Νωρίς για να είναι το ποτήρι... μισοάδειο ή μισογεμάτο

Νωρίς για να είναι το ποτήρι... μισοάδειο ή μισογεμάτο

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Νωρίς για να είναι το ποτήρι... μισοάδειο ή μισογεμάτο

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την πορεία της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, το φιλικό με τον ΠΑΟΚ και εξηγεί ότι υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα για να βγει κάποιο συμπέρασμα, είτε θετικό, είτε αρνητικό.

Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε αυτό το κακό. Με το παραμικρό να υπάρχει έπαρση ύστερα από μια μεταγραφή... αεροδρομίου ή μια καλή εμφάνιση την περίοδο της προετοιμασίας και αντιστοίχως να υπάρχει απογοήτευση, μερικές φορές και ισοπέδωση των πάντων, όταν τα δείγματα γραφής δεν είναι καλά ή ακόμα και αρνητικά.

Φυσικά στην παρούσα φάση, και ύστερα από 8 μέρες κανονικών προπονήσεων στον Παναθηναϊκό, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα όσον αφορά τα όσα (καινούργια πράγματα) θα δούμε από τους «πράσινους» την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν. Το φιλικό με τον ΠΑΟΚ όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 88-83 θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση και κάποιος θα μπορούσε να δει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Μισογεμάτο επειδή άρχισαν να λειτουργούν οι επιθετικές συνεργασίες που θέλει να εμφυσήσει ο Τσάβι Πασκουάλ στο παιχνίδι της ομάδας βάζοντας νέας plays εντός παρκέ και μισοάδειο επειδή αδυναμίες υπάρχουν (ειδικά στην άμυνα) με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να φανεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και να βάλει δύσκολα στους πρωταθλητές. Εντάξει, όπως έλεγε και ο Στιβ Γιατζόγλου «το να νικάς στα φιλικά ματς και να ενθουσιάζεσαι είναι σαν να αγκαλιάζεις την αδερφή σου και να ηδονίζεσαι» όπερ και σημαίνει ότι το αποτέλεσμα (και γενικά τα αποτελέσματα στα φιλικά ή στα τουρνουά προετοιμασίας) μικρή σημασία έχουν.

Αυτά τα ματς (κλισέ μεν, η αλήθεια δε) είναι μόνο για τους προπονητές, οι οποίοι όχι μόνο θέλουν να δουν κάποια νέα στοιχεία και πώς μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά και να καταλάβουν παιχνίδι με το παιχνίδι τι μπορούν να πάρουν από τον καθένα παίκτη ξεχωριστά. Σε αυτά έχουν εστιάσει ο Πασκουάλ και οι συνεργάτες του και πάνω σε αυτά δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες «σταθερές» στις οποίες θέλει να βαδίσει ο Παναθηναϊκός των πέντε νέων παικτών και της διαφορετικής -σε σχέση με τα τελευταία χρόνια- φιλοσοφίας. Όπως φυσικά υπάρχουν και πράγματα τα οποία χρίζουν αρκετής δουλειάς τον επόμενο μήνα, όταν και θα μπει η ομάδα στην τελική ευθεία ενόψει της νέας σεζόν.

Βέβαια φέτος ο Παναθηναϊκός θα στείλει ύστερα από πολύ καιρό την.... μισή ομάδα στις Εθνικές (Καλάθης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Αντετοκούνμπο, Λεκαβίτσιους, Τόμας) και για ένα 10ήμερο (συμπεριλαμβανομένου και του δυνατού τουρνουά στην Κύπρο κόντρα σε Μακάμπι, Χίμκι και ΑΕΚ) δεν θα υπάρχουν παίκτες ούτε για... προπονητικό «διπλό». Οπότε εκ των πραγμάτων θα υπάρξει πρόβλημα συνοχής και δημιουργία χημείας από τον Καταλανό προπονητή.

Ενδεχομένως τα πρώτα δείγματα του νέου Παναθηναϊκού να δούμε στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στις 27 και 28 του μήνα στο ΟΑΚΑ, δηλαδή πέντε μέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ των επίσημων υποχρεώσεων (3/10) για το κύπελλο. Φυσικά στόχος δεν είναι άλλος από το να παρουσιαστεί η ομάδα -και τηρουμένων των αναλογιών- όσο το δυνατόν πιο έτοιμη με την έναρξη της EuroLeague στις 11 Οκτωβρίου και δη στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Μέχρι στιγμής ο Κιθ Λάνγκφορντ δείχνει στις προπονήσεις (αλλά και στα δύο φιλικά με τους Λάιονς και τον ΠΑΟΚ όπου ήρθε από τον πάγκο) ότι ο χρόνος όχι μόνο δεν έχει περάσει καθόλου από πάνω του, αλλά και ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Τόσο σωματικά όσο και αγωνιστικά. Μπορεί φέτος να αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό για να έχει διαφορετικό και πιο περιορισμένο ρόλο ωστόσο το «εκτελεστικό» κομμάτι... ρέει άφθονο στις φλέβες του. Είτε στις αγαπημένες του καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», είτε με το τζαμπ σουτ από τα 5-6 μέτρα με «step back», είτε με διείσδυση, είτε ακόμα και ως στατικός σουτέρ στην αδύναμη πλευρά. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Αμερικανός δεν θα είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν. Ακόμα και αν παίζει... maximum 15-20 λεπτά. Το σκοράρισμα είναι η δεύτερη φύση του!

Ιδιαίτερα ορεξάτος παρουσιάζεται και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος έχει ταιριάξει απόλυτα στην φιλοσοφία του Πασκουάλ. Πίεση που να «στραγγαλίζει» τον αντίπαλο, φοβερή ενέργεια όσο διάστημα βρίσκεται στο παρκέ και ευελιξία στο να τον χρησιμοποιεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Παρόλα αυτά αποκτήθηκε για «τριάρι» και αυτή θα είναι η βασική του θέση! Μαζί με τον Θανάση Αντετοκούνμπο συνθέτουν μια «εκρηκτική» δυάδα και δεν αποκλείεται να τους βλέπουμε και ταυτόχρονα στο παρκέ. Άλλωστε η αθλητικότητα είναι κάτι που επιδιώκει ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Τόσο στην επίθεση με τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο και «κυνήγι» του επιθετικού ριμπάουντ, όσο και στην άμυνα, ειδικά όταν επιλέγει τις αλλαγές. Όπως ταυτόχρονα αναμένεται να βρεθούν ουκ ολίγες φορές και οι Γκιστ-Λάσμε, οι οποίοι γνωρίζονται καλά μέσα στο παρκέ και από τη προηγούμενη συνύπαρξή τους στον Παναθηναϊκό. Κάτι που ήδη φαίνεται. Σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα από τότε που έφυγε ο Γκαμπονέζος σέντερ. Το αν αμφότεροι αντέξουν τους «κραδασμούς» μιας τόσο μεγάλης και επίπονης σεζόν θα φανεί στην πορεία. Το βέβαιο είναι ότι... γουστάρουν πολύ που παίζουν και πάλι μαζί.

Εκείνος που ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης, η θέληση του οποίου είναι τεράστια ενώ τον πιστεύει πολύ και ο Πασκουάλ. Μάλιστα στο φιλικό με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε στην βασική πεντάδα (όχι ότι λέει κάτι αυτό απαραίτητα) αφού ο Καταλανός θέλει να τον βάλει άμεσα στη φιλοσοφία του.

Εντυπωσιασμένοι είναι όλοι με τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος εκτός του ότι έχει δυναμώσει και έχει προσθέσει μυϊκό όγκο, ολοένα και κερδίζει τον Πασκουάλ προκειμένου να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τη νέα σεζόν και όχι... συμπληρωματικό. Είναι δεδομένο ότι θα πάρει ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι του να τις αρπάξει από τα μαλλιά και να «χτίσει» το δικό του όνομα στον Παναθηναϊκό. Στο μεταξύ ο ΝτεΣόν Τόμας αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στη μέση, αγωνίστηκε μεν, ωστόσο θα χρειαστεί πολλές προπονήσεις ακόμα (όπως και φιλικά) για να μπει μέσα στο κλίμα της ομάδας. Γι' αυτό και είναι πολύ νωρίς να πει κανείς το οτιδήποτε για εκείνον.

Ουσιαστικά οι όποιες σημειώσεις κράτησε το προπονητικό τιμ αφορούν το φιλικό με τον ΠΑΟΚ αφού το ματς με τους Λάιονς του Γιάννη Μπουρούση ήταν περισσότερο για ξεμούδιασμα και σε καμία περίπτωση για συμπεράσματα. Μετά το φιλικό με τον Άρη (4/9) θα υπάρχει μια... καλύτερη εικόνα. Άλλωστε σε αυτό το ματς οι Κινέζοι δεν έπαιξαν ούτε μια φορά pick n roll, οπότε δεν χρειάστηκε να «δοκιμαστεί» η «πράσινη» άμυνα στην αναχαίτισή του. Η άμυνα είναι ένα... θέμα που χρίζει μπόλικης δουλειάς ακόμα. Τόσο όσον αφορά την ατομική άμυνα, όσο (και πολύ περισσότερο) όσον αφορά την ομαδική. Όμως είπαμε. Ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα ή για να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο... Θέληση υπάρχει. Το αν θα υπάρξει και αποτέλεσμα θα φανεί στην πορεία.

Έχουμε καιρό ακόμα.

ΥΓ1: Τα θερμά συλλυπητήρια στον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, άμεσο συνεργάτη του Τσάβι Πασκουάλ για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα.

ΥΓ2: Σε εννέα τρίποντα ευστόχησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο φιλικό με τον ΠΑΟΚ. Όχι λίγα για μια ομάδα από την οποία αποχώρησαν παίκτες που έχουν το σουτ ως βασικό συστατικό του παιχνιδιού τους. Θα μου πείτε σε πρώτο φιλικό; Γι' αυτό ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Πάντως τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κατόπιν συνεργασίας και με πάσα στην αδύναμη πλευρά. Θα τη ψάχνει αυτήν την πάσα πολύ ο Παναθηναϊκός...

ΥΓ3: Ο Καλάθης δεν αναφέρθηκε πουθενά γιατί είναι μια κατηγορία... μόνος του. Από τα χέρια του θα ξεκινούν και θα τελειώνουν τα πάντα!

ΥΓ4: Ανεβασμένος και ο Λεκαβίτσιους στην προετοιμασία. Έχει πράγματα να δείξει και να αποδείξει. Για να δούμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...