Τα... περίεργα της 1ης αγωνιστικής της EuroLeague

Αλέξανδρος Καραλής
Τα... περίεργα της 1ης αγωνιστικής της EuroLeague
Η νέα EuroLeague αρχίζει αυτήν την εβδομάδα (12-14/10) με τα στοιχεία και τους αριθμούς πριν από τα τζάμπολ των αναμετρήσεων της πρώτης αγωνιστικής να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η στιγμή που περίμενε ολόκληρη η μπασκετική κοινότητα της Ευρώπης, έφτασε! Το πρώτο τζάμπολ της νέας εποχής της EuroLeague, τον απολυτό οδηγό της οποίας παρουσίασε η μπασκετική ομάδα του gazzetta.gr, είναι προ των πυλών με τις 16 ομάδες να υπόσχονται μια σεζόν με υπερθέαμα!

Αναμφίβολα, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν θα μπορούσε να μη διεγείρει το ενδιαφέρον των φιλάθλων που... διψούν για μπάσκετ, με την 1η αγωνιστική για φέτος να «κρύβει» μερικά ενδιαφέροντα και περίεργα στοιχεία.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός (12/10, 22:00)

Στο πρώτο χρονικά παιχνίδι της σεζόν στη διοργάνωση η «Βασίλισσα» υποδέχεται τους «ερυθρολεύκους», που έχουν την πρωτοπορία στις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια ανεξαρτήτου έδρας (19 έναντι 16). Ωστόσο, οι Πειραιώτες αγνοούν τη νίκη στην Ισπανία απέναντι στη Ρεάλ εδώ και 7 χρόνια, όταν το 2009 είχαν επικρατήσει με 78-75 για τα play offs της EuroLeague.

Ο Ρέγιες χρειάζεται μόλις 3 ριμπάουντ για να φτάσει τα 1.500 συνολικά στη διοργάνωση (είναι ήδη 1ος στη σχετική λίστα), ενώ ο Σέρχιο Γιουλ πιθανότατα θα μπει στο club των παικτών που ξεπερνούν τους 2.000 πόντους στην EuroLeague, καθώς θέλει άλλους 15.

Ο Βασίλης Σπανούλης, σε αντιδιαστολή, χρειάζεται 16 πόντους για να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης που ξεπερνάει τους 3.000 πόντους στο σύνολο. Ο μοναδικός που το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι ο Ναβάρο.

Γαλατάσαραϊ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (13/10, 20:00)

Τούρκοι και Ρώσοι κοντράρονται για 5η φορά στην ιστορία τους στο πλαίσιο της EuroLeague, με την ΤΣΣΚΑ να έχει την πρωτοπορία στις νίκες (3 έναντι 1).

Ο Μίλος Τεόντοσιτς αναμένεται να μπει στη 10άδα των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση, καθώς θέλει μόλις 4 πόντους για να ξεπεράσει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (2.343). Ο Σέρβος γκαρντ χρειάζεται επίσης 6 τρίποντα για να φτάσει τα 400 συνολικά εύστοχα τρίποντα, όντας 3ος στη συγκεκριμένη λίστα.

Ο Άλεξ Τάιους από την πλευρά της Γαλατά χρειάζεται μία τάπα για να φτάσει τις 100 και να «αναρριχηθεί» και άλλο στη λίστα με τους κορυφαίους μπλοκέρ (βρίσκεται στην 9η θέση).

Αρμάνι Μιλάνο - Μακάμπι Τελ Αβίβ (13/10, 21:00)

Οι δυο μονομάχοι θα τεθούν αντιμέτωποι στην πρεμιέρα τους στη EuroLeague στο «Mediolanum Forum» για 27η φορά, όντας απόλυτα ίσοι στις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια (13-13).

Ο Ρίκι Χίκμαν της Αρμάνι χρειάζεται 24 πόντους για να... 1000ρίσει, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί στο ματς απέναντι στην πρώην ομάδα του, Μακάμπι Τελ Αβιβ.

Για τους Ισραηλινούς, ο προπονητής της ομάδας, Έρεζ Έντελσταϊν θα κοουτσάρει πρώτη φορά ομάδα στην EuroLeague, ενώ η «ομάδα του λαού» θα δώσει το πρώτο της παιχνίδι για τη νέα σεζόν, όπου ευελπιστεί να επανέλθει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο γήπεδο όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2014.

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα (13/10, 22:00)

Πέμπτη αναμέτρηση για τους δύο «μονομάχους», με το μεταξύ τους σκορ στην ισοπαλία (2-2).

Από τα αξιοπερίεργα στοιχεία για τους Σέρβους, το γεγονός ότι ο Μίλκο Μπιέλιτσα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με τους «ερυθρόλευκους» στην EuroLeague, παρά το γεγονός ότι προ 10ετίας ήταν στην ομάδα του Βελιγραδίου. Μάλιστα το ευρωπαϊκό του «ντεμπούτο» με τη φανέλα του Αστέρα θα γίνει απέναντι στην πρώην ομάδα του!

Για τη Νταρουσάφακα, τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η επιστροφή του Ντέιβιντ Μπλατ στην EuroLeague, μετά το 2014, αλλά και η 240η εμφάνιση που αναμένεται να κάνει ο Εντέρ Αρσλάν στη διοργάνωση, που θα τον εγκαταστήσει στην 9η θέση των συμμετοχών όλων των εποχών, πάνω από τον Κώστα Τσαρτσαρή.

Ούνιξ Καζάν - Μπαρτσελόνα (14/10, 19:00)

Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει για 6η φορά στην ιστορία της στην EuroLeague τους Ρώσους, με στόχο να παραμείνει αήττητη απέναντί τους (5-0 το σκορ).

Άκρως... ελληνική αναμέτρηση, με τον Κώστα Καϊμακόγλου να επιστρέφει στην EuroLeague με την Ούνιξ μετά από 2 χρόνια απουσίας, αντιμετωπίζοντας τους Στράτο Περπέρογλου και Γιώργο Μπαρτζώκα, που θα κάτσει σε 3ο διαφορετικό πάγκο ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Φενέρμπαχτσε - Μπάμπεργκ (14/10, 20:30)

Μόλις η 3η τους συνάντηση συνολικά, με τους δυο «μονομάχους» να παίρνουν από μία νίκη ο καθένας στις περσινές τους αναμετρήσεις.

Ο Κώστας Σλούκας θέλει έξι ασίστ για να φτάσει τις 300 στην καριέρα του στην EuroLeague από πλευράς Τούρκων, ενώ για τους Γερμανούς, ο... δικός μας Νίκος Ζήσης θα ανέβει στην 4η θέση με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση (254), ισοφαρίζοντας τον Φραν Βάσκεθ.

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις (14/10, 21:15)

Οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών τους απέναντι στους Λιθουανούς (18 νίκες και μόλις 2 ήττες), κάτι που ελπίζουν να κάνουν και στην πρεμιέρα τους στο «Νίκος Γκάλης».

Ο Γιάννης Μπουρούσης θα «πιάσει» το Θοδωρή Παπαλουκά στην 6η θέση των συνολικών συμμετοχών στην EuroLeague (252), ενώ θέλει και 15 πόντους για να ξεπεράσει τον Μπαζίλε στην 15η θέση των σκόρερ (2.149).

Ο Νικ Καλάθης, με τη σειρά του, θέλει 13 ασίστ για να φτάσει συνολικά τις 300 στην καριέρα του στην Ευρώπη, ο Αντώνης Φώτσης θέλει 6 τρίποντα για να φτάσει τα συνολικά 300 εύστοχα στη διοργάνωση, ενώ ο Τζέιμς Γκιστ χρειάζεται 1 τάπα για να φτάσει τις 100.

Από πλευράς Λιθουανών, ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας θέλει 5 επιθετικά ριμπάουντ για να φτάσει συνολικά τα 300 στο συγκεκριμένο τομέα.

Μπασκόνια - Εφές (14/10, 22:00)

Ακόμη ένα απόλυτα ισορροπημένο ζευγάρι στις μέχρι στιγμής νίκες τους στα μεταξύ τους ματς (7-7), με τη 15η τους συνάντηση να αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στο παιχνίδι που ρίχνει την αυλαία της 1ης αγωνιστικής της EuroLeague, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, Μπασκόνια, ως προπονητής της Εφές, πια.

Ο Τόμας Ερτέλ θέλει 12 ασίστ για να ξεπεράσει τον Μαρσελίνιο Χουέρτας στην 11η θέση με τις περισσότερες ασίστ, ενώ χρειάζεται και μόλις 3 πόντους για να φτάσει τους 1000 συνολικά στη διοργάνωση, με τον Ντάνστον να θέλει 4 τάπες για να φτάσει τις 100 στην ευρωπαϊκή του καριέρα.

Σε ότι αφορά τους Βάσκους, με ενδιαφέρον αναμένεται η επιστροφή του Αντρέα Μπαρνιάνι στην EuroLeague μετά από μια δεκαετία περιπλάνησης στα παρκέ του «μαγικού κόσμου» του ΝΒΑ.

Το θέαμα της EuroLeague ξεκινά και μαζί με αυτό αναμένονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και ρεκόρ να σημειωθούν από τις πρώτες κιόλας αναμετρήσεις των 16 «μονομάχων».