Λάουρι Μάρκανεν: Ο Φινλανδός Νοβίτσκι (vid)

Λάουρι Μάρκανεν: Ο Φινλανδός Νοβίτσκι (vid)

Κώστας Κουκούσης
Λάουρι Μάρκανεν: Ο Φινλανδός Νοβίτσκι (vid)

bet365

Δεν πρόκειται για αστείο! Όταν βλέπεις τον 19χρονο πάουερ φόργουορντ από την Φινλανδία δεν γίνεται να μην σου έρθει κατευθείαν στο μυαλό ο Γερμανός σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Είναι η κορμοστασιά; Το ίδιο ύψος (2.13μ.); Το ξανθό μαλλί; Ο τρόπος που σουτάρει και κινείται στο παρκέ; Εάν είδες τον Λάουρι Μάρκανεν στο φετινό Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών, που έγινε στο Ελσίνκι, αποκλείεται να μην θυμήθηκες τον 21χρονο τότε Ντιρκ Νοβίτσκι να κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική Γερμανίας σε επίσημη διοργάνωση και να φορτώνει με 21 πόντους το καλάθι της Ελλάδας στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Ευρωμπάσκετ του 1999 στη Ντιζόν της Γαλλίας.

Αρκετά όμως με τις ομοιότητες που έχει ο Φινλανδός με τον Γερμανό. Ας ασχοληθούμε με το ποιος είναι και με το ποιος μπορεί να γίνει. Ο Μάρκανεν λοιπόν είναι 19 ετών (έχει γεννηθεί 22 Μαΐου του 1997), έχει ύψος 2.13μ., παίζει στη θέση «4» και το όνομα του έγινε γνωστό στις ΗΠΑ μέσω των εμφανίσεων του στο περυσινό Ευρωμπάσκετ των Εφήβων που φιλοξενήθηκε στο Βόλο.

Είχε μέσο όρο 18.2 πόντους και 6.3 ριμπάουντ και έτσι τον περασμένο Οκτώβριο δέχτηκε την υποτροφία που του πρόσφερε το κολέγιο της Αριζόνα το οποίο την επόμενη σεζόν (και λόγω του Μάρκανεν) θα είναι μία από τις ομάδες που έχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στο Final 4 του NCAA.

Λογικά θα τον δούμε του χρόνου στο ντραφτ του ΝΒΑ και ίσως αρκετά ψηλά απ' ότι λένε οι σκάουτερς των ομάδων που τον παρακολούθησαν φέτος στο Ευρωμπάσκετ Νέων. Η ομάδα του μπορεί να τερμάτισε 15η αλλά ο ίδιος ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 24.9 πόντους, δεύτερος ριμπάουντερ με 8.6, δεύτερος σε κλεψίματα με 2.3 και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα.

Με λίγα λόγια ήταν ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά και το απέδειξε κόντρα στην πρωταθλήτρια Ισπανία. Η μοναδική ήττα της ομάδας που πήρε το χρυσό μετάλλιο προήλθε από τα δικά του χέρια. Πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στη διοργάνωση πετυχαίνοντας 33 πόντους με 5/11 τρίποντα (είχε επίσης 7 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 2 κοψίματα) και έβαλε το καλάθι με το οποίο η Φινλανδία επικράτησε 91-90 στην παράταση δύο δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.

Κατά τα άλλα είχε 18 πόντους και 8 ριμπάουντ κόντρα στο Ισραήλ, 27 πόντους και 12 ριμπάουντ απέναντι στη Γαλλία, 22 πόντους (3/6 τρίποντα), 8 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 2 κοψίματα στον αγώνα με την Λιθουανία, 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 κοψίματα σε αυτόν με την Σλοβενία, 28 πόντους (2/4 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα στη δεύτερη συνάντηση της ομάδας του με τους Γάλλους και στο τελευταίο παιχνίδι με την Ουγγαρία σημείωσε 26 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ και έκανε 4 κλεψίματα. Συνολικά σούταρε με 54.9% στα δίποντα, 39.4% στα τρίποντα,83.3% στις βολές κι όλα αυτά μένοντας στο παρκέ 26.5 λεπτά ανά αγώνα.

 

Τελευταία Νέα