Η αυτοκριτική, ο Σφαιρόπουλος και λίγο από Μάλκοβιτς!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Η αυτοκριτική, ο Σφαιρόπουλος και λίγο από Μάλκοβιτς!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον πέμπτο τελικό του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και στέκεται στην επόμενη μέρα των «ερυθρολεύκων» αλλά και του Σφαιρόπουλου.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το πέμπτο παιχνίδι παίζοντας κόντρα στον κανόνα! Όπου κανόνας, όπως έγραφα στο προηγούμενο blog, είναι, η καθοριστική όπως έχει αποδειχθεί, απόδοση του Καλάθη.

Ο διεθνής γκαρντ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και έτσι οι πράσινοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις λύσεις inextremis για να στεφθούν πρωταθλητές!

Βρήκαν δηλαδή λύσεις στο πρόσωπο του Τζέιμς αλλά και σ’ αυτό του Νίκου Παππά. Ο τελευταίος δεν έχει απλά συμμετοχή στην αναμέτρηση , αλλά παρουσία!

Παρουσία σημαντική και ουσιαστική! Ήρθε από τον πάγκο για να αποδειχθεί ο πιο άξιος και ο πλέον καταλληλότερος συμπαραστάτης τους Τζέιμς στον επιθετικό τομέα.

Μόνο με τον Τζέιμς σε ρόλο εκτελεστή ο ΠΑΟ θα ρίσκαρε σε μεγάλο βαθμό! Η λύση in extremis όμως για τους πράσινους βρήκε εφαρμογή όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν Ολυμπιακό προδομένο για μια ακόμα φορά από τις «εξαιρέσεις».

Όπου «εξαιρέσεις» , όπως έγραφα επίσης στο τελευταίο blog κατοχυρώνονται οι παίκτες που η αγωνιστική τους εικόνα συνοδεύεται από σκαμπανεβάσματα και μια θετική παρουσία αποτελεί την εξαίρεση στο σύνολο των εμφανίσεων τους.

Επειδή έχει χυθεί πολύ μελάνι για την άμυνα σημειώνω ότι σύμφωνα με την στατιστική σε όσα παιχνίδια ο Ολυμπιακός σκόραρε και μάλιστα με τρόπο πλουραλιστικό, σ’ αυτά τα παιχνίδια αναδείχθηκε νικητής. Να σημειώσω επίσης ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν φέρει το ματς στα μέτρα τους, με χαμηλό σκορ και ρυθμό που τους βόλευε.

Το μυαλό τους το χάνουν μετά την διακοπή στην καθοριστική για την έκβαση του παιχνιδιού , τρίτη περίοδο. Σας θυμίζω ότι η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Ρίβερς(34-35). Το πρώτο των πράσινων! Μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν στενάξει τα σίδερα! Κανένας δεν είχε βρει στόχο έξω από την γραμμή των 6,75! Ένα τεράστιο μηδενικό στις 7 προσπάθειες!

Οι ερυθρόλευκοι όμως έδειξαν να πανικοβάλλονται και απάντησαν αμέσως με τρίποντο του Πρίντεζη.(34-38). Και μετά …διακοπή!

Ομάδα που προηγείται στο σκορ και ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού δεν συνηθίζεται να διακόπτει το παιχνίδι. Και αν αυτό δεν συνηθίζεται μια φορά, δεν συνηθίζεται 100 φορές μετά από τέτοιο ντόρο και φασαρία το κύριο αίτημα της ομάδας για να επιστρέψει στο παρκέ να ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ και να ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ στο να μην της πετάνε νερά!!!

Το τι επακολούθησε το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Το γεγονός πάντως θα μείνει αξέχαστο και θα συζητιέται για χρόνια στα μπασκετικά στέκια. Στα μετά του παιχνιδιού τώρα:

Η αυτοκριτική δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αν έκλεισε ο κύκλος ενός προπονητή αλλά συνολικά με την εξέταση και τον επιμερισμό ευθυνών όλου του οργανισμού.

Προπονητή, προπονητικό επιτελείο, ιατρικό επιτελείο, παράγοντες , διοίκηση. Αν ο εκάστοτε προπονητής αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα ή παίζει τον ρόλο του αλεξικέραυνου για την καταιγίδα μετά τις ήττες , τότε σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά κι ακόμα πιο σίγουρο ότι υιοθετώντας αυτήν την νοοτροπία σε λίγο καιρό θα βρεθείς και πάλι σε αδιέξοδο.

Αν το κριτήριο σε άνυδρες από τίτλους χρονιές για την παραμονή ή την απομάκρυνση ενός κόουτς είναι ΜΟΝΟ η έκβαση των παιχνιδιών στην σειρά των playoffs τότε έχεις μπλέξει με αποτέλεσμα να διορθώνεις το λάθος σου με λάθος.

Λάθος που δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα επιλέξεις ως αντικαταστάτη, αλλά κυρίως με την νοοτροπία στο θέμα επιμερισμού ευθυνών.

Το ζητούμενο είναι να εστιάσεις σε ποια κομμάτια της λειτουργίας έχει υποπέσει σε λάθη ο οργανισμός , ποιο κομμάτι δεν περπάτησε και για ποιο λόγο, ώστε να τα αναλύσεις ψύχραιμα και με καθαρό μυαλό.

Μόνο έτσι αποκτάς εμπειρία και γνώση. Αν όχι καταλήγεις σε δηλώσεις όπως «ποια Φενέρ» ή τα φορτώνεις όλα στον εύκολο στόχο που είναι ο προπονητής!

Μην ξεχνάτε την περίπτωση Μπαρτζώκα που προηγείται της περίπτωσης Σφαιρόπουλου!

Κλείνω με τρία θέματα τα οποία περίμενα να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος ώστε να τα αναφέρω. Τροφή για σκέψη…

Ένας προπονητής δεν υποχρεούται , ούτε καμία λογική του επιβάλλει να παίζει το μπάσκετ που έχουν διάφοροι στο μυαλό τους , αλλά αυτό που το επίπεδο των παικτών της ομάδα τους , επιτρέπει.

Αν έχετε ορισμένοι την εντύπωση ότι με το δυναμικό που είχε ο Ολυμπιακός μπορούσε να παίξει άλλο μπάσκετ( δεν λέω καλύτερο μπάσκετ , το καλύτερο είναι πολύ σύνθετο, μιλάω για άλλο μπάσκετ) απ’ αυτό που έπαιξε, συγνώμη αλλά δεν θα συμφωνήσω.

Οι επιδόσεις των παικτών εξάλλου παρατίθενται με γλαφυρό τρόπο σε άλλο blog, του καλού συναδέλφου Μελάγιες , οπότε διαβάστε και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματα σας.

Να τρέξει ο Ολυμπιακός! Συμφωνώ! Αλλά με ποιόν; Με παίκτη που κάνει coast to coast και πέφτει στο ανοιχτό γήπεδο πάνω στον μοναδικό αντίπαλο , όπως ο Κούρκουλος (ο μπαμπάς) έπεφτε πάνω στις πόρτες να τις γκρεμίσει για να δει την αγαπημένη του;

Ελάτε τώρα… Πάμε στους ξένους που ήταν επιλογή του κόουτς. Στο βαθμό πάντα που μπορούσε να επιλέξει!

Ρωτήστε έναν προπονητή Basket League ,όποιον θέλετε, να σας πει κατ ιδίαν, ποιοι ξένοι έρχονται πλέον στην Ελλάδα και πόσο διατεθειμένοι είναι να έρθουν.

Αν κάνεις υπέρβαση , για να το πω λαϊκά , αν τα ρίξεις χοντρά, ενδεχομένως κάποιοι, κάποιοι επαναλαμβάνω, να το σκεφτούν σοβαρά. Δεν είδα όμως κάποιον να τα ρίχνει χοντρά για ονόματα πρώτης γραμμής.

Όσοι πάλι ονειρεύονται παίκτες που αγωνίζονται στον Προμηθέα, στο Λαύριο, στον Κόροιβο , στον Κολοσσό ή στον ΠΑΟΚ να κάνουν παππάδες με την φανέλα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα καλά θα κάνουν να συνεχίσουν να ονειρεύονται γιατί όταν ξυπνήσουν τότε θα δουν εφιάλτες.

Αν υπάρχουν εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο! Τέλος ο Ολυμπιακός έχει ανανεώσεις συμβολαίων. Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να έχει και αναπροσαρμογές.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση Σπανούλη , για τον οποίο ισχύει το συμβόλαιο τιμής και δεν ισχύει ότι θέλει να παίζει συνέχεια ( καιρός να σταματήσει πλέον αυτή η παραφιλολογία, ούτε μια φορά δεν παραπονέθηκε ο άνθρωπος, ούτε στραβομουτσούνιασε ποτέ του στον πάγκο) , οι ανανεώσεις θα γίνουν με κριτήριο τις προσδοκίες που έχουν (αν έχουν ακόμα) οι διοικούντες για τους παίκτες ή με βάση τις επιδόσεις τους και την εικόνα τους τα τελευταία χρόνια στο παρκέ;

Αν συμβεί το δεύτερο , γιατί αυτό είναι το σωστό, τότε επιβάλλεται η διοίκηση να προχωρήσει και σε αναπροσαρμογές. Έτσι ίσως περισσέψουν τάλιρα για την όποια υπέρβαση.

Και αυτό είναι το σωστό γιατί «αδικείς» τον παίκτη στο αγωνιστικό κομμάτι όταν του ζητάς με τα λεφτά που του δίνεις να παράγει την ανάλογη υπεραξία στο παρκέ!

Τον «αδικείς» γιατί συγκεκριμένα πράματα μπορεί να κάνει και να αποδώσει σ’ αυτά πολύ καλά , αλλά μέχρι εκεί! Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα θα μας τα υπαγορεύσουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις.

ΥΓ: Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερο μου έρχεται στο μυαλό η ρήση του Μπόζιταρ Μάλκοβιτς: «Ποιοι με κριτικάρουν; Το 91% ή το 9%. Γιατί απ’ όσους παρακολουθούν μπάσκετ μόνο το 9% καταλαβαίνει τι γίνεται» Α ρε μεγάλε Μπόζιταρ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!