Τα συν και τα πλην της πρεμιέρας στην EuroLeague (pics & vids)

Τα συν και τα πλην της πρεμιέρας στην EuroLeague (pics & vids)
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές και τις απογοητεύσεις στην πρεμιέρα της Euroleague. Ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι ήταν εκτός κλίματος και ποιοι δεν κατάφεραν να τελειώσουν τη δουλειά.

Η EuroLeague της νέας εποχής έκανε τζάμπολ το περασμένο τριήμερο σε οκτώ γήπεδα και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων, ξεχωρίζοντας τους κορυφαίους, τις απογοητεύσεις, εκείνους που έκαναν τη διαφορά και τις ομάδες που... αυτοκτόνησαν.

Ups

Αντρέα Μπαρνιάνι

Η Μπασκόνια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αντρέα Μπαρνιάνι να σώσει την υστεροφημία του, επιστρέφοντας στην EuroLeague έπειτα από 10 χρόνια στο ΝΒΑ κι αφού πρόλαβε να αγωνιστεί στους Ράπτορς (2006-13), τους Νικς (2013-15) και τους Νετς (2015-16). Ο Ιταλός σέντερ εξήγησε κατά την παρουσίασή του από τους Βάσκους ότι τον εξιτάρει η προοπτική να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλόδοξο νέο πρότζεκτ της Μπασκόνια κι, εν τέλει, δικαιώθηκε! Τελείωσε το ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Εφές με 26 πόντους (4/6 βολ., 8/11 δίπ., 2/3 τρίπ.), 4 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ κι 1 λάθος σε 25'08", αφήνοντας πίσω τον τραυματισμό που τον κράτησε εκτός SuperCopa.

Νίκος Παππάς

Η Ζαλγκίρις Κάουνας... φλέρταρε με τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ΟΑΚΑ (48-52, 29'), απειλώντας τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα της EuroLeague. Σε εκείνο το σημείο βγήκε μπροστά ο Νίκος Παππάς. Ο 26άχρονος γκαρντ πέτυχε κρίσιμα σουτ, μοίρασε ασίστ, έβγαλε δυο καλές άμυνες και βοήθησε τους πράσινους να ξεκινήσουν νικηφόρα τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση, ολοκληρώνοντας το ματς κόντρα στους Λιθουανούς ως πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων! Ο απολογισμός του; 19 πόντοι με 6/6 βολές, 2/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ σε 22'23".

Ρίκι Χίκμαν

Ο Ρίκι Χίκμαν ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Αρμάνι Μιλάνο στο Mediolanum Forum κόντρα στη Μακάμπι. Ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους Ισραηλινούς το 2014... ξέρανε την πρώην ομάδα του κι εν συνεχεία αναδείχτηκε MVP της πρεμιέρας της EuroLeague! Για την ακρίβεια, ο Χίκμαν ήταν αυτός που πέτυχε κρίσιμους πόντους για την Αρμάνι την ώρα που η Μακάμπι έκανε την ύστατη προσπάθεια για την ανατροπή, τελειώνοντας το ματς με 22 πόντους (12/15 βολ., 2/5 δίπ., 2/3 τρίπ.), 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 32 βαθμούς στο ranking, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη στην πρώτη αγωνιστική.

Σέρχιο Γιουλ

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης με τη φούρια ρόχα στο τουρνουά του Ρίο βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα! Νωρίτερα μέσα στη χρονιά σκόραρε τρία buzzer-beaters απέναντι στην Οκλαχόμα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την κουβέντα σχετικά με το αν μπορεί να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Ο κορυφαίος clutch player στην Ευρώπη οδήγησε τους Μαδριλένους στο +18 επί του Ολυμπιακού, έχοντας 22 πόντους (4/5 βολές, 3/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα), 4 ασίστ, 2 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ σε 26'37"!

Νάντο Ντε Κολό - Μίλος Τεόντοσιτς

Το δίδυμο των Νάντο Ντε Κολό, Μίλος Τεόντοσιτς ήταν πέρσι ο βασικός λόγος που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από οκτώ χρόνια. Φέτος είναι ο κύριος λόγος που η ομάδα του στρατού λογίζεται από πολλούς ως φαβορί για το πρώτο back2back της ιστορίας της. Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν της Γαλατάσαραϊ στο Abdi Ipekci με 109-84, συνδυάζοντας τη νίκη με ρεκόρ επίθεσης στην πορεία τους στη διοργάνωση ενώ ο Γάλλος κι ο Σέρβος ήταν ασταμάτητοι! Ο μεν Ντε Κολό με 22 πόντους (6/10δ., 2/2τρ., 4/4β.), 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 λάθη. Ο δε Τεόντοσιτς ολοκλήρωσε με 20 πόντους (1/5δ., 5/10τρ., 3/3β.), 11 ασίστ και 2 ριμπάουντ.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Η Ούνικς Καζάν βρέθηκε στο +14 (58-44) κόντρα στην Μπαρτσελόνα κι ενώ απέμεναν 6' για το φινάλε στο Basket Hall, όμως σε εκείνο το σημείο ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι και οδήγησε τους Καταλανούς στην ανατροπή και τη νίκη. Ο κορυφαίος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της EuroLeague πέτυχε τους 11 από τους 13 πόντους του (2/2 βολ., 1/2 δίπ., 3/5 τρίπ.) στο τελευταίο εξάλεπτο ενώ είχε ακόμα 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 21'58" απέναντι στους Ρώσους που έμειναν με την... προσπάθεια στην πρεμιέρα της EuroLeague.

Downs

'Ερικ Γκριν - Πάτρικ Γιανγκ

Ο Ολυμπιακός ήταν ανταγωνιστικός για 25 λεπτά στην πρεμιέρα της EuroLeague κόντρα στη Ρεάλ, προηγήθηκε 51-49 με το τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη κι εν συνεχεία... κατέρρευσε, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Πάμπλο Λάσο να βρουν ρυθμό στην επίθεση και να πανηγυρίσουν τη νίκη με το υπέρ τους +18. Για τους Πειραιώτες, ο Πάτρικ Γιανγκ φάνηκε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να βοηθήσει παρά την φιλότιμη προσπάθειά του απέναντι στους ψηλούς των γηπεδούχων ενώ ο Έρικ Γκριν ήταν εκτός κλίματος. Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για να πλαισιώσει τον Βασίλη Σπανούλη, είχε 0/4 σουτ εντός πεδιάς κι ένα κλέψιμο σε 15' συμμετοχής.

Οι... αυτοκτονίες των Ερυθρού Αστέρα & Ούνικς Καζάν

Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν μπροστά στο σκορ ως το 38' του αγώνα με την Νταρουσάφακα στο Βελιγράδι, προηγήθηκε με +16 (46-30) στην τρίτη περίοδο όμως δεν κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά απέναντι στους φιλοξενούμενους. Ο Ουίλ Κλάιμπουρν πέτυχε τους 13 από τους 19 πόντους του στο β' ημίχρονο κι εξελίχτηκε στον x-factor του Ντέιβιντ Μπλατ. Έτσι πήγε... στράφι η εντυπωσιακή εμφάνιση και τα μαζεμένα ρεκόρ του Όγκνιεν Κούζμιτς κόντρα στην Νταρουσάφακα που απέδρασε με το διπλό από το Alexandar Nikolic. Στο Ταταρτσάν, η Ούνικς Καζάν που επέστρεψε φέτος στην EuroLeague ως φιναλίστ της VTB United League, προηγήθηκε με 58-44 στα 6' για το φινάλε όμως ο Ναβάρο είχε τον τελευταίο λόγο.

Κέβιν Πάνγκος

Ο Κέβιν Πάνγκος έκανε απογοητευτικό ντεμπούτο στην EuroLeague. Ξεκίνησε βασικός στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έμεινε στο παρκέ για 18'49" και είχε μόλις 3 πόντους με 1/7 σουτ εντός πεδιάς, 3 ασίστ και 3 λάθη σε αυτό το διάστημα. Ο Σλοβένος γκαρντ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τους Λιθουανούς, αποτελώντας δίδυμο στα γκαρντ με τον Λέο Βέστερμαν ωστόσο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Φενέρμπαχτσε

Η Μπάμπεργκ πάλεψε στα ίσα το ματς με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, αποδεικνύοντας ότι και φέτος θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα απέναντι σε θεωρητικά μεγαλύτερους αντιπάλους. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι στάθηκε αξιοπρεπέστατα απέναντι στη Φενέρ που γλίτωσε τα... χειρότερα στο τέλος, όταν ο Νικολό Μέλι αστόχησε στο τρίποντο που θα χάριζε τη νίκη στους φιλοξενούμενους. Αυτός, ακριβώς, ήταν ο λόγος που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξήγησε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στην Ulker Sports Arena ότι "το πρόβλημα στο μπάσκετ δεν είναι αν χάσεις το παιχνίδι, είναι αν δεν καταλαβαίνεις γιατί έχασες το παιχνίδι. Πραγματικά ελπίζω να γίνουμε καλύτεροι. Το θέμα είναι ότι παίξαμε πολύ κακό μπάσκετ".