… «Ο Μητσάρας τα ξεπέρναγε όλα! Σε πληροφορώ πως είχε ένα πολύ σοβαρό διάστρεμμα ενώ μην ξεχνάς πως έκανε κι ένα χειρουργείο κοιλιακών προσαγωγών. Δεν υπάρχει αυτό το παιδί! Δεν υπάρχει! Ένας καταπληκτικός άνθρωπος και χαρακτήρας. Ξέρεις τι προτάσεις είχε όσο έπαιζε στον Παναθηναϊκό; Άσ'το! Αλλά εκεί, πάντα με τον Παναθηναϊκό... Παναθηναϊκός και Καστοριά, τίποτα άλλο (γέλια). Πάντα αυτό μου έλεγε, "Μητσάρα, θα φύγω να πάω μια μέρα στην Καστοριά". Το πιο σημαντικό στην περίπτωσή του είναι πως μένει σταθερός σε ό,τι πει. Παίρνει μια απόφαση και την στηρίζει μέχρι τέλους! Πριν πάμε στο Παγκόσμιο της Τουρκίας το 2010 μου είχε πει ότι θα σταματούσε από την Εθνική. Έβλεπε πως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει όπως θα ήθελε και στον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα, το είχε καταλάβει. Όταν έπαιρνε μια απόφαση, δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Είπε θα σταματήσει και σταμάτησε… Θυμάσαι τι έγινε την τελευταία του χρονιά, όταν όλοι έπεσαν πάνω του να τον πείσουν να συνεχίσουν; Βρε, δεν πάει να το πει ο Θεός ο ίδιος, από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να σταματήσει, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει».

Το βράδυ που ο Σαργκάνης έγινε «Φάντομ» στη Δανία

Τον Νοέμβριο του 2017 ανέλαβε επικεφαλής φυσιοθεραπείας στην ΠΑΕ Ολυμπιακός όμως οι σχέσεις του με το ποδόσφαιρο γυρνούν πολλά - πολλά χρόνια πίσω. «Είμαστε στο 1982 και ο Νίκος Σαργκάνης έχει κληθεί στην Εθνική ομάδα αφού έχει κάνει καταπληκτικά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό ενώ ακολουθούσε το ματς με τη Δανία στην Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε βασικός τερματοφύλακας ήταν ο Λευτέρης Πουπάκης και ο Νίκος ήταν αναπληρωματικός…. Παίζαμε Τετάρτη, την Τρίτη κάναμε προπόνηση και σε μια φάση γύρισε το πόδι του Πουπάκη κι έπαθε μηνίσκο! Πήγαμε αμέσως στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις, επέστρεψα στο ξενοδοχείο και με φώναξε ο μακαρίτης ο Αλκέτας Παναγούλιας. "Αλκέτα, μηνίσκος. Δεν μπορεί να παίξει… ". Εκείνη την εποχή ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός, σκέψου ο Αρδίζογλου σταμάτησε το ποδόσφαιρο έπειτα από μια ρήξη μηνίσκου! Φώναξε, λοιπόν, τον Σαργκάνη και του ανακοίνωσε ότι αρχίζει βασικός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βράδυ πριν από τον αγώνα. Είχα κατέβει στο δωμάτιό του μαζί με τον συγχωρεμένο τον Γιάννη Κυράστα και συζητούσαμε ως τις 2 το βράδυ! Είχε τρομερό άγχος, προσπάθησα να τον καθησυχάσω, του έλεγα πως το να χάσουμε από τη Δανία θα ήταν… φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Έκανε, λοιπόν, ένα ασύλληπτο παιχνίδι και κερδίσαμε 0-1 με γκολ του Κούη. Ήταν η βραδιά που ο Νίκος έγινε Φάντομ! Το βράδυ του Νικόλα! Εγώ είχα τρελαθεί, μπήκα μέσα να πανηγυρίσω, γλίστρησα στις λάσπες, έτρεξα να τον αγκαλιάσω και να τον φιλήσω».

«Ήθελα να φτιάξω το γόνατο που μου έκοψε την μπάλα»

Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Δημήτρης Σκορδής να λογίζεται ως κορυφαίος στο είδος του, πρέπει να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη των 70s. Τότε που ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άρη και ο πατέρας του τον… κυνηγούσε για να σταματήσει την μπάλα! «Έπαιζα καλό ποδόσφαιρο στα "δεύτερα" του Άρη. Μάλιστα πίστευαν ότι μπορούσα να προχωρήσω όμως ο πατέρας μου δεν το είδε τόσο ζεστά. Εκείνη την εποχή αν ήσουν ποδοσφαιριστής, ήσουν… αλήτης! Τεντιμπόης (γέλια). Δεν ήθελε, λοιπόν, να με δει να παίζω μπάλα με τίποτα και το έκανα κρυφά. Πρόεδρος στον Άρη ήταν ο γυναικολόγος, ο Χατζηγεωργίου, που έκανε παρέα με τον πατέρα μου. Βρέθηκαν μια μέρα στο καφενείο κι εκεί… γκρεμίστηκαν όλα.

"Ρε συ, ο γιος σου είναι καλός στην ομάδα μου!"
"Στην… ποια";
"Παίζει σε εμάς, στον Άρη Θεσσαλονίκης και είναι καλός"
"Καλός και παίζει ποδόσφαιρο; Δεν είμαστε καλά"!

Μόνο που δεν με κρέμασε! Επίσης, σε έναν αγώνα στα εφηβικά γύρισε το γόνατό μου και είχα θέμα. Μου έλεγαν ότι είναι μηνίσκος, το άκουσε ο πατέρας μου και τρελάθηκε… Φοβήθηκα κι εγώ είναι αλήθεια, σταμάτησα την μπάλα και ίσως ενδόμυχα να μου έμεινε το απωθημένο. Ξέρεις, να φτιάξω το γόνατό μου που μου έκοψε την μπάλα. Μεγάλη ώθηση μου έδωσε και ο συγχωρεμένος ο αδελφός μου… Ήταν ορθοπεδικός και σε εκείνον οφείλω το αρχικό ερέθισμα».

«Οι μισοί Έλληνες μπασκετμπολίστες είχαν πελματιαία»

Επιστροφή στα των διεθνών με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο... «Θυμάμαι μου τον έστειλε ο Ντούντα την εποχή που έπαιζε στην Ντιναμό. Με πήρε ο Αγγέλου και μου εξήγησε πως ο Λάζος είχε θέμα με την πελματιαία. "Τι θα κάνουμε; Έχουμε τρελαθεί, δεν μπορεί να παίξει"! Ήλθε, λοιπόν, στην Αθήνα, δουλέψαμε μαζί τρεις εβδομάδες και όλα πήγαν καλά. Έκανε μάλιστα ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης... Ήταν η εποχή που η πελματιαία θέριζε! Οι μισοί Έλληνες μπασκετμπολίστες είχαν πελματιαία απονευρωσίτιδα! Η αλλαγή προπόνησης, τα γήπεδα, τα αθλητικά παπούτσια, όλα είχαν παίξει ρόλο. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, την πελματιαία του Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη). Είχε επιστρέψει από την Εθνική ομάδα και πήγε με τον Παναθηναϊκό για προετοιμασία. Με πήρε τηλέφωνο ο Μπίλης και μου είπε ότι είχε πρόβλημα. Του είπα πως έπρεπε να γυρίσει στην Αθήνα. "Με τον Ομπράντοβιτς προπονητή, που να φύγεις..."! Τελικά ήλθε πίσω... Εκείνη η περίπτωση με ταλαιπώρησε! Πραγματικά ήταν από τις περιπτώσεις που είχα ταλαιπωρηθεί πολύ». Εν κατακλείδι, οι παίκτες έχουν υπομονή; «Όχι! Δεν υπάρχει αθλητής που να μην θέλει να μπει… αύριο! Για την ακρίβεια, που να μην θέλει να παίξει… χθες! Ειλικρινά σου μιλάω, όλοι είναι "άρρωστοι" με αυτό και προσπαθείς να τους πείσεις ότι πρέπει να περιμένουν».

Ο Δημήτρης Σκορδής μας φιλοξένησε στον νέο χώρο του στο Παγκράτι και μας παρουσίασε τον νέο τρόπο αποκατάστασης και εκγύμνασης που εφαρμόζει, μεταξύ άλλων, η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα και η Μπόκα Τζούνιορς. «Αφορά το coordination, τη νευρομυϊκή συναρμογή. Θα αναφερθώ στο κομμάτι της αποκατάστασης που με αφορά. Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο "κυνηγούσα" τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι να το φέρω στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έχω εγκαταστήσει ένα σύστημα ανάλυσης της κίνησης μέσα από την οποία μπορώ να βρω μέσα από άλλες δοκιμές που κάνω πού υστερεί ένα αθλητικό σώμα έτσι ώστε να οργανωθούμε και να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στο κομμάτι της αποκατάστασης».

Εν τέλει, το «θα πάω να με φτιάξει ο Σκορδής» που ακούγεται σε όλα τα γήπεδα είναι το μεγαλύτερο παράσημο για τον ίδιο έπειτα από τέσσερις δεκαετίες; «Νιώθω ευλογημένος που γνώρισα αυτή τη γενιά των αθλητών. Περισσότερο τους μπασκετμπολίστες και εσχάτως τους ποδοσφαιριστές... Ο στόχος μου, λοιπόν, είναι να αποδείξω ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι είναι όχι μόνο εφάμιλλοι με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό αλλά ενδεχομένως και καλύτεροι! Οι αθλίατροι, οι ορθοπεδικοί γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι γυμναστές... Νομίζω ότι ανήκουμε στο πιο υψηλό επίπεδο. Από 'κει και πέρα, καταλαβαίνεις ότι στα 65 μου δεν έχω να αποδείξω κάτι, δεν έχω να κερδίσω κάτι άλλο παρά μόνο να δώσω. Το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλήθος αθλητών που με εμπιστεύεται, με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη ευθύνη. Να πιστεύω ότι κάτι έχω κάνει τελικά αυτά τα 40 χρόνια. Έχω τρέλα με αυτό που κάνω, η δουλειά μου είναι αυτή που με κάνει να ζω και να αναπνέω».

Ο επίλογος στον ίδιο… «Θα σου πω μια κουβέντα. Όπως αντιμετώπισα τον Διαμαντίδη, τον Παπαλουκά και τον Σπανούλη, με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζω όποιον έρχεται εδώ μέσα… Όποιος κι αν είναι, ό,τι πρόβλημα κι αν έχει».

PHOTO CREDITS: Intime Sports, Δημήτρης Καπάνταης
-Η συνέντευξη και η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκαν στο Skordis Physiotherapy Center, Υμηττού 221

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα