Όταν ο Ολυμπιακός άλωνε το δικό του πράσινο σπίτι! (pics)

Όταν ο Ολυμπιακός άλωνε το δικό του πράσινο σπίτι! (pics)
O Oλυμπιακός και ο Παναθηναϊκός σέρνουν για ενδέκατη σεζόν στη σειρά (και για 16η στα χρονικά) το γαϊτανάκι των τελικών της Basket League και ο Βασίλης Σκουντής κατεβάζει από το... ράφι των αναμνήσεων το πιο περίεργο από τα 216 ματς που έχουν παίξει οι “αιώνιοι” εδώ και εβδομήντα χρόνια!

Είμαι συνήθως υπερβολικός στις εκφράσεις μου, αλλά θαρρώ πως στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ρέπω προς την κανονικότητα, ου μην και προς την επιείκεια. Η, όπως λέει και μια ψυχή στη Θεσσαλονίκη, υπερβάλλω προς τα... κάτω!

Διάβολε,δεν είναι απλώς περίεργο, αλλά αλλόκοτο και απίστευτο να έχουν παίξει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός εκεί όπου θα συναντηθούν και αύριο και στο τέλος της βραδιάς να πανηγυρίζουν οι κόκκινοι, που άλωσαν την πράσινη έδρα!!!

Κοινώς, και για να αποτυπωθεί στη σωστή και στην πραγματική διάσταση του, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 71-72 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, και τώρα οι δυο τους! Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον πρώτο τελικό της Basket League, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

Πότε συνέβη αυτό το παράδοξο γεγονός; Τη σεζόν 1987-88, που ακολούθησε το... εθνοσωτήριο Ευρωμπάσκετ και ενώ το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε ήδη αναχθεί σε ναό του ελληνικού αθλητισμού. Εκείνη την εποχή, ο μεν Ολυμπιακός είχε ως έδρα το “Παπαστράτειο”, ο δε Παναθηναϊκός τον “Τάφο του Ινδού”, αλλά οι εκπλήξεις και τα ...πολιτισμικά σοκ διαδέχονταν το ένα το άλλο!

Κυρίαρχος του παιχνιδιού τότε ήταν ο Αρης, ο οποίος έτρεχε το μεγάλο σερί που τερματίστηκε στις 80 νίκες τον Νοέμβριο του 1988, ενώ το ταβάνι των δύο “αιωνίων” αντιπάλων ήταν χαμηλό, καθώς έμειναν έξω από την πρώτη τετράδα. Ο Αρης κατατάχθηκε πρώτος στην κανονική περίοδο με 18-0, ο ΠΑΟΚ βγήκε δεύτερος με 14-4, ο Πανιώνιος τρίτος με 12-6 και η ΑΕΚ τέταρτη με 10-8, μπροστά από τον πέμπτο Παναθηναϊκό (10-8) και τον έκτο Ολυμπιακό (9-9).

Το πρώτο σοκ κατεγράφη στον αγώνα του πρώτου γύρου, στις 5 Δεκεμβρίου του 1987, όταν ο Παναθηναϊκός άλωσε το κλειστό γήπεδο του Πειραιά (σκορ 76-85) και κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια χειροκροτούμενος από τους οπαδούς του Ολυμπιακού! Στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρισκόταν τότε ο (συχωρεμένος πια) Αμερικανός Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, ενώ προπονητής του Ολυμπιακού ήταν (στην αρχή της σταδιοδρομίας του στους πάγκους) ο Στιβ Γιατζόγλου. Οι νικητές είχαν ως πρώτους σκόρερς τον Αργύρη Πεδουλάκη (19π.) και τον Λιβέρη Ανδρίτσο (17π.), ενώ από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν ο Τζίμης Μανιάτης (24π.) και ο Γιάννης Παραγιός (21π.).

Τρεις μήνες αργότερα, η ιδέα έμοιαζε παράτολμη, αλλά εντέλει υλοποιήθηκε και κατέληξε σε ρεσιτάλ πολιτισμού! Με νωπές τις εικόνες της κοσμοπλημμύρας στους αγώνες του Ευρωμπάσκετ της προηγούμενης χρονιάς, ο (γηπεδούχος) Παναθηναϊκός που ήταν τιμωρημένος για επεισόδια σε προηγούμενο ματς και δεν μπορούσε να παίξει στη Λεωφόρο, ο (δημότης Πειραιώς) Ολυμπιακός και η (διοργανώτρια της Α1) Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συμφώνησαν ν' ανοίξουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Το ματς πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να διεξαχθεί, διότι μέχρι τότε το ΣΕΦ είχε φιλοξενήσει ελάχιστα ματς , ενώ (επειδή εκείνη την εποχή δεν ίσχυε ο κανονισμός της απαγόρευσης των μετακινήσεων ) στις εξέδρες υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων! Κόπηκαν 6.500 εισιτήρια, αλλά, ως είθισται στην Ελλάδα, οι θεατές ήταν περίπου 10.000 που μάλιστα υπήρξαν κύριοι στη συμπεριφορά τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε επιγενόμενα ματς...

Για τον Ολυμπιακό, το "Παλέ" του Νέου Φαλήρου εθεωρείτο στοιχειωμένο, διότι πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχε γνωρίσει εκεί δύο ήττες σε ισάριθμα ματς: με 78-88 στον τελικό Κυπέλλου του 1986 από τον Παναθηναϊκό και με 73-75 νωρίτερα στη σεζόν 1987-88 από τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο το βράδυ της 5ης Μαρτίου του 1988 ξόρκισε την κατάρα, επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 72-71 και έδωσε το δικαίωμα στον Στιβ Γιατζόγλου να δηλώσει ότι “αν του χρόνου ενισχυθούμε με δύο ξένους και γίνουμε δυνατοί και ανταγωνιστικοί, θα έχουμε 20.000 οπαδούς μας σε κάθε αγώνα σε αυτό το γήπεδο”.

Συνέβη τούτο μετά από τριάμιση χρόνια, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Γιάννης Ιωαννίδης πήραν τον Ολυμπιακό μια και καλή από τους... τσίγκους της Λεύκας και τον εγκατέστησαν άπαξ δια παντός στα σαλόνια του ΣΕΦ...

Σε αυτό το ιστορικό ματς ο Παναθηναϊκός προηγείτο στη μεγαλύτερη διάρκεια (38-27 στο 17ο λεπτό), αλλά ο Ολυμπιακός είπε την τελευταία κουβέντα. Η ανατροπή του σκηνικού επιτεύχθηκε χάρη στην έμπνευση του Γιατζόγλου να αλλάξει την άμυνα των “ερυθρολεύκων” από man to man σε ζώνη 1-3-1. Χάρη στον “σταυρό” στα (ή aquila, που σημαίνει αετός, όπως καθιερώθηκε και αποτέλεσε τον θυρεό της Ολίμπια Μιλάνο, κυρίως στη δεκαετία του ΄80, επί ημερών Νταν Πίτερσον) ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 50-49, ενώ στα τελευταία δευτερόλεπτα το ματς εξελίχθηκε σε θρίλερ: στα 54'' κι ενώ το σκορ ήταν 68-70 ο Αργύρης Παπαπέτρου χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ, στη συνέχεια ο Κώστας Παναγιωτόπουλος έδωσε στην ομάδα του αέρα τεσσάρων πόντων (68-72) για να διαμορφώσει το τελικό 71-72 στα 12'' ο Γιώργος Σκροπολίθας με τρίποντο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σκροπολίθας 10, Φραγκισκάτος 9, Ανδρίτσος 29, Παπαπέτρου 10, Στεργάκος 9, Δημακόπουλος 4, Μίσσας. Προπονητής: Ρίτσαρντ Ντουξάιρ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παραγιός 12, Μανιάτης 15, Μπάλης 7, Παναγιωτόπουλος 23, Καμπούρης 13, Ντάκουλας 2, Καρκαμπάσης, Σαμπάνης, Χριστοδούλου.Προπονητής: Στιβ Γιατζόγλου

Διαιτητές: Μούστος-Πανταζής

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3