Χαραλαμπίδης: «Σημαντικό ρόλο στα ντέρμπι παίζει η ψυχολογία»

Gazzetta team
Χαραλαμπίδης: «Σημαντικό ρόλο στα ντέρμπι παίζει η ψυχολογία»

bet365

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην καριέρα του. Αυτό είναι κάτι που το απέδειξε και η σημαντική του διαδρομή στους αγωνιστικούς χώρους αλλά κυρίως η συνέπεια και η σταθερότητα του όλα αυτά τα χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει τον σεβασμό όλων.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Χαραλαμπίδης:

Η εξοικείωση του με το περιβάλλον στον ΠΑΟΚ και η γνωριμία χρόνων με ανθρώπους που συνεργαζόταν και συνεργάζεται καθημερινά έκαναν πιο εύκολη και ομαλή την μετάβαση του στο νέο κεφάλαιο της αθλητικής του καριέρας, την προπονητική.

«Η μετάβαση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ομαλή. Το περιβάλλον στον ΠΑΟΚ ήταν γνώριμο και οικείο σε μένα και συνεργάζομαι με ανθρώπους, τους οποίους τους γνωρίζω πολύ καλά. Απ' αυτή την άποψη ήταν ό,τι πιο εύκολο θα μπορούσα να κάνω”, τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε: “Το κομμάτι της προπονητικής είναι εντελώς διαφορετικό από το να είσαι παίκτης, όσο και να το είχα στο μυαλό μου όλο αυτό το διάστημα που δεν έπαιζα λόγω του τραυματισμού. Τώρα που βρίσκομαι από την άλλη όχθη του ποταμιού και βλέπω τα πράγματα από μια άλλη οπτική, αυτό που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να αφομοιώσω πιο γρήγορα και πιστεύω ότι γίνεται αυτό, την προπονητική».

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει φέτος μια καινούργια ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα αλλά και διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πλέον όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα και η πολυτέλεια για περισσότερη πίστωση χρόνου.

«Η υπομονή απαιτεί χρόνο και ο χρόνος δεν υπάρχει τώρα που ξεκίνησαν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Θα χρειαστεί προπόνηση, προσήλωση και σωστή καθοδήγηση. Με αυτά τα μέσα θα πρέπει να αντιπαρέλθουμε του γεγονότος ότι δεν υπάρχει χρόνος για να προσαρμοστούν τα αρκετά νέα πρόσωπα που υπάρχουν φέτος στην ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος».

Η νέα σεζόν στο πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά για τον Δικέφαλο, ο οποίος γνώρισε μια απροσδόκητη ήττα από την Δόξα Λευκάδας για να ακολουθήσει η εντός έδρας νίκη επί του Κολοσσού.

«Το πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό με μεγάλη διάρκεια και οι ομάδες θα έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους. Δείτε για παράδειγμα την ήττα του Άρη στο Ρέθυμνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογώ την ήττα της πρεμιέρας, στη Λευκάδα. Το ότι έγινε νωρίς αποτελεί ένα δυνατό 'καμπανάκι' για μας και τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρονιά θα είναι γεμάτη και δύσκολη».

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στο νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ και ο 40χρονος προπονητής ευελπιστεί ότι με τα συνεχόμενα παιχνίδια, η ομάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ρυθμό.

«Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο γιατί τα δεδομένα της ομάδας γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παίζει δυο αγώνες την εβδομάδα, συμμετέχοντας σε έναν όμιλο οκτώ ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα υπάρχει λίγος χρόνος προετοιμασίας για τα επόμενα παιχνίδια. Θα πρέπει να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στο έπακρο στον στόχο, δηλαδή στην αναμέτρηση που έρχεται. Ελπίζω ότι με τα συνεχή παιχνίδια η ομάδα θα βρει ρυθμό γιατί κακά τα ψέματα τα παιχνίδια δίνουν ρυθμό και βοηθούν μια ομάδα να τον αποκτήσει».

Η κληρωτίδα ανέδειξε και φέτος πολύ νωρίς το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη να υποδέχεται το Σάββατο (22/10) τον ΠΑΟΚ. Ο Χαραλαμπίδης που έχει ζήσει πολλές τέτοιες αναμετρήσεις θεωρεί ότι, «τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους αγώνες δεν παίζει η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων αλλά στην εξίσωση μπαίνει πάντα το στοιχείο της ψυχολογίας. Πόσο έτοιμος είσαι δηλαδή για ένα ανταπεξέλθεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι κι έπεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες. Εμείς θα πρέπει να εμφανιστούμε έτοιμοι και δυνατοί ψυχολογικά προκειμένου να μην ξεφύγουμε από το αγωνιστικό μας πλάνο γιατί θα παίξουμε σε ένα κατάμεστο γήπεδο».

Το μέλος του προπονητικού τιμ του Δικεφάλου είναι χρήστης της διαδικτυακής πλατφόρμας Athlenda γιατί όπως εξηγεί «είναι ένα πολύ χρήσιμο 'εργαλείο' για παίκτες, προπονητές, μάνατζερ και γενικότερα για όλους τους ανθρώπους του χώρου του μπάσκετ. Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα, η οποία θεωρώ πως έρχεται να ενισχύσει και να πάει ένα επίπεδο πιο πάνω το σκάουτινγκ μέσω της πλέον διαδεδομένης πληροφόρησης, αυτή του ίντερνετ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα