Έπαιξαν καλά, μπορούν και χρειάζεται... πολύ καλύτερα

Έπαιξαν καλά, μπορούν και χρειάζεται... πολύ καλύτερα

Έπαιξαν καλά, μπορούν και χρειάζεται... πολύ καλύτερα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την καλή εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στον Προμηθέα, αλλά αν θέλουν το πρωτάθλημα πρέπει να παίξουν ακόμη καλύτερα.

Στο μπάσκετ δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης τον οποίο απλά πατάς και παίρνεις μπρος. Πρέπει να προσπαθήσεις για να βρεθείς στην επιθυμητή κατάσταση την κατάλληλη στιγμή.

Θεωρώ πως η ημιτελική σειρά με τον Προμηθέα είναι η τελευταία ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» να βρουν ρυθμό ενόψει των τελικών. Αφήστε που το run ‘n’ gun παιχνίδι των Πατρινών μοιάζει με τον τρόπο που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός. Απλά οι «πράσινοι» το κάνουν πολύ καλύτερα ενώ έχουν και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι τους.

Ο Ολυμπιακός μου άρεσε στον πρώτο ημιτελικό. Οι παίκτες είχαν διάθεση να παίξουν άμυνα και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό. Βέβαια η αλήθεια είναι πως με όλες τις ελληνικές ομάδες πλην Παναθηναϊκού προσπαθούν να τρέξουν, το καταφέρνουν, αλλά κόντρα στους «πράσινους» σπάνια κυνηγούν το εύκολο καλάθι.

Κόντρα στον Προμηθέα η ομάδα έδειξε διάθεση κάτι που φαίνεται από αρκετά στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης.

Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις μία φύσει επιθετική ομάδα όπως είναι ο Προμηθέας στους 23 πόντους σε ολόκληρο ημίχρονο (μόλις 9 στην δεύτερη περίοδο).

Δεν είναι εύκολο να μοιράσεις 31 ασίστ ακόμη κι αν απέναντί σου είναι οι Γκουρούδες (καλά επειδή εμείς δεν παίζουμε άμυνα, μπορεί και να είναι εύκολο το συγκεκριμένο).

Δεν είναι εύκολο να τελειώσεις το ματς με 13/24 τρίποντα.

Δεν είναι εύκολο να τελειώσεις το ματς με 6 τάπες και μάλιστα οι τρεις εξ αυτών να είναι σε προσπάθεια για κάρφωμα του αντιπάλου.

Τέλος δεν είναι εύκολο οι 10 από τους 11 παίκτες που έπαιξαν να ολοκληρώσουν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό στο ranking τους, στο σύστημα αξιολόγησης δηλαδή. Εν τω μεταξύ η πλάκα είναι πως αυτός που δεν τα κατάφερε ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν. Εκτός αν οι 6 πόντοι (3/3δ.), τα 4 ριμπάουντ και οι 3 ασίστ του Μπόγρη σας… χαλάνε.

Να μείνω λίγο σε αυτό το τελευταίο. Επανέρχομαι στη διάθεση που έδειξαν οι παίκτες. Ο ένας λες και τράβαγε τον άλλο στο να προσπαθήσει λίγο περισσότερο. Κυρίως στην άμυνα. Στην επίθεση μετά από καιρό φάνηκαν να διασκεδάζουν στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο «φάρμακο» κατά της γκρίνιας και της μιζέριας.

Φυσικά και προσωπικά παραμένω προσγειωμένος.

Πάλι είδαμε τον έναν παίκτη (Πράδερ) να κάνει πλάκα και να σκοράρει 12 πόντους σε διάστημα 6 λεπτών.

Πάλι είδαμε δύο λανθασμένες επαναφορές και σε άλλες δύο «χαροπάλεψαν».

Τα 17 λάθη δε με ενοχλούν διότι όταν παίζεις γρήγορα, ανεβαίνει ο αριθμός των κατοχών και είναι λογικά να γίνονται περισσότερα λάθη.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συνέπεια. Προχθές έγραφα για την ανανεωμένη εικόνα κόντρα στον Προμηθέα που πίστευα ότι θα βλέπαμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και το Σάββατο και την Τρίτη. Με το πόδι στο γκάζι να πάνε και να βελτιώσουν ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού τους.

ΥΓ: Ο Σφαιρόπουλος πολύ σωστά στην τελευταία περίοδο συζήτησε με τον Μπράουν για το ενδεχόμενο συμμετοχής του με το ματς να έχει κριθεί. Ορθώς δεν αγωνίστηκε σε εκείνο το σημείο και χάρηκα που δεν ξενέρωσε ο Μπράουν. Δέκα καλά λεπτά σε έναν τελικό θέλει από αυτόν ο Σφαιρόπουλος. Δέκα. Να μπει μέσα και να βάλει 2/2 τρίποντα. Αυτό θέλει. Φυσικά και δεν είναι εύκολα αν είσαι παροπλισμένος για καιρό, αλλά ο Μπράουν το έχει αυτό το ένστικτο.

ΥΓ 2: Για να βρει ρυθμό ένας παίκτης χρειάζεται χρόνο στο παρκέ. Πολύ σωστά έπαιξαν οι πρωταγωνιστές από ένα 20άλεπτο σχεδόν. Σταματήστε να γκρινιάζετε ορισμένοι για το χρόνο συμμετοχής του Σπανούλη και να λέτε πως πρέπει να ξεκουραστεί. Δεν χρειάζεται να ξεκουραστεί, δε θέλει να ξεκουραστεί, θέλει να βρει ρυθμό με τους συμπαίκτες του για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

ΥΓ 3: Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου συνεχίζουν να έχουν ενοχλήσεις (σε μικρότερο βαθμό), ωστόσο δεν τίθεται θέμα απουσίας τους. Μου άρεσε η προσπάθεια και των δύο. Ο Σέρβος έμοιαζε με λυκόσκυλο που το είχαν ένα μήνα κλεισμένο σε κλουβί και το ελεύθερωσαν. Ο Παπανικολάου χωρίς να το καταλάβει κανείς είχε 8 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κοψίματα σε 21'.

ΥΓ 4: Αποκαρδιωτική η εικόνα του άδειου γηπέδου. Ούτε 800 άτομα δεν πρέπει να ήταν στο γήπεδο. Κατά τα άλλα όλοι θέλουν παίκτες, λεφτά, Euroleague κλπ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.