Νέναντ Κρστιτς: Οι δυο τραυματισμοί που τον... κατέστρεψαν (pics)

Νέναντ Κρστιτς: Οι δυο τραυματισμοί που τον... κατέστρεψαν (pics)

Κώστας Κουκούσης
Νέναντ Κρστιτς: Οι δυο τραυματισμοί που τον... κατέστρεψαν (pics)

bet365

Ο Νέναντ Κρστιτς τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές στην καριέρα του. Την πρώτη αναγκάστηκε να αφήσει το ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Ευρώπη και τη δεύτερη αναμένεται να υποχρεωθεί να σταματήσει το μπάσκετ σε ηλικία 33 ετών.

Ως Έλληνες θα τον θυμόμαστε πάντα επειδή πέταξε καρέκλα στον Γιάννη Μπουρούση κατά τη διάρκεια της σύρραξης μεταξύ των παικτών της Σερβίας και της δική μας Εθνικής στο ΟΑΚΑ το 2010. Σαν φίλοι του μπάσκετ πάλι θα λέμε πως είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σέντερ του 21ου αιώνα.

Συγκεκριμένα αποτελεί ότι καλύτερο έχουν βγάλει οι Σέρβοι στη θέση «5» μετά τον Βλάντε Ντίβατς και τον Ζέλικο Ρέμπρατσα. Τον μάθαμε στα 19 του όταν άρχισε να πρωταγωνιστεί στην Euroleague με την φανέλα της Παρτιζάν και καταλάβαμε γιατί οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 24 στο draft του 2002.

Μετά από μία ακόμα καλή σεζόν στην Euroleague κατά την οποία είχε μέσο όρο 13.4 πόντους αποφάσισε να αφήσει την Παρτιζάν για να «μετακομίσει» στο ΝΒΑ. Προς το τέλος της πρώτης του χρονιάς έγινε ο βασικός σέντερ των Νετς και στα playoffs εκτίναξε την απόδοση του ανεβαίνοντας από τους 10.0 πόντους που είχε ανά αγώνα στην κανονική περίοδο στους 18.3.

Από εκεί και πέρα καθιερώθηκε και γινόταν όλο και καλύτερος. Το 2006 είχε μέσο όρο 13.5 πόντους στην κανονική περίοδο, ενώ στον πρώτο γύρο των playoffs σκόραρε 18.0 βοηθώντας τους Νετς να αποκλείσουν τους Πέισερς 4-3. Όπως αναμενόταν η επόμενη ήταν η καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ. Έφτασε να έχει 16.4 πόντους και 6.8 ριμπάουντ ανά αγώνα αλλά μετά τα πρώτα 26 παιχνίδια υπέστη ρήξη χιαστού και τέθηκε εκτός μάχης.

Όταν επέστρεψε στη δράση δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος. Γι' αυτό το καλοκαίρι του 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη υπογράφοντας διετές συμβόλαιο αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Παρόλα αυτά το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς το «έσπασε» και δοκίμασε ξανά την τύχη του στο ΝΒΑ πηγαίνοντας στους Θάντερ για τους οποίους αποτέλεσε μια αξιόπιστη λύση από τον πάγκο.

Τον Φεβρουάριο του 2011 τον έδωσαν με ανταλλαγή στους Σέλτικς και εφόσον είδε πως στο ΝΒΑ δεν θα έβρισκε το συμβόλαιο που ήθελε, εφόσον πια δεν μπορούσε να πρωταγωνιστήσει, στο τέλος της σεζόν γύρισε οριστικά στην Ευρώπη. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ΤΣΣΚΑ τόσο το 2012 όσο και το 2013 όμως από τη στιγμή που οι Ρώσοι έχασαν τον τίτλο στην Euroleague μέσα από τα χέρια τους από τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη και δεν μπόρεσαν να τον πάρουν ούτε στο Λονδίνο έγινε το «μαύρο πρόβατο» της ομάδας μαζί με τον Μίλος Τεόντοσιτς.

Μάλιστα ήταν από τους πρώτους παίκτες που έφυγαν όταν ανέλαβε ο Δημήτρης Ιτούδης και η διοίκηση ήθελε να αλλάξει το κλίμα στα αποδυτήρια. Έτσι λοιπόν η ΤΣΣΚΑ τον άφησε ελεύθερο τον Ιούνιο του 2014 για να πάει στην Τουρκία και την Εφές την οποία είχε αναλάβει μόλις ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Εκείνη τη χρονιά είχε αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της Σερβίας της οποία ήταν αρχηγός επί έξι χρόνια. Την είχε ενισχύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στο Eurobasket του Βελιγραδίου το 2005, στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009 όπου πήρε το ασημένιο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας το 2010, στο Eurobasket της Λιθουανίας το 2011 σε αυτό της Σλοβενίας το 2013 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2014 παίρνοντας ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο.

Στην Εφές ήταν ο παλιός καλός εαυτός του γιατί στην τελευταία του χρονιά στη Μόσχα ο Ετόρε Μεσίνα τον χρησιμοποιούσε ως πάουερ φόργουορντ και δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός. Το κάταγμα που υπέστη στον αγκώνα σε μια αναμέτρηση με την Καρσίγιακα τον κράτησε μακρία από τα παρκέ για ενάμιση μήνα αλλά στους τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος δεν ήταν τόσο τυχερός.

Στο τρίτο παιχνίδι της σειράς ανάμεσα στην Εφές και στην Καρσίγιακα υπέστη πάλι ρήξη χιαστού (αυτή τη φορά το δεξί γόνατο) και από τότε δεν τον έχουμε δει να αγωνίζεται ξανά. Έχασε όλη την περασμένη σεζόν και εφόσον στην Εφές επήλθαν σαρωτικές αλλαγές μετά την απόλυση του Ίβκοβιτς τον πήρε και αυτόν η μπάλα.

Στην Γαλατάσαραϊ αναμενόταν πως θα έκανε ένα νέο ξεκίνημα, αφού θεωρούσε πως μπορεί να παίξει ακόμα δυο χρόνια τουλάχιστον σε υψηλό επίπεδο αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Οι γιατροί διέγνωσαν πως τα προβλήματα στα πόδια του είναι πλέον τόσο σοβαρά που ίσως να μην μπορεί να περπατήσει εάν συνεχίσει να παίζει και έτσι απ' ότι φαίνεται θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ενεργό δράση από τα 33 του.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα