Το... θαύμα της Γκραν Κανάρια και του Κούριτς (vids)

Το... θαύμα της Γκραν Κανάρια και του Κούριτς (vids)

Κώστας Κουκούσης
Το... θαύμα της Γκραν Κανάρια και του Κούριτς (vids)

bet365

Σε μια χώρα όπου η κατάκτηση οποιουδήποτε τείνει να εξελιχτεί σε αποκλειστικό προνόμιο για την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα η κατάκτηση του Σούπερ Καπ από την Γκραν Κανάρια μόνο μικρή υπόθεση δεν είναι.

Από το 1957 μέχρι σήμερα οι μόνες ομάδες που έχουν στεφτεί πρωταθλήτριες στην Ισπανία εκτός από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα είναι η Μπανταλόνα (4 πρωταθλήματα), η Μπασκόνια (3 πρωταθλήματα), η Μάλαγα (1 πρωτάθλημα) και η Μανρέσα, που το 1998 έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία. Μάλιστα από την τελευταία φορά που ο τίτλος δεν κατέληξε στα χέρια της «βασίλισσας» ή των «μπλαουγκράνα» έχουν περάσει έξι χρόνια με τους Βάσκους να είναι οι τελευταίοι που τα κατάφεραν το 2010.

Ο θεσμός τους Κυπέλλου διεξάγεται από το 1933 οπότε έχουν σημειωθεί περισσότερες εκπλήξεις, ενώ υπήρξαν ομάδες που πρόλαβαν να το πάρουν πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι. Η Μπαρτσελόνα το πήρε για πρώτη φορά το 1943 και η Ρεάλ το 1951 και έτσι έως τότε είχαν προλάβει να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του έξι άλλες ομάδες. Όπως και να έχει το Κύπελλο ακόμα και στις μέρες μας είναι σαφώς πιο προσιτό για τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Εκτός από την Μπανταλόνα (8 Κύπελλα) και την Μπασκόνια (6 Κύπελλα) το έχει πάρει τρεις φορές η Εστουντιάντες, δύο η Σαραγόσα και μεταξύ άλλων από μία η Βαλένθια, η Μάλαγα και η Μανρέσα. Η τελευταία που είχε καταφέρει να σπάσει το «μονοπώλιο» Ρεάλ-Μπαρτσελόνα ήταν η Μπασκόνια το 2009, ενώ πέρυσι είχε φτάσει πολύ κοντά η Γκραν Κανάρια που έχασε στον τελικό 85-81 από τους Μαδριλένους.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της (εντός ισπανικών συνόρων γιατί το 2015 είχε φτάσει έως τους τελικούς στο EuroCup) μέχρι χτες (25/9) το βράδυ όταν έφτασε στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ συντρίβοντας 79-59 την Μπαρτσελόνα στον τελικό. Έτσι λοιπόν έσπασε το κατεστημένο, αφού και σε αυτή τη διοργάνωση η Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα μετά το 2008 έπαιρναν συνέχεια τον τίτλο. Έχουν έξι και τέσσερις κατακτήσεις αντίστοιχα και εκτός από την Γκραν Κανάρια το Σούπερ Καπ έχουν πάρει επίσης η Μπασκόνια τέσσερις φορές και η Μπανταλόνα άλλες δύο.

Γι' αυτό λοιπόν η κατάκτηση του πρώτου τίτλου της σεζόν στην Ισπανία από μία μικρή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ομάδα αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν ο MVP της και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά πριν από περίπου ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε αφαίρεση όγκου από το κεφάλι. Πρόκειται για τον 27χρονο Αμερικανό γκαρντ, Κάιλ Κούριτς, που η περιπέτεια της υγείας του είχε συγκλονίσει την μπασκετική υφήλιο και όχι μόνο τον Νοέμβρη του 2015.

Μετά από 11 μήνες και τρεις πολύ δύσκολες επεμβάσεις για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του όμως ο Κούριτς μοιάζει σαν μην έλειψε ποτέ από τα γήπεδα. Επέστρεψε στη δράση τον Απρίλιο, συμμετείχε στο Summer League του ΝΒΑ στο Λας Βέγκας το καλοκαίρι και στο Σούπερ Καπ παρουσιάστηκε πανέτοιμος για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Με 24 πόντους και 4/9 τρίποντα οδήγησε την Γκραν Κανάρια σε νίκη (84-80) επί της Μπασκόνια στον ημιτελικό και στον τελικό δεν χρειάστηκε να βάλει πάνω από 10 στα 20 λεπτά που έμεινε στο παρκέ ώστε η ομάδα του να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα