Ας αποδείξουν στον Σκουρτόπουλο ότι έχει λάθος!

Ας αποδείξουν στον Σκουρτόπουλο ότι έχει λάθος!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ας αποδείξουν στον Σκουρτόπουλο ότι έχει λάθος!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 3ης αγωνιστικής στην Basket League, που βρίσκει τον Προμηθέα να συγκατοικεί στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό και καταπιάνεται με τον αποκλεισμό των Παππά και Αγραβάνη από την επόμενη υποχρέωση της Εθνικής ομάδας.

Bwin Sports App – Εύχρηστη εφαρμογή για iphone και Android κινητά. (21+)!

Το 2/2 των «αιωνίων» στην 2η αγωνιστική της Euroleague, ήρθε περισσότερο εύκολα για τον Παναθηναϊκό και λιγότερο για τον Ολυμπιακό, ο «περίπατος» των «πρασίνων» και των «ερυθρολεύκων απέναντι στις δύο ομάδες της Θεσσαλίας (Γ.Σ.Λάρισας/Φάρος και Τρίκαλα αντίστοιχα), δεν δίνουν τροφή για σοβαρές αναλύσεις κι έτσι μοιραία, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το μπασκετικό ενδιαφέρον (πέραν της Antetokounmpo-mania που «μαίνεται» στο ΝΒΑ), στράφηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του ενεργού ρόστερ της «επίσημης αγαπημένης» για τους επικείμενους δύο πρώτους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (2017).

Η έκπληξη στη λίστα που δήλωσε στην FIBA ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός και assistant-coach στο πρόσφατο Eurobasket, είχε να κάνει αν μη τι άλλο με την απουσία τριών διεθνών (Παππάς, Αγραβάνης και Μπόγρης) που ήταν στην δωδεκάδα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που αγωνίστηκε στο Ελσίνκι και την Κωνσταντινούπολη. Δεν θα σταθώ στους λόγους για τους οποίους τα τρία παιδιά δεν βρέθηκαν στις επιλογές του Θανάση Σκουρτόπουλου, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό του στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι της ομάδας του με τους πρωταθλητές.

Αυτό που θέλω να καταθέσω στην μεγάλη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω απ' αυτό το θέμα και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και οι τρεις είναι παίκτες εγνωσμένης αξίας, που αγωνίζονται στην Euroleague, είναι ότι η πιο πειστική απάντηση για μία απόφαση, που οι τρεις «κομμένοι» θεωρούν λανθασμένη, είναι αυτή που ιδανικά θα δώσουν οι ίδιοι, από 'δω και στο εξής μέσα στο γήπεδο. «Δεν με θέλεις κύριε; Μου δίνεις κίνητρο! Θα δουλέψω διπλά και με την απόδοσή μου, θα σε κάνω να αναθεωρήσεις και να με καλέσεις την επόμενη φορά κι αν θέλεις, θα ικανοποιήσω εσωτερικά τον εγωισμό μου! Αλλά μέχρι τότε, δεν υπάρχεις για μένα!».

Στο επαγγελματικό μπάσκετ του 2017, αυτή θεωρώ ότι πρέπει να είναι η προσέγγιση των παικτών, που είτε δεν παίζουν στις ομάδες, είτε θεωρούν ότι αδικούνται από τον εκάστοτε ομοσπονδιακό προπονητή. Δικαίωμα του καθενός είναι, το να μπαίνει στην διαδικασία να αναρτά διάφορα κλισέ, να εκδηλώνει την δυσαρέσκειά του δημοσίως και σε τελική ανάλυση να εξωτερικεύει με όποιον τρόπο γουστάρει την απογοήτευση και την αδικία που αισθάνεται.

Εκτιμώ, όμως, ότι μ' αυτόν τον τρόπο από λίγο έως πολύ, αν έχει δίκιο, πολύ απλά το χάνει, γιατί δεν ωφελεί σε τίποτε η δημόσια αντιπαράθεση. Πόσω μάλλον όταν οι δύο από τους τρεις προαναφερθέντες παίκτες ήταν οι πρωταγωνιστές της 3ης αγωνιστικής στην Α1 Κατηγορία, με τον Αγραβάνη να βγαίνει πολυτιμότερος παίκτης και τον Παππά να είναι ο κορυφαίος της ομάδας του...

Κορυφή για δύο!

Στη Λάρισα, ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός (3-0) μπήκε αποφασισμένος να βγάλει ενέργεια στην άμυνα και να «καθαρίσει» από νωρίς το ματς, κάτι που επετεύχθη και με το παραπάνω. Ο Τσάβι Πασκουάλ, που έκλεισε έναν χρόνο στον πάγκο του «τριφυλλιού» και γιόρτασε την 54η νίκη (ρεκόρ 54-17) του με τους «πράσινους», έμεινε ικανοποιημένος με την εξαιρετική απόδοση των παικτών του στην άμυνα, με τους 52 πόντους παθητικό να αποτελούν την καλύτερη εφετινή επίδοση των πρωταθλητών, μετά μία τετράδα αγώνων (με ΟΣΦΠ, Μπάρτσα, ΠΑΟΚ και Μπάμπεργκ) που η ομάδα δεχόταν περισσότερους από ογδόντα πόντους κατά μέσο όρο (80,7π.)!

Πέραν της αμυντικής διάθεσης (9 κλεψίματα), από το τελικό 89-52 επί του νεοφώτιστου Γ.Σ. Λάρισας/Φάρου, ο Καταλανός τεχνικός κρατάει την εξαιρετική δημιουργία των παικτών (27 ασίστ), το υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (13/30 δηλαδή 43,3%) και το «κεφάτο» απόγευμα των Παππά (15π. & 3ασ. με 3/4 τριπ.) και Ντένμον (15π.) και περιμένει σαφή βελτίωση των ψηλών του στον τομέα των ριμπάουντ, με τα δύο διαδοχικά ντέρμπι με ΤΣΣΚΑ (εκτός) και Φενερμπαχτσέ (εντός) να πλησιάζουν.

Βάθος και Έλληνες!

Ο Προμηθέας (3-0) είναι ίσως η μοναδική επαρχιακή ομάδα, που έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τόσο βαθύ ρόστερ και τόσους πολλούς ποιοτικούς Έλληνες παίκτες, ώστε να μπορεί να καλύψει - χωρίς απώλειες - το κενό του τραυματία Ρέλεφορντ και να κερδίζει εκτός έδρας χωρίς οι Αμερικανοί του να κάνουν τη διαφορά.

Ο σύλλογος της Πάτρας έκανε το 3/3, περνώντας αλώβητος (87-80) και από την άδεια Νέα Σμύρνη, με τους κορυφαίους δύο Έλληνες (Τουτζιαράκης 18π., Γκίκας 17π. & 8ασ.) αλλά και τον Βόσνιο Μιλόσεβιτς (14π., 8ρ. & 3ασ.) που άφησε στο παρκέ τα πρώτα διαπιστευτήρια μίας ποιοτική μετεγγραφής. Πολύ to the point η δήλωση του Μάκη Γιατρά για την ευτυχή συγκυρία της ομάδας του να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο με τιμωρημένο το γήπεδό του.

Τρεις εβδομάδες χωρίς Σπανούλη...

Στον Ολυμπιακό (2-1) η ζωή συνεχίζεται παράλληλα με τα προβλήματα τραυματισμών και τις απουσίες βασικών παικτών. Οι «ερυθρόλευκοι» συμπληρώνουν τρεις εβδομάδες αγωνιστικού ρυθμού κι ακόμη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν έχει ευτυχήσει ακόμη να έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του. Με δεδομένο ότι ο Τιλί θα επιστρέψει κάποια στιγμή από τον Φεβρουάριο και μετά αλλά και ότι οι Παπανικολάου, Μάντζαρης και Στρέλνιεκς ταλαιπωρήθηκαν από μικροτραυματισμούς, η ανησυχία επικεντρώνεται γύρω από την περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη, που ταλαιπωρείται από μία ύπουλη τενοντίτιδα στο γόνατο, που δεν τον έχει αφήσει ακόμη να παίξει ούτε λεπτό για φέτος και θα τον κρατήσει εκτός και από την αυριανή (24/10) μάχη με την Μακάμπι για την 3η αγωνιστική της Euroleague.

Θεωρητικά η επιστροφή του «Kill Bill» δεν αργεί, αλλά το ζητούμενο έχει να κάνει με τον χρόνο που θα χρειαστεί να βρει ρυθμό και κυρίως το κατά πόσο οι ενοχλήσεις δεν θα παρουσιαστούν ξανά. Οι Πειραιώτες πάντως, δεν χρειάζονται καθόλου τον αρχηγό τους για να κάμψουν την αντίσταση (86-51) ομάδων της δυναμικότητας των Τρικάλων (1-2), με την τελική διαφορά των 35 πόντων να επιτυγχάνεται εξ' ολοκλήρου στο 2ο μέρος και να έχει την υπογραφή του Δημήτρη Αγραβάνη (20π., 9ρ. & 4ασ.) που κατέρριψε το ατομικό ρεκόρ του σε πόντους και ασίστ κι αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής.

Η επίδραση του Γιαννάκη συνεχίζεται!

Η εφετινή υπέρβαση του Άρη (2-1) συνεχίστηκε και στο Λαύριο, με τα εύσημα στον «Δράκο», να παίρνουν μεγαλύτερη αξία, όχι τόσο για το τελικό αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό, όσο για την άρνηση της ήττας που μεταλαμπάδευσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στους παίκτες του, σε ένα ματς που φαινόταν χαμένο (οι κιτρινόμαυροι έχαναν ακόμη και με 16 πόντους διαφορά).

Το τελικό 71-70 που διαμορφώθηκε με τρίποντο-«μαχαιριά» του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (8π. με 2/2 τριπ.) στα 1,7", αποτέλεσε τρομακτική ένεση αυτοπεποίθησης για τους «κιτρινόμαυρους» (Βον 16π. & 3ασ.), γιατί προέρχονταν από μία τραγική εμφάνιση και συντριβή στην Τσεχία (99-70 από τη Νίμπουρκ), αλλά κυρίως γιατί νίκησαν έχοντας από μέτρια έως υποφερτή απόδοση. Αν δεν είναι δείγμα ΟΜΑΔΑΣ αυτό, ποιο είναι;

Προσωρινή ηρεμία...

Στο κλειστό του «Νίκος Γκάλης», η ΑΕΚ (2-1) γιόρτασε την κλήση τεσσάρων παικτών της (Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Μαυροειδής, Τσαλμπούρης) στην Εθνική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με μία δύσκολη νίκη (81-74) επί του Ρεθύμνου, που δείχνει ότι ακόμη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να βρει ρυθμό, ειδικότερα από τη στιγμή που στην «εξίσωση» μπήκε και ο Μάνι Χάρις (2π. σε 9').

Η πρόταση του γάμου στην ανάπαυλα δεν βοήθησε τους γηπεδούχους, καθώς το +13 (29-16) του 14ου λεπτού, έγινε -8 (51-59) στο 29', οι Κρητικοί είχαν το προβάδισμα μέχρι και τα μέσα της 4ης περιόδου και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έχει ακόμη πολλή δουλειά για να φτάσει την «Ένωση» (Σάκοτα 23π. & 4ρ. με 8/8 διπ.) στο επίπεδο που θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί τους δύο «αιώνιους».

Με δεδομένο ότι η πρώτη εφετινή μάχη για τα ημιτελικά του Κυπέλλου (05/11), δεν αργεί, το θέμα είναι κατά πόσο προλαβαίνει να δουλέψει στην προπόνηση, την ίδια ώρα που στο μεσοδιάστημα ακολουθούν τρία «πονηρά» ματς (με Μπάνβιτ εντός, με Κολοσσό εκτός και με Ρόζα Ράντομ εντός).

Ο Καλαμπάκος δεν είναι πλέον rookie...

Για 3η σερί αγωνιστική ο Κόροιβος (2-1) αποδεικνύει ότι μπαίνει στο γήπεδο για να παλεύει όλα τα ματς πλην αυτών με τους δύο μεγάλους και μέχρι στιγμής μετράει δύο εντός έδρας νίκες απέναντι σε ποιοτικότερες ομάδες και μία ήττα στις λεπτομέρειες μακριά από την Αμαλιάδα. Το 79-76 επί του αήττητου πριν το ματς, Κολοσσού, είχε την υπογραφή του Αμερικανού Μάρκους Πόσλεϊ (26π. με 4/7 τριπ.) που με «τρίποντη» βόμβα στα 2", απέτρεψε την παράταση και δικαίωσε τον Ντίνο Καλαμπάκο, που για 2η χρονιά συνεχίζει να καταθέτει δείγματα ενός πολύ αξιόπιστου προπονητή.

Χωρίς ελληνική βοήθεια

Στο κλειστό της Ίλιδας, ο Κολοσσός (2-1) ανέτρεψε μία διψήφια διαφορά πόντων στην 3η περίοδο και παρ' ότι πήρε κεφάλι στο σκορ στο 34ο λεπτό (59-63), γνώρισε την πρώτη εφετινή της ήττα (79-76), έχοντας κακές επιλογές στο τελευταίο εξάλεπτο, διάστημα στο οποίο, σούταρε 6 φορές πίσω από τα 6,75 (2/6 τριπ.) και μόλις ένα δίποντο! Ο Άρης Λυκογιάννης (T.J. Bray 19π. & 3ασ.) είχε μηδενική βοήθεια από τους γηγενείς παίκτες του, με τους ξένους να πετυχαίνουν τους 73 από τους 76 πόντους της ομάδας.

Στο ίδιο έργο θεατές

Το Ρέθυμνο (1-2) έφυγε για δεύτερη φορά με κατεβασμένο το κεφάλι από το ΟΑΚΑ και μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, ηττήθηκε (81-74) από την ΑΕΚ και στο πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του Νίκου Βετούλα άφησε καλές εντυπώσεις και διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το τέλος, την οποία θα μπορούσε να είχε πάρει αν είχε λιγότερα λάθη (17) κι αν οι ξένοι της (Μούντι 17π. & 3ασ. αλλά με 4/15 σουτ και Ντάνιελς 13π. & 8ρ.) είχαν βοήθεια από τους Έλληνες (11π. με 3/12 σουτ).

Ακόμη δεν το έχουν πιστέψει!

Στο Λαύριο (1-2), οι γηπεδούχοι πήραν το... Όσκαρ της μέχρι στιγμής μεγαλύτερης «αυτοχειρίας» στο πρωτάθλημα, υπό την έννοια ότι προηγήθηκαν με +16 (55-39) στο 26ο λεπτό και +12 (64-52) στο 34', ήταν καλύτεροι για 35 λεπτά, αλλά τελικά έχασαν (70-71) στην εκπνοή, επειδή έμειναν για 6'01" χωρίς καλάθι εντός πεδιάς (0/8 σουτ) και στα τελευταία 6 λεπτά σκόραραν μόνο από την «γραμμή της φιλανθρωπίας» (6/8 βολές). Μετά από τέτοια εξέλιξη, θέλει μεγάλη καρδιά αλλά και ποιότητα χαρακτήρος, για να κάνει ο χαμένος προπονητής, τις δηλώσεις που έκανε ο Χρήστος Σερέλης για τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ευθύνη της ήττας.

Η πρώτη νίκη

Στην Πυλαία, το ντεμπούτο του Κόνιαρη (5π. σε 14') στo εφετινό πρωτάθλημα βοήθησε τον ΠΑΟΚ (1-2) να «σπάσει το ρόδι» και μετά από 5 διαδοχικές ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη, να κάνει σεφτέ στις νίκες (94-83) απέναντι στην Κύμη. Μετά από ένα μουδιασμένο πρώτο μέρος, οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου (Λ.Τζόουνς 17π., Μαργαρίτης 15π. & 7ρ.), πήραν υψηλό βαθμό στην δημιουργία (20ασ./9λ.), σούταραν με υψηλό ποσοστό από την περιφέρεια (11/25 τριπ.) και ουσιαστικά «καθάρισαν» το ματς από την 3η περίοδο.

Ένα ημίχρονο-όνειρο!

Στο Φάληρο, τα Τρίκαλα (1-2) έκαναν το... λάθος να ισοφαρίσουν στο ημίχρονο (31-31) και να πάρουν κεφάλι στο σκορ με +3 στο 22ο λεπτό. Κάπου εκεί όμως, φάνηκε ότι... ολοκλήρωσαν την αποστολή τους! Λίγο η επιθετική άμυνα των «ερυθρολεύκων» που επέτρεψε μόλις 15 πόντους στα τελευταία 18 λεπτά και λίγο η αστοχία (31,5% εντός πεδιάς) των παικτών του Κώστα Μέξα (Τζόουνς 16π., Βασιλειάδης 11π. με 3/7 τριπ.), συνηγόρησαν στην τελική διαφορά των 35 πόντων (86-51).

Όλα λάθος για τον Φάρο!

Στο κλειστό της Νεάπολης, ο Γ.Σ. Λάρισας/Φάρος (1-2) άντεξε μόλις 14 λεπτά στην ασφυκτική πίεση του Παναθηναϊκού και μένοντας για 7 ολόκληρα λεπτά χωρίς καλάθι εντός πεδιάς, αποχαιρέτησε από νωρίς τον στόχο της ανταγωνιστικής εικόνας που είχε θέσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Η πικρή αλήθεια είναι ότι με 30% στα σουτ και με 66,7% στις βολές εντός έδρας, καμία ομάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη συντριβή (52-89) από «μεγαθήρια» που ανήκουν στην «ελίτ» της Ευρώπης και στοχεύουν στο Final 4 της Euroleague. Πόσω μάλλον όταν ουδείς παίκτης της δεν τελείωσε το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων.

Ζητούνται υπερβάσεις!

Για ένα ακόμη ματς, η Κύμη (0-3) έδειξε ότι υστερεί αισθητά μέσα στη ρακέτα και αν οι Μανωλόπουλος (20π.), Κάμερον (20π.) και Τσαγκαράκης (19π.) δεν είχαν καλή απόδοση, τότε η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη, δύσκολα θα γλίτωνε τη συντριβή από τον «δικέφαλο του Βορρά». Το τελικό 94-83 μόνο τιμητικό μπορεί να θεωρηθεί για τον σύλλογο της Εύβοιας,

Με την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 91,6π.), με ήδη δύο εντός έδρας ήττες από αντιπάλους (Κολοσσό και Προμηθέα), τους οποίους θεωρητικά «πρέπει» να «χτυπήσει» και με Αμερικανούς 3ης και 4ης διαλογής (λόγω έλλειψης χρημάτων), ο Πανιώνιος (0-3) βρίσκεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα που ακολουθεί μία ομάδα που ουσιαστικά δεν έκανε προετοιμασία και στήθηκε στο πόδι!

Τα καλά νέα για τους «κυανέρυθρους» έχουν να κάνουν με το ότι εξέτισαν την τιμωρία του κλειστού της οδού Αρτάκης, αλλά και με την αγωνιστική «πνοή» που τους έδωσε η αλλαγή προπονητή (Ζιάγκος αντί του Καλαφατάκη), που καταγράφηκε κατά κύριο λόγο στην δημιουργία (22ασ./12λ.) αλλά και στην μαχητικότητα της 4ης περιόδου, που έφερε τους νεοφώτιστους (Τσούπκοβιτς 15π., 9ρ. & 6ασ.) σε απόσταση καλαθιού (75-77), 4'26" πριν από το τέλος. Με συνεισφορά μικρότερη του 50% των πόντων (38π.) από τους μη Ευρωπαίοι παίκτες τους, πάντως, το τελικό 80-87 υπέρ των Πατρινών, μόνο δίκαιο μπορεί να θεωρηθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!