Γκόντας: «Εκμεταλλεύεται τη συγκυρία ο Ολυμπιακός, μας ευνοεί η στήριξη του»

Gazzetta team
Γκόντας: «Εκμεταλλεύεται τη συγκυρία ο Ολυμπιακός, μας ευνοεί η στήριξη του»

bet365

Οι Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης μίλησαν για την κόντρα τους με ΕΟΚ την ΚΕΔ, ενώ μίλησαν για την στάση του Ολυμπιακού.

Mερικά αποσπάσματα από τα λεγόμενα τους στην εφημερίδα «Documento», στον δικό μας Νίκο Παπαδογιάννη:

Για τον Βασιλακόπουλο

Γκόντας: «Δεν πρέπει να πέσει μέχρι να βρεθεί διάδοχη κατάσταση. Εκείνο που πρέπει να πέσει είναι το σύστημα Βασιλακόπουλου, όπου ουδείς τολμάει να μιλήσει για τα κακώς κείμενα»

Φούφης: «Στη διαιτησία υπάρχει τρομοκρατία. Και αδιαφάνει. Οι άνθρωποι δεν ελέγχονται από πουθενά. Αυτό το σύστημα έχει τελειώσει».

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Γκόντας: «"Υπάρχει άνωθεν εντολή να φύγει" μου είπε ο Θόδωρος Βιδάλης όταν ως πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών διεκδίκησα τα 500».

Για το γεγονός πως η "μάχη" ξεκίνησε πριν τον πρώτο τελικό και για τον ρόλο του Ολυμπιακού

Γκόντας: «Το βέβαιο είναι ότι εκμεταλλεύεται τη συγκυρία. Αλλά δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί του εκ των προτέρων. Μας ευνοεί η στήριξή του, ωστόσο δεν την προκαλέσαμε εμείς».

Φούφης: «Εμένα δεν με ενόχλησε κανένας από τον Ολυμπιακό».

Γκόντας: «Η πιο εύκολη άμυνα στην Ελλάδα είναι να χρεώνεις τον εχθρό σου στο απέναντι στρατόπεδο. Και να εκτοξεύεις λάσπη για να τον αποδομήσεις... Όταν τον Φεβρουάριο με κάλεσε ο Στέλιος Συμεωνίδης, δήθεν για να τα βρούμε μου είπε το εξής: "Ξέρω τι θα κάνεις του χρόνου. Θα γίνεις μάνατζερ στον Ολυμπιακό". Εγώ πάντως σκοπεύω να συνεχίσω τη διαιτησία για πέντε ή και δέκα χρόνια, εάν το επιτρέψουν οι κανονισμοί».

Για τη διαιτησία του πρώτου τελικού

Γκόντας: «Εγώ έχω δίπλωμα για κάθε είδους αυτοκινήτου, από ΙΧ μέχρι τριαξονική νταλίκα. Εάν μου δώσουν όμως να οδηγήσω αεροπλάνο, θα το ρίξω».

Φούφης: «Κοιτάξτε, πάντοτε θα γίνονται λάθη. Αλλά ποια εμπειρία είχαν αυτά τα παιδιά; Και ποια προσωπικότητα, για να σφυρίξουν σωστά μέσα σε συνθήκες ζούγκλας; Ο Έλληνας διαιτητής απελευθερώνεται και αποδίδει καλύτερα όταν βγαίνει στο εξωτερικό. Οι ίδιες οι ομάδες θα δεχτούν διαφορετικά το λάθος εάν προέρχεται από κάποιον καταξιωμένο».

Για το αν έχουν κριθεί πρωταθλήματα στην Ελλάδα από τη διαιτησία

Γκόντας: «Ναι. Αρκετά. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο».

Φούφης: «Αλλά όχι από δόλο».

Γκόντας: «Θυμηθείτε το non-call του φίλου μου του Πηλοΐδη, το οποίο έκρινε τον τίτλο του 2007. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν υπήρξε δόλος στο σφάλμα του. Απλώς δεν βρήκε το θάρρος να το σφυρίξει. Δεν ήταν πνευματικά έτοιμος. Υπήρχε και πιο έμπειρος διαιτητής στο παρκέ, ο κ. Κορομηλάς, ο οποίος κρύφτηκε πίσω από τη θέση του και άφησε το σφύριγμα σε άλλον».

Για τα βήματα του Σπανούλη πριν το τρίποντο της νίκης στον 2ο τελικό του 2016

Φούφης: «Τότε ήταν όντως βήματα, αλλά με τον σημερινό κανονισμό όχι».

Γκόντας: «Σκεφτείτε κάτι, όμως. Ο Σπανούλης κάνει αυτή την κίνηση εδώ και πέντε έξι χρόνια. Πόσοι διαιτητές σφύριξαν βήματα; Ούτε ένας. Ουδέποτε υπήρξε σχετική οδηγία από τους παρατηρητές και καθηγητές διαιτησίας. Αν δείτε μάλιστα το βίντεο, θα προσέξετε ότι στην προηγούμενη φάση έκανε βήματα και ο Διαμαντίδης. Ούτε αυτά σφυρίχτηκαν. Για να μην πω για τον Γιουλ στους αγώνες Παναθηναϊκός-Ρεάλ. Ή για τα βήματα που κάνει ο Σλούκας και άλλοι στο ξεκίνημα κάθε προσπάθειας».

Για το αν αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός στην Εuroleague

Γκόντας: «Έγιναν λάθη εναντίον του αλλά και υπέρ του. Καθίσαμε και είδαμε με έναν φίλο άρρωστο Παναθηναϊκό το πολυσυζητημένο ματς με τη Φενέρ. Δεν βρήκαμε ούτε ένα άδικο σφύριγμα στα τελευταία 16 λεπτά, μετά την τάπα του Βέσελι στον Παππά».

Φούφης: «Ακόμη και στην τέλεια διαιτησία μπορεί κάποιος να βρει πέντε φάσεις που αδικήθηκε η μία ομάδα και άλλες πέντε για την άλλη. Είναι τρομερά δύσκολο παιχνίδι το μπάσκετ»

Γι αυτά που λένε στην Ευρώπη σχετικά με την περίπτωσή τους

Γκόντας: «Γελάνε»

Φούφης: «Δεν καταλαβαίνουν τη λογική του αποκλεισμού. Υπάρχει μάλιστα έγγραφη δήλωση του γγ της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν, ο οποίος τονίζει ότι δεν ζήτησε την τιμωρία κανενός διαιτητή. Στην Ιταλία, όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχο θέμα με τον Πατέρνικο, λύθηκε με ευελιξία και συμφωνία κυρίων για το καλό του μπάσκετ».

Για την παρ΄ ολίγον σύλληψη του Βασιλακόπουλου μετά τη μήνυσή τους

Γόντας: «Αυτό είναι παραμύθι. Κανένας εισαγγελέας δεν θα διέταζε σύλληψη για τέτοιο θέμα. Επιλέξαμε αυτήν τη χρονική στιγμή έπειτα από οδηγία του δικηγόρου. Μας συνέστησε να περιμένουμε τις λίστες των τελικών για να στοιχειοθετηθεί ξεκάθαρα το παράπτωμα. Από τη στιγμή που η ΕΟΚ και η ΚΕΔ έκρινε διαθέσιμους τους εννέα διεθνείς διαιτητές και απέκλεισαν τους άλλους τέσσερις, δηλαδή εμάς, ήταν ξεκάθαρη η παράβαση καθήκοντος».

Για τα σχέδιά τους

Φούφης: «Θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να επιβληθεί ισονομία. Ό,τι λέει ο νόμος. Όταν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, η προβλεπόμενη ποινή για παράβαση καθήκοντος είναι απόλυση και φυλάκιση ενός με δύο ετών. Εχουμε στα χέρια μας όχι καφενειακές συζητήσεις αλλά αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων».

Γκόντας: «Η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της. Μας έλεγαν ότι δεν έχουμε ελπίδες και ότι οι δικαστές επηρεάζονται από διάφορα κέντρα, αλλά να που κερδίζουμε τη μία δίκη μετά την άλλη. Δεν φοβάμαι πια. Θα δικαιωθούμε χίλια τοις εκατό».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα