Η μέρα που η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ (vid)

Κώστας Κουκούσης
Η μέρα που η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ (vid)

bet365

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 2002 όταν η Γιουγκοσλαβία κέρδιζε τις ΗΠΑ μέσα στο σπίτι τους 81-78 και περνούσε στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ για να στεφτεί μετά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Μετά την απουσία τους από το Μουντομπάσκετ της Αθήνας το 1998 λόγω του λοκ άουτ οι αστέρες του ΝΒΑ επέστρεψαν στη διοργάνωση για να αποκαταστήσουν την τάξη και να ανέβουν ξανά στην κορυφή του κόσμου και μάλιστα μπροστά στους συμπατριώτες τους.

Το Μουντομπάσκετ του 2002 είχε φιλοξενηθεί στην Ιντιανάπολις ή αν προτιμάτε στην πατρίδα του μπάσκετ όπως λένε οι Αμερικάνοι αλλά αντί για θρίαμβο για την ομάδα του Τζορτζ Καρλ εξελίχτηκε σε «Βατερλώ». Η Αργεντινή είχε γίνει η πρώτη ομάδα που κέρδισε τις ΗΠΑ από τότε που η 12άδα τους απαρτιζόταν από παίκτες του ΝΒΑ και μία μέρα η Γιουγκοσλαβία τους έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Παρά τα μεταξύ τους προβλήματα οι «πλάβι» στις 5 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς είχαν μπει στο γήπεδο για να υπερασπιστούν τον τίτλο που είχαν κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και έπαιξαν σαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Βέβαια μέχρι τότε τίποτα δεν έδειχνε πως θα διατηρούσαν τα σκήπτρα τους κλείνοντας μάλιστα το σπίτι των Αμερικανών.

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είχε αναγκαστεί να διώξει τον Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς γιατί ενώ η ομάδα του έκανε τη μία κακή εμφάνιση πίσω από την άλλη αυτός ήταν πλήρως αδιάφορος και έφτασε σε σημείο να φάει μια μπανάνα στον πάγκο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κάνοντας χαβαλέ με τον Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ τον οποίο επίσης πήρε η μπάλα. Έτσι ο Βλάντε Ντίβατς, που είχε επιστρέψει στην εθνική στα 34 του για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ του 1999 και ύστερα από μια πολύ κουραστική σεζόν στο ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Μάζεψε λοιπόν τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια και τους είπε: «Δεν έχω έρθει εδώ για πλάκα. Είμαι 34 χρονών, έχω πάρει τα πάντα με την εθνική και θα μπορούσα να κάνω διακοπές αλλά είμαι εδώ για να κερδίσω ένα ακόμα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μπροστά μου δεν πιάνετε μία. Με τα λεφτά που έχω μπορώ να σας αγοράσω όλους. Σοβαρευτείτε λοιπόν και παίξτε μπάσκετ».

Μετά από αυτό η Γιουγκοσλαβία ήταν άλλη ομάδα. Ακόμα και όταν βρέθηκε πίσω με 10 πόντους διαφορά (69-59) με εφτά λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση του προημιτελικού με τις ΗΠΑ κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να επικρατήσουν 81-78 με τον Μίλαν Γκούροβιτς να βάζει το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο.

«Τους λυπάμαι, ειλικρινά», είχε σχολιάσει ο Ντίβατς μετά τον αγώνα γνωρίζοντας πως ο ίδιος και οι συμπαίκτες του είχαν ταπεινώσει τους Αμερικανούς οι οποίοι κατέληξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι μερικές μέρες αργότερα κέρδισαν την Αργεντινή στην παράταση και πήραν το χρυσό μετάλλιο.

Γιουγκοσλαβία (Πέσιτς): Μποντιρόγκα 9, Κοτούροβιτς 3, Στογιάκοβιτς 20 (3), Γιάριτς 7 (1), Ντίβατς 16 (1), Βούγιανιτς 5 (1), Τομάσεβιτς 6, Γκούροβιτς 15 (4).

ΗΠΑ (Καρλ): Φίνλεϊ 12 (2), Μπ. Ντέιβις 8 (2), Α. Μίλερ 19 (1), Ο' Νιλ 8, Α. Ντέιβις 4, Πιρς 19 (2), Ρ. Μίλερ 8 (2), Ουάλας, Μπραντ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα