Μπορούν να αντιστραφούν οι «όροι» για τους «αιώνιους»;

Μπορούν να αντιστραφούν οι «όροι» για τους «αιώνιους»;
O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 19ης αγωνιστικής στην Basket League, που αποκτά νέο ενδιαφέρον με τoν ισχυρότερο Πανιώνιο και το εξαιρετικά ευπρόσδεκτο project του Φάρου. Ποιος εκ των «αιωνίων» είναι φαβορί και ποιος αουτσάϊντερ για το Final 4!

Άουε - Γρόιτερ Φιρτ! Aτελείωτη δράση στο live στοίχημα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Η 19η αγωνιστική άρχισε και τελείωσε πιο νωρίς απ' όλους για τον Παναθηναϊκό (19-0), που χρειάστηκε ένα σερί 34-6 για να «αποτελειώσει» (87-64) την "ενοχλητική" της 3ης περιόδου, Κύμη και να διατηρηθεί σε τροχιά για το ακατόρθωτο ρεκόρ της αήττητης πρωτιάς στην κανονική περίοδο.

Ο Ζακ Όγκουστ (22π. & 9ρ. με 10/11 σουτ) δικαίωσε πλήρως τον προπονητή του που τον επιβράβευσε για την καλή εμφάνιση κόντρα στον Πανιώνιο, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ «είδε» τον Λούκας Λεκαβίτσιους (10π. & 4ασ.) να βοηθά ουσιαστικά τους «πράσινους» και πήρε μία πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθούσε στην Μάλαγα.

Στην Ανδαλουσία, ο 24χρονος Λιθουανός point-guard έκανε την καλύτερη εμφάνιση (10π., 4ρ., 1ασ. & 1κλ.) των τελευταίων 50 ημερών στην Euroleague και η συνεισφορά του στα τελευταία 13,5 λεπτά, ανάγκασε τον Καταλανό τεχνικό να «παρκάρει» τον μετριότατο Τζέϊμς (10π. με 5/11 σουτ) στον πάγκο, αναγνωρίζοντας ότι το περιφερειακό σχήμα Καλάθη-Λεκα-Ρίβερς, «έφερε τούμπα» το ματς και χάρισε στον «εξάστερο» την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στη διοργάνωση μέσα στο 2018!

Το ζητούμενο για τους πρωταθλητές πλέον δεν είναι το 4/4 στα εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου στην EL (σ' αυτή την περίπτωση ο ΠΑΟ θα είναι σίγουρα 5ος και υπό απίθανες προϋποθέσεις 4ος), όσο η απόφαση του 45χρονου τεχνικού τους, με τι ρόλους και με πόσο «πολυπληθές» rotation θα πορευτεί μέχρι το τέλος.

Τι δείχνει πιο ασφαλές; Να προχωρήσει με τους παίκτες που ξεκίνησαν τη σεζόν σε πρώτο ρόλο με κίνδυνο να «χάσει» από λίγο έως πολύ (ανάλογα) τον Μάϊκ Τζέϊμς ή να συνεχίσει το «ανακάτεμα της τράπουλας» και ό,τι ήθελε προκύψει; Το δείγμα της περασμένης Παρασκευής (16/03), όπου ο Παναθηναϊκός νίκησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3 μήνες εκτός Ελλάδας, ίσως να ήταν ένα πρώτο μήνυμα. Αν το εγχείρημα πετύχει τότε το «τριφύλλι» δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν στα playoffs, με ή χωρίς πλεονέκτημα. Η συνέχεια επί της οθόνης...

Στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ο Ολυμπιακός (15-4) έπαιξε άμυνα για σεμινάριο για 29 λεπτά, επιτρέποντας μόλις 37 πόντους! Τα τελευταία έντεκα, όμως, εξελίχθηκαν σε αμυντικό «βατερλώ» και οι συνολικά 35 πόντοι που πέτυχε μέχρι το τέλος ο Κολοσσός, έκαναν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να «βγει από τα ρούχα του» και μοιραία θα την «πληρώσουν» (κατά δήλωσή του) οι νεαροί παίκτες της ομάδας!

Το τελικό 83-72 που χάρισε στους Πειραιώτες την 4η σερί νίκη τους στην κανονική περίδο, είχε την υπογραφή του Ιωάννη Παπαπέτρου (16π., 9ρ. & 4ασ.) αλλά και του Νίκολα Μιλουτίνοφ (10π. & 9ρ. με 5/5 σουτ) που για 2ο συνεχόμενο ματς δεν έχασε σουτ και δικαίως είναι ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στα δίποντα (66,2%)!

Το ανησυχητικό για τον περυσινό φιναλίστ της Euroleague, είναι ότι μετά από μία σειρά σημαντικών νικών σε κρίσιμα παιχνίδια (επί της Ρεάλ και του Παναθηναϊκού εκτός έδρας και επί της Φενέρ εντός), για δεύτερο διαδοχικό ματς μέσα σε 4 ημέρες, είχε κενά διαστήματα κι έδειξε ότι αποδίδει καλύτερα όταν παίζει υπό καθεστώς πίεσης.

Βάσει προγράμματος, οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να χάσουν την 4άδα μόνο με... «αυτοκτονία», αλλά όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο προπονητής τους (μετά την βαριά ήττα από την Μπαρτσελόνα), η πρόκριση στο Final 4 δεν μπορεί να έρθει μόνο με το πλεονέκτημα της έδρας.

Πρέπει να κατατεθεί πάθος και ψυχή μέσα στο γήπεδο, πρέπει να γυαλίζει το μάτι κι αυτά τα στοιχεία λείπουν από τον Ολυμπιακό των δύο τελευταίων εβδομάδων... Η «διαβολοβδομάδα» που έρχεται και γενικότερα οι πέντε αγώνες που θα δώσει στις επόμενες 12 μέρες, δεν θα είναι εύκολοι και θα «δείξουν» πολλά ενόψει της συνέχειας.

Στο Λαύριο (13-6), η ομώνυμη ομάδα αξιοποίησε στο έπακρο τη «δύναμη πυρός» που της δίνουν οι ξένοι της (81% των πόντων της) και παίζοντας την καλύτερη άμυνα των τελευταίων 4 μηνών, κράτησαν τον Κόροιβο στους 69 πόντους, παθητικό που είναι το χαμηλότερο από τις 18 Νοεμβρίου του 2017 και το 4ο καλύτερο της εφετινής σεζόν. Το τελικό 80-69, που χάρισε στον Χρήστο Σερέλη το 3ο συνεχόμενο ροζ φύλλο αγώνα, είχε την υπογραφή των Μουρ (18π., 6ασ. & 2κλ.) και Λαμπ (16π. & 4ασ. με 3/3 τριπ.) και διατήρησε τους Λαυριώτες στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Στην Πάτρα, η εξαιρετική άμυνα των τελευταίων 6 λεπτών (στα οποία δεν δέχτηκε καλάθι) και το συνολικό σερί 21-3 από το 34ο λεπτό μέχρι το τέλος, βοήθησε τον Προμηθέα (12-7) να βγει από τη «διελκυστίνδα» που του έβαλαν τα Τρίκαλα και να πετύχει μία νίκη (88-71) που ήταν δυσκολότερη απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ.

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά έμεινε «ζωντανή» στον στόχο της 4άδας, μετράει 5 νίκες στα τελευταία 6 ματς, με τους «απόφοιτους» της μεγάλης του Φιλαθλητικού σχολής, Σαλούστρο (29π., 10ρ. & 2ασ.) και Γκίκα (15π. & 5ασ.) να «βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά» και να συνεχίζουν την εξαιρετική τους χρονιά που τους έφερε μέχρι και την Εθνική ανδρών!

Ειδικότερα ο 28χρονος φόργουορντ, που αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής, στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει ανεβάσει στα ύψη την απόδοσή του (μ.ο. 19,6π. & 6,6ρ. με 62,1% σουτ) και έχει καλύψει με τον καλύτερο τρόπο (σε σκοράρισμα και ριμπάουντ) την απουσία των Μιλόσεβιτς και Φαγιέ.

Στη Νέα Σμύρνη, η απουσία του Ντούσαν Σάκοτα είχε αναμενόμενο αντίκτυπο στην επιθετική ευχέρεια των «κιτρινόμαυρων» και στο 5ο εφετινό ματς που έμειναν κάτω από τους 70 πόντους, η ΑΕΚ (12-7) γνώρισε την 4η ήττα της (69-71). Για 5ο σερί εκτός έδρας παιχνίδι στο πρωτάθλημα, η «Ένωση» (Πάντερ 19π., 3ρ. & 2κλ.) έμεινε πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό και αυτή τη φορά το «πλήρωσε», σουτάροντας με 64,7% στις βολές και 39,4% εντός πεδιάς και χάνοντας την μάχη των ριμπάουντ.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα που τα είχε με τους διαιτητές για μία «περίεργη», η αλήθεια είναι, τεχνική ποινή που δέχθηκε προς το τέλος του αγώνα, καλείται να βρίσκει κίνητρο στους παίκτες του για κάθε αγώνα, γιατί τελευταία η «βασίλισσα»... περπατάει στα εύκολα και μεταμορφώνεται προς το καλύτερο στα ματς που κρίνουν προκρίσεις και τίτλους! Οι Έλληνες της ομάδας έμειναν στους 7 πόντους, ενώ ανησυχία προκάλεσαν οι νέες ενοχλήσεις που αισθάνθηκε ο Βινς Χάντερ στην γάμπα.

Στο κλειστό της Πυλαίας, ο ΠΑΟΚ (10-8) «ευτύχησε» να μην «πληρώσει» με μία επώδυνη ήττα την πολύ άσχημη εμφάνισή του κόντρα στο Ρέθυμνο και το τελικό 80-72, του δίνει την ηρεμία να συγκεντρωθεί πλήρως στο εξ' αναβολής ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη, τώρα που το ευρωπαϊκό ταξίδι του BCL, ανήκει στο παρελθόν. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (Γκος 18π. & 5ασ., Κατσίβελης 16π. & 2ασ.) «ξέφυγε» με +13 στο 28', αλλά ήταν υπερβολικά άστοχη (36,3% με 20/55 σουτ), έχασε τα ριμπάουντ (27-37) και «είδε» τους Κρητικούς να πλησιάζουν στο πόντο 2,5 λεπτά πριν από το τέλος (72-71). Το σερί 8-1 που ακολούθησε απέτρεψε τα χειρότερα και η 2η σερί νίκη διατηρεί τον «δικέφαλο του Βορρά» σε τροχιά 4άδας.

Στον Πειραιά, ο Άρης Λυκογιάννης είχε κάθε λόγο να μιλήσει για «τιμητική διαφορά» μετά την ήττα του Κολοσσού (9-10) με 72-83 από τον Ολυμπιακό. Οι Ροδίτες (T.J. Bray 18π., 5ασ. & 5κλ. με 8/10 σουτ) που σούταραν με 56,5% στις βολές, 29,4% στα τρίποντα και βρέθηκαν να χάνουν με 31 πόντους στο 29', αλλά κράτησαν τους «ερυθρόλευκους» χωρίς καλάθι εντός πεδιάς στα τελευταία 3'47" και μ' ένα σερί 17-2, έσωσαν τα προσχήματα και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Στο «Νίκος Γκάλης», η Κύμη (8-11) κρατάει την πολύ ανταγωνιστική εικόνα που παρουσίασε στην 2η και κυρίως στην 3η περίοδο, οπότε και «κατέβασε» την διαφορά από τους 21 στους 6 πόντους! Το 20 λάθη και τα χαμηλά ποσοστά (55,5% βολ. και 41,6% στα σουτ) των φιλοξενουμένων όμως, δεν ήταν δυνατόν να τους διατηρήσουν στο παιχνίδι μέχρι το τέλος και ο Γιάννης Καστρίτης, μπορεί να «καυχιέται» ότι η ομάδα του (ΜακΦάντεν 13π., 4ασ. & 7λ.) είχε το 2ο χαμηλότερο παθητικό (μετά τον Ολυμπιακό και μαζί με τα Τρίκαλα) στα εντός έδρας παιχνίδια του «τριφυλλιού (64-87).

Στη Λάρισα, η «εποχή» της ανάμιξης του ισχυρού επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα στα κοινά του Γ.Σ.Λ./Φάρου (7-12) συνέχισε να φέρνει γούρι στην ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, που μετά το «διπλό» της προηγούμενης εβδομάδας στα Τρίκαλα, «λύγισε» (81-76) και τον Άρη και πλέον δικαιούται να ατενίζει με περισσή αισιοδοξία το μέλλον της, όχι μόνο στην εφετινή χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια.

Το όραμα του Έλληνα κατασκευαστή που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, συνδέεται με την δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας της περιφέρειας, που θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε Έλληνες παίκτες. Πρόκειται για ένα project που ήδη «τρέχει» ο πολύ έμπειρος και καταξιωμένος παράγοντα, Γιάννης Γιαννάκης, που θα αναλάβει χρέη γενικού διευθυντή και το οποίο αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο αρχικός στόχος πάντως, που ήταν η παραμονή στην Α1 Κατηγορία, δείχνει πιο εφικτός από ποτέ και σ' αυτό έπαιξε ρόλο, το «νοικοκύρεμα» των πληρωμών (ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε δώσει μόλις έναν μισθό) αλλά και η έλευση ενός αυθεντικού σκόρερ, όπως ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ (28π. & 3ρ.), που τόσο πολύ έλλειψε από την αρχή της σεζόν κι έκανε την διαφορά με το καλησπέρα!

Στην Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο (7-12) έκανε την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων 50 ημερών, αλλά υπέπεσε σε 18 λάθη και δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ΠΑΟΚ κοντά στους 70 πόντους, για να έχει τύχη στο ματς.

Από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, οι κρητικοί δέχονται κατά μ.ο. 88,2 πόντους, ενώ ο πολυτιμότερος παίκτης τους, Στέφαν Μούντι, στα τρία τελευταία ματς, έχει μ.ο. μόλις 12,0 πόντους με 26,3% εντός πεδιάς (10/38 σουτ).

Το θετικό στοιχείο που κρατάει ο Νίκος Βετούλας από την 5η σερί ήττα της ομάδας του (72-80), είναι η ώθηση που αναμένεται να δώσει ο Ντάρινγκτον Χόμπσον (12π. & 12ρ.) στα ριμπάουντ, που είναι η αχίλλειος πτέρνα των Cretan Kings (14οι στο πρωτάθλημα με μ.ο. 29,7ρ.).

Στο κλειστό της Νεάπολης, ο Άρης (6-12) βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 18 πόντους και όταν «ξύπνησε» και πλησίασε στο -4, δεν είχε τις απαιτούμενες δυνάμεις για να πετύχει την ολική ανατροπή. Η αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου από τον διαιτητή Τάσο Πηλοϊδη, χαρακτηρίστηκε «άδικη» από τον συνεργάτη του «Δράκου», Γιώργο Κετσελίδη, ο οποίος πάντως, χαρακτήρισε φυσιολογική την ήττα (76-81), μετά το "non-show" του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Τσάρλι Μπελ (16π. & 3ασ. με 4/5 σουτ) και ο Ιβάν Μάρας (14π., 11ρ., 3ασ. & 2κλ.) ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν από τους «κιτρινόμαυρους», που πλέον, μετά και τη νίκη του Πανιωνίου επί της ΑΕΚ, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μπαίνοντας μία «διαβολοβδομάδα» με δύο παιχνίδια-«φωτιά» (με ΠΑΟΚ και Προμηθέα), τα οποία, θα κρίνουν, εν πολλοίς, τον στόχο της παραμονής.

Ο Κόροιβος (6-13) πήγε στο Λαύριο κατ' αρχήν για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο και κατά δεύτερο για να κυνηγήσει τις πιθανότητες που του αναλογούσαν για ένα «διπλό», που αν ερχόταν, θα έφερνε την ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου, μία ανάσα από την οριστική εξασφάλιση της παραμονής στην Α1 Κατηγορία. Τα 24/66 σουτ της ομάδας του (36,3%), όμως και ειδικότερα η ακόμη μεγαλύτερη αστοχία των Αμερικανών του (33,9% με 20/59 σουτ), χάλασαν τα σχέδια του Παγκρατιώτη τεχνικού, που είδε τους παίκτες του (ΝτεΚόζι 17π. & 5ρ.) να χάνουν (69-80) για 4η συνεχόμενη αγωνιστική.

Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, η πίστη και το φιλότιμο των παικτών μετουσιώθηκαν σε υπερπροσπάθεια μέσα στο παρκέ και στην πλέον κατάλληλη στιγμή, ο Πανιώνιος (5-14) πέτυχε τη νίκη της χρονιάς κι έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της παραμονής στην Basket League. Το τελικό 71-69 επί της Κυπελλούχου ΑΕΚ, δεν έφερε απλά τους «κυανέρυθρους» σε απόσταση αναπνοής από Άρη και Κόροιβο, αλλά αποτέλεσε μία τεράστια τονωτική ένεση ενόψει των 7 τελικών που ακολουθούν!

Η πλαισίωση του εκπληκτικού Τόνι Μπρέϊζελτον (24π. & 5ρ. & 2ασ.) με έναν ακόμη κανονικό Αμερικανό (Μαρκίθ Κάμινγκς), που με δύο προπονήσεις, έπαιξε (14π. & 6ρ.) λες και ήταν μήνες στη Νέα Σμύρνη, έδωσε για πρώτη φορά φέτος στον Βαγγέλη Ζιάγκο περισσότερους από τους μισούς πόντους της ομάδας του (53,5%), από δύο ξένους! Με τους δύο προαναφερθέντες, οι Νεοσμυρνιώτες ανεβαίνουν πλέον αγωνιστικό επίπεδο και σε συνδυασμό με το εκπληκτικό κοινό τους, δικαίως ονειρεύονται νίκη επί του Λαυρίου αλλά και μάχη μέχρις εσχάτων με την Κύμη, το ερχόμενο Σάββατο (25/03) στην Χαλκίδα.

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», τα Τρίκαλα (3-16) πάλεψαν «με νύχια και με δόντια» παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί κόντρα στον Προμηθέα, αλλά «πλήρωσαν» την «αφλογιστία» τους στα τελευταία 6 λεπτά, στην διάρκεια των οποίων σκόραραν μόνο με ελεύθερες βολές (3/6) και είχαν 0/7 σουτ (0/6 τρίπ. & 0/1 διπ..). Η 6η σερί ήττα (71-88) των Θεσσαλών, διατήρησε την απόσταση των τριών βαθμών με τον Άρη και του ενός με τον Πανιώνιο, με αποτέλεσμα η «σωτηρία» να στηρίζεται πλέον σε κάτι περισσότερο από ένα θαύμα. Εμφανίσεις σαν κι αυτή του Λούντζη (19π., 6ρ. & 2κλ.) είναι ίσως το μοναδικό θετικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει ο Φώτης Τακιανός.

Υγ.1: Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον Γιάννη και στον Γιώργο Σφαιρόπουλο, για την απώλεια που θρήνησαν. Το ήθος και η διαδρομή και των δύο, «λένε» πολλά για την ποιότητα και τις αρχές του αγαπημένου τους πατέρα...

Υγ.2: Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο σημείο να αποθεώνουμε το αυτονόητο που έχει να κάνει με την ανθρωπιά. Σαφώς και είναι gentleman ο Τσάβι Πασκουάλ! Αλλά έπρεπε να στείλει συλλυπητήρια στον προπονητή του «αιώνιου» αντιπάλου, για να το επισημάνουμε;

Υγ.3: Η αποκάλυψη του Hoopshype για στημένα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και το αίτημα υπερβολικής ευσυνειδησίας του ΕΣΑΚΕ, για να παρέμβει ο αθλητικός εισαγγελέας, δείχνει πόσο πολύ κρύβουμε κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα. Έπρεπε δηλαδή να φτάσουμε στο 2018 για να «κελαηδήσει» ένας ξένος παίκτης σε μέσο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, για να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση (λαμογιακών προέδρων μπαίνουν στον χώρο για «φτιάξουν» ματς και να «κονομήσουν»), που σύμφωνα με αρκετούς μυημένους, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!