Saras: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή στο αεροδρόμιο!»

Saras: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή στο αεροδρόμιο!»

Γιώργος Κούβαρης
Saras: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή στο αεροδρόμιο!»
Λίγες ώρες πριν από πρώτο τζάμπολ του Παναθηναϊκού, ο πρώην παίκτης των «πρασίνων» και νυν προπονητής της Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, μιλάει στο gazzetta.gr και δεν κρύβει τη νοσταλγία του για τα όσα έζησε στο ΟΑΚΑ...

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016. Γύρω στις 8.30 το βράδυ η αποστολή της Ζαλγκίρις Κάουνας έφτανε στο ΟΑΚΑ. Οι παίκτες κατευθύνονταν στη κεντρικά σάλα του «Νίκος Γκάλης» για την προγραμματισμένη προπόνηση και πίσω τους ο προπονητής. Κοντοστάθηκε έξω από τα «πράσινα» αποδυτήρια και έριξε μια ματιά μήπως και δει καμιά γνώριμη φυσιογνωμία.

Μόνο ο γυμναστής Σάββας Αρώνης είχε... ξεμείνει, όπως επίσης και ο φροντιστής, Πάρης Δερμάνης. Φυσικά άνοιξε η καρδιά του μόλις τους είδε και σε άπταιστα ελληνικά (φυσικά αστειευόμενος και με το χαμόγελο να φτάνει μέχρι τα αυτιά) τους... έσυρε μερικά «γαλλικά» για το «καλώς σας βρήκα». Αφού αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τον Σάββα Αρώνη, κατευθύνθηκε στο παρκέ για να πραγματοποιήσει την προπόνησή του. Σταμάτησε δύο φορές. Μία για να δει τη φανέλα του Δημήτρη Διαμαντίδη στην οροφή του κλειστού και μία για να χαζέψει το τεράστιο σήμα του Παναθηναϊκού στο κέντρο του γηπέδου...

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε επιστρέψει στο ΟΑΚΑ (νυν «Νίκος Γκάλης») και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πέρασαν με κινηματογραφική ταχύτητα από το μυαλό του όλες οι στιγμές που έζησε με την πράσινη φανέλα. Το gazzetta.gr ήταν εκεί και περίμενε τον μεγάλο Λιθουανό, ο οποίος μίλησε για την (μία ακόμα) επιστροφή του στο γήπεδο όπου αποθεώθηκε όσο λίγοι...

Πάλι εδώ λοιπόν... Σε είδα που κοιτούσες γύρω γύρω. Σου έλειψε το ΟΑΚΑ;

«Κάθε φορά που επιστρέφω στο ΟΑΚΑ, νιώθω υπέροχα. Εδώ ήταν το σπίτι μου για τέσσερα χρόνια, οπότε καταλαβαίνεις πόσο εξοικειωμένος είμαι με τον χώρο. Οπως άλλωστε και όταν πηγαίνω στην Βαρκελώνη ή το Τελ Αβίβ. Πάντα ανυπομονώ να επισκεφθώ τις πόλεις που έζησα πολλά χρόνια της ζωής μου. Τώρα βρίσκομαι στην Αθήνα και σίγουρα θα δω πολλούς φίλους και θα μιλήσουμε. Όσο βέβαια μου το επιτρέπει ο χρόνος».

Ήρθες ξανά στο γήπεδο που γνώρισες μεγάλες στιγμές και η φανέλα του Διαμαντίδη βρίσκεται κρεμασμένη ψηλά. Πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα χωρίς τον Δημήτρη;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Με τον καιρό όμως θα το συνηθίσουμε. Ο Μήτσος φορούσε τη συγκεκριμένη φανέλα για πολλά χρόνια και θα είναι πολύ περίεργο για μένα που δεν θα τον δω στον απέναντι πάγκο. Ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Διαμαντίδη. Πολύ περίεργο. Ομως έτσι είναι τα πράγματα. Έτσι είναι το μπάσκετ. Η ζωή συνεχίζεται...»

Θα πάρει κάποια στιγμή σειρά και το νούμερο «19» του Παναθηναϊκού να τοποθετηθεί εκεί ψηλά; Δίπλα από το «4» και το «13»;

«Οχι, όχι, δεν το νομίζω. Δεν πιστεύω ότι έμεινα τόσα πολλά χρόνια στην ομάδα για να αξίζω μια τόσο τεράστια τιμή. Πάντως το τουρνουά που έγινε για τον Διαμαντίδη ήταν εκπληκτικό. Πήρε τις τιμές που έπρεπε να πάρει...»

Είναι γνωστή η λατρεία που τρέφουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού για σένα. Πώς περιμένεις την υποδοχή στο ματς; Αν και έχεις πάρει ήδη τη γεύση...

«Πάντα είναι όμορφο να βρίσκομαι μπροστά στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Νιώθω ότι με εκτιμούν, με αγαπούν και με σέβονται. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Ο Παναθηναϊκός είναι η αγαπημένη μου ομάδα στο μπάσκετ! Έπαιξα εδώ, έζησα μεγάλες στιγμές και θα τις κουβαλάω για πάντα μέσα μου...»

Αν σου έλεγα να ξεχωρίσεις κάποια από αυτές;

«Από που να αρχίσω και που να τελειώσω! Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή στο αεροδρόμιο όταν ήρθα στην ομάδα. Ήταν κάτι το απίστευτο. Και φυσικά χωρίς δεύτερη σκέψη το final four στο Βερολίνο που κατακτήσαμε την EuroLeague. Όμως, πάνω απ' όλα είναι οι φιλίες που δημιουργήθηκαν. Με τα παιδιά, το σταφ, όλους τους ανθρώπους της ομάδας. Στο τέλος, οι φιλίες είναι αυτές που μένουν και αξίζουν πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε τίτλο...»

Κόουτς, πώς βλέπεις τη νέα EuroLeague;

«Με πολύ καλό μάτι! Μου αρέσει πολύ το νέο σύστημα. Θεωρώ ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις φέτος! Επίσης να πω ότι είναι πολύ τιμητικό για την Ζαλγκίρις Κάουνας να είναι μέσα στις επιλεγμένες ομάδες της διοργάνωσης. Άλλωστε ήταν πάντα παρούσα στην EuroLeague και είναι εκπληκτικό για μια λιθουανική ομάδα να αποτελεί μέρος αυτής της γιορτής του μπάσκετ. Και εμείς από τη πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις».

Δηλαδή μπορείτε να κάνετε το παραπάνω βήμα και να προκριθείτε στα playoffs;

«Είναι απλά τα πράγματα για μας. Δεν είμαστε όπως η ΤΣΣΚΑ ή η Φενέρμπαχτσε που έχουν ξεκάθαρο στόχο να προκριθούν στο final four και να κατακτήσουν το τρόπαιο. Εμείς απλά θα κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Να προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα για να μπορούμε να διεκδικούμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν. Βήμα, βήμα κάθε φορά...»

Όσον αφορά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και την πρεμιέρα της διοργάνωσης;

«Εντάξει, δεν χρειάζεται να πω πόσο δύσκολο είναι να έρχεσαι και να παίζεις στο ΟΑΚΑ. Η προετοιμασία μας για την πρεμιέρα της EuroLeague και το ματς με τον Παναθηναϊκό είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στις ομάδες, δεν τις γνωρίζεις ακόμα, οπότε δεν μπορείς να κάνεις και το καλύτερο δυνατό σκάουτινγκ. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί τελείως διαφορετικός σε σχέση με το πώς τον ξέραμε. Όμως δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες, θα κάνουμε το παιχνίδι μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την έκπληξη (χαμογελώντας)».

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ενώ δεν θα έχει και τον Διαμαντίδη. Τι θα μπορούσες να πεις για τη φετινή ομάδα;

«Ναι, φέτος θα παρουσιαστεί τελείως διαφορετικός! Ομολογώ ότι έχει κάνει τρομερές μεταγραφές! Παίκτες με εμπειρία και ταλέντο, υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις και σχόλια. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικά παιχνίδια ακόμα για να δούμε πώς θα παρουσιαστεί».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.