«Αν έβλεπε το "1968" ο Αμερικάνος, θα έκλαιγε»! (pics)

«Αν έβλεπε το "1968" ο Αμερικάνος, θα έκλαιγε»! (pics)

Κάτια Πετροπούλου
«Αν έβλεπε το "1968" ο Αμερικάνος, θα έκλαιγε»! (pics)

bet365

Η κόρη του αείμνηστου γκαρντ της ΑΕΚ, Γιώργου Αμερικάνου, Χριστίνα, μιλάει στο gazzetta.gr για τα συναισθήματα που της γέννησε η ταινία «1968» και φαντάζεται τι θα έλεγε ο πατέρας της για το δημιούργημα, που θα βγει στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας (15/01) την avant premiere της ταινίας για το έπος της ΑΕΚ, «1968», στο θέατρο «Παλλάς».

Πρωταγωνιστές εκείνης της χρονιάς, οι οικογένειές τους, συντελεστές, ηθοποιοί, άνθρωποι της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ, δημοσιογράφοι, όλοι είδαν το δημιούργημα του Τάσου Μπουλμέτη και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα αποτυπωμένο στην μεγάλη οθόνη.
Το μυαλό ορισμένων δεν θα μπορούσε παρά να είναι και στους ανθρώπους τους, που δεν βρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά κάπου ψηλά, και ήξεραν πως σίγουρα θα ήταν περήφανοι, αν έβλεπαν την ιστορία τους να «ζωντανεύει» ξανά.
Γιώργος Μόσχος, Αντώνης Χρηστέας, Πέτρος Πετράκης και Γιώργος Αμερικάνος δεν ήταν εκεί, αλλά στο άκουσμα των ονομάτων τους στην αίθουσα, πήραν ένα μεγάλο χειρόκρότημα από το κοινό.
(Οι κόρες των Γιώργου Μόσχου και Γιώργου Αμερικάνου, Μαρία και Χριστίνα)
Μετά το τέλος της ταινίας, το gazzetta.gr μίλησε με την κόρη του «Παγκόσμιου» και συναδέλφου, την Χριστίνα, η οποία δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή της, βλέποντας ξανά τον πατέρα της να παίρνει μορφή μπροστά της.
«Εννοείται πως δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, γιατί ως κόρη (σ.σ. του Αμερικάνου) και ως οπαδός της ΑΕΚ, είχα ένα λόγο παραπάνω να συγκινηθώ. Ήμουν σίγουρη πως θα έχω ένα πακέτο χαρτομάντηλα για να καταναλώσω, οπότε είχα φροντίσει να δω την ταινία στην ειδική προβολή για τους κριτικούς κινηματογράφου. Είχα κλάψει, ήμουν πίσω πίσω μαζί με καμιά 30αριά συναδέλφους στο "Δαναό", το έπαιζα πολύ κουλ και χαλαρή, που δεν είμαι (γέλια).
(Η Χριστίνα Αμερικάνου με τις κόρες της και τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γιώργο Μητσικώστα)
Αντικειμενικά μιλώντας όσο μπορούμε τώρα, ο Τάσος Μπουλμέτης είχε ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα και είδος να διαχειριστεί, του docufiction. Κατάφερε τις περιγραφές των ζώντων μαζί με το αρχειακό του υλικό και την μυθοπλασία να μας τα δώσει ετσι, ώστε να μην κουράσει ακόμα και τον μη οπαδό της ΑΕΚ. Θεωρώ ότι όλοι οι φίλαθλοι θα μπορέσουν να δουν αυτή την ταινία και να καταλάβουν το μεγαλείο του αθλητισμού. Εγώ πάντα λέω ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και μην κοιτάτε τα άλλα που γίνονται. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μέσα στη ζωή μας και το λέω συνέχεια και στα παιδιά μου αυτό», ήταν τα πρώτα λόγια της δημοσιογράφου και αντιπροέδρου του ΠΣΑΤ, μετά την προβολή του «1968».
Τον Γιώργο Αμερικάνο στην ταινία υποδύεται ένα συγγενικό πρόσωπο, ο Αλέξανδρος. Το εγγόνι του μεγάλου αδερφού του πάλαι ποτέ γκαρντ της «Βασίλισσας», που κάνει τα βήματά του στο χώρο της ηθοποιίας. Η Χριστίνα μόνο περήφανη μπορούσε να είναι! «Είναι εγγόνι του μεγάλου αδερφού του πατέρα μου. Φυσιογνωμικά, όπως θα είδες, μοιάζουν, το πρόσωπό του είναι "Αμερικάνος". Σόι καθαρά! Είναι καταπληκτικό παιδί και ηθοποιός και χάρηκα πάρα πολύ που υποδύθηκε τον μπαμπά».
Κατά την πλοκή του αριστουργήματος για το έπος της ΑΕΚ αποκαλύπτονται και διάφορες ιστορίες από τους πρωταγωνιστές, γνωστές και άγνωστες στο κοινό. Μία από αυτές θέλει τον Γιώργο Αμερικάνο να έχει πάρει το Κύπελλο σπίτι του και να το κρατά για ένα μήνα! «Υπάρχει το φύλλο διαμαρτυρίας της τότε ομοσπονδίας, το οποίο έχω στην κατοχή μου, που λέει ότι ο Γιώργος Αμερικάνος πρέπει να γυρίσει το Κύπελλο, γιατί διαφορετικά θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τους αγώνες. Το είχε κρατήσει! Κάποια στιγμή, βέβαια, το γύρισε (γέλια)», αποκάλυψε η Χριστίνα.
Όσο για το ποια θα ήταν η γνώμη του ίδιου του Γιώργου Αμερικάνου, αν έβλεπε την ταινία; «Νομίζω θα έκλαιγε πάρα πολύ! Θα ήταν πάρα πολύ συγκινημένος και φυσικά περήφανος για όλη αυτή την παρέα. Γιατί ήταν μια παρέα, και οι παρέες όλων των ομάδων γράφουν ιστορία, όπως έχουμε βιώσει. Όπως οι ομάδες του Άρη, της Εθνικής 87, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ η μεγάλη ομάδα με τον Φασούλα. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μόνο χαρές μας έχει δώσει».
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα