Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι (poll)

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι (poll)

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι (poll)
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τρόπο που θα παίξει πιο γρήγορο μπάσκετ ο Ολυμπιακός και τις δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Ψηφίστε σε poll που γίνεται... χαμός.

Καλό μήνα να έχουμε με υγεία.

Τα κεκλεισμένων των θυρών φιλικά θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη παγίδα για κάθε οπαδό. Σε ένα κλειστό γήπεδο υπάρχουν μόνο οι αποστολές των ομάδων και ίσως κάποιοι ντόπιοι φίλαθλοι οι οποίοι τελευταία στιγμή άκουσαν το χαρμόσυνο «μπείτε μέσα να το δείτε».

Δεν υπάρχει εικόνα λοιπόν για μας και ουσιαστικά βασιζόμαστε σε 2-3 τηλέφωνα που θα γίνουν.

Οι ομάδες φυσικά και θα τα παρουσιάσουν όπως θέλουν. Οι αντίπαλοι σού δίνουν καλύτερη εικόνα, όμως Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης συμφώνησαν να μη μιλήσουν για αυτά τα δύο παιχνίδια.

Αυτομάτως λοιπόν μπορεί 2-3 φήμες να μπερδέψουν άπαντες.

Γενικότερα μου αρέσει να βασίζομαι στα δικά μου μάτια. Τα δύο φιλικά δεν τα είδα.

Από τα 2-3 τηλέφωνα που ανέφερα παραπάνω επιβεβαιώθηκε το γρήγορο μπάσκετ που θέλει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός.

Η ταχύτητα ανάπτυξης τους παιχνιδιού είναι το βασικό στοιχείο. Αυτό δε σημαίνει μόνο πως ψάχνει το εύκολο καλάθι, αλλά παίζει με ταχύτητα σε κάθε πτυχή της επίθεσης.

Χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω για τα δύο φιλικά, εικάζω πως οι Πειραιώτες θα έχουν δύο τεράστιες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

1. Early offense. Έτσι ονομάζεται η επίθεση που εκτελείται στο διάστημα μεταξύ των 7 και των 12 περίπου δευτερολέπτων από τα 24 της επίθεσης. Όταν δε βρίσκει lay up η ομάδα τότε ακολουθεί αυτός ο δευτερεύων αιφνιδιασμός που λέγαμε παλιά. Αυτό επιτυγχάνετε συνήθως είτε μέσω low post είτε με κάποιο σκριν εν κινήσει.

2. Ταχύτητα στην πάσα. Μετά τα 12 δευτερόλεπτα ο Μπλατ στο «5 εναντίον 5» επιθυμεί γρήγορες πάσες ώστε να μετακινεί την αντίπαλη άμυνα και να τη βρίσκει πιο ευάλωτη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα... Πέρυσι πολλές φορές η μπάλα πήγαινε σε έναν παίκτη που φώναζε κάποιον ψηλό για pick n roll και οι άλλοι τρεις έπαιζαν τα «στρατιωτάκια ακούνητα, αγέλαστα». Ο Μπλατ θέλει να βλέπει συνεχή κίνηση μακριά από τη μπάλα. Φωνάζει συνέχεια σε όπιον ξεχνιέται και μένει στατικός κοιτάζοντας απλά τη μπάλα στα χέρια κάποιου συμπαίκτη του.

Αυτές είναι βασικές αλλαγές που επιδιώκει να βάλει ο Μπλατ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Το έχω αναφέρει και σε προηγούμενα blog... θα δούμε διαφορετική ομάδα ως προς τον τρόπο παιχνιδιού.

Πως το έλεγε εκείνη η παλιά διαφήμιση γνωστής αλυσίδας fast food; Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι.

Από εκεί και πέρα δε γίνεται να κρίνουμε κανέναν παίκτη ακόμη αφού είναι πολύ νωρίς. Ειδικά τους Ουίλιαμς Γκος και ΛεΝτέι που δεν έχουν ιδέα από μπάσκετ επιπέδου Euroleague. Λογικό είναι να μην μπορούν ακόμη να αντιληφθούν τα «θέλω» του προπονητή τους και τις ανάγκες της ομάδας.

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ

Ο Γιώργος Πρίντεζης μαθαίνω πως είναι στην καλύτερη σωματική κατάσταση της τελευταίας τετραετίας.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έχει παρουσιαστεί πιο γρήγορος με μεγαλύτερη έκρηξη στα πόδια και στις κινήσεις του.

Ο Ζακ ΛεΝτέι χρειάζεται δουλειά στο σώμα του. Να διώξει κάποια περιττά κιλά και να προσθέσει μυϊκό όγκο.

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος είναι περισσότερο σκόρερ παρά δημιουργός σε αυτές τις πρώτες 15 μέρες προετοιμασίας.

Όλοι οι παίκτες διασκεδάζουν με τον γρήγορο τρόπο που παίζουν.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει πάρει πολύ σοβαρά τη δουλειά. Στα δύο φιλικά έβαλε τους βοηθούς του να κάνουν κανονικό σκάουτινγκ παραμονή των παιχνιδιών. Επίσης είναι αρκετά αυστηρός όταν βλέπει στο παρκέ πράγματα που γίνονται λάθος.

ΥΓ: Όταν κάποιος σε υποτιμάει, πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ως κίνητρο, να πεισμώσεις, να το θυμάσαι σε κάθε προπόνηση και τέλος, να του το υπενθυμίσεις μετά από 9-10 μήνες.

ΥΓ 2: Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τον Ολυμπιακό αυτή την εποχή. Βασικά για καμία ομάδα δε μπορεί να μιλήσει. Πάρα πολύ νωρίς.

ΥΓ 3: Οι πεντάδες στα δύο φιλικά. Με ΠΑΟΚ... Γκος, Σπανούλης, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Μιλουτίνοφ.

Με Άρη... Γκος, Σπανούλης, Τουπάν, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ.

ΥΓ 3: Ο Κάιλ Χάινς κέρδισε τον Ρόι Τάρπλεϊ για 15 ψήφους! Προσωπικά το θεωρώ ιεροσυλία, αλλά υπάρχει δημοκρατία. Σε σύνολο 15.485 ψήφων ο Χάινς πήρε 4550 (29.4%) και ο Τάρπλεϊ 4535 (29.3%). Ακολούθησαν Τάρλατς (18.3%) και Φασούλας (16.5%).

ΥΓ 4: Πάμε και στο νέο poll... Με αφορμή την απόφαση του Μανού Τζινόμπιλι να αποσυρθεί από τη δράση, ποιος είναι ο κορυφαίος μη Αμερικανός παίκτης στην ιστορία; Περιόρισα τη λίστα όσο περισσότερο μπορούσα. Ψήφισα Κούκοτς. Θα γίνει χαμός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.