Μία μπουνιά «έκλεψε» τη... Δόξα της Λευκάδας!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μία μπουνιά «έκλεψε» τη... Δόξα της Λευκάδας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει τον απολογισμό της πρεμιέρας στην Basket League. Η νίκη του υιού Χάρη απέναντι στον πατέρα Σούλη Μαρκόπουλου, η ατυχία του Σανικίτζε και η «βλακεία» του Τζέϊμς. Τα πρώτα συν και πλην.

Μόνο βαρετό δεν το λες το πρώτο Σαββατοκύριακο της μπασκετικής σεζόν, με όλα όσα συνέβησαν σε Λευκάδα, Θεσσαλονίκη, ΟΑΚΑ και Ρόδο. Η αυλαία της νέας αγωνιστικής περιόδου άνοιξε με τη νεοφώτιστη Δόξα να ρίχνει την πρώτη «βόμβα» μεγατόνων στο πρωτάθλημα, σε πείσμα όλων όσων (εμού συμπεριλαμβανομένου) την «έβλεπαν» να πηγαίνει «άκλαυτη» στις πρώτες πέντε αγωνιστικές. Εντάξει, οι «αιώνιοι» δεν αναμενόταν να συναντήσουν δυσκολίες, η ΑΕΚ (περισσότερο) και ο Άρης (λιγότερο) δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους και τα αμφίρροπα ματς, έγιναν σε Λαύριο και Ρόδο, όπου οι αγώνες λίγο έλειψε να γυρίσουν τούμπα από διαφορές κοντά στους 20 πόντους!

Το «κερασάκι στην τούρτα» της 1ης αγωνιστικής, όμως, μπήκε από το πρώτο «κόψιμο» της χρονιάς που δικαιωματικά ανήκει στον Μάϊκ Τζέϊμς. Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι ο βραχύσωμος Αμερικανός είναι αλτικός και μοιράζει αρκετές τάπες για point-guard... Το ότι θα κατάφερνε να «κόψει» τον εαυτό του για τους πρώτους δύο μήνες της σεζόν, όχι, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, αρχίζοντας από την πρώτη εύκολη εκτός έδρας νίκη των πρωταθλητών, που εμφανίστηκαν στην Αμαλιάδα με ένδυμα περιπάτου!

Η οδική μετάβαση στην δυτική Πελοπόννησο και το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας με τις πτήσεις για Μαδρίτη (λόγω των απεργιών που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας), ανάγκασε τον Ολυμπιακό να «φορτσάρει» όσο χρειαζόταν για να κάμψει την αντίσταση του Κοροίβου, κάτι που όπως αναμενόταν, συνέβη εύκολα (88-66) και ξεκούραστα. Ο Λοτζέσκι (18π., 7ρ. & 4ασ. με 4/7 τριπ.) και ο Γκριν (16π., 2ασ. με 6/9 σουτ) ήταν οι πιο «ορεξάτοι» παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην πρεμιέρα, ο Μάντζαρης έφτασε τα 200 εύστοχα τρίποντα στην Α1 Κατηγορία, ενώ στα αξιοσημείωτα του αγώνα λογίζονται τα 8 περισσότερα τρίποντα (12/34 ήτοι 35,3%) από δίποντα (15/26 ήτοι 57,7%) που σούταραν οι Πειραιώτες και η αναλογία ασίστ-λαθών που ξεπέρασε το 2/1 (22/10).

Στο κατάμεστο κλειστό της Περιβόλας, η ΑΕΚ επέβαλε ολοκληρωτικά την κυριαρχία της στην 4η περίοδο και παρά τη μνημειώδη αστοχία του καλύτερου σουτέρ της, Κώστα Βασιλειάδη (1/9 τριπ.) και την σημαντική συνεισφορά των Μαυροειδή (12π. & 4ρ.), Ουίλιαμς (10π. & 6ρ.) και Μιλόσεβιτς (8π. & 9ρ.), έδειξε ότι φέτος θα είναι γρήγορη, πιο αμυντικογενής και περισσότερο ομάδα των «κοντών»! Ο Μάϊκλ Ντίξον (19π.) κράτησε τη «μπαγκέτα» στο σκοράρισμα ενώ το τελικό 59-77 ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας.

Στο παγωμένο (όχι λόγω θερμοκρασίας, αλλά λόγω ατμόσφαιρας) και άδειο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν έψαχνε δυνάμεις για να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού και αξιοπρεπέστατου Προμηθέα - αυτό εύκολα ή δύσκολα θα γινόταν, όπως κι έγινε (81-71) - αλλά το κουράγιο για να μπει στην δύσκολη εβδομάδα που μόλις άρχισε (ακολουθεί η πρεμιέρα στην EuroLeague και το ντέρμπι του ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό) χωρίς τον «πυραυλοκίνητο» Μάϊκ Τζέϊμς. Ο 26χρονος Αμερικανός που αποκτήθηκε για να δώσει το κάτι παραπάνω με την έκρηξη, τη δύναμη και την αθλητικότητα στο παιχνίδι του, αυτοτραυματίστηκε στο χέρι σε μία στιγμή έντονου εκνευρισμού, χειρουργήθηκε και τέθηκε νοκ-άουτ για 2 μήνες.

Η μπουνιά που έριξε στην τζαμένια πόρτα της φυσούνας (μετά από λογομαχία με τον Πεδουλάκη), έβαλε τους «πράσινους» στην διαδικασία ανεύρεσης παίκτη και φυσικά «έριξε» τον Τζέϊμς στην συνείδηση της πλειοψηφίας των οπαδών του της ομάδας που τον γούσταρε με χίλια! Τώρα θα παίξουν με μείον έναν ξένο κόντρα στην Ζαλγκίρις και θα πάνε με μία σημαντική απώλεια στο Φάληρο, για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Στο αγωνιστικό μέρος, ο άρρωστος Μπουρούσης (18π., 6ρ. & 2ασ. με 7/9 διπ.) ηγήθηκε της πρώτης νίκης του «τριφυλλιού», που πήρε τα ριμπάουντ (+9), σούταρε με 67% στα δίποντα κι αν έβαζε τα ελεύθερα τρίποντα, ίσως να είχε ξεπεράσει την 20άρα!

Στο «Nick Galis Hall» όλα πήγαιναν νορμάλ, μέχρι το 38ο λεπτό, όταν το γήπεδο «πάγωσε» και με το δίκιο του! Σε μία προσπάθεια να ανακόψει τον Ουκρανό Λίποβι των, ο Βίκτορ Σανικίτζε έπεσε άτσαλα στο παρκέ και οι μορφασμοί του πόνου που «τσάκισαν» την έκφραση του προσώπου, «μαύρισαν» τις ψυχές των απανταχού Αρειανών. Ο Άρης (Μαρμπλ 17π. & 5ρ., Κάμινγκς 15π. & 5ασ.) που προηγήθηκε ακόμη και με +25 επί των Τρικάλων, μπήκε με το δεξί (75-65) στο πρωτάθλημα, έχασε όμως (με ρήξη επιγονατίδας) - για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν (6 μήνες minimum) - τον αθλητικό Γεωργιανό φόργουορντ, που τον ανέβαζε επίπεδο.

Στη Ρόδο, το Ρέθυμνο έκανε αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει στην Χαλκίδα, κόντρα στην Κύμη για το Κύπελλο. Οι παίκτες του Τόνι Κωνσταντινίδη προηγήθηκαν με διαφορά 19 πόντων στο 14'35'' και με κορυφαίους τους Αμερικανούς Άρνολντ (16π., 5ρ. & 2ασ.) και Τάλτον (16π.& 5ρ.) και συμπαραστάτη τον Χάρη Γιαννόπουλο (13π., 10ρ., 2ασ. & 3κλ.) που έκανε "double-double", άντεξαν στην πίεση του Κολοσσού κι έφυγαν από το Βενετόκλειο με το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα (74-66). Με σχεδόν 72% στις βολές και 63% στα δίποντα δεν χάνεις εκτός έδρας!

Η απότομη «σφαλιάρα» του προημιτελικού του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, μεσοβδόμαδα στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά τους παίκτες του Άρη Λυκογιάννη (Μπέρι 17π.. & 3ασ., Ρέντικ 14π. & 4ρ.), που βρέθηκαν σε κακή μέρα και χάνοντας τον έλεγχο των λεπτομερειών, άφησαν το Ρέθυμνο να ξεφύγει πολύ και να πάρει τελικά το «διπλό» (66-74). Ο Κολοσσός σούταρε με 47,6% στις βολές και είχε 39,3% στα σουτ εντός πεδιάς ως γηπεδούχος κι έχασε κατά κράτος (-11) την μάχη των ριμπάουντ. Μοναδική ευχάριστη νότα, η μαχητικότητα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (10π., 8ρ., 5ασ. & 2κλ.).

Πριν από έναν μήνα, δεν ήξερε ακόμη σε ποιο πρωτάθλημα θα συμμετείχε και μετά από μετά από σχεδόν 2,5 εβδομάδες προετοιμασία κι ενώ προσπάθησε να αναβάλει την πρεμιέρα της, λόγω έλλειψης χρόνου, η Δόξα δικαιούται να καμαρώνει την πρώτη της ιστορική νίκη (84-78) στην Α1 Κατηγορία. Οι προβλέψεις των «ειδικών» των κατέτασσαν σαν το πρώτο το φαβορί για υποβιβασμό (όπως και τον προπονητή για απόλυση), αλλά η ομάδα της Λευκάδας βρήκε ξένους-λαβράκια και «περπατημένους» Έλληνες και αφού ο ΠΑΟΚ έδωσε δικαιώματα, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Το μοναδικό εύστοχο σουτ (τρίποντο) του 36χρονου Δημήτρη Τσαλδάρη (4π. με 1/5 σουτ) στο ματς, απέδωσε δικαιοσύνη μόλις 30" πριν από το τέλος και χάρισε στους γηπεδούχους μία νίκη, που είχε αρχίσει να τους ξεφεύγει. Ο Ντέζιν Γουέλς (25π., 7ρ. & 2ασ.) ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του Χάρη Μαρκόπουλου - που μετά από δύο ήττες πέρυσι, νίκησε για 2η φορά τον πατέρα του - και ίσως αποδειχθεί μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς. Η «ασέβεια» της πρεμιέρας, πάντως, ήταν δίχως άλλο η ατυχής απόφαση των διοικούντων τη Δόξα να βάλουν το εισιτήριο του αγώνα στα 25 Ευρώ! Δηλαδή με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που θα φτάσει η γενική είσοδος, στα 40;

Στο Λαύριο, το περυσινό δίδυμο Μπολντς (21π. με 9/10 διπ.) και Γιάνγκ (16π., 7ασ. & 6κλ.) «πέταγε» κι έτσι οι γηπεδούχοι έφτασαν τη διαφορά ακόμη και στο +18, δύο λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου. Τελικά, πήρε έστω και δύσκολα τη νίκη (75-69) που ήταν και το βασικό ζητούμενο, υστερώντας στα ριμπάουντ (-9) και τις βολές (52,4%).

Η Κύμη, που απέκλεισε το Ρέθυμνο από τα προημιτελικά του Κυπέλλου, άφησε θετικές εντυπώσεις για την μαχητικότητά της (Σιγκούνας 18π., 6ρ. & 2ασ.) και την άρνησή της να παρατήσει το ματς. Τα δύο βασικά επιθετικά «βιολιά» της (Ελ Αμίν 13π., 7ρ. & 6λ. με 4/11 σουτ, Μόργκαν (6π. & 5ρ.) δεν είχαν καλό απόγευμα, ο νεαρός Σταμάτης (4ασ. & 4λ. με 0/4 σουτ σε 25') δεν δικαίωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή του κι έτσι το κίτρινο φύλλο αγώνα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Οι Θεσσαλονικείς ανέτρεψαν μία διαφορά 15 πόντων στο 2ο μέρος με ήρωα τον Απόλλωνα Τσόχλα (19π., 2ασ. με 8/11 σουτ), αλλά έχοντας 62,5% στις βολές, 17 λάθη και με τους ξένους τους να πετυχαίνουν μόλις το 44% των πόντων της ομάδας, απορίας άξιο ήταν πως ξαναμπήκαν στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ άρχισε τη χρονιά με δύο σερί ήττες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αλλά αυτή (84-78) της Λευκάδας, ίσως του στοιχίσει ακριβά στην προσπάθεια να εισχωρήσει στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, που είναι ο αρχικός στόχος της ομάδας. Στα θετικά για τον Σούλη Μαρκόπουλο, το δεύτερο σερί καλό παιχνίδι για τον Λίνο Χρυσικόπουλο (12π. & 3ρ.).

Για σχεδόν 30 λεπτά, τα Τρίκαλα παρουσίασαν αποκαρδιωτική εικόνα και η τελική διαφορά της ήττας τους (65-75) στο Αλεξάνδρειο, είναι πολύ πλασματική. Αν δεν είχαν τον γιο του Κεν Μπάρλοου, Κέλσι (16π., 5ρ. & 2κλ.), που τίμησε το παρκέ στο οποίο μεγαλουργούσε πριν από μία 25ετία ο πατέρας του, κι αν δε κυριαρχούσαν στα ριμπάουντ (+4), τότε θα γνώριζαν πολύ βαριά ήττα. Δε γίνεται συχνά να σουτάρεις με 29,8% εντός πεδιάς και να χάνεις μόνο με 10 πόντους!

Η δεύτερη τη τάξει ομάδας της Πάτρας, ήταν σίγουρα εκείνη που κέρδισε τις περισσότερες εντυπώσεις από τις χαμένες της 1ης αγωνιστικής στην Basket League. Στο άδειο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο νεοφώτιστος Προμηθέας (Άντερσον 15π., 6ρ., 3ασ. & Φαγιέ 12π.) ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το τέλος της 1ης περιόδου, δυσκόλεψε τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μέρος και παρ' ότι του ξέφυγε το ματς, μετά την ανάπαυλα, βρήκε τις δυνάμεις και τον τρόπο, να μαζέψει την διαφορά και να χάσει (81-71) αξιοπρεπώς. Ο Κίκι Κλαρκ που αποκτήθηκε αλλά δεν έπαιξε, θα βοηθήσει στο σκοράρισμα αλλά θα δώσει και περισσότερες αποστάσεις στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του Νίκου Βετούλα, που έδειξε ότι χρειάζεται έναν ακόμη χειριστή.

Η πρώτη εικόνα του εφετινού Απόλλωνα δεν εντυπωσίασε! Η ομάδα του Κώστα Μέξα (Τσιάρας 13π. & 3ρ.), δείχνει φέτος πιο αποτελεσματική στα ριμπάουντ (περυσινή αχίλλειος πτέρνα), αλλά με 32,7% στα σουτ εντός πεδιάς μέσα στην έδρα σου, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά (59-77) απέναντι στην ΑΕΚ. Μπορεί ακόμη να είναι νωρίς, αλλά η έλευση ενός «πολυβόλου», όπως ήταν πέρυσι ο Ντίλαρντ μπορεί και να είναι επιβεβλημένη.

Το +51 των πρωταθλητών επί του Κολοσσού στον προημιτελικού του Κυπέλλου, σε συνδυασμό με τον βαρύ αποκλεισμό (98-57) του Κοροίβου από την ΑΕΚ, «τρόμαξε» τόσο πολύ τους γηπεδούχους, που μπήκαν στο κλειστό της Ίλιδας με μοναδικό σκοπό την αποφυγή ενός ιστορικού διασυρμού. Η συνολική εικόνα του αγώνα δείχνει ότι λίγο πολύ τα κατάφεραν, καθώς δεν επέτρεψαν στους «ερυθρόλευκους» να τους ταπεινώσουν μέσα στο γήπεδό τους και η τελική διαφορά (66-88) κρίνεται αξιοπρεπής, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι οι παίκτες του Ντίνου Καλαμπάκου (Χολ 14π. & 8ρ., Μιλουτίνοβιτς 14π. & 6ρ.), είχαν 9/31 τρίποντα και συνολικά 36,9% στα σουτ εντός πεδιάς, μέσα στην έδρα τους. Τους έσωσε η ελαφριά υστέρηση στα ριμπάουντ (-3) και η αναλογία ασίστ-λαθών (15/9).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!