Λυκογιάννης: «Οι επόμενοι Τζέιμς και Ουότερς»! (pics)

Λυκογιάννης: «Οι επόμενοι Τζέιμς και Ουότερς»! (pics)

bet365

Ο προπονητής του Κολοσσού, Άρης Λυκογιάννης, μίλησε στο gazzetta.gr για το μεγαλύτερο… talent show της Basket League και τη νίκη επί της ΑΕΚ.

Το βασικό στο σύγχρονο μπάσκετ είναι ότι ο εκάστοτε προπονητής σχεδιάζει με ό,τι υλικό πιστεύει πως ο ίδιος έχει. Αλλά, πάλι, είναι και θέμα αστάθμητου παράγοντα. Θέμα συγκυριών και τραυματισμών. Θέμα της μύτης της διοίκησης να μην την χώνει παντού. Θέμα του Τύπου, να μην ασκεί εξουθενωτική πίεση. Παράδειγμα ο Κολοσσός. Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη έχει πείσει τον φίλαθλο κόσμο για το τι μπορεί να κάνει. Να λογίζεται, για παράδειγμα, ως η πιο επιτυχημένη, σταθερή και συνεπής ομάδα από την περιφέρεια, μαζί με το Ρέθυμνο, πανηγυρίζοντας νίκες όπως η χθεσινή (28/10) επί της ΑΕΚ στο Βενετόκλειο.

Αδρεναλίνη στο μάξιμουμ στους αγώνες της SERIE A με live στοίχημα από το κινητό (21+)

Οι Ροδίτες είναι μια ομάδα που είναι υποχρεωμένη να «χτίζει» από την αρχή κάθε καλοκαίρι ενώ οι παίκτες που έρχονται έχουν τον ρόλο αυτών που αντικαθιστούν. Η ιστορία των ομάδων, το να μένεις δηλαδή στο ίδιο υψηλό επίπεδο σε θέαμα και ουσία, έχει να κάνει με αυτό ακριβώς, την αυστηρότητα στη λεπτομέρεια και ο 48άχρονος προπονητής εξηγεί στο gazzetta.gr τη διαδικασία που ακολουθεί από το 2014, σχολιάζοντας το 82-78 επί της «Ένωσης». Αναφέρεται, επίσης, στους παίκτες των «θαλασσί» που μπορούν να ακολουθήσουν τα παραδείγματα του Μάικ Τζέιμς και του Ντομινίκ Ουότερς, κάνοντας το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους.

Έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές ο Κολοσσός έχει ρεκόρ 3-1, μια νίκη επί της ΑΕΚ και μια ήττα στα σημεία από τον Κόροιβο. Τι πρόσημο βάζεις;
«Το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό όμως δεν κοιτάμε μόνο το ξεκίνημα… Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές ότι έχουμε δύσκολο πρόγραμμα στον α' γύρο. Θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες νωρίς ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχουμε αρχίσει αρκετά καλά, κυρίως λόγω της εικόνας που έχουμε παρουσιάσει ως ομάδα».

Ο απολογισμός είναι θετικός όμως τι είναι αυτό που λείπει και δεν έχεις δει ακόμα από τους παίκτες σου στα πρώτα ματς της χρονιάς;
«Ο μεγαλύτερος εχθρός που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η απειρία των παικτών σε ό,τι αφορά την ελληνική λίγκα και τις ιδιαιτερότητές της. Το γεγονός, όμως, ότι στον Κολοσσό βρίσκονται καλοί χαρακτήρες μας έχει βοηθήσει προκειμένου να περάσουμε σχετικά γρήγορα κάποια στοιχεία σχετικά με το πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα. Τα παιδιά έχουν ανταποκριθεί αρκετά καλά όμως έχουμε περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι».

«Καλύπτουμε την απειρία με το κίνητρο»

Τι διαφορά έχει η εφετινή έκδοση του Κολοσσού σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες που έχεις παρουσιάσει στην Basket League;
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα! Σε ό,τι αφορά το τιμ των προπονητών, είναι ξεκάθαρο το στιλ μπάσκετ που θέλουμε να παίξει ο Κολοσσός. Έτσι, λοιπόν, σπαταλάμε πολύ χρόνο το καλοκαίρι ώστε να βρούμε παίκτες οι οποίοι είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του μπάσκετ που θέλουμε να παρουσιάσουμε, με βάση φυσικά τις οικονομικές μας δυνατότητες. Είμαστε επιτυχημένοι στις επιλογές μας επειδή, ακριβώς, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, χωρίς να κρίνουμε τους παίκτες από τα στατιστικά ή τα ποσοστά τους. Σε σχέση με τις άλλες χρονιές, η απειρία μας είναι μεγαλύτερη ωστόσο καλύπτουμε αυτό το μειονέκτημα με το κίνητρο! Όλοι θέλουν να παίξουν καλά, να κάνουν καλές εμφανίσεις και στη συνέχεια να ακολουθήσουν την πορεία άλλων πρώην παικτών μας».

O Tζέιμς, ο Ουότερς, ο Ρέντικ και τ' άλλα παιδιά

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Κολοσσός δουλεύει σαν… talent show όπου οι παίκτες δείχνουν τι αξίζουν στον επόμενο εργοδότη τους;
«Επί της ουσίας, ναι. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να "πουλήσει" αυτή τη στιγμή μια ομάδα όπως ο Κολοσσός. Μπορεί, για παράδειγμα, να "πουλήσει" ότι ήλθε εδώ ο Μάικ Τζέιμς και πλέον παίζει στο ΝΒΑ! Ότι ήλθε ο Ουότερς και πήγε στην Euroleague, ότι ο Ρέντικ διπλασίασε τα λεφτά του και ότι ο Ρέλεφορντ βρήκε ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο».

«Τα μεγάλα πορτοφόλια και οι τύποι που είναι πεινασμένοι»

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παίκτες που πιστεύεις ότι μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω κι εν συνεχεία να ακολουθήσουν τα παραδείγματα που ανέφερες;
«Ο Γκρίφιν και ο Τζόουνς είναι δυο παιδιά με αρκετά μεγάλο επιθετικό ταλέντο και σωματικά χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση που οδεύει το μπάσκετ, στην αθλητικότητα και την ταχύτητα. Επίσης ο Μπρέι έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ και αντιλαμβάνεται το παιχνίδι πάρα πολύ καλά. Έχει κάποια σκαμπανεβάσματα γιατί ταλαιπωρήθηκε από ένα διάστρεμμα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ενώ έβγαλε ξανά το ίδιο πρόβλημα με τον Κόροιβο κι έτσι δεν έχει βρει ρυθμό στο 100%. Ο Χάρις έχει κίνητρο και ο Πρόστραν ξεκίνησε σαν μεγάλο ταλέντο, είχε μια πτώση στην καριέρα του και τώρα ψάχνει να βρει την ευκαιρία του. Το κίνητρο είναι το πιο σημαντικό. Όταν μιλάς για μεγάλα πορτοφόλια, κοιτάς σε άλλες αγορές. Για το επίπεδό μας, είναι μεγάλοι υπόθεση να βρεις τύπους που είναι… πεινασμένοι».

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, τι έκανε καλά ο Κολοσσός και τι δεν έκανε καλά η «Ένωση»;
«Νομίζω ότι στο δεύτερο ημίχρονο πήγαμε το ματς εκεί ακριβώς που θέλαμε! Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι στο αμυντικό κομμάτι και σε ό,τι είχαμε επισημάνει μέσα στην εβδομάδα. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι οι ψηλοί μας είχαν φορτωθεί με αρκετά φάουλ και αποφασίσαμε να πάμε σε παγίδα στο low post. Κατά τα άλλα, προσπαθήσαμε να "χτυπήσουμε" στις αδυναμίες του αντιπάλου και στα mismatch. Στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου η ΑΕΚ έπαιξε με δυο κοντούς κι εμείς πήραμε έξι γρήγορους πόντους από το ποστάρισμα του Γκρίφιν.

Στη συνέχεια "χτυπήσαμε" στα πόδια του Μαυροειδή, βρήκαμε ανοιχτά σουτ και παίξαμε με τον Χάρις στο "5" όταν μπήκε ο Ελονού. Τον τράβηξε στο τρίποντο, ο Ελονού δεν μπόρεσε να ακολουθήσει και πήραμε κάποιους πόντους και από εκεί. Σε γενικές γραμμές, η ΑΕΚ έχει αρκετά νέα πρόσωπα, παίζει περισσότερο με βάση το ατομικό ταλέντο παρά με την ομαδικότητα κι εμείς σημαδέψαμε στο τι μπορεί να κάνει καλά ο καθένας από αυτούς! Ποιος πάει δεξιά, ποιος αριστερά, σε ποιον να κάνουμε παγίδα, που να δώσουμε βοήθεια. Επίσης, τα 7/9 τρίποντα της ΑΕΚ στο α' ημίχρονο ήταν απλώς κάτι αφύσικο και δεν μπορούσε να συνεχιστεί».

Σε προσωπικό επίπεδο, η παραμονή σου στη Ρόδο έχει εξελιχτεί σε μια συνηθισμένη κατάσταση…
«Ο Κολοσσός είναι μια ομάδα που λειτουργεί καλά και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αυτά τα τέσσερα χρόνια με βοήθησε να λειτουργήσω κι εγώ καλύτερα κι εγώ, από την πλευρά μου, βοήθησα με τη δουλειά που έχω κάνει. Έχουμε καλό επίπεδο συνεργασίας… Αν και κάνω πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά, δεν έχω αλλάξει πολλές ομάδες. Δουλεύω σε για αρκετό καιρό και δένομαι μαζί τους. Γενικότερα δεν είμαι από τους προπονητές που αλλάζουν συχνά ομάδες. Επομένως, η παραμονή μου στη Ρόδο είναι κάτι φυσιολογικό».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα