Παπαδόπουλος: «Να γνωρίσει ο κόσμος το μπάσκετ κωφών»

Παπαδόπουλος: «Να γνωρίσει ο κόσμος το μπάσκετ κωφών»

Νίκος Μαρούδας
Παπαδόπουλος: «Να γνωρίσει ο κόσμος το μπάσκετ κωφών»

bet365

Την Παρασκευή αρχίζει στην Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ Κωφών και ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλάει στο gazzetta.gr για το ιδιαίτερο αυτό τουρνουά.

Μία από τις Εθνικές ομάδες που έχουν χαρίσει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα, είναι η Εθνική κωφών στο μπάσκετ. Έχει κατακτήσει ένα Ευρωπαϊκό το 2000 στην Πάτρα, ένα Παγκόσμιο το 2002 στην Αθήνα, ενώ έχει ακόμα την δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό του 2004 στην Σλοβενία και επίσης την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 στην Κίνα. Το 2008 κατέκτησε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό της Γερμανίας, ενώ το 2009 ήρθε επίσης τρίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο Ταϊβάν.

Οι επιτυχίες πολλές, όπως και το μεγαλείο ψυχής. Παιδιά που παίζουν χωρίς να ακούν τον κόσμο... Βγάζουν όλη την ένταση μόνο μέσα από το παιχνίδι τους. Την Παρασκευή ετοιμάζονται και πάλι να κάνουν περήφανη μια χώρα, με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να ετοιμάζεται με τη σειρά του να αγκαλιάσει αυτή την ομάδα στο Ευρωπαϊκό που θα γίνει στην πόλη της Μακεδονίας.

Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλάει την παραμονή της πρεμιέρας στο gazzetta.gr, για την διοργάνωση αλλά και για το πως είναι να δουλεύει με τέτοια παιδιά. Επίσης, αναφέρεται στην στήριξη από την Πολιτεία και την Ομοσπονδία, αλλά και στον κόσμο που ήδη έχει αγαπήσει αυτή την ομάδα.

Γιάννη, αρχικά πες μας για την προετοιμασία και για όσα περάσατε τον τελευταίο καιρό μέχρι να φτάσετε στην πρεμιέρα της Παρασκευής...

«Ξεκινήσαμε την προετοιμασία θέλοντας να μαζέψουμε παλιούς και νέους αθλητές με σκοπό να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα μιας και το Ευρωπαϊκό γίνεται στην Ελλάδα. Αρχίσαμε 16, πήγαμε στο Καρπενήσι 14 και εκεί μείναμε 12. Παίξαμε τρία δυνατά φιλικά με πολύ καλά δείγματα. Κάναμε μια σκληρή προετοιμασία που ευτυχώς ολοκληρώθηκε χωρίς τραυματισμούς».

Στόχος της Εθνικής το μετάλλιο;

«Στόχος της Εθνικής είναι η τετράδα, η οποία δίνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που γίνεται στην Τουρκία».

Για εσένα πόσο εύκολο είναι να το ζεις όλο αυτό καθημερινά; Να δουλεύεις με παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες; Είναι κάτι που σου δίνει δύναμη;

«Είμαι γνώστης της Ελληνικής νοηματική γλώσσας και γίνεται πιο εύκολη η δουλειά. Έ χω να κάνω με έμπειρα παιδιά, που είναι ενεργοί αθλητές και αγωνίζονται σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, κάτι που κάνει πιο εύκολη και την δική μου δουλειά. Είναι κάτι ξεχωριστό, δεν περιγράφεται το συναίσθημα να δουλεύεις με τέτοια παιδιά. Έχουν μεγάλη ενέργεια μέσα τους που την περνάνε και σε εμάς. Είναι το απόλυτο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, δεν τα παρατάνε ποτέ. Είναι μαχητές εντός και εκτός γηπέδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με την Ουκρανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που γύρισαν από το -20 σε 7 λεπτά»!

Η Πολιτεία και η Ομοσπονδία ήταν δίπλα σας;

«Ο Δήμος και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει αυτό το τουρνουά. Χωρίς τις τοπικές αρχές δεν θα γινόταν τίποτα. Όλοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή, ενώ μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι χορηγοί σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την Ελλάδα. Βέβαια, τεράστια είναι και η προσπάθεια που γίνεται και από την Ομοσπονδία».

Η συμπεριφορά του κόσμου αυτές τις μέρες που βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη ποια είναι;

«Ο κόσμος εμψυχώνει την ομάδα όποτε μας βλέπει στον δρόμο. Ρωτούν για εμάς και μας λένε πως θα προσπαθήσουν να γεμίσουν τα γήπεδα. Από την πλευρά τους τα παιδιά τους λένε ότι μόνο με την παρουσία τους και ας μην τους ακούν, ανεβαίνουν πολύ ψυχολογικά. Έχουν να παίξουν μπροστά σε ελληνικό κοινό 15 χρόνια. Είναι ευκαιρία να γνωρίσει και ο κόσμος τον αθλητισμό των κωφών και πιο κυρίως το μπάσκετ».

 

Τελευταία Νέα