«Τριφύλλι» για τίτλο και «Ιστορικός» για... λύπηση!

«Τριφύλλι» για τίτλο και «Ιστορικός» για... λύπηση!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της προτελευταίας στροφής στην κανονική περίοδο της Basket League, ξεχωρίζοντας το «πράσινο» φορμάρισμα, το «κίτρινο»... άδειασμα και την διοικητική «απαξίωση» ενός τόσο ιστορικού συλλόγου όπως ο Πανιώνιος.

Το ντέρμπι των συγκατοίκων του «Νίκος Γκάλης», δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι χαρακτηρίστηκε από... «βίους αντίθετους. Από τη μία πλευρά, ένας Παναθηναϊκός (25-0), με τον Τζέϊμς για πρώτη φορά φέτος στο ρόστερ του πρωταθλήματος, με το κίνητρο του αήττητου στην regular season και της κόντρας με την «βασίλισσα» των δύο τίτλων φέτος, που πέρασε με άριστα τις εξετάσεις κι έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να μπει σε τροχιά δαιμονιώδους φόρμας.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Η άκρως επαγγελματική εμφάνιση του «τριφυλλιού» (Λεκαβίτσιους 17π. & 6ασ. με 3/4 τριπ.) που «διέσυρε» (115-85) την Κυπελλούχο Ευρώπης, ΑΕΚ, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Τσάβι Πασκουάλ, που για 2η συνεχή χρονιά πείθει τους παίκτες του να ξεχάσουν γρήγορα έναν ακόμη ευρωπαϊκό αποκλεισμό και να «φορτσάρουν» για το καλύτερο δυνατό τελείωμα στην σεζόν και την διατήρηση των «κεκτημένων» στην Basket League.

«Καμπανάκι»... πισωγυρίσματος!

Από την άλλη πλευρά, μία «άδεια» από ενέργεια και διάθεση, ΑΕΚ (14-11), που ήταν εμφανές ότι προσπαθούσε να κρύψει την έλλειψη κινήτρου (κανονικά και ειδικότερα απέναντι στον Παναθηναϊκό, θα έπρεπε να έχει περίσσιο) καθώς και την... κατά βάθος επιθυμία μίας αξιοπρεπούς ήττας. Η έλλειψη μαχητικότητας αποδεικνύεται από τα μόλις 21 ριμπάουντ και τα 4 κλεψίματα, η αμυντική κατάρρευση από το season-low των 115 πόντων, στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν «νομιμοποιούν» τον Ντράγκαν Σάκοτα, ούτε καν να πιάσει στο στόμα του την διαιτησία! Αυτό ισχύει φυσικά και για τον Γκριν που αποβλήθηκε...

Η απώλεια ενέργειας, πάντως, μετά από ένα ψυχοφθόρο τριήμερο το οποίο ολοκληρώθηκε με τραγούδια, χορούς και ευρωπαϊκή καταξίωση, κρίνεται λίγο-πολύ δικαιολογημένη για τους «κιτρινόμαυρους» (Πάντερ 14π. & 2ασ.), που όμως, οφείλουν να γυρίσουν άμεσα τον διακόπτη και να αλλάξουν μυαλά. Αν δεν διαγραφεί... χθες, η νοοτροπία της «τελειωμένης κι επιτυχημένης χρονιάς», τότε η «Ένωση» κινδυνεύει με ισχυρό πισωγύρισμα στα playoffs, γεγονός που αν συμβεί, θα «μετριάσει» τον ενθουσιασμό για τα άλματα προόδου και τις μεγάλες νίκες (επί των δύο «αιώνιων») που έχουν γίνει φέτος. Άλλωστε, οι τελευταίες εντυπώσεις είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό κρίνουν τον «έλεγχο» με τον οποίο θα κλείσει η εφετινή αγωνιστική περίοδος.

Περιμένοντας του τραυματίες!

Στη Νεάπολη της Λάρισας, ο Ολυμπιακός (21-4) «πάτησε... ελαφριά το γκάζι» στην 3η περίοδο και μέσα σε 13 λεπτά, το -1 (52-51 στο 24') μετατράπηκε σε +19 (71-90), διαλύοντας τις όποιες ελπίδες των γηπεδούχων για την διεκδίκηση της νίκης-έκπληξη που θα «σφράγιζε» την παραμονή τους. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου (Μπράουν 19π. & 4ασ. με 4/7 τριπ.) πέτυχε την 11η σερί νίκη της (95-83) στο πρωτάθλημα και για 2η φορά μέσα σε 5 μέρες, πλησίασε το φράγμα των 100 πόντων, δείχνοντας ότι αφήνει οριστικά πίσω της την ευρωπαϊκή αποτυχία στα playoffs της Euroleague με την Ζαλγκίρις.

Παρά την ήττα, ο Γ.Σ.Λάρισας/Φάρος (8-17) εξασφάλισε την παραμονή του στην Basket League, καθώς ευνοείται απ' όλες τις πιθανές ισοβαθμίες και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη σεζόν, που λόγω της οικονομικής στήριξης του επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα και της εμπειρίας του Γιάννη Γιαννακη (γενικός διευθυντής), θα σχεδιαστεί με σαφώς πιο ευοίωνες προοπτικές. Τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος κράτησε ενωμένη την ομάδα και πήρε τις νίκες που χρειαζόταν για την επίτευξη του στόχου.

Πλησίασε τον διπλασιασμό στις νίκες!

Η νέα εντυπωσιακή παράσταση του Προμηθέα (17-8), που έφτασε τις 5 συνεχόμενες νίκες και τις 7 περισσότερες από την περυσινή παρθενική του σεζόν, χάρισε δικαιωματικά στην ομάδα του Μάκη Γιατρά τον άτυπο τίτλο της πιο ευχάριστης έκπληξης του πρωταθλήματος και «κλείδωσε» την 3η θέση στην βαθμολογία της regular season! O «rookie», στην Α1 Κατηγορία, Αχαιός τεχνικός, αξίζει το credit της εντυπωσιακής διαχείρισης ενός πολύ ποιοτικού ρόστερ που «χτυπήθηκε» από τραυματισμούς, με τον σχεδόν νεοαποκτηθέντα Κέϊσι Πράδερ (22π., 3ασ. & 5κλ.) να «δένεται» πολύ γρήγορα με τους συμπαίκτες του και να εξελίσσεται σε πρώτο βιολί στη νίκη (98-87) επί του Λαυρίου (14-11).

Οι Λαυριώτες που χάρη στον εντυπωσιακό του 1ο γύρο, «φλέρταραν» κάποια στιγμή ακόμη και με την 3η θέση στην βαθμολογία, «πλήρωσαν» την απώλεια δύο υπερπολύτιμων Αμερικανών (Λαμπ και Γκρέϊ) που «χάλασε» την «χημεία» της ομάδας του Χρήστου Σερέλη, η οποία πάντως, ολοκληρώνει τη σεζόν με άκρως θετικό πρόσημο και ρεκόρ, καθώς και τρεις νίκες περισσότερες από τον περυσινό της απολογισμό.

Βλέπει μόνο στην 3η θέση!

O ΠΑΟΚ (16-9), από την πλευρά του, έκανε ό,τι χρειαζόταν για να επιστρέψει στις νίκες (81-67) και να «κλειδώσει» την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στον 1ο γύρο των playoffs. Όταν ο φιλοξενούμενος έχει 65,5% στα δίποντα και 44,4% στα τρίποντα (12/27), είναι αδύνατον ακόμη και να κινδυνεύσει, πόσω μάλλον όταν η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (Ζάρας 16π. με 4/4 τριπ.) δικαιούται τον άτυπο τίτλο της πιο βελτιωμένης του 2ου γύρου και προέρχεται από 8 νίκες στα τελευταία 9 ματς!

Το... αυτοκαλάθι της χρονιάς!

Είναι μερικά πράγματα που φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολο να τα «καταπιεί» κανείς, ειδικότερα όταν προέρχονται από έναν εκ των πιο ιστορικών συλλόγων στο ελληνικό μπάσκετ ή από ανθρώπους που έχουν βγει μπροστά για να τον εκπροσωπήσουν και τρόπον τινά, να στηρίξουν την προσπάθεια παραμονής του στην Α1 Κατηγορία. Ο λόγος για τον Πανιώνιο (7-18), που μετά από τις πρώτες αγωνιστικές στην κανονική περίοδο και το 0/3 με παθητικό 91,6 πόντους ανά παιχνίδι, προσέλαβε τον Βαγγέλη Ζιάγκο για να σώσει την παρτίδα.

Παρ' ότι η διοίκηση Αλευρογιάννη άργησε χαρακτηριστικά να ενισχύσει την ομάδα με ξένους που μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, ο νέος προπονητής έβαλε τους παίκτες να παίξουν άμυνα και στις 20 συνολικά αγωνιστικές που κάθισε στον πάγκο, η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεχόταν 13 πόντους λιγότερους (μ.ο. 78,6π.). Η εικόνα του «Ιστορικού» βελτιωνόταν ολοένα και περισσότερο, με αποκορύφωμα το διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 13 Απριλίου, στην διάρκεια του οποίου, θα 'λεγε κανείς, ότι οι «κυανέρυθροι» ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, βελτίωσαν ακόμη περισσότερο την άμυνά τους (μ.ο. 74,1π.) και με 6 νίκες σε συνολικά 11 ματς, έθεσαν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την σωτηρία στα τρία τελευταία παιχνίδια.

Κι εκεί έρχεται η στιγμή για το μεγαλύτερο... αυτοκαλάθι! Λίγες μέρες μετά την ανταγωνιστική παρουσία του Πανιωνίου στο εντός έδρας (κεκλεισμένων των θυρών) ματς με τον Ολυμπιακό και την ήττα με 73-79, ο γιατρός και ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, Σταύρος Αλευρογιάννης, αποφασίζει να... λύσει τη συνεργασία του με τον προπονητή που αναμόρφωσε την ομάδα και την κράτησε «ζωντανή» στην μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού και να προσλάβει αρχικά τον Στιβ Γιατζόγλου (ανέκδοτο) και εν συνεχεία τον Βαγγέλη Αλεξανδρή!

Το αποτέλεσμα; Με μόλις μία εβδομάδα προετοιμασίας υπό τις οδηγίες του «Τίγρη» (χωρίς να υπονοώ τίποτε αρνητικό για τον έμπειρο Θεσσαλονικιό προπονητή), οι Νεοσμυρνιώτες πέτυχαν 48 πόντους (!) με 16/48 σουτ στο πλέον κρίσιμο ματς με τον Άρη στο "Nick Galis Hall" και μόλις 67 με τον ΠΑΟΚ (45% στις βολές και 43,3% στα σουτ), χωρίς καν να παλέψουν τα δύο ματς. Πλέον, βρίσκονται με το ενάμιση πόδι στην Α2 Κατηγορία (για να σωθούν πρέπει να νικήσουν αύριο στο Ρέθυμνο και ταυτόχρονα να χάσει ο ΠΑΟΚ από τη Γ.Σ.Λάρισας/Φάρο στην Πυλαία), ενώ η πιάτσα βουίζει (δυσκολεύομαι να το πιστέψω...) για χειρισμούς που έγιναν για την εξυπηρέτηση αγωνιστικών συμφερόντων συγκεκριμένων παικτών. Θα ήθελα να 'ξερα αν τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Βαρίκα...

Μπορεί ακόμη και 5η θέση!

Στο κλειστό της Κανήθου, η Κύμη (14-11) έμεινε για 8 ολόκληρα λεπτά χωρίς πόντο και «δεχόμενη» ένα απίστευτο σερί 0-18, βρέθηκε πολύ κοντά σε μία απρόσμενη ήττα που θα διέκοπτε το νικηφόρο σερί της και θα της στερούσε το δικαίωμα στο όνειρό της 5ης θέσης! Παρά την μνημειώδη αστοχία της (35,2% εντός πεδιάς), όμως, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Τσαγκαράκης 11π.) έσωσε τα προσχήματα και πέτυχε την 6η συνεχόμενη νίκη της (62-60), αφήνοντας τον Κόροιβο (7-18) μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας ενόψει του «τελικού» της τελευταίας αγωνιστικής με τα Τρίκαλα.

Το απόλυτο μηδενικό του Κέβιν Λάνγκφορντ (0/5 σουτ & 0/2 βολές) σε 22 λεπτά συμμετοχής αλλά κυρίως οι χαμένες βολές του, δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, άφησαν τον Ντίνο Καλαμπάκο με το παράπονο και διατήρησαν το σασπένς στην μάχη της σωτηρίας μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Άργησε να... ξυπνήσει!

Στο “Nick Galis Hall”, o Άρης (10-15) έβαλε οριστικό τέλος στην περιπέτεια του υποβιβασμού και μετά την 3η σερί νίκη του, πλέον, μπορεί να τερματίσει ακόμη και 8ος. Ο Βαγγέλης Αγγέλου έβγαλε το μέγιστο της αμυντικής διάθεσης από τους «κιτρινόμαυρους», που στα δύο τελευταία παιχνίδια δέχονται κατά μ.ο. 50 πόντους! Το τελικό 70-52 επί του Ρεθύμνου (9-16), που είχε την υπογραφή του Λευτέρη Μποχωρίδη (12π., 6ρ. & 5ασ.), κρατά τον «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» στην εξίσωση για τα playoffs, κάτι που θα συμβεί με «διπλό» την τελευταία αγωνιστική στη Ρόδο επί του Κολοσσού.

Η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Γκούντγουϊν 12π. & 11ρ.) άντεξε μέχρι την ανάπαυλα και η τρομερή της αστοχία (15/57 σουτ ήτοι 26,3%), της στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στην post-season.

Να σώσει το προσχήματα...

Η επιστροφή του Κολοσσού Ρόδου (10-15) στις νίκες μετά από 8 σερί «κίτρινα» φύλλα αγώνα, διατήρησε τις ελπίδες για την 8η θέση και την είσοδο στα playoffs. Όσο τρελό και κουφό κι αν ακούγεται τώρα, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη είχε ελπίδες ακόμη και για την πρώτη 4άδα, αλλά η πρόωρη αποχώρηση του Μάλκολμ Γκρίφιν (1ος σκόρερ με μ.ο. 15,9π.) που «πουλήθηκε» στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, «χάλασε» την χημεία και την έριξε στον... λάκκο των 8 συνεχόμενων ηττών!

Τα Τρίκαλα (3-22) αποχαιρέτησαν το κοινό τους με την 7η σερί ήττα τους μπροστά στους φιλάθλους τους και την 12η συνεχόμενη αποτυχία (59-86) στο πρωτάθλημα, σε μία χρονιά που έχει τελειώσει εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες!

Υγ.1: Οι συναισθηματικές δηλώσεις του Θανάση Γιαννακόπουλου στο κλειστό του ΟΑΚΑ σχετικά με το επίπεδο στο οποίο ανήκει αγωνιστικά ο μπασκετικός Παναθηναϊκός καθώς επίσης και για το «πράσινο» πάθος που διακατέχει τον ανιψιό του, Δημήτρη, συνέπεσαν με μία σημαντική δήλωση του Τζόρντι Μπερτομέου, που δήλωσε ότι δεν «βλέπει» αποχωρήσεις από την Euroleague μέσα στο καλοκαίρι...

Υγ2.: Τόσοι και τόσοι μπασκετάνθρωποι ανδρώθηκαν στη Νέα Σμύρνη, ένας... Χριστιανός, αλήθεια, δεν βρέθηκε να γλιτώσει τον Πανιώνιο από την αυτοκαταστροφή;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!