Αυτοί ξεχώρισαν στα προκριματικά του EuroBasket (pics)

Αλέξανδρος Καραλής
Αυτοί ξεχώρισαν στα προκριματικά του EuroBasket (pics)

bet365

Τα προκριματικά του EuroBasket 2017 ολοκληρώθηκαν, με 11 ομάδες να εξασφαλίζουν την πρόκρισή τους για την τελική φάση της διοργάνωσης και το gazzetta.gr καταγράφει ποιοι παίκτες ξεχώρισαν στο μίνι τουρνουά, που είχε έντονο... ελληνικό χρώμα.

Σε πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν στα προκριματικά της διοργάνωσης δεν ξέραμε καν ότι... παιζόταν μπάσκετ, ενώ πολλοί παίκτες που πήραν μέρος είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και... συστήθηκαν μέσω των προκριματικών.

Το gazzetta.gr συνέλεξε ποιες περιπτώσεις παικτών ξεχώρισαν με την απόδοσή τους, αλλά και το τι έκαναν οι... Έλληνες των προκριματικών.

Πρώτος σε μέσο όρο πόντων

Ο παίκτης με τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων προέρχεται από την Αλβανία! Βέβαια, πρόκειται για περίπτωση νατουραλιζέ παίκτη που πήρε την αλβανική υπηκοότητα. Ο λόγος για τον γεννημένο στις ΗΠΑ, Ρασόν Μπρόαντους, που αγωνίζεται στην Πολωνία και την Νταμπρόβα Γκορνίτσα και ο οποίος είχε 19.8 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι σε σύνολο πέντε παιχνιδιών.

Οι εμφανίσεις του 32χρονου γκαρντ, ωστόσο, δεν είχαν αντίκρυσμα, αφού η Αλβανία δεν κατάφερε να προκριθεί από τον ΣΤ' όμιλο των προκριματικών, κερδίζοντας μόνο τον τελευταίο αγώνα του ομίλου.

Πρώτος σκόρερ (σύνολο πόντων)

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Άλεξ Λορέν από το Λουξεμβούργο! Ο 23χρονος φόργουορντ της Αμικάλ (ομάδα του Λουξεμβούργου) σκόραρε 117 πόντους σε έξι αγώνες (μ.ο. 19.5π.) με το εθνόσημο στο στήθος, ωστόσο ούτε αυτός θα αγωνιστεί στην τελική φάση του EuroBasket 2017, αφού αποκλείστηκε από το Ζ' όμιλο, με συνολικό απολογισμό 1 νίκη και 5 ήττες.

Πρώτος ριμπάουντερ

Στη συγκεκριμένη κατηγορία κυριάρχησε ένα γνωστός από το NBA σέντερ, ο Γιουσούφ Νούρκιτς. Ο 22χρονος Βόσνιος των Ντένβερ Νάγκετς, ήταν επιβλητικός πάνω από τη στεφάνη, έχοντας κατά μέσο όρο 13.5 ριμπάουντ ανά αγώνα, χωρίς όμως να καταφέρει να εξασφαλίσει την πρόκριση της χώρας του από το Γ' όμιλο, αφού την πρόκριση πήρε άνετα η Ρωσία. Ο νεαρός σέντερ έδειξε με τις εμφανίσεις του ότι έχει λαμπρό μέλλον σε NBA και ευρωπαϊκό μπάσκετ (με την εθνική Βοσνίας).

Πρώτος... σερβιτόρος

Στις περισσότερες ασίστ ανά αγώνα συναντάμε έναν ακόμη γνωστό μας από το «μαγικό κόσμο» του NBA, τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ο σταρ των Μαϊάμι Χιτ οδήγησε σε εύκολη πρόκριση την αήττητη στον Ε' όμιλο Σλοβενία, κάνοντας χαρούμενους τους συμπαίκτες του με 8.4 ασίστ ανά παιχνίδι. Βέβαια, την ικανότητα του Ντράγκιτς να πασάρει την ξέρουμε από χρόνια, οπότε η πρωτιά του στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία δεν ήταν έκπληξη.

Πρώτος... κλέφτης

Ο Βέλγος γκαρντ Ρετίν Ομπασοάν έκλεψε τη μπάλα περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στη διάρκεια των προκριματικών καθώς σημείωσε τον εκπληκτικό μέσο όρο των τριών κλεψιμάτων κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι! Ο 23χρονος γκαρντ των Αλαμπάμα Κρίμσον Τάιντ (NCAA) είχε συνολικά 18 κλεψίματα σε 6 ματς του Βελγίου, που προκρίθηκε από τον Α' όμιλο με απολογισμό 5 νίκες και 1 ήττα.

Οι... ελληνικές συμμετοχές

Μάικλ Ντίξον

Ο 25χρονος Γεωργιανός ήταν εντυπωσιακός για την ομάδα του Ηλία Ζούρου, που εξασφάλισε την πρόκριση από το ΣΤ' όμιλο, αφού είχε συνολικά 16.6 πόντους, 4.2 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο νεοαποκτηθείς γκαρντ της ΑΕΚ ήταν από τα βασικά όπλα της γεωργιανής ομάδας και έρχεται στην «Ένωση» με... φόρα για την έναρξη της σεζόν!

Βίκτορ Σανικίντζε

Ο έτερος... Έλληνας Γεωργιανός των προκριματικών, Βίκτορ Σανικίντζε, είχε πολύ καλή παρουσία με την εθνική του ομάδα, έχοντας 11.2 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, με τον Άρη και τον Ηλία Ζούρο να χαμογελούν για τις εμφανίσεις του 30χρονου φόργουορντ.

Μίλαν Μιλόσεβιτς

Ο έμπειρος φόργουορντ της ΑΕΚ είχε θετική εικόνα με την εθνική ομάδα της Βοσνίας, χωρίς, όμως, να καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση του EuroBasket 2017. Ο 30χρονος Βόσνιος είχε 8 πόντους και 6.2 ριμπάουντ ανά αγώνα για το σύνολο του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, που έχασε την πρόκριση από τη Ρωσία.

Νίκολα Ιβάνοβιτς

Ένας ακόμη «κιτρινόμαυρος» έκανε την εμφάνιση του στα προκριματικά του EuroBasket. Ο λόγος για τον, επίσης παίκτη της ΑΕΚ, Νίκολα Ιβάνοβιτς, που δεν πήρε, όμως, πολύ χρόνο συμμετοχής με την εθνική Μαυροβουνίου. Ωστόσο, ο νεαρός πλέι μέικερ της «Ένωσης» είχε καλά νούμερα με 8 πόντους, 1.5 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Μάρτιν Πάλμπλαντ

Ο Σουηδός φόργουορντ της Κύμης δεν πήρε πολλά λεπτά συμμετοχής στα προκριματικά, σημειώνοντας μόλις ένα τρίποντο κατά της Ρωσίας και όντας... θεατής στο μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης.

Bonus: Αλέξανδρος Βεζένκοφ

Ο γνωστός μας Αλέξανδρος Βεζένκοφ ήταν εξαιρετικός στην προκριματική φάση με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας, όπου ήταν κυριολεκτικά μια ομάδα μόνος του. Η Βουλγαρία δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση, τερματίζοντας 3η στον Ε' όμιλο, πίσω από Σλοβενία και Ουκρανία, όμως ο 22χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα ήταν εκπληκτικός, σημειώνοντας 17 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ κατά μέσο όρο ανά αγώνα! Όχι και άσχημα για το νεαρό, που ετοιμάζεται για τη δεύτερή του χρονιά στους «μπλαουγκράνα».

 

Τελευταία Νέα