Ακόμη και το ΝΒΑ χρειάζεται εκσυγχρονισμό! (pics)

Ακόμη και το ΝΒΑ χρειάζεται εκσυγχρονισμό! (pics)

bet365

Το ΝΒΑ ανέδειξε τις καλύτερες πεντάδες της regular season και το gazzetta αναλύει για ποιον λόγο η διαδικασία είναι αναχρονισμένη.

Προ ημερών, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έκανε γνωστές τις καλύτερες πεντάδες της σεζόν και στη διαδικασία υπήρχαν... αδικίες και εκπλήξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το ΝΒΑ... εκσυχρονιζόταν (ναι! Καλά διαβάσατε).

Πώς στελεχώνονται οι πεντάδες;

Το ΝΒΑ καθιέρωσε τα βραβεία το μακρινό 1946. Τα πρώτα 9 χρόνια η διαδικασία είχε μια πολύ σωστή μορφή, καθώς τα βραβεία δεν δίνονταν ανά θέση, αλλά στους 5 καλύτερους παίκτες βάσει ψηφοφορίας. Παρόλα αυτά, από το 1955 μέχρι και σήμερα η διαδικασία είναι απολύτως ίδια με μοναδική τροποποίηση την προσθήκη και τρίτης καλύτερης πεντάδας το 1988.

Η ψηφοφορία έχει ως εξής. Για κάθε ψήφο στην πρώτη ομάδα οι παίκτες παίρνουν 5 πόντους, για κάθε ψήφο στη δεύτερη παίρνουν 3, ενώ για κάθε ψήφο στην τρίτη καλύτερη ομάδα παίρνουν έναν πόντο.

Στην ψηφοφορία παίρνουν μέρος δημοσιογράφοι και εκφωνητές αγώνων από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά και από τον Καναδά, με κάθε ομάδα να απαρτίζεται από 2 γκαρντ, δυο φόργουορντ και έναν σέντερ, οπότε έτσι ψηφίζουν και αυτοί.

Το φετινό... φιάσκο

Πριν από μερικές ημέρες το ΝΒΑ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της φετινής ψηφοφορίας, τα οποία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, έχοντας όμως δυο τεράστιες εκπλήξεις (περισσότερα παρακάτω).

Η κορυφαία ομάδα λοιπόν της σεζόν αποτελείται από τους Στεφ Κάρι, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Καουάι Λέοναρντ, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντι Άντρε Τζόρνταν.

Μάλιστα, ο δυο φορές MVP του πρωταθλήματος είναι και ο μόνος παίκτης που ψηφίστηκε ομόφωνα στην πρώτη πεντάδα.

Αναλυτικά και οι τρεις πεντάδες:

Η... έκπληξη, όπως καταλαβαίνετε, ακούει στο όνομα Ντι Άντρε Τζόρνταν. Από τη μία, ο σέντερ των Κλίπερς αναδείχθηκε κορυφαίος σέντερ του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου και από την άλλη βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, την ώρα που οι Κέβιν Ντουράντ και Ντρέιμοντ Γκριν βρίσκονται στη δεύτερη.

Εκτός του ότι και ο Κέβιν Ντουράντ (452) και ο Ντρέιμοντ Γκριν (431) είχαν περισσότερες ψήφους από τον Τζόρνταν (317), συνολικά, είναι και πολύ καλύτεροι παίκτες.

Στην πραγματικότητα, με μοναδική ίσως εξαίρεση τους άλλους δυο (Κάζενς, Ντράμοντ) σέντερ της... 15άδας, όλοι οι παίκτες είχαν καλύτερη σεζόν από τον σέντερ των Λος Άντζελες Κλίπερς.

Αλλαγή της διαδικασίας

Διαβάζοντας κανείς το κείμενο θα σκεφτεί «και ποιοι είστε εσείς στο gazzetta που θα πείτε στο ΝΒΑ πώς θα δώσει τα βραβεία του;», ωστόσο δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά ακόμη και άτομα που απαρτίζουν το ΝΒΑ το πιστεύουν.

Κάτι που φαίνεται περίτρανα στην απόφασή της λίγκας να... καταργήσει τη θέση του σέντερ και στην ψηφοφορία για το All Star game από το 2012 και έπειτα.

Μπορεί ο Ντι Άντρε Τζόρνταν να έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με τη σεζόν που έκαναν τόσο ο Γκριν όσο και ο Ντουράντ. Ακόμη και ο συμπαίκτης του, Κρις Πολ, ο οποίος ήταν στην 2η πεντάδα, είχε περισσότερες ψήφους συνολικά.

Ο Ντρέιμοντ Γκριν ήταν (αν όχι το πιο) από τα πιο καθοριστικά μέλη της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία των regular season (73 νίκες), όπου μάλιστα για αρκετά μεγάλο διάστημα αγωνιζόταν ως σέντερ.

Ο Ντουράντ έκανε κι αυτός... παπάδες από την πλευρά του σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και μαζί με τον Ουέστμπρουκ οδήγησαν την Οκλαχόμα σε μια πολύ πετυχημένη regular season.

Το ΝΒΑ λοιπόν, ίσως θα έπρεπε να... εκσυγχρονιστεί λίγο σε αυτόν τον τομέα, γυρίζοντας... πίσω τον χρόνο, όταν ακόμη έδινε τα βραβεία στους πέντε καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος γενικά και όχι ανά θέση.

 

NBA Τελευταία Νέα