Νίκος φεύγει, Νίκος έρχεται

Νίκος φεύγει, Νίκος έρχεται

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης ρίχνει κλεφτές ματιές στην ατζέντα του Φώτη Κατσικάρη έξι εβδομάδες πριν το Προολυμπιακού τουρνουά.

Λίγες ώρες πριν οι κ.κ. Σπανούλης, Διαμαντίδης, Πρίντεζης, Καλάθης και σία ανεβούν στο παλκοσένικο για να διαφημίσουν εαυτούς και αλλήλους στο ΟΑΚΑ, ο Φώτης Κατσικάρης οδηγούσε την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα ντε Μούρθια στην 7η θέση της ισπανικής ACB με ρεκόρ 18-16 (έναντι 20-14 της 6ης Μάλαγα και 24-10 της 4ης Λαμποράλ).

Η μικρομεσαία ομάδα της νοτιοανατολικής Ισπανίας θα παίξει στα πλέι-οφ για πρώτη φορά στην ιστορία της και θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρυσι τερμάτισε 10η, τα προηγούμενα χρόνια 13η, 13η, 15η, ενώ το 2010-11 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2. Η δουλειά του Κατσικάρη της επιτρέπει να αναπνέει άρωμα Ευρώπης.

Και να πεις ότι έχει παίκτες της προκοπής…

Πίσω στην Ελλάδα, αλλά και σε 5-6 διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης και της Αμερικής, συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη στελέχωση της Εθνικής ομάδας εν όψει του Προολυμπιακού τουρνουά (4-9 Ιουλίου στο Τορίνο) και, αν όλα πάνε καλά, των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο (5-21 Αυγούστου).

Ο Κατσικάρης θα έλθει στην Ελλάδα μόλις ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις της Μούρθια, αλλά το υπόλοιπο προσωπικό της Εθνικής δουλεύει πυρετωδώς στα παρασκήνια, σε συνεργασία φυσικά με τον Ομοσπονδιακό προπονητή. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Ο αρχηγός Νίκος Ζήσης θα αποσυρθεί από την ομάδα της καρδιάς του, ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του, σε ηλικία 33 ετών και μετά από 18 συνεχόμενα «γαλανόλευκα» καλοκαίρια (1998-2015). Ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος εδώ και μήνες, αλλά αναμένεται να ανακοινώσει το «αντίο» του μέσα στις επόμενες ώρες, μέσα από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μπάσκετ. «Γράψε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου», με συμβούλευσε μια ψυχή. Αλλά ο κύβος ερρίφθη, οριστικά και αμετάκλητα. Μέσα στην ομάδα, η αινιγματική σιωπή του Ζήση θεωρήθηκε εξαρχής προάγγελος αποχώρησης, και πολύ σωστά. Είναι από τους λίγους που απέκτησαν το δικαίωμα να κρεμάσουν τα παπούτσια όποτε το θελήσουν, χωρίς να ακουστεί η παραμικρή αντίρρηση. Η Εθνική δεν θα είναι ίδια χωρίς αυτόν, ούτε στο παρκέ ούτε στα αποδυτήρια.

2. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ελπίζεται ότι θα παίξει, αφού το επιθυμεί διακαώς και ο ίδιος. Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν είναι κάθετοι στις αντιρρήσεις που φέρουν (ούτε ζητούν υπέρογκα ποσά για την ασφάλιση του παίκτη), αφού θεωρούν τον «πρωταθλητισμό» ευρωπαϊκού τύπου ωφέλιμη εμπειρία για το αστέρι τους. Έχουν, επίσης, εξαιρετικές σχέσεις με τους ιθύνοντες της Εθνικής Ελλάδας. Άλλωστε, οι 6 μήνες που μεσολαβούν από το φινάλε της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ μέχρι το ξεκίνημα της επόμενης προσφέρουν άφθονο χρόνο και ατομικό πρόγραμμα οποιασδήποτε μορφής. Στην Εθνική, τον υπολογίζουν ως «δυαροτριάρι», για να μη γράψω «ασοδυαροτριαροτεσσάρι»!

3. Ο αρχικά απρόθυμος Γιάννης Μπουρούσης δεσμεύθηκε ότι θα φορέσει τα μπλε για άλλη μία, τελευταία χρονιά, με το αόρατο περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ωστόσο, τα πλέι-οφ του ισπανικού πρωταθλήματος μπορεί να τραβήξουν μέχρι τις 20-25 Ιουνίου, για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Ο ψηλός δεν θα προλάβει να πάρει ούτε ανάσα. Το ιδανικό για την Εθνική μας σενάριο θα είναι να αποκλειστούν πριν τους τελικούς της ACB η Λαμποράλ, η Μπαρτσελόνα (λόγω Περπέρογλου) και φυσικά η Μούρθια. Για τον Κώστα Κουφό δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

4. Ο Γιώργος Πρίντεζης σκόπευε να περάσει τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού δίπλα στο κρεβάτι του πατέρα του, ο οποίος νοσηλευόταν στην Αμερική. Δυστυχώς, τον πρόλαβε η ανελέητη μοίρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο άσος του Ολυμπιακού υπονόησε ότι σκέφτεται να ζητήσει άδεια για να ξεκουραστεί αυτό το καλοκαίρι, αλλά πιστεύεται ότι τελικά θα παίξει, αφού άλλωστε το πρωτάθλημα της Α1 τελειώνει νωρίς. Η επόμενη χρονιά έχει Ευρωμπάσκετ και προσφέρεται περισσότερο για ρεπό. Ο «Πρι» έζησε την Ολυμπιακή εμπειρία το 2008 στο Πεκίνο, όπως και οι Μπουρούσης-Ζήσης.

5. Ο Κώστας Σλούκας δεν είναι απόλυτα υγιής, αλλά έλεγε στο Βερολίνο ότι δεν χάνει «με τίποτε» το Προολυμπιακό τουρνουά. Μόλις ολοκληρωθούν τα τουρκικά πλέι-οφ, θα επιστρέψει στην Ελλάδα για συντηρητική θεραπεία με τον γιατρό που εμπιστεύεται, ώστε να είναι πανέτοιμος στις αρχές Ιουλίου. Οι τελικοί του 2015 ολοκληρώθηκαν στις 19 Ιουνίου, με 4-1 μάλιστα. Υπάρχει άραγε πιθανότητα να αποκλειστεί νωρίτερα η Φενέρμπαχτσε, όπως έγινε πέρυσι; Ο Σλούκας θα μοιραστεί το κουμάντο με τον αναντικατάστατο Νικ Καλάθη, με εναλλακτική λύση τον Βαγγέλη Μάντζαρη.

6. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είχε σχεδόν εξασφαλισμένη θέση στη 12άδα, αφού είναι ο μοναδικός που μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις της μπροστινής γραμμής. Ο τραυματισμός του αλλάζει τα δεδομένα, αλλά ίσως ζητηθεί να εξεταστεί ο παίκτης από τους γιατρούς της Ομοσπονδίας, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του προβλήματος. Ο Κατσικάρης δεν τον έχει ξεγράψει ακόμη.

7. Ορισμένοι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες, όπως ο Στράτος Περπέρογλου, έχουν ειδοποιηθεί να ξεκαθαρίσουν από τώρα τις προθέσεις τους, ώστε να γίνει ο σχεδιασμός με ή χωρίς αυτούς. Δεν φαίνεται να υπολογίζονται οι βετεράνοι Αντώνης Φώτσης και Κώστας Καϊμακόγλου, εκτός αν αποκλειστεί για κάποιον λόγο η συμμετοχή του Πρίντεζη. Ούτε τα ονόματα των Ίαν Βουγιούκα, Κωστή Βασιλειάδη, Μάικ Μπράμου έπιασε κάπου το αυτί μου. Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς είναι τραυματίας και έπαιξε ελάχιστα φέτος. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θεωρείται ακόμη άγουρος.

8. Ο Νίκος Παππάς υπολογίζεται σαν πλήρες μέλος της ομάδας, αφού έχουν εξομαλυνθεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον Φώτη Κατσικάρη. Ήταν μάλιστα στα πλάνα του προπονητή και πέρυσι, μέχρι που διέλυσε το γόνατό του. Ο Παππάς επέστρεψε στο προσκήνιο με τις εμφανίσεις του στους τελικούς, οπότε θα πρέπει να περιμένει πρόσκληση. Είναι από τους λίγους διαθέσιμους σούτινγκ-γκαρντ που μπορούν να κουβαλήσουν τη μπάλα. Σημειωτέον ότι ο Παππάς δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Εθνική Κύπρου, παρά τη φημολογία των ημερών.

9. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ θα κληθεί κανονικά και θα παίξει τη ζαριά του για συμμετοχή στην τελική 12άδα, ως 4ος-5ος γκαρντ. Ύπολογίζεται ότι θα εκδοθεί έγκαιρα και το ελληνικό διαβατήριο του Ζακ Όγκαστ ,ο οποίος ολοκλήρωσε την 4ετία του στο Νοτρ Ντέιμ. Ο τελευταίος μπορεί να παίξει ρόλο τρίτου σέντερ για σκόρπια πεντάλεπτα πίσω από τους Μπουρούση-Κουφό, αλλά ενδέχεται να προτιμηθεί για αυτό το πόστο κάποιος «γαλουχημένος» στις εθνικές ομάδες, τύπου Αγραβάνη ή Μπόγρη. Ο Παπαγιάννης δεν είναι ακόμη έτοιμος.

10. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα πάρει προαγωγή στην Εθνική Ανδρών, αφού έδωσε εξετάσεις και σκληραγωγήθηκε στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό. Θα διεκδικήσει λεπτά στις δύο θέσεις των φόργουορντ πίσω από τους Παπανικολάου, Περπέρογλου, Πρίντεζη, ανάλογα με τον ρόλο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μάλλον θα κληθεί και ο αδελφός Θανάσης, ο οποίος θα αποκτήσει πιθανότητες εάν αποφασιστεί να ταξιδέψει στην Ιταλία ένας αμυντικός καμικάζι για να κυνηγήσει τους διάφορους Μπελινέλι και Μπογκντάνοβιτς.

Ελπίζω να μη ξέχασα κάποιον. Ο Κατσικάρης είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει ταχύρρυθμο πρόγραμμα ειδικών συνθηκών, όπως έγινε –με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα- πριν το Προολυμπιακό τουρνουά του 2012, όταν οι Ζήσης, Φώτσης, Μπουρούσης ενσωματώθηκαν στην ομάδα την τελευταία στιγμή.

Δεν γίνεται αλλιώς, όμως. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αντίπαλοι, αφού τα περισσότερα πρωταθλήματα συνεχίζονται μέσα στον Ιούνιο. Όσο θα ξεκουραστεί ο Σλούκας, άλλο τόσο θα ξεκουραστούν ο Ντατόμε, ο Σάριτς και ο Αγιόν.

Οι προπονήσεις του Ιουνίου θα είναι ελάχιστες (με 13-14 παίκτες), όπως και τα φιλικά παιχνίδια. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα τουρνουά 4 αγώνων, με έπαθλο ένα και μονάκριβο εισιτήριο: Ιράν, Μεξικό και εκτός απροόπτου Κροατία, Ιταλία.

Οι Κροάτες θα παίξουν χωρίς τον Άντε Τόμιτς, οι οικοδεσπότες Ιταλοί πλήρεις και με τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο. Μόνο με πανστρατιά θα πολλαπλασιάσει η Εθνική μας τις πιθανότητές της για να γνωρίσει από κοντά την Ιπανέμα και την Κοπακαμπάνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.