Ο ΠΑΟ ποντάρει στον κανόνα και ο Ολυμπιακός στις «εξαιρέσεις»

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο ΠΑΟ ποντάρει στον κανόνα και ο Ολυμπιακός στις «εξαιρέσεις»
Ο Μιχάλης Λεάνης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και βγάζει συμπέρασμα για τον 5ο τελικό που θα κρίνει και τον πρωταθλητή.

Αν η απόδοση του Καλάθη δεν κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ο ΠΑΟ λογικά δεν έχει τύχη! Αυτός είναι ο κανόνας και έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας αλλά και σ’ αυτά τωνplayoffs!

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς ο Νικ Καλάθης βρέθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και ο ΠΑΟ χάθηκε μαζί του στην ανυπαρξία.

Το ζητούμενο λοιπόν για τους πράσινους είναι ο διεθνής γκάρντ να συνδυάσει το σκοράρισμα με την δημιουργία. Στο κομμάτι της δημιουργίας τώρα παρουσιάζεται ένα κενό. Οι μέτριες εμφανίσεις του Γκιστ εξ αιτίας του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί έχουν «ευνουχίσει» τις επινοήσεις του Καλάθη.

Ο Καλάθης έχει χάσει τον τελικό αποδέκτη των σκέψεων του, τον παίκτη που θα ολοκληρώσει τις εμπνεύσει του στο πικ εν ρόλ. Κι εδώ ο ΠΑΟ καλείται να βρει λύση , να βάλει κι άλλους παίκτες στην παραγωγή καλαθιών, να βρει άλλες εφαρμογές στην συνεργασία Καλάθη-ψηλών, κοντών-ψηλών γενικότερα!

Αλλά δεν είναι μόνο ο τομέας της δημιουργίας. Για του λόγου το αληθές κοιτάξτε με προσοχή τις ακτινογραφίες των παιχνιδιών που προηγήθηκαν.

Και η διάγνωση αποφαίνεται πως η δημιουργία από μεριάς Καλάθη αν δεν συνοδεύεται με την απαραίτητη παραγωγή πόντων, οι πράσινοι στο τέλος του παιχνιδιού βγαίνουν πάντα να χρωστάνε!

Στο πρώτο ματς ο γκαρντ του ΠΑΟ μοίρασε 5 ασιστ –αξιοσημείωτο νούμερο- αλλά στο σκοράρισμα έμεινε σε μονοψήφιο νούμερο(8 πόντοι) με αποτέλεσμα η ομάδα του να βαλτώσει επιθετικά, ανεξάρτητα από τις εξαιρετικές επιδόσεις του Σίνγκλετον (18 πόντοι-10 ριμπάουντ) και του Τζέιμς(23 πόντοι).

Υπάρχει εξήγηση! Από την στιγμή που ο Καλάθης δεν βρήκε ρυθμό στον ΠΑΟ δεν λειτούργησε το σύνολο αλλά τα πρόσωπα. Κι όταν λειτουργούν μόνο τα πρόσωπα , δυο τινά συμβαίνουν: Οι πράσινοι δεν έχουν διάρκεια και ο αντίπαλος είναι πιο εύκολο να βρει λύσεις.

Ρυθμός σημαίνει σωστή διαχείριση των κατοχών. Και αν θέλει η πράσινη πολυκατοικία να μην μπει μέσα στα κοινόχρηστα , μόνο ο Καλάθης μπορεί να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του διαχειριστή.

Αντίθετα με ότι έγινε στην πρώτη αναμέτρηση , στην δεύτερη ο γκαρντ των πρασίνων εκτός από τις 6 ασιστ έχει να υπερηφανεύεται και για τους 18 πόντους στο ενεργητικό του.

Δημιουργία και σκοράρισμα περπάτησαν χέρι-χέρι. Το ίδιο σκηνικό είχαμε και στην 3η αναμέτρηση (13 πόντοι-6ασιστ). Και στα δυο αυτά παιχνίδια οι πράσινοι πέτυχαν τον στόχο τους.

Με τον Καλάθη παραγωγικό και δημιουργικό οι πράσινοι είναι κανονική ομάδα. Παρουσιάζουν συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι τους.

Μόνο κάτω απ’ αυτήν την συνθήκη οι επιδόσεις των υπολοίπων αποδεικνύονται αποτελεσματικές και ουσιαστικές, μόνο κάτω απ’ αυτή την συνθήκη οι επιδόσεις των υπολοίπων σε κάθε θέση , έχουν νόημα και ουσία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι πράσινοι καταφεύγουν σε λύσεις in extremis και το παιχνίδι τους θυμίζει ροντέο. Συμπερασματικά αν στον ΠΑΟ θέλουν να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους και να μην ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, οφείλουν να βρουν τρόπους ώστε ο «μαέστρος» να λειτουργήσει σε όλους τους τομείς, οφείλουν να τον ελευθερώσουν.

Στον Ολυμπιακό , ομάδα τακτικής , κύριο μέλημα είναι να πέσει στην φάκα με το τυράκι ο Καλάθης. Ότι έγινε δηλαδή στο τέταρτο ματς, αλλά και στο πρώτο της σειράς, όταν έβγαλαν τον γκαρντ των πρασίνων εκτός παιχνιδιού, όταν του χάλασαν το μυαλό.

Αλλά πάλι ξέρουν ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Ότι η εξουδετέρωση ή ο περιορισμός του κινδύνου Καλάθη είναι ένα βήμα αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει συγχρόνως να βρουν λύσεις στον επιθετικό τομέα. Να βγουν παίκτες μπροστά που θα συνδεθούν με το αντίπαλο καλάθι.

Τα «εργαλεία» με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την δουλειά τους θα την κάνουν στην άμυνα. Αν όμως δεν βρουν ανταπόκριση στο επιθετικό κομμάτι, αργά ή γρήγορα ή άμυνα θα παραδοθεί.

Οι ερυθρόλευκοι στην τέταρτη αναμέτρηση αμυντικά λειτούργησαν σωστά. Μπλόκαραν τον Καλάθη, πίεσαν σωστά ψηλά, πίεσαν στην μπάλα, άλλαξαν την άμυνα τους καταργώντας τις αλλαγές στα πικ εν ρόλ,(δυο-δυο), κέρδισαν κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ, ιδιαίτερα τα επιθετικά έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα κεφαλαιοποίησαν με τον επιθετικό οίστρο παικτών που οι επιδόσεις τους δεν είναι σταθερές στο σκοράρισμα.

Η προσωπικότητα, οι πρωτοβουλίες, οι εμπνεύσεις του Σπανούλη και του Πρίντεζη , που στο τελευταίο παιχνίδι έδειξε να βρίσκει και πάλι τον καλό του εαυτό ,επιβάλλεται να βρουν και πάλι συμπαραστάτες.

Ο Ολυμπιακός καλείται και πάλι να ποντάρει στις «εξαιρέσεις». Γιατί σε σχέση με την συνολική τους εικόνα εξαίρεση αποτελούν οι επιδόσεις στην επίθεση του Μακ Λίν του Ρόμπερτς ακόμα και του Στρέλνιεκς.

Ο Ολυμπιακός καλείται για μια ακόμα φορά στην σειρά να μην φοβηθεί να κερδίσει. Η σωστή αμυντική του λειτουργία και τακτική να γεμίσει τους παίκτες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, στοιχεία που έλειψαν για καιρό από το παιχνίδι των ερυθρολεύκων.

Οι «εξαιρέσεις» να μεταμορφωθούν σε κανόνα με δεύτερη συνεχή θετική παρουσία συνεπικουρούμενοι και από τον ελληνικό κορμό. Μόνο τότε έχει τις πιθανότητες με το μέρος του να φύγει από το ΟΑΚΑ θριαμβευτής και τροπαιούχος!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!