Και με τη... βούλα νικήτρια η Euroleague

Και με τη... βούλα νικήτρια η Euroleague
Νικήτρια από τις δικαστικές αίθουσες και τη διαμάχη με την FIBA βγήκε η Euroleague, η οποία ουσιαστικά δικαιώθηκε, καθώς δε θα υπάρξουν κυρώσεις στις ομάδες που θα την επιλέξουν.

Μπορεί το αίτημα που απέστειλε η ECA και 14 ακόμη ομάδες να απορρίφθηκε από το δικαστήριο του Μονάχου, ωστόσο στην πράξη η Euroleague μόνο κερδισμένη βγαίνει από την όλη διαμάχη, καθώς η FIBA δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει κυρώσεις σε καμιά ομάδα που θα επιλέξει τις διοργανώσεις της ECA.

Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε για δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη αφορούσε το αίτημα της Euroleague να υποχρεωθεί η FIBA να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα επέτρεπε στις ομάδες να επιλέξουν όποια διοργάνωση θέλουν, κάτι το οποίο οι δικαστικές αρχές απέρριψαν.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό αφορά στις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα είχαν οι ομάδες που δεν θα επέλεγαν τις διοργανώσεις της FIBA. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η FIBA δεν θα μπορεί να τιμωρήσει καμιά ομάδα ή Ομοσπονδία επειδή δεν την επέλεξαν, κάτι που ουσιαστικά ελευθερώνει 100% την Euroleague.

Να σημειωθεί πως έτσι κι αλλιώς, η FIBA είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε κυρώσεις με απόφαση που λήφθηκε στο τελευταίο Δ.Σ στο Λονδίνο.

Οι ομάδες που μαζί με την ECA απέστειλαν το αίτημα: Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γκραν Κανάρια, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Λιέτουβος Ρίτας, Τσεντεβίτα, Ουνικάχα, Ζιέλονα Γκόρα και Ολυμπιακός.