Πάτρικ Γιούιν: Ο άνθρωπος που μας έμαθε τους Νικς (vids)

Πάτρικ Γιούιν: Ο άνθρωπος που μας έμαθε τους Νικς (vids)

Κώστας Κουκούσης
Πάτρικ Γιούιν: Ο άνθρωπος που μας έμαθε τους Νικς (vids)

bet365

Αν δεν ήταν αυτός στην Ελλάδα η ομάδα της Νέας Υόρκης δεν θα ήταν τόσο γνωστή. Το gazzetta.gr θυμάται τα κατορθώματα του με τη φανέλα των Νικς.

Οι Νικς έχουν πάρει δύο πρωταθλήματα το 1970 και το 1973 με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ουίλις Ριντ και τον Ουόλτ Φρέιζερ αλλά ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία τους είναι ένας που δεν είχε την τύχη να στεφτεί πρωταθλητής και να φέρει ξανά τον τίτλο του ΝΒΑ στη Νέα Υόρκη. Ο Πάτρικ Γιούιν, που σήμερα (5/8) έγινε 54 ετών! Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα τους Νικς τους μάθαμε τη δεκαετία του '90 χάρη σε αυτόν. Ήταν από τους παίκτες, που λατρεύαμε να βλέπουμε στην τηλεόραση και είχε πετύχει ουκ ολίγα πράγματα με τη φανέλα τους η οποία πλέον κρέμεται στην οροφή του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, καθώς το νούμερο «33» που φορούσε έχει αποσυρθεί.

Στα 15 χρόνια που έμεινε στη Νέα Υόρκη έγινε ένας από τους καλύτερους σέντερ όλων των εποχών και το όνομα του φιγουράρει στην κορυφή σχεδόν κάθε λίστας με τις κορυφαίες ατομικές επιδόσεις στην ιστορία των Νικς. Είναι ο πρώτος σκόρερ τους με 23.665 πόντους, πρώτος ριμπάουντερ με 10.759 ριμπάουντ, πρώτος σε κοψίματα (2.758), κλεψίματα (1.061), αγώνες (1.039), λεπτά συμμετοχής (37.586), εύστοχα σουτ (9.260) και εύστοχες βολές (5.126).

Οι Νικς τον είχαν επιλέξει στο νούμερο ένα του ντραφτ το 1985 και από την πρώτη του κιόλας σεζόν έγινε All Star για να ακολουθήσουν άλλες 10. Το 1986 πήρε το βραβείο του ρούκι της χρονιάς έχοντας μέσο όρο 20.0 πόντους, 9.0 ριμπάουντ και 2.1 κοψίματα, ενώ μέσα σε πέντε σεζόν έφτασε να είναι μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ στην οποία ψηφίστηκε το 1990. Αυτή αποτελεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του κατά την οποία είχε 28.6 πόντους, 10.9 ριμπάουντ και 4.0 κοψίματα ανά αγώνα. Τότε μάλιστα είχε πετύχει και ρεκόρ καριέρας σκοράροντας 51 πόντους κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς στις 24 Μαρτίου του 1990.

Τα επιτεύγματα του μεταμόρφωσαν τους Νικς στους άμεσους ανταγωνιστές των Σικάγο Μπουλς στην Ανατολή, όμως ο Μάικλ Τζόρνταν και η παρέα του τους έκοβαν συνεχώς τον δρόμο στα πλέι-οφς. Επί Γιούιν αυτό έγινε στον δεύτερο γύρο το 1989, στον πρώτο το 1991, στον δεύτερο το 1992, στους τελικούς της Ανατολής το 1993 και στον δεύτερο γύρο το 1996.

Η μόνη φορά που οι Νικς κατάφεραν να αποκλείσουν τους «ταύρους» ήταν στον δεύτερο γύρο το 1994 όταν ο Τζόρνταν έπαιζε μπέιζμπολ. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα χάρη σε ένα καλάθι του Γιούιν κόντρα στους Πέισερς στο 7ο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής είχαν επιστρέψει στους τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια.

Παρότι βρέθηκαν να προηγούνται των Χιούστον Ρόκετς 3-2 όμως έχασαν τον τίτλο κάτι που έγινε και το 1999 απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς με τον Γιούιν όμως να είναι τραυματίας και να έχει φτάσει πλέον τα 36. Πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 2002 πέρασε μια χρονιά στους Σιάτλ ΣούπερΣόνικς και άλλη μία στους Ορλάντο Μάτζικ αλλά εμείς για πάντα θα τον θυμόμαστε ως παίκτη των Νιου Γιορκ Νικς. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς άλλωστε. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτός μας τους έμαθε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα