Πασκουάλ - Σφαιρόπουλος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Πασκουάλ - Σφαιρόπουλος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον πρώτο τελικό Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και επισημαίνει ότι δεν ξεκίνησαν καλά οι αγώνες των «αιωνίων», με ανοιχτές δηλώσεις παραγόντων και αιχμές από τους προπονητές.

Σερβία - Χιλή! Aτελείωτη δράση στο live στοίχημα με 10% επιστροφή* στις απώλειες! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Δεν ξεκινήσαμε καλά! Δεν αναφέρομαι στο θέαμα, ούτε στην έλλειψη ποιότητας του πρώτου παιχνιδιού της σειράς. Πολύ φυσικό οι ομάδες σε ένα παιχνίδι να βρέθηκαν κάτω από τα στάνταρ τους.

Στην παραφιλολογία σχετικά με την διαιτησία αναφέρομαι. Αν αρχίσαμε έτσι από την πρώτη αναμέτρηση , με ανοιχτές δηλώσεις παραγόντων και αιχμές από τους προπονητές , τότε εύκολα καταλαβαίνω τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν το αντέχω . Θεωρώ ότι αυτή η «κουβέντα» αδικεί κατάφορα και τις δυο ομάδες , τους παίκτες την ιστορία των ομάδων , την προσφορά τους στο άθλημα.

Δεν αντέχω σε μια σειρά play off αντί να συζητάμε για μπάσκετ να μετράμε πόσες βολές έχει εκτελέσει η μια ομάδα , πόσες η άλλη , αν η μια πίεζε και η άλλη καθόταν και λιαζόταν, ποιο ήταν το σωστό σφύριγμα στη επαφή και ποιο δεν ήταν!

Ανόητες συγκρίσεις που οδηγούν σε παιδαριώδη αυθαίρετα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που αλλοιώνουν την ουσία του αθλήματος. Δεν γίνεται, δεν επιτρέπεται κάθε χρόνο στην σειρά των play off να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων η διαιτησία και όχι το μπάσκετ.

Άλλο είναι επίσης να κάνεις μια αναφορά ψύχραιμα και συγκρατημένα και άλλο να ανοίγεις μέτωπο αναγορεύοντας ως μείζον θέμα το κάθε φαλτσοσφύριγμα.

Δεν έχω πει ποτέ μου και δεν έχω γράψει ότι η διαιτησία είναι υψηλού επιπέδου. Δέχομαι ότι υπάρχουν εμφανείς, εμφανέστατες αδυναμίες. Τις διαπιστώσαμε εξάλλου και στο πρώτο παιχνίδι. Δέχομαι επίσης ότι δεν γίνεται να σφυρίζεις επαφή σε ένα ελαφρύ κορμί και σε ένα βαρύτερο να μην σφυρίζεις!

Οι αδυναμίες αυτές όμως δεν παρατηρούνται μόνο στους τελικούς, απλά εκεί μεγεθύνονται! Όπως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα πρόσωπα αλλά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση τους. Υπάρχουν διεθνείς διαιτητές που δεν τα έχουν πάει καλά ούτε στο πρωτάθλημα παλιότερα , ούτε στην Ευρωλίγκα.

Έχουν πονέσει τα ματάκια μας από τα «διαμάντια» της φετινής Ευρωλίγκας. Αν είχαμε ανάλογα σφυρίγματα από τους έμπειρους διεθνείς ρέφερι στους τελικούς, τότε θα πέφταμε σε βαρύ πένθος όλο το καλοκαίρι!

Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα στο αίτημα του Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές. Ξένοι όπως αυτοί που σφύριζαν στην σειρά με την Ζαλγκίρις;

Γιατί σε δυο τουλάχιστον παιχνίδια η διαιτησία υπήρξε αν όχι «εχθρική» για τους ερυθρόλευκους, αρκούντως προστατευτική για τους Λιθουανούς.

Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση, που συνοδεύεται από το απαραίτητο προβληματισμό και θέλω να πιστεύω ότι συνοδεύεται και από αγνές προθέσεις, η οποία κάλλιστα μπορεί να γίνει-και επιβάλλεται να γίνει- μετά την ολοκλήρωση της σειράς.

Τότε οι ομάδες, από την στιγμή που αδυνατούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι να βρουν την λύση, ας εξαπολύσουν τα βέλη τους, ας καταθέσουν τις απόψεις τους , τις ενστάσεις τους , ας ζητήσουν την αρωγή της Πολιτείας , των θεσμικών της οργάνων , την παρέμβαση του Πρωθυπουργού , του Προέδρου της Δημοκρατίας , του Αρείου Πάγου, την παρέμβαση των πάντων!

Μετά το πέρας λοιπόν της διαδικασίας ας ζητήσουν , ας απαιτήσουν την παρέμβαση της Πολιτείας με κάθε τρόπο και εξαντλώντας κάθε πίεση ακόμα και κάθε ένδικο μέσο.

Γιατί πρωτίστως καθήκον της Πολιτείας είναι να καθορίζει και να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και των οργάνων όπως φυσικά και να τους ελέγχει.

Όπως άλλωστε είναι καθήκον και του ΕΣΑΚΕ να παρέμβει. Γιατί το πρωτάθλημα δεν είναι ούτε της ΕΟΚ , ούτε της ΚΕΔ, αλλά του ΕΣΑΚΕ!

Δικό του προϊόν είναι. Αν λοιπόν κρίνουν από την διοργανώτρια αρχή ότι το προϊόν τους βάλλεται και μειώνεται εξ’ αιτίας των κακών διαιτησιών τότε ας παρέμβουν ανοιχτά.

Δεν μπορεί όμως κάθε χρόνο, ίδια εποχή να γίνεται ο κακός χαμός και ο ΕΣΑΚΕ να το «παίζει» Ξέρξης , να κάθεται στο όρος Αιγάλεω και να μπανίζει την Ναυμαχία!

Όλα αυτά όμως, επαναλαμβάνω, μετά την ολοκλήρωση της σειράς. Μέχρι τότε έχω την απαίτηση και μαζί μου φαντάζομαι όλοι οι «αποχρωματισμένοι» να δούμε μπάσκετ και να συζητήσουμε για μπάσκετ.

Σε αυτό τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν οι προπονητές. Ας κατευθύνουν λοιπόν αυτοί οι δυο μεγάλοι κόουτς, Σφαιρόπουλος και Πασκουάλ την κουβέντα εστιάζοντας κυρίως στο άθλημα. Όσο περνά από το χέρι τους ας διαφυλάξουν αυτοί το κύρος του αθλήματος. Έτσι μόνο θα καταλάβουν οι πολλοί τι πήγε καλά και τι πήγε άσχημα.

Μόνο έτσι θα αντιληφθεί ο καθένας στο βαθμό που μπορεί και του επιτρέπεται , τι έφταιξε και ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε τόσο βαρύς το πρώτο παιχνίδι. Γιατί οι πράσινοι αδυνατούν να λειτουργήσουν όταν ο Καλάθης μηδενίζεται στην εξίσωση της δημιουργίας. Γιατί τα πικ εν ρόλ εξαφανίζονται από πράσινο navigator!

Αν το plan b περιλαμβάνει τον Ρίβερς και ακυρώνεται με τον Αμερικανό ανίκανο να απειλήσει. Αν η επιλογή να μείνουν έξω από τους τελικούς Ντένμον και Γκάμπριελ ήταν η σωστή. Αν η ομάδα πληρώνει τον αγωνιστικό «ευνουχισμό» του Παππά και την αδυναμία της να σετάρει το παιχνίδι.

Γιατί ο Παναθηναϊκός έκλεισε το δεύτερο δεκάλεπτο με μόλις 6 πόντους, τι έφταιξε και ανήμπορος παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Αν η στρατηγική του Ολυμπιακού να σταματήσει τα «δρομολόγια» του Καλάθη αφήνοντας του μόνο την επιλογή του σουτ ήταν αυτή που οδήγησε τους ερυθρόλευκους στο break.

Αν η «εμφάνιση» μετά από καιρό των ξένων του Ολυμπιακού στο παρκέ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του. Αν η φρεσκάδα Ελλήνων παικτών όπως Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Μάντζαρης βοήθησαν στην επίτευξη του πολύτιμου «διπλού».

Τι μεσολάβησε και οι παίκτες αυτοί παρουσιάστηκαν με του κινητήρες γεμάτους καύσιμο κάτι που δεν είδαμε σε όλα τα παιχνίδια που προηγήθηκαν με Κύμη και Προμηθέα. Αν οι πόντοι από τον πάγκο-για τους Πράσινους μόλις 8 και 39 για τους ερυθρόλευκους 39 έκριναν και σε ποιο βαθμό την αναμέτρηση.

Τι άλλαξε σε επίπεδο προσώπων και στρατηγικής ώστε να επιστρέψει ο πλουραλισμός στην ομάδα, με τα δυο μάλιστα βαριά χαρτιά του Ολυμπιακού (Σπανούλης-Πρίντεζης) να μην φτάνουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Ας μιλήσουμε για μπάσκετ! Έχουμε τόσα να πούμε…

Μόνο έτσι θα καταλάβουν οι πολλοί τι άθλημα είναι αυτό που παρακολουθούν , πόσο το γνωρίζουν , αν το γνωρίζουν , πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ και αν οι ομάδες μας ακολουθούν τις εξελίξεις ή αν τρέχουν αγκομαχώντας πίσω απ’ αυτές.

Αν το πράξουν αυτό οι δυο κόουτς θα έχουν προσφέρει ένα ανεκτίμητο δωρεάν σεμινάριο γνώσης στον κόσμο και συγχρόνως θα έχουν προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο στο άθλημα που με τόση υπευθυνότητα και συνέπεια υπηρετούν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!