O... 19χρονος Στογιάκοβιτς MVP στο «σπίτι» του!

Gazzetta team
O... 19χρονος Στογιάκοβιτς MVP στο «σπίτι» του!

bet365

Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει τα αφιερώματα στα All Star Games παρουσιάζοντας αυτή τη φορά την γιορτή της σεζόν 1996-97 όπου είχε λάμψει το αστέρι του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς!

Αναλυτικά το αφιέρωμα από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος

«Η βραδιά ανήκε στον Πέτζα Στογιάκοβιτς όχι μόνο γιατί κέρδισε τον τίτλο του MVP σε ένα γήπεδο όπου στην πραγματικότητα ανδρώθηκε. Υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό, που έκανε τον Στογιάκοβιτς να λάμψει στη βραδιά αστέρων της 14ης Δεκεμβρίου 1996. Ήταν η γενική αίσθηση πως εκείνο το παιδί που ήταν μόλις στα 19 του, θα είχε μπροστά του πολλές ακόμη μεγάλες στιγμές.

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο, η λέξη «χαλαρά» -κι ας έγινε το All Star Game στη Θεσσαλονίκη- ήταν εκτός λεξικού. Αυτή ήταν η βασική διαφορά της ομάδας της Ευρώπης με εκείνην της Αμερικής που στον δικό της πάγκο είχε τους Κώστα Μίσσα και Κώστα Πετρόπουλο. Κάπως έτσι το παιχνίδι είχε χαμηλό σκορ για τον χαρακτήρα του.

Οι Ευρωπαίοι επικράτησαν των Αμερικανών με 83-75, έχοντας το προβάδισμα, συνήθως με διψήφιες διαφορές, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η εξέλιξη του αγώνα μπορεί να μην επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις όμως οι 5.000 θεατές που συγκεντρώθηκαν στο «Παλέ ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης είχαν λόγους για να αισθάνονται ότι συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή γιορτή.

Στογιάκοβιτς και Σιγάλας ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι και παραγωγικοί, Φασούλας και Οικονόμου δεν είχαν σοβαρά προβλήματα από τους Αμερικανούς ψηλούς και ο Ζντοβτς κουμαντάριζε με την περίφημη εγκεφαλικότητα του το παιχνίδι. Όχι πως οι Αμερικανοί είχαν ρόλο κομπάρσου στην παράσταση όμως δεν είχαν την ίδια «σπίθα» για τη νίκη. Εκείνος που επιχείρησε με έμμεσο και άκομψο ειδικά για τις ιδιαιτερότητες του αγώνα, να την ανάψει ήταν ο Βίκτορ Αλεξάντερ. Έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Οικονόμου που του πέταξε την μπάλα, ο Αμερικανός την επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο και απειλήθηκε σύρραξη. Η παρέμβαση των πιο ψύχραιμων έληξε γρήγορα το συμβάν.

ΕΥΡΩΠΗ: Κορωνιός, Ζντόβτς 5 (1), Λιαδέλης 2, Χατζής 1, Σιγάλας 13 (3), Στογιάκοβιτς 20 (1), Αλβέρτης 9 (1), Οικονόμου 12 (1), Αγγελίδης, Φασούλας 12, Ρεντζιάς 4, Γιαννούλης, Παπανικολάου 4, Κακιούσης 1.

ΑΜΕΡΙΚΗ: Φορντ 7, Έλις 11, Ντίνκινς 6, Έντουαρντς 18, Μάξεϊ 8, Αλεξάντερ 6, Μπόνερ 4, Γκάτλιν 4, Γκίμπερτ 4, Τσίτουμ 5, Ράιλι 2, Χάντσον.

Στο περιθώριο του «κυρίως πιάτου», ο αγώνας παλαιμάχων Θεσσαλονίκης και Αθήνας που παρουσίασε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που σχεδόν επισκίασε εκείνο των αστέρων του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Αθήνας νίκησε με 89-86 με μια τριάδα μεγάλων αθλητών του παρελθόντος να κάνει τη διαφορά. Ο Κίμων Κοκορόγιαννης είχε 27, ο Αργύρης Καμπούρης 23 και ο Τάκης Κορωναίος 22 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Λευτέρης Σούμποτιτς μόνο όψη και παλαιμάχου δεν είχε. Έβαλε 40 πόντους με πέντε τρίποντα σε ένα γήπεδο που ήξερε καλύτερα από τους περισσότερους.

Χάρολντ Έλις και Φραγκίσκος Αλβέρτης

Ο Χάρολντ Έλις που έφερε εκείνη την εποχή τον χαρακτηρισμό «elevator», ασανσέρ δηλαδή, αισθάνθηκε ότι αδικήθηκε από τους κριτές ένα χρόνο πριν. Στο «Παλέ» που όπως ο Στογιάκοβιτς, γνώριζε και ο ίδιος πολύ καλά έχοντας περάσει από τον Άρη –στη συγκεκριμένη σεζόν πάντως, το 1996-97 έπαιζε στον Απόλλωνα Πατρών- τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ο Έλις είχε απέναντι του, τους Άντονι Μπόνερ (ΠΑΟΚ), Δημήτρη Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Αλφόνσο Φορντ (Παπάγου), Μάλον Μάξεϊ (Περιστέρι) και Τζον Χάντσον (Πειραϊκός). Ο Έλις με 94 και ο Παπανικολάου με 95 βαθμούς ήταν εκείνοι που πέρασαν στον τελικό αφήνοντας πίσω τους Φορντ και Χάντσον στους 92.

Ο τελικός των καρφωμάτων είχε κατά κάποιο τρόπο δραματική εξέλιξη καθώς οι δύο φιναλίστ συγκέντρωσαν τους ίδιους βαθμούς, από 99 στις δύο προσπάθειες που επιχείρησαν. Έτσι έκαναν μία ακόμη. Ο Δημήτρης Παπανικολάου στάθηκε άτυχος, η μπάλα του γλίστρησε μέσα από τα χέρια οπότε ο Έλις με ένα απλό κάρφωμα πήρε τον τίτλο που περίμενε ένα χρόνο.

Στον διαγωνισμό τριπόντων ο Φραγκίσκος Αλβέρτης υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει ένα χρόνο πριν στο ΟΑΚΑ. Ήταν μάλιστα σίγουρος ότι θα τα κατάφερνε και πάλι. Όχι από υπερβολική αυτοπεποίθηση αλλά γιατί, όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, του το είχε πει ο Γιάννης Ιωαννίδης. «Πάντα ξέρει ο «ξανθός» είχε πει ο «Φράγκι».

Συμμετείχαν οχτώ παίκτες. Αλέξης Παπαδάτος, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Μπιλ Έντουαρντς, Κιθ Γκάτλιν, Κόνερ Χένρι, Άγγελος Κορωνιός και Φραγκίσκος Αλβέρτης με τους δύο τελευταίους να φτάνουν στον τελικό. Εκεί ο Αλβέρτης είχε 14 βαθμούς έναντι 11 του Κορωνιού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα