Χορηγός και wild card «καίνε» τον ΕΣΑΚΕ!

Αντώνης Καλκαβούρας
Χορηγός και wild card «καίνε» τον ΕΣΑΚΕ!
Το gazzetta.gr ακουμπάει τα δύο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους διοικούντες την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, ενάμιση μήνα πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν.

Την ώρα που οι 13 από τις 14 ομάδες (η 14η δεν είναι ακόμη γνωστή!) που θα συμμετάσχουν στην εφετινή Basket League, έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία τους και ο χρόνος για την πρεμιέρα της 8ης Οκτωβρίου κυλάει αντίστροφα, στο ελάχιστο διάστημα που απομένει, ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλης Μελής και οι συνεργάτες του, καλούνται να δώσουν λύσεις σε δύο σημαντικά ζητήματα, που σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν τον ανταγωνισμό και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, σε πρακτικό επίπεδο, ακόμη και τη λειτουργία του ίδιου του πρωταθλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την διεξαγωγή της κλήρωσης που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη (08/09), ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ομάδα που θα αντικαταστήσει τη Νέα Κηφισιά, η οποία αποχώρησε από την λίγκα για οικονομικούς λόγους. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για να καλύψουν την θέση της, έχουν εκδηλώσει έξι σύλλογοι (Λευκάδα, Ηρακλής, Καβάλα, Αρκαδικός, Πανιώνιος και Ηράκλειο) που έχουν συγκεντρώσει ή συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να καταθέσουν τους φακέλους τους στην Επιτροπή, που θα αποφασίσει και η οποία απαρτίζεται από 3 μέλη της ΕΟΚ και 2 του ΕΣΑΚΕ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι κενή θέση του πρωταθλήματος, δεν πρόκειται να καλυφθεί, πριν από τις εκλογές στην ομοσπονδία (γιατί άραγε;), δηλαδή όχι πριν τις 4 Σεπτεμβρίου! Κοινώς, η ομάδα που θα «προκριθεί» θα έχει στην διάθεσή της μόλις δύο ημέρες για να στείλει εκπρόσωπο στην κλήρωση και μόλις έναν μήνα για να φτιάξει το ρόστερ με το οποίο θα αγωνιστεί στην Α1 Κατηγορία! Στα κριτήρια με τα οποία θα ληφθεί η απόφαση, δεν συμπεριλαμβάνεται η βαθμολογική θέση των ομάδων στο προηγούμενο πρωτάθλημα, ούτε φυσικά η εμπορικότητα του σήματος, αντιθέτως, ένα απ' αυτά είναι η εκπροσώπηση γεωγραφικού διαμερίσματος, που δεν έχει ομάδα στο πρωτάθλημα...

Το σημαντικότερο ζήτημα, όμως, που «ταλανίζει» τους ιθύνοντες του Συνδέσμου είναι η συμφωνία με την εταιρία που θα αναλάβει την βασική χορηγία του πρωταθλήματος. Το βάρος των επαφών, έχει πέσει στην ανανέωση της συνεργασίας με τον OΠΑΠ, που ήταν επί χρόνια ο βασικός χορηγός του ΕΣΑΚΕ και μόνο για την περυσινή χρονιά, έδινε το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ παράλληλα, είχε ξεχωριστές συμφωνίες με τον Ολυμπιακό (1 εκ. Ευρώ) και την ΑΕΚ (300.000 Ευρώ). Συνολικά, δηλαδή, από τα ταμεία του Οργανισμού έβγαιναν 3,8 εκατομμύρια Ευρώ για το μπάσκετ.

Η πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπο το νέο προεδρείο του ΕΣΑΚΕ, όμως, είναι τελείως διαφορετική αυτό το καλοκαίρι, παρ' ότι πριν τις εκλογές, η υποψηφιότητα Μελή έμοιαζε η μοναδική λύση για να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία. Άλλωστε, στον ΟΠΑΠ δεν ήθελαν ούτε να ακούνε για το ενδεχόμενο της συνεργασίας τους, στην περίπτωση που πρόεδρος του Συνδέσμου, παρέμενε ο Κώστας Χαλβατζάκης! Παρ' όλα αυτά, τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι αποδυναμώνουν την διαπραγματευτική ικανότητά του, για την ανανέωση της συνεργασίας με τον επί χρόνια βασικό χορηγό του πρωταθλήματος.

Ο λόγος έχει να κάνει και με το ότι στις ομάδες με ξεχωριστό συμβόλαιο, προστέθηκε φέτος και ο Παναθηναϊκός (1,2 εκατομμύρια Ευρώ). Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε τις νέες συμφωνίες που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» (1,7 εκ. Ευρώ) και η «Ένωση» (350.000 Ευρώ), αμέσως-αμέσως φτάνουμε στο ποσό των 3,35 εκατομμυρίων Ευρώ! Επομένως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός εύλογα δεν δείχνει διατεθειμένος να δώσει το ίδιο ποσό, γιατί έτσι θα ξεπεράσει κατά πολύ την περυσινή χορηγική του δαπάνη και αυτό που μένει να μάθουμε, είναι η αντιπρότασή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η ενδεχόμενη νέα οικονομική πραγματικότητα, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις περισσότερες από τις 11 εναπομείνασες ομάδες, που εν πολλοίς στηρίζουν το budget τους, στην συγκεκριμένη δεξαμενή την εσόδων. Οι ιθύνοντες της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, πάντως, εξετάζουν κι άλλες επιλογές και αν υπάρξει ευχάριστη εξέλιξη, δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα, στο πλαίσιο της κλήρωσης, στις 8 Σεπτεμβρίου στο «Μακεδονία Pallace» της Θεσσαλονίκης.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα