Η ήττα δεν «πόνεσε», ότι τα παράτησαν... πόνεσε

Η ήττα δεν «πόνεσε», ότι τα παράτησαν... πόνεσε

Η ήττα δεν «πόνεσε», ότι τα παράτησαν... πόνεσε
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τα μπασκετικά στοιχεία που έκριναν το ματς, επιμένει ότι ο Ολυμπιακός θα πετύχει πολλά φέτος και δυσανασχετεί μόνο με την εικόνα διάλυσης των τελευταίων 2'.

Το χθεσινό παιχνίδι δε γίνεται να αποτελέσει κριτήριο για τον Ολυμπιακό. Η Euroleague για τους Πειραιώτες ξεκινά την επόμενη Πέμπτη και οι λόγοι που υποστήριζα κάτι τέτοιο μέρες πριν το ματς είναι πολύ απλοί.

Αρχικά οι Πειραιώτες αδυνατούν να νικήσουν στο συγκεκριμένο γήπεδο πάρα πολλά χρόνια (μία φορά στα τελευταία 16 έτη). Το «Barclaycard Center» δε θυμίζει ούτε «Γιαντ Ελιάου» ούτε «Beograska Arena», αλλά οι Μαδριλένοι το κάνουν κατηφορικό το άτιμο.

Ο δεύτερος έχει να κάνει ξεκάθαρα με μπάσκετ. Το μπάσκετ αλλάζει, γίνεται πιο γρήγορο. Ο Ολυμπιακός φέτος προσπαθεί να παίξει έτσι. Η Ρεάλ παίζει με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία 6 τουλάχιστον χρόνια. Ξέρει πως είναι, ξέρει τι χρειάζεται να κάνει και κυρίως ξέρει σε ένα τρίλεπτο να τρέχει σερί.

Πραγματικά δε με ενόχλησε το παραμικρό η ήττα, ήταν εντός προγράμματος. Με ενόχλησε όμως που το -10 έγινε -18. Ανεπίτρεπτο. Εικόνα διάλυσης στο τελευταίο δίλεπτο. Το παράτησαν. Αυτό με ενόχλησε πολύ.

Πιο πολύ από τα 9 επιθετικά ριμπάουντ του δευτέρου ημιχρόνου, πιο πολύ από τον απερίσκεπτο τρόπο παιχνιδιού των Παπανικολάου και Αγραβάνη (καταπληκτικός την πρώτη φορά που μπήκε στο παρκέ), από την τραγική περιφερειακή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός που ξέρω δεν παρατάει ματς. Από πέρυσι ξεκίνησε να χάνει με μεγάλες διαφορές εκτός έδρας. Στο Κάουνας 20, στη Μαδρίτη 12, στη Βαρκελώνη 16, στη Μόσχα από τη Χίμκι 32.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. Στο πρώτο ημίχρονο η περιφερειακή άμυνα των «ερυθρολεύκων» άφησε να βρει ρυθμό ο Γιουλ. Διάβαζα στο live για την κακή άμυνα του Μάντζαρη. Ρε παιδιά αυτή τη στιγμή, τον Γιουλ δεν τον σταματά τίποτα. Είναι το κορυφαίο scoring point guard στην Ευρώπη και ξεκάθαρα με την ταχύτητα που παίζει ανήκει στο ΝΒΑ. Πως να σταματήσει ο Μάντζαρης έναν παίκτη που ούτε ο Ουέστμπρουκ δεν μπόρεσε.

2. Στην Euroleague όταν κάνεις τα λάθη τα πληρώνεις. Οι αντίπαλοι δεν είναι Κολοσσός και Κόροιβος. Ειδικά εκτός έδρας κάνεις 3 λάθη και βρίσκεσαι με 10-0 σερί στην πλάτη.

3. Όταν προηγήθηκε με το τρίποντο του Μάντζαρη παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του ο Ολυμπιακός. Συμπεριφέρθηκε σαν άπειρη ομάδα. Ναι 100% έχει γίνει φάουλ στον Μάντζαρη για να διευρυνθεί η διαφορά (δεν κρίθηκε το ματς εκεί, αφού ήθελε αλλά 14 λεπτά), αλλά όφειλε ο διεθνής γκαρντ να γνωρίζει πως εκεί μέσα δε θα έπαιρνε το συγκεκριμένο σφύριγμα. Εκεί ήθελε ηρεμία και οι Πειραιώτες δεν την είχαν.

Ακολούθησαν λάθη, βιαστικές (κακές) επιλογές στην επίθεση οι οποίες έφεραν ανισορροπία στην άμυνα και 15-2 επιμέρους σκορ. Παρασύρθηκαν από τον ενθουσιασμό τους σαν άβγαλτη ομάδα.

4. Αργότερα με το σκορ στο 71-63 έβγαλαν 5-6 άμυνες και δε σκόραραν έχοντας απαράδεκτες επιλογές (πλην μίας). Να θυμηθούμε τις επιθέσεις... βιαστικό τρίποντο του Λοτζέσκι από την κορυφή στα 8'' επίθεσης, λάθος ο Σπανούλης, χαμένο lay up του Πρίντεζη (σωστότατη επίθεση), Παπανικολάου λάθος πάσα στον αιφνιδιασμό, Σπανούλης μακρινό τρίποντο για να ακολουθήσουν δύο σερί ανόητα φάουλ του Παπανικολάου που έδωσαν 4 βολές στους αντιπάλους.

Μία σωστή επίθεση μόνο.

5. Ανύπαρκτο παιχνίδι από το post. Μηδέν. Στο πρώτο ημίχρονο πόσταρε στην πρώτη φαση ο Μιλουτίνοφ, μία φορά ο Μπιρτς με ένα άθλιο τελείωμα από πλάγια, μία πόσταρε ο Χάκετ τον Κάρολ κι άλλη μία ο Πρίντεζης.

Στο δεύτερο ημίχρονο ΜΗΔΕΝ.

Νόμος στο μπάσκετ: Όταν ακουμπάς τη μπάλα στο low post εκτός από την απειλή και τη φθορά των αντιπάλων, ξεκουράζονται τα γκαρντ, παίρνουν μία ανάσα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός στα πρώτα 26' ήταν αρκετά καλός και έδειξε στοιχεία στον τρόπο που αγωνίστηκε τα οποία με κάνουν αισιόδοξο για τη συνέχεια. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε αφορισμούς, μηδενισμούς, αλλά και αποθεώσεις. Η ομάδα θα βρει σίγουρα το δρόμο της γιατί δουλεύει καλά, δουλεύει σκληρά και υπάρχει ηρεμία.

Φυσικά για να διατηρηθεί η ηρεμία χρειάζονται νίκες γιατί αν δεν έρθουν τότε θα χαθεί και αυτή. Γενικά παρατηρώ πως βιάζεστε να κρίνετε. Ομάδα, παίκτες, προπονητές. Μετά από το πρώτο ματς. Η άποψη μου χιλιογραμμένη και θα την επαναλάβω. Ούτε αποθέωση και υπέρμετρος ενθουσιασμός, ούτε απογοήτευση και κράξιμο.

Όσοι βρίζετε τώρα τους παίκτες την Δευτέρα αν νικήσουν στο ΣΕΦ θα πανηγυρίζετε.

Να μου πείτε... εθνικό σπορ η κωλοτούμπα και κυρίως τσάμπα.

Είμαι σίγουρος πως ο Ολυμπιακός θα πάει καλά.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός από τα 5άρια του (Μιλουτίνοφ, Μπιρτς, Γιανγκ) πήρε καλή άμυνα, αλλά μπροστά μόλις 9 πόντους με 3/9 σουτ και 3/4 βολές.

ΥΓ 2: Το πρόβλημα του Αγραβάνη έπαψε να είναι αγωνιστικό γιατί βελτιώθηκε, αλλά πρόβλημα συγκέντρωσης. Έπαιξε καταπληκτικά την πρώτη φορά που μπήκε γιατί ήταν συγκεντρωμένος. Όταν έχασε τη συγκέντρωσή του τα έκανε μαντάρα. Δεν πειράζει, θα μάθει.

ΥΓ 3: Με 65 πόντους δεν νικάς κανέναν. Με 2 πόντους στα τελευταία 6:45 του αγώνα, δε νικάς κανέναν.

ΥΓ 4: Γκριν καλωσόρισες στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός ήταν πελαγωμένος και δεν ήξερε που έτρεχε και τι έκανε στα 15΄που αγωνίστηκε. ΛΟΓΙΚΟ 100%. Η EuroLeague δεν έχει σχέση με το μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ο Γκριν θα ξεκινήσει να είναι καλός από το ΣΕΦ που αισθάνεται πιο οικεία.

Δε μου αλλάζετε γνώμη, είναι παικτάρα μεγάλη και θα το δείξει και σύντομα.

ΥΓ 5: Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι απέδειξαν για μία ακόμη φορά πόσα «κιλά» μπάσκετ ξέρουν.

ΥΓ 6: Κι ο Μπιρτς μου άρεσε αρκετά. Ειδικά πίσω ήταν καταπληκτικός με εξαίρεση 1-2 περιστροφές που ξεχάστηκε. Έδειξε καλά στοιχεία. Μην τον υποτιμάτε. Πρώτο ματς Euroleague για αυτόν και απέναντι σε μία από τις καλύτερες front line της διοργάνωσης .

ΥΓ 7: Με στεναχώρησε που με αυτόν τον Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου έπαιξε μόλις 3:04. Ο Κώστας πρέπει να μάθει να βρίσκει ρυθμό ακόμη κι όταν είναι άστοχος. Ο Ιωάννης θα πρέπει να μην απογοητευτεί. Η σεζόν είναι μεγάλη και θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του.

Κάτι ανάλογο και με τα 24' του Μάντζαρη και τα 13' του Χάκετ.

ΥΓ 8: Καθαρό φάουλ στον Μάντζαρη στο 49-51..., αλλά κανένα ματς δεν κρίθηκε από μία διαιτητική απόφαση στο 26'.

ΥΓ 9: Όσοι βρίζετε τώρα τους παίκτες την Δευτέρα αν νικήσουν στο ΣΕΦ θα πανηγυρίζετε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.