Η χρονιά της μετριότητας του ΠΑΟΚ! (pics & vids)

Η χρονιά της μετριότητας του ΠΑΟΚ! (pics & vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η χρονιά της μετριότητας του ΠΑΟΚ! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr σκιαγραφεί το 2017 για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ και αναπόφευκτα στέκεται στο τέλος μιας πολυετούς σχέσης και στην έναρξη μιας καινούργιας.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, οκτώ χρόνια κοινής πορείας μοιάζουν με αιωνιότητα, γι’ αυτόν τον λόγο η παύση της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Σούλη Μαρκόπουλο μάλλον ήταν το σπουδαιότερο γεγονός για την ομάδα μπάσκετ για το 2017. Συνολικά, η χρονιά για τον Δικέφαλο δεν επιφύλαξε κάτι το ιδιαίτερο από αγωνιστικής άποψης καθώς ο στόχος της υπέρβασης δεν υλοποιήθηκε, ενώ ο επίλογος της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 μάλλον ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσαν να φανταστούν οι επιτελείς της ομάδας. Το καλοκαίρι, οι επιτελείς της ομάδας αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και αγωνιστική φιλοσοφία με την επιλογή του Ηλία Παπαθεοδώρου. Σε αντίθεση με τους αγωνιστικούς στόχους, υλοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι οικονομικοί με την εξόφληση του ρυθμιζόμενου ποσού προς το Δημόσιο (αυτό που είχε υπαχθεί υπό τον Νόμο Ορφανού) γεγονός που σφράγισε τον σκοπό της εξυγίανσης.

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Δικαίως ή αδίκως, το διαζύγιο με τον Σούλη Μαρκόπουλο ήταν το γεγονός του 2017 για την μπασκετική ομάδα του ΠΑΟΚ. Διότι δεν είναι μικρό πράγμα ο χωρισμός έπειτα από οκτώ χρόνια κοινής πορείας (σ. σ. ο Μαρκόπουλος είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2009), γιατί επίσης μέχρι την 26η του Μάη – όταν η ΚΑΕ ανακοίνωσε στον έμπειρο τεχνικό την απόφασή της – ο Μαρκόπουλος ήταν ο μακροβιότερος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. «Η απόφασή μας λήφθηκε βάσει αγωνιστικών κριτηρίων. Θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο ως προς τον τρόπο προσέγγισης ενός αγώνα. Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά αυτός είναι ο ρόλος των διοικήσεων και των προέδρων», είχε δηλώσει – τρεις ημέρες αργότερα – ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μπάνε Πρέλεβιτς, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σούλης Μαρκόπουλος κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε 265 παιχνίδια (στις εγχώριες διοργανώσεις).

Ο «ΓΑΜΟΣ»

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία ήταν γνωστή από την άνοιξη καθώς η απόφαση λύσης της συνεργασίας με τον Σούλη Μαρκόπουλου ήταν ειλημμένη, όπως κι αυτή της πρόσληψης του Ηλία Παπαθεοδώρου. Τα πολλά χρόνια κοινής πορείας είχαν προκαλέσει φθορά στις προσωπικές σχέσεις, ενώ είχαν διατυπωθεί αντίθετες απόψεις ως προς την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Καθόλου τυχαία, μέσα σε 24 ώρες έγιναν όλα καθώς στις 27 Μαΐου ανακοινώθηκε η τελική συμφωνία με τον Ηλία Παπαθεοδώρου για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η επιλογή του 42χρονου τεχνικού έγινε λόγω της δεδομένης εκτίμησης για την ικανότητά του, της γνώσης του για το επίπεδο ικανότητας όλων των Ελλήνων παικτών που είναι σε ηλικίες από 18-22 ετών, ενώ σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ είναι ο πλέον ανερχόμενος Έλληνας προπονητής.

Η ΣΤΙΓΜΗ

Η νίκη επί της Παρτίζαν μέσα στο Βελιγράδι και η πρόκριση στις «16» καλύτερες ομάδες του BCL. Σε μια σπάνια ατμόσφαιρα για τα δεδομένα του παγκόσμιου αθλητισμού – στη Hala Pionir βρέθηκαν 6.000 φίλοι των δύο ομάδων τραγουδώντας μαζί συνθήματα τόσο της Παρτίζαν όσο και του ΠΑΟΚ λόγω της αδελφοποίησης των οπαδών – ο Δικέφαλος κατάφερε να αντιστρέψει την εις βάρος του κατάσταση μετά την ήττα (με 74-76) στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη και πήρε επική πρόκριση καθώς επικράτησε με 78-82 με κορυφαίο τον Θαντ ΜακΦάντεν ο οποίος σημείωσε 26 πόντους. Στη φάση των «16» ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Τενερίφε, επικράτησε στον πρώτο αγώνα με 66-63, αλλά η ήττα με 80-54 στον δεύτερο αγώνα στην Ισπανία οδήγησε στον αποκλεισμό του από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Αναμφίβολα, ο επίλογος της περσινής χρονιάς. Ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε σημαντικά στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος «σημαδεύοντας» τα playoffs αλλά εκεί η παρουσία του ήταν επιεικώς απογοητευτική. Στον πρώτο γύρο ξεπέρασε το εμπόδιο του Λαυρίου, αλλά στην προημιτελική φάση αποκλείστηκε από τον Άρη χάνοντας στον δεύτερο αγώνα μέσα στο PAOK SPORTS ARENA. Ο τρόπος που έκλεισε η χρονιά ήταν και ο βασικός λόγος των σημαντικών αλλαγών που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι καθώς εκτός της αποδέσμευσης του Σούλη Μαρκόπουλου, επτά παίκτες είδαν την πόρτα της εξόδου κι έτσι το περασμένο καλοκαίρι δημιουργήθηκε μια ομάδα από την αρχή.

ΤΙ ΕΦΕΡΕ ΤΟ 2017

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε κάποιες εκλάμψεις αλλά σε οικονομικό επιτεύχθηκε αυτό που φώναζε ο Μπάνε Πρέλεβιτς από την ημέρα ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων. Λίγοι τον άκουγαν, ελάχιστοι έδωσαν βάσει αλλά η πληρωμή 120 δόσεων του Νόμου Ορφανού και η απαλλαγή της εταιρίας από ένα ποσό της τάξεως 1,6 εκατομμυρίων ευρώ (σ. σ. είναι το κέρδος της συνέπειας που επέδειξε η ΚΑΕ), αν μη τι άλλο στοιχειοθετεί επίτευγμα. Κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι η ΚΑΕ ΠΑΟΚ είναι ομάδα δίχως βασικό χρηματοδότη η οποία λειτουργία βάσει των εσόδων

ΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ 2017

Η εικόνα των άδειων κερκίδων στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων στο PAOK SPORTS ARENA συνετέλεσε στη μη υλοποίηση του βασικού στόχου. Της επιστροφής της μάζας των φιλάθλων στο γήπεδο. Είναι αλήθεια ότι την περσινή σεζόν κάθε άλλο παρά συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση και η πορεία της ομάδας καθώς η μετριότητα και η αδυναμία ουσιαστικής διεκδίκησης ενός τίτλου είναι δεδομένο ότι χτυπάει άσχημα στη συνείδηση των φίλων της ομάδας. Δεν έφερε επίσης τον Ιβάν Σαββίδη για τον οποίον – εδώ και πολλά καλοκαίρια – κάποιοι τον εμφανίζουν στο κατώφλι του PAOK SPORTS ARENA. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ διατηρεί τη σχέση τζακιού με την ομάδα μπάσκετ καθώς συνεχίζει να παρέχει οικονομική βοήθεια δίχως όμως να αφήνει (έστω μια… χαραμάδα) επιθυμίας για δραστηριοποίηση και στο μπάσκετ.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

… Και για τον Ηλία Παπαθεοδώρου δυσκολότερη καθώς η μοίρα ήθελε να κάνει ντεμπούτο στην τεχνική ηγεσία στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον Άρη και να αρχίσει με αποκλεισμό από το Κύπελλο Ελλάδας. Τα απόνερα αυτής της ήττας άγγιξαν την ομάδα και στο Πρωτάθλημα και οδήγησε στην παραδοχή του (αρχικού) λανθασμένου σχεδιασμού γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απομάκρυνση του φυσικού ηγέτη της ομάδας (σ. σ. Κέβιν Ντίλαρντ) από τη στιγμή μάλιστα που το παιχνίδι του ΠΑΟΚ δομήθηκε πάνω στις ικανότητες του Αμερικανού. Πλέον ο Δικέφαλος δείχνει να κινείται σε πιο ήρεμα νερά, έπειτα από τις αναγκαίες προσθαφαιρέσεις και κυρίως τις επιστροφές των παικτών καθώς εκτός των άλλων είχε να διαχειριστεί και τις απουσίες αθλητών οι οποίοι εκ των προτέρων προοριζόταν να έχουν βασικό ρόλο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα