Ντε Μιγκέλ: «Δύσκολο να πω γιατί αποτύχαμε!» (vid & pics)

Ντε Μιγκέλ: «Δύσκολο να πω γιατί αποτύχαμε!» (vid & pics)

Ντε Μιγκέλ: «Δύσκολο να πω γιατί αποτύχαμε!» (vid & pics)
Ο Ινιάκι Ντε Μιγκέλ μιλάει στο gazzetta.gr για Ολυμπιακό του Ζούρου και του Ράτζα, θυμάται τους τέσσερις που έχουν απομείνει από την ομάδα του 2000 και δίνει... ραντεβού στο ΣΕΦ!

Το καλοκαίρι του 1999 σημάδεψε τη ζωή και την καριέρα του Ινιάκι Ντε Μιγκέλ. Ο συμπαθής Ισπανός που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό την περίοδο 1999-03 πρόλαβε να παντρευτεί, να κατακτήσει μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και να πάρει μετεγγραφή στους Πειραιώτες του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος επέστρεψε στο ΣΕΦ κατόπιν… παρότρυνσης του Σωκράτη Κόκκαλη, με το αξέχαστο: «έλα ρε Γιάνναρε να ξαναφτιάξουμε την ομαδάρα!».

Ο Ντε Μιγκέλ ήταν η τελευταία μετεγγραφή του Ολυμπιακού και προοριζόταν αρχικά για τρίτος ψηλός, πίσω από τους Τζόσουα Γκραντ και Ντράγκαν Τάρλατς. Νωρίτερα, πάντως, έκανε την καλύτερη χρονιά του στην ACB ως παίκτης της Εστουδιάντες με αποτέλεσμα να κληθεί από τον Λόλο Σάινθ στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Οι Ίβηρες κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο και ο Ντε Μιγκέλ ήταν τρίτος σκόρερ της «ρόχα» με 8.4 πόντους, πίσω μόνο από τον Αλμπέρτο Ερέρος και τον Αλφόνσο Ρέγιες, αδελφό του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης, Φελίπε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της εποχής, οι Πειραιώτες έβγαλαν από τα ταμεία τους 400 εκ. δραχμές για να σπάσουν το συμβόλαιο του Ντε Μιγκέλ, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν είχε αγωνιστεί εκτός Ισπανίας και ούτε έπαιξε ξανά στο εξωτερικό μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ως τη στιγμή που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Εν συνεχεία ο Ισπανός υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο αντί 100 εκατομμυρίων τον χρόνο με τους «ερυθρόλευκους»!

Έτσι ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν παίκτη που έδινε τα πάντα σε κάθε παιχνίδι, δεν προκάλεσε ποτέ με τη συμπεριφορά του, άργησε μεν να δείξει τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει στην ομάδα κι εν τέλει αποχώρησε έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχοντας αγαπήσει τον σύλλογο με τον οποίο συμμετείχε στο ιστορικό, πρώτο παιχνίδι της Euroleague κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης! Στο «Pabellón Raimundo Saporta» της Μαδρίτης, πριν από 16 χρόνια.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στην ισπανική πρωτεύουσα για το πρώτο τζάμπολ της EuroLeague απέναντι στη «Βασίλισσα» και ο Ντε Μιγκέλ έσπευσε χθες να υποδεχτεί την πρώην ομάδα του, με ένα tweet γραμμένο σε… άπταιστα ελληνικά!

«Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ολυμπιακό για εκείνα τα τέσσερα χρόνια. Προσπάθησα να δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου, ένιωσα από την πρώτη στιγμή μέλος της οικογένειας αυτής της ομάδας και δέθηκα πολύ με τον κόσμο! Ζήσαμε όμορφες και άσχημες στιγμές, όμως έχω να θυμάμαι μόνο τα καλά… Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε ο Ολυμπιακός να βγει μπροστά και να επιστρέψει στην κορυφή, κάνοντας όμως πολλές αλλαγές. Ήταν επίσης μια εντελώς διαφορετική κατάσταση για μένα αφού έπρεπε να προσαρμοστώ σε νέα δεδομένα…» εξηγεί αρχικά στο gazzetta.gr ο 42άχρονος Ντε Μιγκέλ, ο οποίος θα βρεθεί απόψε στο Barclaycard Center για να ανταμώσει με τους παλιούς συνοδοιπόρους του.

«Τον Χρήστο (Σταυρόπουλο) και τον Μίλαν Τόμιτς! Επίσης, από εκείνη την ομάδα συνεχίζει ο Γιώργος Πρίντεζης! Ήταν πολύ μικρός, όμως έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Και φυσικά, ο Δημήτρης (Πασχόπουλος, ο φροντιστής των «ερυθρόλευκων»)! Οι παίκτες και οι προπονητές αλλάζουν, όμως εκείνος είναι πάντα εκεί (γέλια)».

Τι θυμάται, όμως, από εκείνη τη σεζόν και την προσπάθεια του Ολυμπιακού να δημιουργήσει κάτι καλό; «Αλλαγές! Πολλές αλλαγές και μια ομάδα που είχε όλες τις δυνατότητες να πετύχει. Εγώ ήμουν ήδη έναν χρόνο στον Ολυμπιακό όταν ήλθε ο Ράτζα, ο Οικονόμου, ο Ρίβερς, ο νέος προπονητής (σ.σ. Ηλίας Ζούρος)… Όλοι έλεγαν ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά μεγάλο, ότι εκείνος ο Ολυμπιακός μπορούσε να πετύχει σπουδαία πράγματα όμως δεν τα καταφέραμε… Είναι δύσκολο να εξηγήσω το γιατί... Αποκλειστήκαμε στην EuroLeague από την Τάου και χάσαμε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, επομένως η χρονιά ήταν αποτυχία».

Παρεμπιπτόντως, αυτό που βοήθησε τον Ινιάκι να ασφαλίσει τη θέση του στον Ολυμπιακό της επόμενης χρονιάς ήταν οι εμφανίσεις του στους τελικούς της Α1, κόντρα στον Παναθηναϊκό που κατέκτησε τον τίτλο με 3-2 νίκες. Ο Ισπανός εκμεταλλεύτηκε τον παροπλισμό του Νίκου Οικονόμου από τον Ηλία Ζούρο και ήταν από τους καλύτερους παίκτες των «ερυθρόλευκων».

Ποια είναι γνώμη του για τον Ολυμπιακό που πλέον διεκδικεί σχεδόν κάθε χρόνο την πρόκρισή του στο Final Four; «Ο Ολυμπιακός μάς δίδαξε με τους τελευταίους τίτλους του στην EuroLeague ότι αν μια ομάδα έχει ψυχή και καρδιά μπορεί να πετύχει τα πάντα, ακόμα και αν δεν έχει τεράστιο μπάτζετ! O Σπανούλης είναι από τους κορυφαίους Ευρωπαίους των τελευταίων ετών. Είναι μια ομάδα που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις, μια ομάδα που δεν παραδίδεται ποτέ και έχει κερδίσει τον σεβασμό με ό,τι έχει πετύχει, με τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία της».

Για την ιστορία, ο Ισπανός άλλαξε τρία διαφορετικά νούμερα στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο μεγάλο λιμάνι. Έπαιξε με το #14 στη πλάτη την πρώτη του χρονιά όταν ο Τάρλατς είχε το #12 και ο Γκραντ το #15. Την επόμενη, οι Ράτζα - Ρίβερς έπιασαν τα #14, #15 με συνέπεια να μείνει το #12 για τον Ντε Μιγκέλ. Τις δύο τελευταίες χρονιές φόρεσε το #15 που ήταν και το πιο συνηθισμένο σε όλη του την καριέρα ως το 2012 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ο Ντε Μιγκέλ μας αποχαιρέτησε στα ελληνικά κι έδωσε… ραντεβού στο ΣΕΦ, αφού έχει σκοπό να ταξιδέψει άμεσα στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι του Ολυμπιακού!