Η «Βασίλισσα» στον... δρόμο για το θρόνο! (pics & vids)

Η «Βασίλισσα» στον... δρόμο για το θρόνο! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Η «Βασίλισσα» στον... δρόμο για το θρόνο! (pics & vids)

bet365

Από την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου μετά από 17 χρόνια, αλλαγές προπονητών και παικτών και ταινία για το έπος του '68. Το gazzetta.gr κάνει την ανασκόπηση της ΑΕΚ για το 2017!

Μπορεί να παιδεύεται για να βρει μια ψηλή θέση στο βαθμολογικό πίνακα της Basket League και να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, αλλά βίωσε και μεγάλες στιγμές μετά από χρόνια!

Η ΑΕΚ, πέρυσι, τερμάτισε 3η στην κατάταξη του ελληνικού πρωταθλήματος, βρέθηκε στους «16» του νεοσύστατου Basketball Champions League και «γεύτηκε» οδυνηρό αποκλεισμό από τον Κύπελλο Ελλάδος.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017, οι ρόλοι έχουν κάπως... αντιστραφεί. Είναι 6η στην Α1, ονειρεύεται μια πρόκριση στους «16» της Ευρώπης, ενώ βρίσκεται σε Τελικό Κυπέλλου μετά το 2001, όταν και κατέκτησε το τρίτο και τελευταίο της!

Μέσα σε όλα αυτά, κι εκτός των αλλαγών στο ρόστερ που έπρεπε να γίνουν, ήρθαν και δύο αλλαγές προπονητών, με τελευταία λύση έναν παλιό γνώριμο, που της έδωσε το τελευταίο της πρωτάθλημα: τον Ντράγκαν Σάκοτα.

Και μια ταινία... Μια αφήγηση για το έπος του 1968, που οι «κιτρινόμαυροι» έφεραν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα, που δείχνει όχι μόνο τις ανησυχίες της ομάδας, αλλά και αυτές της κοινωνίας, που ζούσε υπό το καθεστώς της Χούντας.

Όλα με την αρωγή και την στήριξη του «αρχιμάστορά» της, Μάκη Αγγελόπουλου, ο οποίος, όσο και να τον πικραίνει καμιά φορά η αγαπημένη του ομάδα, εκείνος είναι πάντα πιστός δίπλα της, ακόμα κι αν χρειαστεί να πάει στο εξωτερικό γι' αυτήν.

Το gazzetta.gr κάνει την ανασκόπηση της χρονιάς που μας αφήνει για την ΑΕΚ, με την αισιοδοξία πως αυτή μπορεί να φτάσει έως εκεί που ονειρεύεται.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ... ΣΥΝΗΘΕΙΑ Η ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

Η ΑΕΚ είχε αποχαιρετήσει το 2016 με ήττα στη Ρόδο από τον Κολοσσό (86-73), μια ομάδα η οποία αποδεικνύεται ότι τη δυσκολεύει και «χτίζει»... προϊστορία μαζί της.

Έτσι, υποδέχθηκε το 2017 με ρεκόρ 9-3, ούσα στην 3η θέση της βαθμολογίας, την οποία και κράτησε μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, αφού την είχε εξασφαλίσει από νωρίς. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μόνο τις ήττες που «περίμεναν», από Ολυμπιακό (78-67) και Παναθηναϊκό (77-68), έχοντας νικήσει τον ΠΑΟΚ (71-78).

Η ΑΕΚ έκανε... ποδαρικό στο 2017 με «περίπατο» επί του Άρη (81-61), για να κλείσει νικηφόρα τον α' γύρο του πρωταθλήματος.

Από εκεί και πέρα, ο β' γύρος άρχισε με ένα σερί τεσσάρων καλών αποτελεσμάτων (Απόλλων, Κύμη, Τρίκαλα εντός και Λαύριο εκτός), για να έρθει το... φρένο στο Ρέθυμνο (72-65).

Ακολούθησε δεύτερη νίκη επί του «Δικεφάλου του Βορρά» (77-71), για να έρθουν ένα «διπλό» στην Πάτρα επί του Προμηθέα (67-86) και δύσκολη επικράτηση του Ολυμπιακού (63-70). Τα σκαμπανεβάσματα συνεχίζονταν με νίκη επί του Κοροίβου (63-89) και μια ήττα από τον Παναθηναϊκό, μετά από δύο παρατάσεις (87-106), παρόλο που το σκορ ξεγελάει, καθώς η ΑΕΚ... ξέμεινε στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο. Στην πορεία ήρθαν δύο δύσκολες νίκες με την υποβιβασμένη Δόξα Λευκάδας (64-68) και τον Κολοσσό (82-81), για να κλείσει η κανονική διάρκεια με τον Άρη να κάνει την ανατροπή στη Θεσσαλονίκη (81-77).

Αποτέλεσμα, οι «κιτρινόμαυροι» να ολοκληρώσουν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με ρεκόρ 19-7.

ΣΤΑ PLAYOFFS ΕΓΙΝΕ Η... ΑΡΧΗ!

Μπορεί η ΑΕΚ να χρειάστηκε να αγωνιστεί μέχρι και στους «αχρείαστους» μικρούς τελικούς για να... πιστοποιήσει την 3η θέση της στην Basket League, ωστόσο έκανε την αρχή για κάτι σπουδαίο!

Και τι ήταν αυτό; Μα, φυσικά η νίκη επί του Παναθηναϊκού, «σπάζοντας» έτσι μια... κατάρα εννέα χρόνων (71-70)!

Βέβαια, για να φτάσει μέχρι εκεί, έπρεπε αρχικά να κάνει δύο νίκες επί του Ρεθύμνου στα προημιτελικά, τις οποίες και κατάφερε (90-78, 70-81), για να ηττηθεί στον πρώτο ημιτελικό (80-70) από το «τριφύλλι».

Οι «πράσινοι», μάλιστα, επικράτησαν και στις δύο επόμενες αναμετρήσεις, με 81-72 και το επιβλητικό 105-67.

Για το τέλος, οι παίκτες του Μανωλόπουλου έπρεπε να παίξουν και τους μικρούς τελικούς με τον Άρη, για την 3η θέση. Η «Βασίλισσα» δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, αφού «καθάρισε» τη σειρά με 3-0.

ΤΟ ΕΧΑΣΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ... ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ!

Η ΑΕΚ μπήκε στο Κύπελλο Ελλάδος από τα προημιτελικά του θεσμού. Εκεί, έδωσε ραντεβού με τον Κόροιβο και είχε ένα εύκολο απόγευμα (98-57).

Επόμενος αντίπαλος ήταν ο Άρης (14/01), ο οποίος επικράτησε στον πόντο με 77-76, με το ματς να είναι για... καρδιακούς!

Με 8 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τέλος στο πολύ... ζεστό «Nick Galis Hall», όλοι νόμιζαν πως οι «κιτρινόμαυροι» θα έφευγαν νικητές. Ο Κάμινγκς (20π.), όμως, είχε άλλη... γνώμη! Ο Αμερικανός έφτασε ανενόχλητος στο καλάθι, περνώντας τον Ντίξον, για να σκοράρει και να στείλει τους Θεσσαλονικείς στον Τελικό, μετά από τρία χρόνια!

ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ... ΠΑΤΗΣΕ!

Η σεζόν 2016-17 βρήκε την ΑΕΚ στο νεοσύστατο Champions League των 40 ομάδων - σε 5 ομίλους.

Οι «κιτρινόμαυροι» τοποθετήθηκαν στον Ε' Όμιλο μαζί με τις Μπεσίκτας, Παρτίζαν, Λούντβιγκσμπουργκ, Σάσαρι, Σαρλερουά, Ζιέλονα Γκόρα και Ζολνόκι.

Τερμάτισαν στην 2η θέση του γκρουπ με ρεκόρ 9-5, αλλά δεν προκρίθηκαν απευθείας στους «16». Αντ' αυτού, πήγαν στα προκριματικά των playoffs, καθώς δεν ήταν μέσα στις τρεις καλύτερες δεύτερες ομάδες.

Χρειάστηκαν δύο αγώνες και δύο νίκες (77-78, 75-54) επί της λιθουανικής Γιουβέντους Ούτενα για να πάει στους «16», όπου και αντιμετώπισε ένα από τα φαβορί, τη Μονακό. Μια ομάδα, η οποία βρέθηκε αργότερα στο Final 4 και πήρε την 3η θέση στη διοργάνωση. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς νίκησαν με την... ψυχή στο στόμα στο ΟΑΚΑ (69-68), αλλά ηττήθηκαν στο Πριγκιπάτο (95-87). Το ματς αυτό ήταν και το «κύκνειο άσμα» για τον Σλοβένο τεχνικό και την ομάδα.

ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ... ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ!

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γιούρι Ζντοβτς αποτέλεσε παρελθόν στις 11 Μαρτίου το 2016, μετά από εκείνο το... περιπετειώδες και με άσχημη κατάληξη ματς στο Μονακό. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για «κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας» με τον Σλοβένο να κάνει... πίσω, όσον αφορά την αποζημίωσή του, αφού είχε συμβόλαιο μέχρι το 2018. Η αλήθεια είναι πως είχε δοθεί... παράταση στη θητεία του Ζντοβτς, αλλά το ποτήρι «ξεχείλισε» με την «έκρηξή» του στο παιχνίδι με την γαλλική ομάδα.

Ο βοηθός του, Σωτήρης Μανωλόπουλος, ήταν αυτός που τον διαδέχθηκε κι έκανε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, στις 13/03/17, για την 21η αγωνιστική (63-70). Ο Έλληνας τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο με την «Βασίλισσα» μέχρι το 2018, και μπορεί να άλλαξε την ψυχολογία της ομάδας, αλλά τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε η ομάδα με την έναρξη της σεζόν 2017-18 δεν έλεγαν να... εξαφανιστούν. Το γεγονός ότι η ομάδα έχανε από ομάδες «μικρότερης» δυναμικότητας και νικούσε κρίσιμα ματς, μην μπορώντας να βρει σταθερότητα, έφερε την αποδέσμευση του.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα τον διαδέχθηκε, κι έκανε επίσης ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό, όπως και ο προκάτοχός του. Στην ΑΕΚ προτίμησαν να πάνε σε μία εκ των έσω λύση και να εμπιστευθούν τα «κλειδιά» της ομάδας στον άνθρωπο που της χάρισε το τελευταίο της πρωτάθλημα (2002) και να μην προχωρήσουν στην πρόσληψη νέου προπονητή.

ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΕΛΑ ΕΣΥ!

Η ΑΕΚ έκανε πολλές αλλαγές, αν σκεφτεί κανείς πως συνολικά είχε 19 παίκτες, οι 12 αποτελούν παρελθόν και οι 2 είναι δανεικοί φέτος.

Νιούλεϊ, Μαυροκεφαλίδης και ΜακΓκραθ, που είχαν έρθει στα μέσα της σεζόν, δεν βρίσκονται πια στην ομάδα, όπως και οι Χαριτόπουλος, Ούκιτς, οι οποίοι είχαν μονοετές συμβόλαιο και το οποίο δεν ανανεώθηκε. Και ο Ιβάνοβιτς είχε συμβόλαιο για ένα χρόνο, αλλά από τα μέσα της σεζόν δόθηκε δανεικός στην Ορλαντίνα και με το τέλος της χρονιάς ήρθε και η αποχώρησή του από τους «κιτρινόμαυρους».

Ο Μιλόσεβιτς με το που εξέτισε την τρίτη του χρονιά στην ομάδα (του είχε ανανεωθεί το συμβόλαιο για τη σεζόν 2016-17) επίσης αναζήτησε αλλού «στέγη». Και τη βρήκε στον Προμηθέα Πατρών, με τον οποίο «βγάζει» μάτια.

Ο Ντίξον, που ήρθε με τα Βαΐων και κλάδων για να γίνει ηγέτης της ΑΕΚ, δεν τα κατάφερε και πολύ καλά, και αποχώρησε το καλοκαίρι από την ομάδα, καθώς το κλίμα είχε γίνει βαρύ για εκείνον. Ο Αμερικανός είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα ανήμερα των γενεθλίων του, αλλά η ομάδα του έδειξε εμπιστοσύνη και του επέκτεινε το συμβόλαιο μέχρι το 2019. Παρόλα αυτά, οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν το καλοκαίρι, εκείνος πήγε στην Στρασμπούρ και πλέον βρίσκεται στην Α2 Τουρκίας.

Ο Βασιλειάδης μπορεί να είχε διετές συμβόλαιο, αλλά αυτό λύθηκε κοινή συναινέσει, για να συνεχίσει την καριέρα του για σύντομο διάστημα στα Τρίκαλα και πλέον να βρίσκεται στην Μούρθια.

Η συνεργασία με τον Μαυροειδή, αλλά και με τον Ελόνου ανανεώθηκε, αφού και οι δύο πλευρές ήταν ικανοποιημένες εξ' αρχής και αποφάσισαν να πορευθούν και πάλι μαζί, με τον πρώτο να είναι η σταθερή αξία της ομάδας του.

Σάκοτα και Λαρεντζάκης παρέμειναν στην ομάδα, με τον αρχηγό να ανανεώνει το συμβόλαιό του μέχρι το 2020 και να δηλώνει πάντα «παρών» στα δύσκολα. Από την άλλη, και ο 23χρονος γκαρντ είναι πιο «ώριμος» αγωνιστικά φέτος και έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα του.

Σκουλίδας και Τσαλμπούρης δόθηκαν δανεικοί σε Κόροιβο και Κολοσσό Ρόδου, προκειμένου να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους.

Ο Άτιτς επέστρεψε στο ρόστερ, πήρε ευκαιρίες, στις οποίες έδειξε ότι μπορεί να κάνει πράγματα, και μένει να δούμε τι θα γίνει. Ο Μωραΐτης επίσης πήρε περισσότερες εμπειρίες, οι οποίες θα αυξηθούν στο μέλλον, ενώ comeback έκανε και ο Καμπερίδης, ο οποίος περιμένει πως και πως την ευκαιρία που θα του δώσει ο προπονητής του.

Από εκεί και πέρα, ήρθαν νέα και πολλά υποσχόμενα πρόσωπα στην ΑΕΚ.

Η απόκτηση του Μπάρλοου από τα Τρίκαλα, γιος της παλιάς δόξας Κεν Μπάρλοου του ΠΑΟΚ, ήταν κοινό... μυστικό κι έγινε επίσημο. Βέβαια, ενώ ξεκίνησε πολύ δυναμικά στα κιτρινόμαυρα, η απόδοσή του έχει πέσει, κάτι που προβληματίζει.

Ο Γκριν ήρθε για να ηγηθεί της φετινής προσπάθειας της ΑΕΚ, τόσο οργανωτικά, όσο και στο σκοράρισμα. Ωστόσο, και αυτός παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τι θα κάνει η ομάδα από το αν είναι στην καλή του ημέρα ή όχι.

Ο Ξανθόπουλος πήρε την εμπειρία του από την Θεσσαλονίκη και τον Άρη και την έφερε στο ΟΑΚΑ. Ο 32χρονος γκαρντ είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προσφέρει ηρεμία και σιγουριά όταν μπαίνει στο παρκέ και τα πράγματα είναι... σκούρα.

Ο Τζέιμς θεωρείται ένα αξιόπιστο «4άρι», ο οποίος έχει ανταπεξέλθει και με επιτυχία στο «5», και το τελευταίο διάστημα έχει βελτιώσει την απόδοσή του, εκεί που μπορεί να ήταν ακόμα και... μοιραίος και άπαντες ευελπιστούν να συνεχίσει έτσι.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε, βέβαια, με την προσθήκη του Χάρις. Ο 28χρονος γκαρντ με παραστάσεις από το ΝΒΑ και τελευταίο σταθμό του την Κίνα, από τότε που πάτησε παρκέ για την «Βασίλισσα» έχει μονίμως σταθερή απόδοση και φαίνεται πως... τα άξιζε τα λεφτά του! Ο Αμερικανός, ακόμα και στην «κακή» του ημέρα, θα ολοκληρώσει ένα ματς με διψήφιο αριθμό πόντων και έχει δείξει ότι έχει προσαρμοστεί καλά στην ομάδα από την πρώτη ημέρα.

Ο Σι ήρθε για να καλύψει το κενό του «ήρθα, είδα και απήλθα» Κλιάντονι Έρλι. Ωστόσο, ο Γάλλος, παρόλο που ήταν... τίμιος, δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους της ομάδας και στην ουσία δεν υπολογίζεται κι ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμα η αποδέσμευσή του. Οι «κιτρινόμαυροι» ψάχνονται για τον παίκτη που θα έρθει στη θέση του, με το όνομα του Περπέρογλου να παίζει ξανά, αλλά η περίπτωση του φαντάζει δύσκολη, αφού ο παίκτης θέλει, αλλά η Χάποελ Ιερουσαλήμ δεν φαίνεται διατεθειμένη να τον αποχωριστεί.

Ο Καββαδάς ήρθε τελευταίος στην ομάδα, αλλά δείχνει... διψασμένος για μπάσκετ. Ο 26χρονος σέντερ,αφού ξεμπέρδεψε με τον Άρη - είχε καταθέσει προσφυγή στην FIBA και δικαιώθηκε - φόρεσε τα κιτρινόμαυρα κι έχει ικανοποιήσει με τις εμφανίσεις του, με καλύτερή του αυτή κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Τέλος, είναι γνωστό το «παιδομάζωμα» που γίνεται στην ΑΕΚ, θέλοντας να επενδύσουν σε νέα ταλέντα. Έτσι, η ομάδα απέκτησε τον Αγραβάνη και τον Ρογκαβόπουλο. Ο πρώτος είναι αδερφός του Δημήτρη που είναι στον Ολυμπιακό κι έχει πάρει κάποιες λίγες ευκαιρίες και οι «κιτρινόμαυροι» φαίνεται να τον πιστεύουν πολύ. Ο δεύτερος λογίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και ήδη εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στην Εθνική Παίδων το καλοκαίρι.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΗΣΗ!

Με την διαμάχη της FIBA και της Euroleague να υφίσταται, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τα... ξακουστά «παράθυρα», με σκοπό να μπορεί ο κόσμος να βλέπει την εθνική του ομάδα και μεσούσης της σεζόν και να την υποστηρίζει δια ζώσης. Έτσι, δόθηκαν ευκαιρίες και σε παίκτες που δεν... συνηθίζουμε να βλέπουμε στα «γαλανόλευκα» να φορούν το εθνόσημο.

Η ΑΕΚ είχε τέσσερις εκπροσώπους στην Εθνική Ομάδα, μετά τον Νίκο Ζήση, που ήταν ο τελευταίος της. Ο λόγος για τους Ντούσαν Σάκοτα, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Δημήτρη Μαυροειδή και Γιώργο Τσαλμπούρη - ο τελευταίος «κόπηκε» μαζί με τον Βασίλη Χρηστίδη. Ο πρώτος βίωνε για πρώτη φορά στα 31 του το μοναδικό αυτό συναίσθημα, ο δεύτερος είχε πάρει μία... γεύση από την προετοιμασία για το Eurobasket και ο τρίτος έκανε την επιστροφή του μετά το 2012!

Όλοι τους είχαν μιλήσει στο gazzetta.gr γι' αυτή την πανέμορφη εμπειρία, η οποία ήταν μια χαρμόσυνη σελίδα στην μπασκετική τους καριέρα. Οι τρεις που συνέχισαν κι έπαιξαν στα δύο πρώτα προκριματικά ματς με Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ το ευχαριστήθηκαν και μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους πανηγύρισαν το 2/2 και περιμένουμε να τους δούμε πάλι τον Φεβρουάριο!

ΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ... ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ!

Στους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, με την έναρξη της νέας σεζόν δηλαδή, η ΑΕΚ έχει δείξει ένα... αψυχολόγητο πρόσωπο. Εκεί που μπορεί να κοιτάει στα μάτια ομάδες όπως οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έρχεται αντιμέτωπη με ήττες από Κολοσσό Ρόδου και Λαύριο.

Για την ακρίβεια, στα φιλικά προετοιμασίας είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις, αφού είχε το απόλυτο (10/10) και κατέκτησε τρία τουρνουά (Κύπρoυ, Βελγίου, Γερμανίας).

Όμως, με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, τα πράγματα ήταν λίγο... διαφορετικά. Η «Βασίλισσα» βρίσκεται μέχρι στιγμής στην θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα, με ρεκόρ 6-4, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πανηγυρίσει ένα «διπλό».

Άρχισε τη χρονιά με νίκη επί των Τρικάλων (91-72), για να ακολουθήσει ακόμα μία ήττα από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (64-62). Έπειτα, ήρθε ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα στο Ρέθυμνο (81-74), για να έρθει ήττα στη Ρόδο από τον Κολοσσό (82-78). Ακολούθησαν δύο νίκες επί Κοροίβου (86-60) και Πανιωνίου (83-73) και... προσγειώθηκε απότομα στο Λαύριο (80-72).

Και... ξάφνου, ήρθαν χαμόγελα! Μετά από 16 χρόνια, η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού, τον οποίο θα δει και στον Τελικό Κυπέλλου, με 66-62.

Η χαρά, όμως, δεν κράτησε πολύ, αφού ήρθε και πάλι μια εκτός έδρας ήττα, αυτή τη φορά από τον ΠΑΟΚ (86-65), με τους φιλοξενούμενους να είναι φανερά κουρασμένοι. H «Βασίλισσα» αποχαιρέτησε το 2017 με νίκη επί του ΓΣΛ-Φάρου στο ΟΑΚΑ (106-79).

Όσο για την Ευρώπη, οι παίκτες του Σάκοτα πια ξεκίνησαν με 2/2 τον δεύτερο γύρο, αφού επικράτησαν της Εστουδιάντες στην Μαδρίτη και της Βενέτσια στο ΟΑΚΑ. Με μία νίκη την πρώτη αγωνιστική του 2018 επί της Μπάνβιτ, η ΑΕΚ μπορεί να βρεθεί ακόμα και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του Ε' Ομίλου, αλλά σημασία έχει να πάρει το κρίσιμο παιχνίδι στην Τουρκία.

Όσο για τον πρώτο γύρο των ομίλων, οι «κιτρινόμαυροι» παρουσίασαν κι εκεί σκαμπανεβάσματα. Είχαν ηττηθεί από την ισπανική ομάδα (78-87), για να επικρατήσουν των πρωταθλητών Ιταλίας στην παράταση (101-103). Μετά, έχασαν από την Μπάνβιτ (70-74), για να νικήσουν την Ρόσα Ράντομ στην παράταση (96-92). Ακολούθησαν η ήττα από την Στρασμπούρ (80-78), η άνετη νίκη επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνας (91-73) και το... κακό αποτέλεσμα στην Μπαϊρόιτ (80-73), το οποίο έφερε και το τέλος στη συνεργασία με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Στον Έλληνα κόουτς, ωστόσο, έχει να πιστωθεί μια μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ. Κι αυτό δεν είναι άλλο, από την παρουσία της στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, μετά από 14 χρόνια! Οι «κιτρινόμαυροι» επιβλήθηκαν του Ρεθύμνου με 92-67, για να συναντήσουν τον Παναθηναϊκό, τον οποίο και απέκλεισαν (73-69) από τα τελικά του θεσμού, μετά από 13 συνεχείς παρουσίες.

Μένει να δούμε αν η ΑΕΚ μπορεί να... γευτεί την κατάκτηση ενός τροπαίου, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Αν γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες στην ομάδα (πρέπει να βρει σίγουρα δύο ποιοτικές λύσεις) και παίξει όπως σε κάθε κρίσιμο ματς και... θυμηθεί την καλή της άμυνα, τότε μπορεί να τα καταφέρει και να στεφθεί αυτή Κυπελλούχος στο Ηράκλειο. Ακόμα και κόντρα στην καλύτερη άμυνα της Euroleague, αυτή του Ολυμπιακού. Αφού το έκανε μια φορά, μπορεί και δεύτερη! Η απάντηση στις 17/02/18!

50 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

Η δράση του μπασκετικού συλλόγου που λέγεται ΑΕΚ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό πως ο πρόεδρος της ομάδας, Μάκης Αγγελόπουλος, θα επενδύσει σε μια ταινία, η οποία θα αφηγείται το έπος του 1968 - όπως και θα ονομάζεται - καθώς τότε η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα που έφερε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα.

Μια ταινία, η οποία δεν είναι ντοκιμαντέρ, όπως αρκετοί νομίζουν, ούτε απευθύνεται σε «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους και οπαδούς μόνο. Ίσα ίσα.... Είναι μια ταινία, η οποία είναι για όλη την οικογένεια και ξετυλίγει το κουβάρι μιας κοινωνίας, η οποία ζει υπό το καθεστώς της Χούντας και ξαφνικά κάτι παλικάρια της δίνουν ελπίδες. Μέσα από αυτή, ρίχνεται «φως» σε όλες τις πτυχές που επηρέασε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Το τρέιλερ έχει ήδη κυκλοφορήσει και η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 25 Ιαονυαρίου 2018.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα