Βίκτορ Σανικίντζε… ένας αυθεντικός πλέι μέικερ

Όταν ο Δημήτρης Πρίφτης επικαλέστηκε την απουσία του Βίκτορ Σανικίντζε επιχειρηματολογώντας επί της επιθετικής δυσλειτουργίας της ομάδας του, αρκετοί κατέθεσαν ειρωνικά σχόλια. Ποιος δικαιώνεται όμως μέσα από τη γλώσσα των αριθμών;

Βίκτορ Σανικίντζε… ένας αυθεντικός πλέι μέικερ
Πλήρης οθόνη
Κλείσιμο
Πληροφορίες

Οι κανόνες του σύγχρονου μπάσκετ διαμορφώνονται αναλόγως της φιλοσοφίας των προπονητών. Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, επιμένουν ότι πλέον δεν υπάρχουν θέσεις αλλά ρόλοι. Η (μέχρι στιγμής) αγωνιστική παρουσία του Βίκτορ Σανικίντζε στοιχειοθετεί το σπουδαιότερο πειστήριο.

Ο Γεωργιανός αποτέλεσε την τελευταία μεταγραφική κίνηση του Αρη, αποκτήθηκε για τη θέση του βασικού πάουερ φόργουορντ. Κύριο κριτήριο επιλογής του ήταν το υψηλό μπασκετικό IQ και ακολούθησαν, η δεδομένη συνήθειά του στον απόλυτο εναρμονισμό του με τα συμφέροντα της ομάδας, η ειδικότητά του στις special situations και οι πλούσιες παραστάσεις. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, ο Δημήτρης Πρίφτης είχε τοποθετήσει την αδυναμία του παίκτη έξω από τη γραμμή των 6,75. Οι ενδοιασμοί εξανεμίστηκαν όταν έλαβε περισσότερες από 2-3 συστατικές επιστολές από ανθρώπους με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο Σανικίντζε. Η μία έφερε την υπογραφή του νυν προπονητή της Εθνικής Γεωργίας, Ηλία Ζούρου.

Είναι άδικο να αποδοθεί σε ένα πρόσωπο η ευδιάκριτη βελτίωση του Άρη στους τελευταίους δύο αγώνες. Υπάρχει όμως και η (συνήθως) ενδεικτική γλώσσα των αριθμών η οποία δεν αφήνει περιθώρια αντίλογου. Στην προκειμένη περίπτωση, στις μόλις δύο συμμετοχές του, ο Βίκτορ Σανικίντζε έχει μοιράσει 17 τελικές πάσες. Αυτή η επίδοση έχει αντίκτυπο στη συνολική παραγωγικότητα ασίστ του Αρη οι οποία έφθασε τις 51. Κατά μέσο όρο, τις 25,5!

Στην παρούσα φάση, είναι νωρίς να ισχυριστεί ο καθένας ότι ο Σανικίντζε αποτελεί τον εγγυητή της σωστής λειτουργίας του Άρη στην επίθεση. Εχει όμως κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει – προσκομίζοντας μάλιστα τα κατάλληλα πειστήρια – ότι έλυσε ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της δημιουργίας στο σετ παιχνίδι. 

Best of internet