Λατρέλ Σπρίουελ: Ο παίκτης που πήγε να πνίξει τον προπονητή του (vids)

Κώστας Κουκούσης
Λατρέλ Σπρίουελ: Ο παίκτης που πήγε να πνίξει τον προπονητή του (vids)

bet365

Ο Λατρέλ Σπρίουελ, που σήμερα (8/9) έγινε 46 ετών, ήταν ένας πάρα πολύ καλός παίκτης αλλά ιδιαίτερα ευέξαπτος σαν χαρακτήρας σε σημείο που είχε φτάσει να επιτεθεί στον προπονητή του.

Αυτό το γεγονός σημάδεψε την καριέρα του. Την 1η Δεκεμβρίου του 1997 στην προπόνηση των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ο Πι Τζέι Καρλέσιμο, που τότε καθόταν στον πάγκο τους, είχε κάνει το λάθος να του πει πως θα πρέπει να κάνει καλύτερες πάσες και παραλίγο να το πληρώσει με την ίδια του τη ζωή.

Ο Σπρίουελ τον προειδοποίησε πως δεν είχε όρεξη για κριτική και γι' αυτό καλά θα έκανε να μην τον πλησιάσει αλλά δεν τον άκουσε. Πήγε κοντά του και τον άκουσε να τον απειλεί πως θα τον σκοτώσει και τον είδε να τον αρπάζει από το λαιμό. Τον άφησε μετά από περίπου 10 δευτερόλεπτα, αφού επενέβησαν οι συμπαίκτες του και έσωσαν τον προπονητή τους.

Τα πνεύματα όμως δεν ηρέμησαν. Ο Σπρίουελ επέστρεψε μετά από 20 λεπτά και έριξε μπουνιά στον Καρλέσιμο με αποτέλεσμα οι Ούοριορς να τον τιμωρήσουν με αποβολή 10 αγώνων άνευ πληρωμής. Την επόμενη μέρα το επεισόδιο κυκλοφόρησε στις εφημερίδες και πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα η διοίκηση της ομάδας του να αποφασίσει να του κόψει το υπόλοιπο του συμβολαίου του και το ΝΒΑ να τον τιμωρήσει με αποκλεισμό ενός έτους.

Τελικά έκανε έφεση και κατάφερε να κρατήσει το συμβόλαιο του (θα έχανε 23.7 εκατομμύρια δολάρια), ενώ η ποινή που του είχε επιβάλει το ΝΒΑ μειώθηκε στα 68 παιχνίδια που απέμεναν για τη σεζόν 97-98. Τον Ιανουάριο του 1999 παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στους Νικς και η καριέρα του πήρε τα πάνω της.

Στο Γκόλντεν Στέιτ είχε κάνει τις καλύτερες του σεζόν και μάλιστα το 1994 είχε συμπεριληφθεί στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος μαζί με τον Χακίμ Ολάζουον, τον Καρλ Μαλόουν, τον Σκότι Πίπεν και τον Τζον Στόκτον, ενώ το 1997 είχε φτάσει να σκοράρει 24.2 πόντους ανά αγώνα. Ήταν ήδη τέσσερις φορές All Star (1994, 1995-είχε ψηφιστεί στη βασική πεντάδα της Δύσης, 1996, 1997) αλλά στα πλέι οφς είχε παίξει μόνο το 1994 και είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.

Στη Νέα Υόρκη όμως συνέβαλε στο να πρωταγωνιστήσει η ομάδα του. Την πρώτη χρονιά ερχόταν από τον πάγκο αλλά στα πλέι οφς είχε μέσο όρο 20.4 πόντους βοηθώντας τους Νικς να γίνουν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει στους τελικούς έχοντας ξεκινήσει από την 8η θέση της περιφέρειας της.

Το 2000 έγινε βασικός και μετακινήθηκε από τη θέση «2» στη θέση «3». Πετύχαινε κατά μέσο όρο 18.6 πόντους, οι Νικς έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής και του έδωσαν πενταετές συμβόλαιο αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2001 έγινε για πρώτη φορά All Star με τη φανέλα τους και το 2002 έκανε την καλύτερη του σεζόν στη Νέα Υόρκη. Είχε 19.4 πόντους ανά αγώνα και μάλιστα έκανε ρεκόρ καριέρας σημειώνοντας 49 κόντρα στους Σέλτικς, ενώ λίγο καιρό αργότερα έφτασε τους 48 απέναντι στους Μπακς με 9/14 τρίποντα.

Βέβαια ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Παρουσιάστηκε στην προετοιμασία για την επόμενη σεζόν με σπασμένο χέρι, είπε στους Νικς πως το έσπασε γλιστρώντας στο γιοτ του και τιμωρήθηκε με πρόστιμο ρεκόρ 250.000 δολαρίων επειδή δεν τον ανέφερε όταν συνέβη, ενώ έκανε μήνυση στην εφημερίδα «New York Post» η οποία είχε γράψει πως το έσπασε σε καβγά.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 σκόραρε 38 πόντους στην αναμέτρηση με τους Κλίπερς έχοντας 9/9 τρίποντα ρεκόρ το οποίο κρατάει μέχρι και σήμερα (σ.σ. το μοιράζεται με τον Μπεν Γκόρντον που το έχει πετύχει δύο φορές) και στο τέλος της σεζόν οι Νικς τον έδωσαν με ανταλλαγή στους Τίμπεργουλβς.

Στη Μινεσότα έκανε την τελευταία καλή σεζόν της καριέρας του. Βοήθησε τους «Λύκους» να περάσουν για πρώτη και μοναδική φορά έως τώρα τον πρώτο γύρο των πλέι οφς και να φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Δύσης. Γι' αυτό ήθελε να την εξαργυρώσει με ένα ακόμα μεγάλο συμβόλαιο.

Οι Τίμπεργουλβς του πρόσφεραν 21 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια αλλά δεν τα δέχτηκε κάνοντας την εξής επικής δήλωση: «Έχω μια οικογένεια να θρέψω. Εάν ο ιδιοκτήτης της ομάδας θέλει να δει τα παιδιά να μεγαλώνουν καλά θα κάνει να δώσει κανένα δολάριο παραπάνω αλλιώς θα αναγκαστώ σύντομα να τα βάλω να παίξουν σε φιλανθρωπικές διαφημίσεις με παιδιά που πεινάνε».

Φυσικά δεν ανανέωσε, έκανε τη χειρότερη χρονιά της καριέρας του πέφτοντας στους 12.8 πόντους και τον Απρίλιο του 2005 που έληξε το συμβόλαιο του αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών με το κεφάλι ψηλά όπως άρμοζε στην δική του ιδιόμορφη φιλοσοφία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα