Μπερτομέου: «Ζημιωμένη η ΑΕΚ που έφυγε από το EuroCup»

Μπερτομέου: «Ζημιωμένη η ΑΕΚ που έφυγε από το EuroCup»

Gazzetta team
Μπερτομέου: «Ζημιωμένη η ΑΕΚ που έφυγε από το EuroCup»
O Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου, κλήθηκε να σχολιάσει τις... διαρροές των ομάδων στο Champions League της FIBA, μεταξύ αυτών και της ΑΕΚ.

Οι ιταλικές Τρέντο, Σάσαρι και Ρέτζιο Εμίλια, η πολωνική Ζιελόνα Γκόρα, η Παρτίζαν από τη Σερβία και η ΑΕΚ απέσυραν τη συμμετοχή τους από το EuroCup κι εν συνεχεία βρήκαν ευρωπαϊκή «στέγη» στο νεοσύστατο Champions League της FIBA, ως... παράπλευρες απώλειες στη διαμάχη της Euroleague με την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Από την πλευρά του, ο ιθύνων νους της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου, σε συνέντευξή του στο Ισραήλ, σχολίασε τις απώλειες των ομάδων του Eurocup, εξηγώντας πως ήταν η αλλαγή πλεύσης τους ήταν πλήγμα για τις ίδιες και όχι για τη διοργάνωση.

«Αυτός που ζημιώθηκε είναι οι ομάδες που έφυγαν, γιατί πήγαν να παίξουν σε μια κατώτερου επιπέδου διοργάνωση. Ήταν πλήγμα για τις ίδιες τις ομάδες και τους φιλάθλους τους κι εμείς φυσικά δεν χαιρόμαστε με αυτό. Πάντως το EuroCup είναι μια δυνατή διοργάνωση με σπουδαίες ομάδες και θα διεξαχθεί κανονικά», τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία μίλησε για την κριτική που δέχεται η Euroleague επειδή είναι κλειστή λίγκα: «Δεν είναι κλειστή. Κάθε χρόνο πέντε νέες ομάδες θα συμμετέχουν. Οι υπόλοιπες 11 ομάδες με κλειστά συμβόλαια είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη και έχουν κερδίσει το 95% των εγχώριων τίτλων τα τελευταία χρόνια. Η αρχική ιδέα της Euroleague ήταν από το 2000 να γίνει μια τέτοια λίγκα».

Αναφέρθηκε, δε, στα ποσά που θα κερδίσουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην νέα Euroleague.

Συγκεκριμένα, οι 16 ομάδες της διοργάνωσης θα εισπράξουν συνολικά ένα ποσό που θα αγγίζει τα 30.000.000 ευρώ. Κάθε νίκη στη regular season θα βάζει στα ταμεία τους 40.000 ευρώ ενώ κάθε νίκη στα playoffs θα αντιστοιχεί στο ποσό των 70.000 ευρώ. Η ομάδα που θα κατακτήσει την Euroleague θα πάρει 1.000.000 ευρώ, ο φιναλίστ θα πάρει 500.000 ευρώ,ο τρίτος του Final Four 300.000 ευρώ και ο τέταρτος 200.000 ευρώ.