Λάθος τουαλέτα, κυρία μου...

Λάθος τουαλέτα, κυρία μου...

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης στρέφει το βλέμμα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να φωτίσει μία ιστορία βγαλμένη από τον Μεσαίωνα.

Το επόμενο All-Star Game του ΝΒΑ είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Σάρλοτ της Νορθ Καρολάινα, με οικοδεσπότη μάλιστα τον ιδιοκτήτη των Χόρνετς, Μάικλ Τζόρνταν. Αποφασίστηκε, όμως, να δοθεί το χρίσμα σε κάποια άλλη πόλη, με σύμφωνη γνώμη όλων σχεδόν των ομάδων. Ακόμα και στη συντηρητική Αμερική των οπλαρχηγών και του Τραμπ, ορισμένα πράγματα είναι σημαντικότερα από τον αθλητισμό. Μεγαλύτερα και από τον ίδιο τον Τζόρνταν.

Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ απέφυγε αρχικά να ορίσει τελεσίγραφο, αλλά έστειλε κρυστάλλινο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: "Αν δεν αλλάξει ο προβληματικός νόμος ΗΒ2, θα είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θέλουμε ώστε να γίνει η γιορτή. Ελπίζουμε όμως ότι ο κοινωνικός διάλογος θα βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα χωρίς να υπάρξουν ακρότητες".

Ο νόμος είναι ο ίδιος που ανάγκασε τον Bruce Springsteen, τους Pearl Jam, το Circue de Soleil και άλλους καλλιτέχνες να ακυρώσoυν πρόσφατες συναυλίες σε πόλεις (Γκρίνσμπορο, Ράλεϊ) της ίδιας πολιτείας.

Πίσω από τα αινιγματικά αρχικά ΗΒ2 κρύβεται ένα σκοταδιστικό μόρφωμα βγαλμένο από άλλες, διχαστικές εποχές. Στο στόχαστρο του νότιου νομοθέτη βρίσκονται αυτή τη φορά όχι οι μαύροι, αλλά οι ομοφυλόφιλοι και οι τραβεστί.

Η επίμαχη διάταξη, που πλέον είναι νόμος στη Νορθ Καρολάινα, υποχρεώνει -μεταξύ άλλων αναχρονιστικών- όλους τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες "που ανταποκρίνονται στο φύλο το οποίο αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης του καθενός".

Ακόμα και για μία χώρα όπου η πολιτική ορθότητα αποτελεί μάστιγα, η διάκριση σε βάρος των διαφυλικών και η εχθρική διάθεση απέναντι στη LBGT κοινότητα είναι οφθαλμοφανής. Άλλο αν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα ως παρονυχίδες.

Το ίδιο το υπουργειο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει υποβάλει αγωγές ενάντια στην ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Νορθ Καρολάινα (όπου μάλιστα επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ομοφύλων), προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα του νόμου.

Απλοί πολίτες προσθέτουν τη δική τους φωνή, επισημαίνοντας ότι ο επίμαχος νόμος μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά ομοφοβικής βίας στον συντηρητικό νότο, ενώ παραβιάζει βάναυσα το κεκτημένο της Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Πολίτη.

Εξυπακούεται ότι ο κυβερνήτης ΜακΚρόρι είναι ακραιφνής υποστηρικτής του ακροδεξιού Ντόναλντ Τραμπ. Προχώρησε μάλιστα σε "ξεκαρδιστικά" χωρατά σχετικά με το θέμα, σε πρόσφατη προεκλογικό συγκέντρωση στο Ουίνστον-Σάλεμ: "Οι έξοδοι κινδύνου βρίσκονται εκεί, εκεί και εκεί. Δεν χρειάζεται να σας πω σε ποια τουαλέτα θα πάει ο καθένας, αν χρειαστεί".

Η Νορθ Καρολάινα δεν βγάζει μόνο εκλεκτούς μπασκετμπολίστες, αλλά και κουφιοκέφαλους παγκόσμιας κλάσης...

Το ΝΒΑ μπορεί να προσκυνάει σύγχρονους θεούς όπως το δολάριο, αλλά δεν αστειεύεται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε, ενθαρρύνει εδώ και χρόνια την ανοιχτή συζήτηση για τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες στα γήπεδά του, με εκλεκτό πρεσβευτή από το 2007 τον Τζον Αμίτσι. Τον άνθρωπο με τα άθραυστα "καρύδια".

Ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του αμέσως μετά την "αποστρατεία" του από τα γήπεδα και ξεκίνησε έκτοτε διαρκή καμπάνια ενάντια στην ομοφοβία και στον σκοταδισμό. Κέρδισε μάλιστα και τίτλο ευγενείας για τη δράση του, στην πατρίδα του την Αγγλία.

Το θάρρος του Αμίτσι ώθησε και ορισμένους συναδέλφους του να βγουν από τη ντουλάπα της αισχύνης, με πρώτο τον Tζέισον Κόλινς, ο οποίος αποκαλύφθηκε ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία (2012).

Η σεξουαλική ταυτότητα του Αμίτσι ήταν κοινό μυστικό στην κοινότητα του ΝΒΑ, μολονότι έμεινε ερμητικά κρυμμένη μέχρι το τέλος της αξιομνημόνευτης καριέρας του.

Τον συνόδευαν φήμες και όσο εργαζόταν στην Ελλάδα, αλλά η θρησκόληπτη και οπισθοδρομική πατρίδα μας δεν ενθαρρύνει τέτοιου είδους αποκαλυπτήρια, ιδίως για έναν ξένο, ιδίως για έναν μαύρο.

Προτιμώ να μη γράψω τους χαρακτηρισμούς που ακούγονταν εκείνη την εποχή για τον Αμίτσι στα ενδότερα του Παναθηναϊκού. Θα γελάσουμε πολύ με τα μούτρα των Ελληναράδων εάν κάποια μέρα μαθευτεί πόσοι και ποιοι από τους πασίγνωστους πρωταθλητές μας είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφιλόφυλοι...

"Eυχόμαστε να βρει τη λύση η τοπική κοινωνία της Νορθ Καρολάινα στους 10 μήνες που μεσολαβούν, ώστε να αποφύγουμε τα τελεσίγραφα", είπε τον Απρίλιο ο κομισάριος Σίλβερ.

Τόνισε, όμως, ότι "θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού", όπερ και εγένετο χωρίς δεύτερη προειδοποίηση. Από πλευράς λογιστικής, δεν είναι απλή υπόθεση η διοργάνωση ενός All-Star τετραημέρου.

Ο κύβος ερρίφθη πριν από μία εβδομάδα, μετά την τακτική συνάντηση των ιδιοκτητών των ομάδων, αφού δεν σημειώθηκε η παραμικρή διόρθωση. Η ζημιά για τη Σάρλοτ και για τη Νορθ Καρολάινα είναι μεγάλη, σε όλα τα επίπεδα.

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση, μαθεύτηκε ότι τα μεγάλα κεφάλια της βιομηχανίας της τεχνολογίας (Google, Reddit, Paypal, Pinterest κ.α.) έστειλαν επιστολή στο ΝΒΑ και απαίτησαν τη μεταφορά του All-Star Game σε άλλη πολιτεία, εάν δεν αλλάξει σύντομα ο πολυσυζητημένος "νόμος του αποχωρητηρίου".

Είναι πολλά τα λεφτά, Άνταμ. Οι διακρίσεις βλάπτουν όχι μόνο το κύρος της Λίγκας, αλλά και τις παράπλευρες μπίζνες που τη συνοδεύουν. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Αμερικανοί λεφτάδες φάροι προόδου.

Το WNBA, που παραδοσιακά αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, έχει βγει από καιρό στα χαρακώματα. Το σωματείο των αθλητών του ΝΒΑ ασφαλώς θα προσθέσει τη δική του φωνή διαμαρτυρίας.

Εάν όμως οι μεσαιωνικές αντιλήψεις του Ντόναλντ Τραμπ γίνουν τον Νοέμβριο εθνική πολιτική των ΗΠΑ, οι ελέφαντες θα λιώσουν τα βατράχια στο πέρασμά τους. Δεν θα μείνει τίποτε ροζ όρθιο, στην αυτοκρατορία του φαιού.

O πλανήτης έχει τρομοκρατηθεί από την επέλαση της ισλαμικής τρομοκρατίας, φοβάμαι ωστόσο ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από το θολό μυαλό του ανθρώπου που -ο μη γένοιτο- θα έχει τα δάχτυλα στα κόκκινα κουμπιά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.