Οι 30άρηδες των ντέρμπι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι 30άρηδες των ντέρμπι

bet365

Το Gazzetta.gr εστιάζει στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος και θυμάται τους μόλις επτά παίκτες που σκόραραν 30 ή και περισσότερους πόντους στα παραδοσιακά ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ.

Κανονικά, από τη συγκεκριμένη λίστα θα έπρεπε να λείπει το όνομα του Μπάνε Πρέλεβιτς διότι μαζί με τον Νίκο Γκάλη, οι 30άρες ήταν γι’ αυτούς… ψωμοτύρι. Ωστόσο, για να είμαστε απολύτως τυπικοί δεν θα μπορούσαμε να μην τον συμπεριλάβουμε. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τους μόλις επτά παίκτες που κατάφεραν να πετύχουν 30 ή και περισσότερους πόντους στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Και μη νομίσετε ότι αποθεώθηκαν. Κάποιοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εκτίμηση των φιλάθλων κι όταν οι συνθήκες κρίθηκαν κατάλληλες αντέδρασαν στο γιουχάισμα παίρνοντας ανά χείρας το… σκουπόξυλο.

Το show του Πρέλεβιτς

Οι συστάσεις κρίνονται περιττές καθώς ό,τι κι αν σημειώσουμε για τον Μπάνε Πρέλεβιτς μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να αποτυπώσει την πραγματική αξία τους. Δεινός σκόρερ, σε διαρκή αντιπαλότητα με τον Νίκο Γκάλη στο παρκέ, στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ (δηλαδή από τη σεζόν 1992-93) δύο φορές σημείωσε 30 ή και περισσότερους πόντους. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν παίκτης των πλέι οφ καθώς αυτές οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν στην τελική φάση των σεζόν 1994-95 και 1995-96. Στην πρώτη περίπτωση, είχε σημειώσει 32 πόντους στη νίκη του ΠΑΟΚ με 84-82 στον πρώτο αγώνα μιας σειράς που εξελίχθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Την επόμενη χρονιά, πέτυχε 63 πόντους στους δύο αγώνες πλέι οφ απέναντι στον Άρη, όπου ο Δικέφαλος προκρίθηκε με 2-0 νίκες. Στον δεύτερο αγώνα, επικράτησε με 99-88, ο ίδιος έβαλε τους 34 με αξιοζήλευτα ποσοστά ευστοχίας.

Οι δύο φορές του Ουάιτ

Λόγω χαρακτηριστικών προσώπου, το παρατσούκλι του ασύλληπτου Τόνι Ουάιτ ήταν «Μίκυ Μάους». Δεινός σκόρερ, με πολύ γλυκό σουτάκι από τα 4-5 μέτρα, ο Ουάιτ φόρεσε τη φανέλα του Άρη τη σεζόν 1994-95. Ήταν το αντίπαλος δέος του Μπάνε Πρέλεβιτς καθώς οι δυο τους ανταγωνιζόντουσαν και για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Στους δύο αγώνες των πλέι οφ της σειράς σημείωσε 63 πόντους. Στην ήττα του Άρη με 84-82 είχε πετύχει 32 με 11/17 σουτ, ενώ τέσσερις ημέρες μετά στην επικράτηση των κίτρινων» με 84-73 είχε σταματήσει στους 31 με 17/19 ελεύθερες βολές. Παρόλο αυτά άκουσε πολλά, μετά την ήττα στον τρίτο αγώνα που σήμανε και τον αποκλεισμό από την ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος καθώς είχε περιοριστεί στους 15 πόντους.

Αποκλεισμός και… Nani Nani

Το όνομα του Χάρολντ Έλις είχε γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Άρη τη σεζόν 1995-96. Παρότι μάλιστα, κατά τη μεταγραφική περίοδο, υπήρχε αμφιβολία για την επιλογή του. Στην κανονική διάρκεια, οι «κίτρινοι» κέρδισαν δύο φορές τον ΠΑΟΚ, η δε απόδοση του Αμερικανού στον αγώνα του δεύτερου γύρου ήταν κυριολεκτικά απίθανη. Σταμάτησε στους 30 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ, έκανε πέντε κλεψίματα και η ομάδα του επικράτησε με 86-74. Στην πραγματικότητα, ο Έλις αναζητούσε τρόπο εξιλέωσης μετά το θερμό επεισόδιο που είχε με τον Ντίνο Αγγελίδη λίγες ημέρες πριν από εκείνο το ντέρμπι. Για την ακρίβεια, οι δύο παίκτες διαφώνησαν, οι τόνοι ανέβηκαν και ο Αμερικανός με δεξί κροσέ διέλυσε το σαγόνι του τότε αρχηγού του Άρη. Παρόλο αυτά, αποφασίστηκε η παραμονή του στην ομάδα. Ο ίδιος μετά τον αγώνα δεν σταμάτησε να φωνάζει... «I love Dinos», εκφράζοντας την αγάπη του για τον άνθρωπο του οποίου το σαγόνι είχε σπάσει λίγες ώρες νωρίτερα. Τελικώς, επιτεύχθηκε η συνύπαρξη των δύο παικτών για το υπόλοιπο του Πρωταθλήματος. Στα πλέι οφ, ο Έλις ήταν... άλλος παίκτης. Με αποκορύφωμα τον τελευταίο αγώνα και την ήττα από τον Δικέφαλο με 99-88. Μετά από τον συγκεκριμένο αγώνα, μπροστά στο ιατρείο του Αλεξανδρείου προσπαθούσε να εξηγήσει σε όλους (σ. σ. βαστώντας στο χέρι του το φύλλο της στατιστικής) ότι δεν ευθυνόταν για τον αποκλεισμό. Στη συνέχεια πήγε μια τελευταία βόλτα από το αγαπημένο του club στην περιοχή των Δικαστηρίων. Το Nani-Nani. Αφού αποχαιρέτησε τους πολύ καλούς φίλους του - κι ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα (στην ίδια… μπάρα) διασκέδαζαν και παίκτες του ΠΑΟΚ - δροσίστηκε και πριν καλά-καλά ξημερώσει, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς είχε έτοιμες και τις βαλίτσες του.

Έβαλε… 30, έφαγε «σαράντα»

Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα ως μεταγραφικό απόκτημα του Πανιωνίου, αλλά ο Φράνκι Κινγκ συνδέθηκε κυρίως με τον ΠΑΟΚ. Λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΣΕΦ (1999) αλλά και της γενικότερης απόδοσής του. Συνεπώς, όταν τον απέκτησε ο Άρης το 2001, πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση. Για να φθάσουμε στο ντέρμπι του Αλεξανδρείου. Ο Φράνκι Κινγκ σταμάτησε στους 31 πόντους αλλά ο άνθρωπος που (του) έκλεψε τη δόξα ήταν ο Μπιλ Έντουαρντς ο οποίος τα έβαζε από… το σπίτι του. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 89-93. Στο μυαλό των οπαδών του Άρη, υπεύθυνος ήταν ο Φράνκι Κινγκ ο οποίος υπέπεσε σε επτά λάθη, τότε όμως δεν εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους. Αυτό έγινε μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας έπειτα από δύο εβδομάδες. Καθώς κατευθυνόταν στα αποδυτήρια και περνώντας κάτω από τις κερκίδες, άκουσε κάποια… γαλλικά. Αντέδρασε και το επεισόδιο πήρε έκταση. Ο ίδιος πήρε ανά χείρας το σκουπόξυλο. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων οδηγήθηκε στα αποδυτήρια αλλά οι οπαδοί του Άρη ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτά και τον περίμεναν. Τότε μάλιστα καταστρώθηκε σχέδιο διαφυγής του Αμερικανού από το γήπεδο, αλλά αυτός δεν δέχθηκε να το ακολουθήσει. Μάλιστα, για έναν παράξενο λόγο, δεν είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του εντός του πάρκινγκ του Παλέ και βγήκε στον δρόμο. Εκεί έπεσαν λίγες ψιλές και κάπως έτσι έκλεισε η καριέρα του στον Άρη.

Το… Κατά Λουκά Ευαγγέλιο

Στον συγκεκριμένο αγώνα της κανονικής διάρκειας στο PAOK SPORTS ARENA, δύο ήταν τα κεντρικά πρόσωπα. Καταρχάς ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ο οποίος έκανε πάρτι κάτω από τα καλάθια και σταμάτησε στους 30 πόντους με 12/17 σουτ. Δεύτερον, ο Γιώργος Σιγάλας με τη μυθική «ατάκα» του προς τον Γιάννη Γκαγκαλούδη στην τελευταία επίθεση του ΠΑΟΚ κι ενώ το σκορ ήταν 76-77 υπέρ του Άρη. «Έλα αγόρι μου», του φώναξε και τον κέρδισε στην προσωπική μονομαχία. Το τελικό 76-79 διαμορφώθηκε μετά από κάρφωμα του Νικολάι Πάντιους στον αιφνιδιασμό κι έτσι ο Μαυροκεφαλίδης είδε τη δική του εξαιρετική εμφάνιση να μην μετουσιώνεται για την ομάδα του.

Ωραίος και μοιραίος

Η εγκυκλοπαίδεια έγραψε ότι είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία των παραδοσιακών ντέρμπι των δύο αιωνίων της Θεσσαλονίκης που ήταν στο παρκέ για 50 αγωνιστικά λεπτά! Γιατί ο αγώνας της κανονικής διάρκειας μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη στο PAOK SPORTS ARENA κρίθηκε στη δεύτερη παράταση. Ο Τερέλ Κασλ δεν κάθισε στον πάγκο ούτε δευτερόλεπτα. Έβαλε 34 πόντους, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην καριέρα του στην Basket League, με 15/19 ελεύθερες βολές αλλά ήταν ο μοιραίος. Στο τελευταίο… κλάσμα του δευτερολέπτου και με το σκορ 101-99 υπέρ του ΠΑΟΚ, επιχείρησε σουτ τριών πόντων από τη γωνία (μπροστά στον πάγκο του Άρη). Η μπάλα στριφογύρισε στη στεφάνη, αλλά δεν του έκανε το χατίρι.

Ο αγαπητός κύριος Χαραλαμπίδης

Στα παραδοσιακά ντέρμπι πολλοί σπουδαίοι σουτέρ ανέδειξαν το ταλέντο τους στο μακρινό σουτ. Ο Χάρης Παπαγεωργίου τα έβαζε από το κέντρο, μόνο που στη δική του εποχή δεν υπήρχε το τρίποντο. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς έχει το ρεκόρ των επτά τριπόντων σε ένα ημίχρονο σε αγώνα που έγινε το 1989. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης είναι όμως ο μοναδικός που είχε 6/6 και μάλιστα από απόσταση 6,75 μέτρων. Αυτό έγινε στον αγώνα της κανονικής διάρκειας της σεζόν 2012-13. Για την ακρίβεια, ο Δικέφαλος επικράτησε με 84-72 και ο «Μπίδης» σημείωσε 31 πόντους. Στο παρασκήνιο αυτής της ιστορίας είναι ότι ο ίδιος δεν κατάλαβε το παραμικρό αν και είναι λάτρης των στατιστικών.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα