Πεδουλάκης: «Πιο μπροστά ο Ολυμπιακός, δεν χάσαμε από τον Σπανούλη!»

Πεδουλάκης: «Πιο μπροστά ο Ολυμπιακός, δεν χάσαμε από τον Σπανούλη!»

Gazzetta team
Πεδουλάκης: «Πιο μπροστά ο Ολυμπιακός, δεν χάσαμε από τον Σπανούλη!»

bet365

O Αργύρης Πεδουλάκης μίλησε για τη ζωή στον Παναθηναϊκό χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη, το ενδεχόμενο να αναλάβει την Εθνική ομάδα, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ενώ παραδέχτηκε ότι ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει τις επίσημες υποχρεώσεις του στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ (5/10) και ο Αργύρης Πεδουλάκης εξήγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι οι στόχοι των πράσινων είναι υψηλοί, προσθέτοντας ότι δεν θα υποσχεθεί να φέρει... θάλασσα στην Ομόνοια!

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιλογή των τεσσάρων Αμερικανών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχή στον α' γύρο της Basket League, τη νέα εποχή στην ομάδα μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τόνισε ποιος θα ήταν ο ιδανικός ρόλος για τον «3D». Αποποιήθηκε του ρόλου του προπονητή των ειδικών αποστολών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πρώτης του θητείας και δήλωσε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι πλέον πιο ώριμος.

O προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΠΟΡ FM:

Για το αν είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών: «Είναι υπερβολικό. Το 2012 ήταν μια ειδική κατάσταση, η χώρα ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι ομάδες είναι μέρος της κοινωνίας. Ο κόσμος δεν μπορούσε τότε να το καταλάβει ότι θα πάμε με διαφορετικά δεδομένα να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες ομάδες. Τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε παιδιά από το πάνω ράφι και είχαμε μια έλλειψη από Έλληνες παίκτες. Παρ’ όλα αυτά φτιάξαμε μια σφυρηλατημένη ομάδα, που πήρε τίτλους και έφτασε δύο φορές στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο παρά τις πολλές αλλαγές».

Για τον Παππά: «Όταν επέστρεψα βρήκα ένα παιδί πεταμένο, με λιγότερο χρόνο από ό,τι όταν ήμουν στην πρώτη μου θητεία, αλλά και τον Χαραλαμπόπουλο, που ήταν απογοητευμένος».

Για το λόγο που επέστρεψε: «Με πήρε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και με επιστράτευσε. Ο Παναθηναϊκός μού έμαθε να βλέπω τη ζωή διαφορετικά. Ένιωσα πως χρωστούσα. Είδα την ομάδα να έχει εκτροχιαστεί. Αναφέρατε τους λόγους (σ.σ. αναφερόμενος στα ρεπορτάζ για ξενύχτια παικτών). Είπαμε πως η ομάδα θα ξαναγίνει ομάδα με οποιοδήποτε κόστος και με όλες τις προεκτάσεις».

Για το αν είναι πιο ώριμος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Έχει ωριμάσει, όπως κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας. Δείχνει πρώτα απ’ όλα πως είναι φίλαθλος της ομάδας και μετά πρόεδρος. Θέλει η ομάδα να διακριθεί και πολλές φορές κάνει κακό στον εαυτό του. Τον τελευταίο χρόνο αυτό έχει αλλάξει τελείως. Παλαιότερα ήταν όλη η οικογένεια, τώρα είναι μόνος του και αυτό δείχνει μεγαλύτερη επιβάρυνση».

Για την ομάδα που παρέλαβε όταν επέστρεψε: «Η ομάδα κλυδωνιζόταν. Είχε στοιχεία που έδειχνε πως ξέφευγαν από το DNA του. Έχανε με 30 πόντους στο ημίχρονο στο ΣΕΦ, δυσκολευόταν να κερδίσει εκτός έδρας».

Για τους στόχους: «Οι στόχοι του Παναθηναϊκού είναι δεδομένοι: να πάρουμε τους εγχώριους τίτλους και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρωλίγκα. Θα έρθουν ήττες, αλλά το θέμα είναι πώς θα τις διαχειριστείς. Χρειάζεται χρόνος. Όλες οι ομάδες στην Ευρωλίγκα είναι κατά 33% καλύτερες, γιατί οι ομάδες από 24 έγιναν 16 και συμπυκνώθηκαν όλοι οι καλοί παίκτες σε αυτές. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα φέρουμε θάλασσα στην Ομόνοια. Το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε ομάδα και τότε θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Θέλω ο Παππάς να πάρει το τελευταίο σουτ, ο Χαραλαμπόπουλος να παίξει στα 19 του, που ούτε ο Διαμαντίδης δεν έπαιζε στον Ηρακλή».

Για τη ζωή χωρίς τον Διαμαντίδη: «Ήταν πιστός στην ομάδα, αλτρουιστής. Το πιο ωραίο για τον Διαμαντίδη το έχει πει κάποιος ξένος, ότι είναι περίεργο που είναι Έλληνας. Για τον Δημήτρη ο εγωισμός έχει πεθάνει, αυτό το έβλεπε ο άλλος και βοηθούσε. Δεν θα είναι όμως φέτος στα αποδυτήρια φέτος. Διαμαντίδης δεν θα υπάρξει. Αν κάνουμε το λάθος και συγκρίνουμε τον Παππά ή τον Καλάθη με τον Διαμαντίδη θα είναι άδικο για τα παιδιά και καταστροφικό για μας. Ο Μπουρούσης και ο Φώτσης ως παλαιότεροι μπορούν να παίξουν το ρόλο του ηγέτη στην ομάδα».
Για το μπάσκετ που θα παίξει ο Παναθηναϊκός: «Εξαρτάται τι υλικό έχεις. Ο Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος στην Ευρώπη στο 5-5. Τώρα φεύγοντας έχουμε τον Καλάθη και τον Παππά. Τα παιδιά αυτά έχουν ταχύτητα, επομένως οι άλλοι πρέπει να τους ακολουθούν. Έχεις μια βάση και γύρω της χτίζεις μια ομάδα».

Για το αν το δόγμα του είναι... άμυνα: «Το δόγμα μου είναι το γνώθι σ’ αυτόν και το παν μέτρον άριστον. Το θέμα είναι τι έχεις. Είναι σαν να είσαι κοντός και βάλεις κοστούμι με ρίγες. Δουλεύεις με ό,τι έχεις. Τώρα η ομάδα μας έχει ταχύτητα. Πρώτα πρέπει να γίνουμε ομάδα και μετά τα τεχνικά στοιχεία να γίνουν κυρίαρχα. Δεν θα δείτε ιστορικά ομάδα που πετυχαίνει να μην παίζει άμυνα. Με το που έχασαν οι Γουόριορς τον Γκριν έχασαν και το πρωτάθλημα».
Για την κόπωση του Σίνγκλετον: «Δεν δείχνει σημάδια κόπωσης. Οι επιστήμονές μας είναι κορυφαίοι και μας ενημερώνουν. Μπορεί να έχεις κάνει διακοπές τέσσερις μήνες και να έχεις ενδείξεις κόπωσης. Μιλάμε για νέα παιδιά. Κουρασμένος είναι αυτός που πάει στην οικοδομή και μετά κάνει και δεύτερη δουλειά το απόγευμα για να ζήσει την οικογένειά του. Κουρασμένος είναι αυτός που έχει γραμμάτιο και δεν έχει δουλειά».

Για την προσθήκη του Μπουρούση: «Ο Παναθηναϊκός είχε πάντα έναν τέτοιο παίκτη. Ήταν ο Μποντίρογκα, μετά ήταν ο Διαμαντίδης και τώρα είναι ο Μπουρούσης. Παίζει στο λόου ποστ, αλλά μπορεί να βγει και να σουτάρει κι έχει εξαιρετική πάσα. Μπορεί να βελτιώσει τους συμπαίκτες του».

Για το αν προβληματίστηκε από τις διαφωνίες κάποιων οπαδών για Μπουρούση: «Έπρεπε να πάρουμε έναν καλό Έλληνα παίκτη. Δεν είναι εύκολο να βρεις. Δεν υπάρχουν. Εμείς είμαστε εκεί για να παίρνουμε αποφάσεις ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός. Σεβόμαστε οποιαδήποτε γνώμη, αλλά πάνω από όλους-όπως γράφει και στα αποδυτήριά μας-είναι ο Παναθηναϊκός».

Για τα «κοψίματα»: «Έχουμε 20 παιχνίδια σε δύο μήνες, συν τα ταξίδια. Φελντέιν και ο Νίκολς ίσως να κάνουν και το σταυρό τους που δεν θα είναι στην ομάδα για την Ελλάδα (γέλια). Πάντως όταν κόβεις ένα παιδί, είναι σαν να κόβεις ένα σου δάχτυλο. Χωρίς τον Φελντέιν θα μπορεί να παίξει στην Ελλάδα ο Μποχωρίδης και ο Παναθηναϊκός θέλει να χτίσει ελληνικό κορμό. Επιβάλλεται κάτι τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο άλλης μεταγραφής: «Όχι, δεν υπάρχει. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Στη θέση του πλέι μέικερ μπορεί να υπάρξει ένα θέμα, αλλά εμείς εκεί θέλουμε να δώσουμε χρόνο στον Μποχωρίδη, ακόμη και μέσα από τα λάθη να νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν νιώσουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά όχι αυτή τη στιγμή».

Για το στόχο του Final Four και το νέο φορμάτ στην Ευρωλίγκα: «Είναι επιθυμία, όμως άλλο στόχος και άλλο επιθυμία. Οι δύο ελληνικές ομάδες πολεμάνε με πολύ αντίξοες συνθήκες. Η εφορία που πληρώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έξω. Θα μπορούσαμε να πάρουμε πιο ακριβούς παίκτες. Στο νέο φορμάτ δεν υπάρχει πρώτος γύρος και υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι αχαρτογράφητη διοργάνωση ακόμη η νέα Ευρωλίγκα. Δυστυχώς ο σχεδιασμός έχει γίνει μόνο με οικονομικά/τηλεοπτικά κριτήρια. Δυστυχώς έτσι σκοτώνουμε το άθλημα. Υπάρχει κίνδυνος για τους παίκτες και κάποια στιγμή θα αντιδράσουν».

Για το ποια είναι η απόσταση του Παναθηναϊκού από ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα κλπ.: «Οι τρεις πρώτες είναι μαζί εδώ και χρόνια και είναι πολλά βήματα μπροστά στην αρχή της σεζόν. Οι ομάδες χτίζονται. Αυτές επένδυσαν στις αποτυχίες τους. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει έναν κορμό, όπως είχε κάνει το 2012-14, με παίκτες winners. Θα έπρεπε εκείνη η ομάδα να έχει ποιοτικότερο βάθος για να πάει στο Final Four. Τώρα καλούμαστε από την αρχή να φτιάξουμε ομάδα».

Για το αν ο κόσμος πρέπει να έχει μικρό καλάθι: «Ο πρώτος μας στρατηγικός στόχος ήταν η ομάδα να είναι ελκυστική για να πας να τη δεις. Το δείχνει και η ζήτηση των διαρκείας. Δυστυχώς δεν χαιρόμαστε τίποτα πια, υπάρχει ένα άγχος που το καταλαβαίνω, αλλά παραέγινε αυτό. Βεβαίως θέλουμε αυτή η ομάδα να έχει και αποτελέσματα».

Για το αν είναι καλύτερος τώρα ο Ολυμπιακός: «Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ένα βήμα μπροστά ο Ολυμπιακός, γιατί έχει ομοιογένεια και ρόλους. Εμείς έχουμε καλές μονάδες. Ξέρουν τα παιδιά τι θα γίνει στα τελευταία πέντε λεπτά που η μπάλα ζυγίζει διαφορετικά, υπάρχει ιεραρχία στην ομάδα κλπ.».

Για το αν θα έκανε κάτι διαφορετικά στους τελικούς: «Το πρωτάθλημα δεν χάθηκε στο σουτ του Σπανούλη. Για μας χάθηκε σε ένα και μόνο πράγμα. Στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός έπαιζε χετζ άουτ και είχαμε 29 ασίστ. Στη συνέχεια χάσαμε γιατί δεν είχαμε έναν αθλητικό ψηλό που να μπορεί να παίξει πλάτη και να ποστάρει».

Για τη μη χρησιμοποίηση του Ραντούλιτσα: «Όταν παρεκκλίνεις της πορείας σου υπάρχει νομοθέτης, για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία».

Για την αντιμετώπιση του Σπανούλη: «Ο Παναθηναϊκός ο περσινός δεν είχε το ίδιο αμυντικό background για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Πέρσι είχαμε μόνο τον Γκιστ και όποτε βρέθηκε με τον Σπανούλη εκείνος ή πάσαρε ή τον έκοβε. Στην πρώτη μου θητεία ο Παναθηναϊκός έβαλε τις αλλαγές ως κυρίαρχη κατάσταση στην άμυνα στην Ευρώπη. Αυτό αλλάζει τελείως το μπάσκετ. Πέρσι αυτό μπορούσε να κάνει μόνο ο Γκιστ, φέτος έχουμε περισσότερα παιδιά που μπορούν».

Για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο Διαμαντίδης: «Θεωρώ πως πρέπει να αναλάβει υπεύθυνος του κοινωνικού προφίλ του Παναθηναϊκού. Είναι ευαίσθητος με ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Την περασμένη εβδομάδα έφερε ένα παιδί από την Κομοτηνή με πρόβλημα υγείας στην προπόνηση. Είναι ένας ρόλος που του ταιριάζει απόλυτα και μας δίνει δύναμη. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει πει πολύ πετυχημένα πως αν ο Παναθηναϊκός ήταν άνθρωπος, θα θέλαμε να ήταν σαν τον Διαμαντίδη. Ήταν ο άνθρωπος που συνέθετε, που θα πήγαινε λίγο στην άκρη εκεί που έμπαιναν οι εγωισμοί».

Για το αν προσπάθησε να πείσει τον Διαμαντίδη να συνεχίσει: «Όχι, γιατί αν αγαπάς έναν άνθρωπο, θες να τον βλέπεις ευτυχισμένο. Πέρασε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις και μεγάλη πίεση. Αγαπά πολύ την οικογένειά του και θέλει να είναι δίπλα τους. Ίσως ένιωθε και ενοχές που δεν ήταν τόσο χρόνο θα ήθελε κοντά τους».

Για το ποιον παίκτη από άλλες ελληνικές ομάδες θα ήθελε: «Κανέναν. Πρέπει να νιώσεις ότι ο παίκτης σου είναι ο καλύτερος».

Για την Εθνική και την έλλειψη επιτυχιών: «Μπορούμε να πούμε πολλούς λόγους. Το πρωτάθλημα δεν είναι πια τόσο δυνατό, δεν υπάρχουν προπονητικά προγράμματα και ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι το ελληνικό σχολείο. Τα παιδιά ειδικά στην ηλικία 15-18 βιάζονται καθημερινά. Το πρωί κάνουν σχολείο και μετά ξανά φροντιστήριο ή ξένες γλώσσες. Τα παιδιά μας βιάζονται. Μεγάλος αντίπαλος είναι και ο Έλληνας γονέας από τη γενιά της ευδαιμονίας. Δεν έχει περάσει αυτό ακόμη, παρά τα μνημόνια. Ο Μωυσής είχε 40 χρόνια στην έρημο τους Ισραηλίτες για να αλλάξουν χαρακτήρα».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει την Εθνική: «Όχι… Είμαι στον Παναθηναϊκό. Όλοι θέλουμε να πάει καλά η Εθνική».

Για την πολιτική κατάσταση: «Δόγματα στη ζωή μου δεν υπάρχουν. Για μένα είναι ο ουμανισμός, ο άνθρωπος έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μου. Όταν μια χώρα είναι σε κίνδυνο, επιβάλλεται να δοθεί η εξουσία σε άνθρωπο κοινής αποδοχής για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις. Δυστυχώς το σχολείο δεν βοηθά καθόλου. Υπάρχει μια κοινωνική σχιζοφρένεια, αλλά μέχρι ένα σημείο. Εμείς πρέπει να βελτιώσουμε ο καθένας τον εαυτό του λίγο, για να παραδώσουμε καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας. Δυστυχώς τα παιδιά μας γίνονται μετανάστες και δεν υπάρχει πιο ευλογημένο μέρος από τα παιδιά μας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα