Νίκολα Γιόκιτς: Ήρθε για να μείνει (vid)

Νίκολα Γιόκιτς: Ήρθε για να μείνει (vid)

Κώστας Κουκούσης
Νίκολα Γιόκιτς: Ήρθε για να μείνει (vid)

bet365

Ένας από τους πέντε καλύτερους ρούκι την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ, MVP στην παρθενική του συμμετοχή με την Σερβία σε επίσημη διοργάνωση και είναι μόλις 21 ετών!

Αν δεν έβλεπες πέρυσι ΝΒΑ το όνομα του δεν σου λέει τίποτα. Με τις εμφανίσεις του στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Βελιγραδίου φρόντισε ο ίδιος να το μάθεις και καλά θα κάνεις να το σημειώσεις γιατί μιλάμε για ότι καλύτερο έχουν βγάλει οι Σέρβοι στο μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια.

Ποιος είναι ο Νίκολα Γιόκιτς; Είναι 21 ετών, έχει ύψος 2.08μ. και είναι ο βασικός σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς. Γιατί δεν τον ήξερες; Διότι πριν πάει στο ΝΒΑ αγωνιζόταν στην Μέγκα Λεκς του Μίσκο Ραζνάτοβιτς ο οποίος παρά το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα τον έστειλε στο ΝΒΑ.

Οι Νάγκετς το 2014 τον είχαν επιλέξει στον δεύτερο γύρο του ντραφτ στο νούμερο 41 και επειδή το μάτι του Αρτούρας Καρνισόβας (βοηθός Τζένεραλ Μάνατζερ) κόβει, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει έναν ψηλό με τέτοια έφεση στην δημιουργία και στο μακρινό σουτ να μείνει για πολύ καιρό μακριά από το Ντένβερ.

Μάλιστα η επιλογή του θρυλικού Λιθουανού δικαιώθηκε απόλυτα. Ο Γιόκιτς χρειάστηκε μόλις 31 παιχνίδια για να γίνει μόνιμο μέλος της βασικής πεντάδας των Νάγκετς και ως τέτοιο είχε μέσο όρο 10.5 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 23.5 λεπτά συμμετοχής. Συνολικά όλη τη σεζόν ξεπέρασε σε πέντε αγώνες τους 20 πόντους και σε 30 είχε διψήφιο αριθμό ριμπάουντ. Γι' αυτό στο τέλος της ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα των ρούκι (είχε παίξει και στο Rising Stars Challenge στο All Star Game).

Πάμε τώρα στα όσα έκανε τις τελευταίες μέρες στο Βελιγράδι. Αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Σερβίας σε επίσημη διοργάνωση και αν η αρχή είναι όντος το ήμισυ του παντός τότε θα δούμε σπουδαία πράγματα στη συνέχεια της καριέρας του σε διεθνές επίπεδο.

Στο ντεμπούτο του ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τον ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα και στα περίπου 21 λεπτά που τον άφησε στο παρκέ τον είδε να πετυχαίνει 12 πόντους με 5/9 σουτ και να μαζεύει 8 ριμπάουντ στη νίκη των Σέρβων επί του Πουέρτο Ρίκο με 87-81. Άκρως ενθαρρυντική πρώτη εμφάνιση θα έλεγε κανείς όμως από εκεί και πέρα γινόταν όλο και καλύτερος.

Κόντρα στην Αγκόλα έπαιξε 18 λεπτά, σκόραρε 17 πόντους με 6/9 σουτ, μάζεψε 6 ριμπάουντ, έκανε 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο. Στον ημιτελικό με την Τσεχία σε 21 λεπτά είχε 19 πόντους με 7/7 δίποντα και 8 ριμπάουντ, ενώ ο τελικός με το Πουέρτο Ρίκο αποτέλεσε το αποκορύφωμα των εμφανίσεων του.

Με 23 πόντους,, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 11/14 δίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής βοήθησε τη Σερβία να επικρατήσει 108-77 και να πάρει πανηγυρικά το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μετά από αυτή την εκπληκτική παράσταση αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, ήταν ο πρώτος σκόρερ της (μαζί με τον συμπαίκτη του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς) με μέσο όρο 17.6 πόντους αλλά και ο πρώτος ριμπάουντερ με 7.5 ανά αγώνα.

Όπως καταλάβατε ο Νίκολα Γιόκιτς ήρθε για να μείνει!

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα