Ο Ολυμπιακός του... ΝΒΑ και η ΑΕΚ της... Euroleague!

Ο Ολυμπιακός του... ΝΒΑ και η ΑΕΚ της... Euroleague!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αναλύει την μέχρι στιγμής κινητικότητα στο μετεγγραφικό παζάρι του καλοκαιριού και σχολιάζει την διαφαινόμενη μεταστροφή των «ερυθρόλευκων» (Μπλατ) και της «'Ενωσης» (Μπάνκι;) σε ξένους προπονητές και τις πρώτες «φιλοσοφικές» συγκρίσεις με τον «παλαιό» πλέον Τσάβι Πασκουάλ.

Daily Predictor* με έπαθλο* €125.000 μετρητά* σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η αγωνιστική δράση της εφετινής σεζόν αποτελεί ήδη παρελθόν και με την συμπλήρωση 10 ημερών στην λεγόμενη off-season για τους «αιώνιους» αντιπάλους, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει πάρει το πρώτο «άριστα» στην άτυπη «βαθμολογία» των μετεγγραφικών κινήσεων του καλοκαιριού.

Η προφορική συμφωνία με τον Ντέϊβιντ Μπλατ, που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των «ερυθρολεύκων» σχεδόν να διπλασιάσουν τα χρήματα που θα δαπανήσουν για το συμβόλαιο του προπονητή (σε σύγκριση με τις ετήσιες αποδοχές του Γιάννη Σφαιρόπουλου), συνιστά υπέρβαση, η οποία έχει αντίκρισμα και όσον αφορά στις περγαμηνές του 59χρονου προπονητή, που έχει στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης ως αουτσάϊντερ (με τη Ρωσία το 2007 και με την Μακάμπι το 2014), ενώ έχει φτάσει μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ.

Το ίδιο, όμως, τηρουμένων των αναλογιών, φαίνεται να ισχύει και με την περίπτωση της ΑΕΚ, που φέρνει στην Ελλάδα έναν έμπειρο κι εγνωσμένη αξίας προπονητή, για να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας. Η «Ένωση» μπορεί να έχασε πολύτιμο χρόνο (περίπου έναν μήνα), υπό την έννοια ότι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στις 19 Μαϊου, ωστόσο, η στρατηγική που ακολουθεί δείχνει ότι αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας επαφές και «χτενίζοντας» την προπονητική αγορά.

Το βελούδινο «διαζύγιο» με τον άκρως πετυχημένο, πλην όμως, υπηρεσιακό, Ντράγκαν Σάκοτα, ενέτεινε την κινητοποίηση και η παραμονή του Δημήτρη Πρίφτη στην Ούνικς Καζάν, επίσπευσε τις διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη του 66χρονου τεχνικού. Η υπόθεση Ζούρου δεν εξετάστηκε επισταμένως και η πρόσκληση στον Λούκα Μπάνκι, να έρθει στην Αθήνα και να συζητήσει δια ζώσης με τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον Χάρη Κουτά, καταδεικνύει την επιθυμία της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της Κυπελλούχου Ευρώπης σε έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» προπονητή από το πάνω ράφι του ευρωπαϊκού μπάσκετ και με σημαντικές παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, η πετυχημένη κατάληξη της χρονιάς ισχυροποίησε τον Τσάβι Πασκουάλ, που άλλωστε είχε συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 κι έβαλε τους «πράσινους» στην ευχάριστη θέση να σχεδιάζουν τη νέα χρονιά, έχοντας ως επικεφαλής τον προπονητή που τους οδήγησε στους τρεις τελευταίους τίτλους της ιστορίας τους. Όσο μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, είναι η παραμονή του προπονητή, τόσο μεγαλύτερο μειονέκτημα εξελίσσεται για το «τριφύλλι», η αβεβαιότητα που προκαλεί η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του free-agent, Νικ Καλάθη (ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του δίνει 6,5 εκατομμύρια Ευρώ για 3 χρόνια), από την απόφαση του οποίου, θα κριθεί εν πολλοίς η εικόνα που θα έχει ο «Εξάστερος» στη νέα σεζόν.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από 16 χρόνια (την περίοδο 2002-03, ο Παναθηναϊκός είχε τον Ομπράντοβιτς, ο Ολυμπιακός τον Σούμποτιτς και η ΑΕΚ τον Σάκοτα), διαφαίνεται η προοπτική της «σύγκρουσης» τριών ξένων προπονητών στις μάχες των πάγκων μεταξύ των τριών «μεγάλων» της Αθήνας. Τι σημαίνει αυτό και πόσο αλλάζει τις προσδοκίες των ομάδων μας, τις προοπτικές τους για ευρωπαϊκή διάκριση αλλά και το μπάσκετ που πρόκειται να παρακολουθήσουμε; Ας δούμε τον καθένα από τους τρεις ξεχωριστά, αρχίζοντας από τον 46χρονο Καταλανό.

Καλός ο Τσάβι, αλλά ο Καλάθης τον έκανε καλύτερο!

Την αγωνιστική φιλοσοφία του Τσάβι Πασκουάλ λίγο-πολύ την γνωρίζουμε όλοι. Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα θα συμπληρώσει τον Οκτώβριο δύο χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, έχοντας κυριαρχήσει στις εγχώριες διοργανώσεις με δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο στο ενεργητικό του. Του αρέσει το γρήγορο μπάσκετ και το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, δίνει ελευθερία στους παίκτες του, δείχνοντας πολλές φορές υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, επικροτεί το μακρινό σουτ γι' αυτό και επιδιώκει να έχει πάντα αρκετούς καλούς μακρινούς σουτέρ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν από τους πρώτους τεχνικούς της γενιάς του, που «αντιλήφθηκε» ότι το μπάσκετ (όπως και όλα τα ομαδικά σπορ), στηρίζονται πλέον ολοένα και περισσότερο στα αθλητικά προσόντα και λιγότερο στο αυθεντικό ταλέντο. Γι' αυτό άλλωστε στην 2η χρονιά του στο «τριφύλλι», ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτητα, την έκρηξη, την αλτικότητα και την δύναμη των περισσοτέρων παικτών και φυσικά στο all-around game και τη δημιουργία του Καλάθη, που άξιζε και το βραβείο του MVP στην κανονική περίοδο της Euroleague.

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός της νέας σεζόν, δύσκολα θα έχει τους Σίνγκλετον και Τζέϊμς στο ρόστερ του, η παραμονή του 29χρονου διεθνούς Ελληνοαμερικανού point-guard αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο γιατί ο Νικ είναι ο πλέον πολυδιάστατος play-maker που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, αλλά και γιατί μαζί του στο παρκέ θα διαφυλαχθεί ο τρόπος παιχνιδιού που έχει υιοθετήσει ο Καταλανός coach και ανεξαρτήτως των συμπληρωματικών «κομματιών» (Λάσμε) που θα προστεθούν στο παζλ, σε ένα μεγάλο βαθμό, οι «πράσινοι» θα διατηρηθούν σε τροχιά Final 4.

Έχει «τρυπήσει» ήδη τρεις φορές το «ταβάνι» του!

Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Πρίνστον με την 12χρονη καριέρα (1981-1993) ως παίκτης στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, αποτελεί «παιδί» της Μακάμπι. Στο επιτελείο της εργάστηκε συνολικά 9 χρόνια σαν head (6) και assistant-coach (3), έφτασε σε συνολικά σε 6 Final 4 (σε 3 ως πρώτος προπονητής και 3 ως βοηθός) και κατέκτησε την πιο δύσκολη Euroleague (το 2014 με MVP τον Ράϊς και σέντερ τον Σχορτσανίτη) από τις έξι που έχει σηκώσει η «ομάδα του λαού». Ο περυσινός νικητής του Eurocup με την Νταρουσάφακα, ήταν ο άνθρωπος που αξιοποίησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της Εθνικής Ρωσίας, οδηγώντας την παρέα του Κιριλένκο στην μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη ιστορία των Eurobasket, το 2007 στη Μαδρίτη, κόντρα στην γηπεδούχο και παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.

Οι εξαιρετικές του σχέσεις με το εβραϊκό «λόμπι» και η κατάκτηση των δύο ευρωπαϊκών τίτλων σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο, άνοιξαν την «πόρτα» του ΝΒΑ και η επιλογή του από τον «εβραίο» ιδιοκτήτη των Καβαλίερς, Νταν Γκίλμπερτ, για την θέση του head-coach της ομάδας που λίγες μέρες αργότερα, επανέκτησε τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς, ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Η πρόκριση στους τελικούς και η πρωτιά στην κατάταξη της Ανατολής μέχρι τα μέσα της 2ης και τελευταίας χρονιάς του στο Κλίβελαντ, αποτελούν τα μεγαλύτερα παράσημα του περάσματος από τον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος.

Από πλευράς αγωνιστικής φιλοσοφίας, ο Ντέϊβιντ Μπλατ θεωρείται ο «μετρ» στις προσαρμοσμένες άμυνες ζώνης, που έχουν το πλεονέκτημα να «μπερδεύουν» τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου και συχνά-πυκνά να τον βγάζουν από το ρυθμό του. Πρόκειται για έναν τεχνικό με τεράστια προσωπικότητα και απήχηση στην ψυχοσύνθεση των παικτών, στην διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων και στην βελτίωση της ψυχολογίας. Στην επίθεση του αρέσει να επιτρέπει την ατομική πρωτοβουλία, ειδικότερα αν διαθέτει δύο «εργαλεία» με δεινή εκτελεστική ικανότητα και έφεση στο μακρινό σουτ, ενώ αναζητά συνεχώς προϋποθέσεις για παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο.

Θιασώτης του επιθετικού μπάσκετ!

Ο 52χρονος Ιταλός τεχνικός από το Γκροσέτο είναι ένας “gym rat”, που λένε και οι Αμερικανοί. Του αρέσει να αφιερώνει πολλές ώρες στο γήπεδο για την προπόνηση και την προετοιμασία της ομάδας και στην διάρκεια της 7ετούς (2006-2013) θητείας του στην Μοντεπάσκι Σιένα (6 χρόνια σαν assistant και έναν σαν head-coach), ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό πίσω από την κατάκτηση των έξι συνεχόμενων “scudetto” του συλλόγου της Τοσκάνης, εκ των οποίων οι πέντε επιτεύχθηκαν με προπονητή τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι.

Ακολούθησε μία διετία στο Μιλάνο, όπου οδήγησε την Αρμάνι στην «αποκαθήλωση» της 6ετούς κυριαρχίας της πρώην ομάδας του, ενώ από το 2015, οπότε και αποχώρησε από τον πάγκο των Μιλανέζων, δεν έχει καταφέρει να βρει την κατάλληλη δουλειά και οι θητείες του σε Τορίνο και Μπάμπεργκ, δεν είχαν διάρκεια.

Σε καθαρά τακτικό επίπεδο, ο Λούκα Μπάνκι είναι λάτρης του επιθετικού και γρήγορου μπάσκετ, ενώ τον χαρακτηρίζουν οι συχνά εξαιρετικές σχέσεις που επιδιώκει να «χτίζει» με τους παίκτες και τους ανθρώπους της ομάδας, δημιουργώντας κλίμα οικογένειας! Πρόκειται για έναν πολύ καταρτισμένο και ενημερωμένο coach, που περνάει τα πάντα από... κόσκινο, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές καταστάσεις, προετοιμάζοντας την ομάδα του για τον τρόπο δράσης σε πολλές δύσκολες στιγμές. Δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα, ενώ του αρέσει να «ανακατεύει την τράπουλα», αναπροσαρμόζοντας το εκάστοτε αμυντικό και επιθετικό του πλάνο.

Η συμφωνία του με την ΑΕΚ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη – ίσα-ίσα που η διοίκηση της «Ένωσης» τον κάλεσε για να τον γνωρίσει από κοντά και να συζητήσει μαζί του – ωστόσο, το γεγονός ότι στο παρελθόν προτάθηκε στον Ολυμπιακό κι εξετάστηκε - έστω χλιαρά - από τον Παναθηναϊκό, αποτελεί τεράστιο κέρδος για την «βασίλισσα» που έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με έναν προπονητή με πολυετείς παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο και με νίκες επί των «αιωνίων» αντιπάλων στο ενεργητικό του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!