Μποντιρόγκα: Μπασκετική ιστορία σε... φόντο πράσινο! (vids)

Αντωνία Σπανού
Μποντιρόγκα: Μπασκετική ιστορία σε... φόντο πράσινο! (vids)

bet365

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια και η μοίρα τον ήθελε ο μεγαλύτερος έρωτας του να είναι σε... φόντο πράσινο.

Παίξε νόμιμα το Amazing Stars της Novomatic στην Sportingbet.gr, με μεγάλες καθημερινές προσφορές*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα κλείνει τα 45 του χρόνια και η αναδρομή της καριέρας του κάθε... πράσινου φιλάθλου είναι τόσο γλυκιά, μοναδική και τόσο πρόσφατη που ο αριθμός φαντάζει λάθος.

Είναι από εκείνους τους παίκτες, που τα κατορθώματα του μοιάζουν σαν να έγιναν πριν από περίπου 18 χρόνια.

Ο παίκτης που αγαπήθηκε και μπήκε στις καρδιές κάθε Παναθηναϊκού γεννήθηκε στις 2/3 του 1973 και η μοίρα τον ήθελε το πράσινο να είναι το χρώμα που θα γεμίσει τα όνειρα του.

Έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1998, αφού πρώτα είχε παίξει σε Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ισπανία και εδώ ήταν που έκανε τα όλα όσα μπορεί να είχε ονειρευτεί παραγματικότητα.

Όταν ο Μποντιρόγκα ήρθε για να φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού, η κυριαρχία του Ολυμπιακού ήταν γεγονός σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο «Ντέκι» έφερε μαζί του, εκτός από τα εξαιρετικά του προσόντα και όλο του το ταλέντο, την σκληράδα και την ψυχολογία που απαιτούνταν για να αλλάξει η ιστορία.

Και την άλλαξε. Γούσταρε τα... μπινελίκια, γούσταρε να είναι εκείνος που θα έπαιρνε την μπάλα στα κρίσιμα και γενικά γούσταρε τα... πράσινα.

Εκείνος γούσταρε να παίζει για την «πράσινη» φανέλα και οι «πράσινοι» οπαδοί τον αγάπησαν τρελά.

Δεν υπήρχαν... ενδοιασμοί στην σχέση που ανέπτυξαν μεταξύ τους. Το λάτρεψαν με την πρώτη ματιά και εκείνος φρόντισε να τους δίνει αφορμές να συνεχίσουν να τον λατρεύουν όσο ελάχιστοι.

Αυτά που κατάφερε στην καριέρα του, χάνουν την λάμψη τους στο χαρτί. Τα τρόπαια που σήκωσε, οι τίτλοι που κατέκτησε, έφτιαξαν ένα μοναδικό παλμαρέ, που θα κοσμεί για πάντα το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Στα... δικά μας παρκέ έκανε πράγματα και... θαύματα, αλλά η λέξη «επιτυχία» ήταν συνώνυμο της πορείας του και την καριέρας του.

Η λίστα έχει ότι μπορεί να ονειρευτεί ο κάθε πιτσιρικάς που πιάνει μια μπάλα και ξεκινάει να την χτυπάει στο παρκέ.

Πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ιταλία με την Ολίμπια Μιλάνο, ευρωπαϊκό ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και με τη Μπαρτσελόνα.

Πανηγύρισε 3 χρυσά σε Eurobasket με τη Εθνική ομάδα της χώρας του (1995, 1997, 2001) και ένα χάλκινο (1999), ενώ αναδείχθηκε δύο φορές Πρωταθλητής κόσμου (1998, 2002).

Από την μοναδική συλλογή του δεν λείπει ούτε Ολυμπιακό μετάλλιο καθώς την κοσμεί ένα ασημένιο (1996).

Ατομικά, ο Σέρβος έχει αναδειχθεί MVP της ισπανικής λίγκα και του ελληνικού πρωταθλήματος, ήταν πολυτιμότερος των Τελικών σε Ελλάδα και Ισπανία, αναδείχθηκε MVP σε δύο Euroleague Final 4 (2002, 2003) και η λίστα είναι... ατελειώτη.

Μεταξύ άλλων ήταν ο πολυτιμότερος του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998, ενώ το 2002 ήταν κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη.

Φορώντας τα πράσινα έχει πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα (1999, 2000, 2001), ενώ έχει ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης το 2001 και το 2002.

Το gazzetta.gr γυρνάει πίσω τον χρόνο και... τσιγκλάει την αγάπη όλων των οπαδών του «τριφυλλιού».

Το φιλί στο τριφύλλι!

Το 1999 στον τελικό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκού ο Μποντιρόγκα πήρε από το χέρι τους πράσινους και τους οδήγησε σε ένα τρελό πρωτάθλημα. Στο τέλος θα φιλάει ασταμάτητα το τριφύλλι και θα κάνει τους οπαδούς μιας ομάδας να τον λατρέψουν.

«Είναι πολύ φυσιολογικό να με θεωρούν εχθρό οι γαύροι. Ήμουν το μεγάλο πρόβλημά τους, τους νικήσαμε δύο φορές στους τελικούς του πρωταθλήματος και εγώ πάντοτε βροντοφώναζα ότι είμαι και θα μείνω για πάντα... Παναθηναϊκός».

«Δώσε μου την μπάλα»

Σε εκτός έδρας αγώνα στη Μαδρίτη, με 39 πυρετό να τον ταλαιπωρεί επί δύο 24ωρα και βλέποντας έναν συμπαίκτη του επηρεασμένο από την κρισιμότητα και την πίεση του αγώνα, του είπε: «Φίλε, δώσε μου την μπάλα και τα υπόλοιπα είναι δική μου δουλειά».

Και πράγματι, η δουλειά ήταν δική του, με τον Παναθηναϊκό να φεύγει νικητής.

Άσος και... τεσσάρι στην ίδια επίθεση

Στον τελικό της Μπολόνια με εντολή από τον Ομπράντοβιτς, έπαιζε σε δύο θέσεις σε κάθε επίθεση, ξεκινούσε άσος και τέλειωνε 4άρι, αφήνοντας άναυδο τον Μεσίνα που μέχρι να καταλάβει τι γινόταν είδε τον τελικό να χάνεται.

Ο «Ντέκι» και η ντρίπλα... μαστίγιο

Οι λίγοι την είδαν πρώτα από τον Τσβετίτσιανιν, οι πολλοί την έμαθαν από τον Μποντιρόγκα και η κληρονομιά που μένει τελικά στο άθλημα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον οποιονδήποτε αθλητή.

Ο Βασίλης Σπανούλης την συνεχίζει και μαζί συνεχίζεται και η απόλαυση που νοιώθει ο οποιοσδήποτε, όταν το ταλέντο παντρεύεται τόσο πανέμορφα με τον αθλητισμό.

Ο Μποντιρόγκα και ο Άντονι σε στιγμές... ποίησης!

Τα λόγια είναι περιττά όταν υπάρχει βίντεο...

Συνδυασμός ουσίας και θεάματος σε όλο του μεγαλείο και στα παρκέ ξεπηδούν γράμματα και γράφεται ιστορία.

Επιστροφή στο κλειστό του Σπόρτινγκ και... δάκρυα!

Με την φανέλα της Μπαρτσελόνα τα έφερε η μοίρα να επιστρέψει μπροστά σε ένα κοινό που δεν μπορούσε να τον δει ως αντίπαλο.

Το μικρό κλειστό του Σπορτινγκ δεν χωρούσε τα... αμοιβαία συναισθήματα των δύο πλευρών.

«Εκείνο που ξέρω ότι εκείνη τη φορά για εμένα δεν έγινε αγώνας. Έγινε κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό, κάτι απερίγραπτο. Δεν ήταν κάτι που μπορεί κάποιος να το προκαλέσει, να το δημιουργήσει με το ζόρι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Αυτό που εισέπραξα στα Πατήσια δεν ήταν απλά σεβασμός για όσα προσέφερα. Ήταν πολλά περισσότερα».

«Sex, Droga, Bodiroga»

Τραγούδι για την... τρέλα.

Το τέλος...

Παναθηναϊκός και Ρόμα έδωσαν την τελευταία παράσταση με πρωταγωνιστή τον Ντέγιαν...

Κανείς δεν ήθελε να το δεχτεί.

Μπουνιές που έμειναν στην ιστορία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που έμειναν στην ιστορία των «αιώνιων» ντέρμπι είναι αυτό που οι Μποντιρόγκα και Τόμιτς έπαιξαν μπουνιές και οι δυο τους, γι' αυτόν και πολλούς ακόμα λόγους, αποτελούν τους αγαπημένους των δύο εξεδρών.

Draft έγινε, αλλά η Ευρώπη ήταν το πεπρωμένο του

Το 1995 οι Κινγκς επέλεξαν τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα στο Νο.51 και ακόμα τον περιμένουν να πάει. Ο Σέρβος αποφάσισε να παραμείνει στην δικιά μας πλευρά του Ατλαντικού και μάλλον η ιστορία τον δικαιώνει, αφού αυτά που κατάφερε θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα