Υπάρχει φαβορί στη σειρά των τελικών

Υπάρχει φαβορί στη σειρά των τελικών

Υπάρχει φαβορί στη σειρά των τελικών

Ο Παναθηναϊκός είναι στον τελικό της Α1 και ο Αρης Λαούδης κάνει μια πρώτη ανάλυση των «αιώνιων» τελικών και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός ξεκινάει από τη θέση του φαβορί.

Η «σίγουρη» ατάκα γι αυτά τα παιχνίδια είναι η κλισέ πρόβλεψη «δεν υπάρχουν φαβορί στα παιχνίδια Ολυμπιακού  - Παναθηναϊκού» και η ιστορία έχει δείξει πως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ωστόσο, πριν από κάθε σειρά τελικών υπάρχουν τα δεδομένα κι αυτά τα δεδομένα μπορεί στην πορεία να ανατρέπονται, αλλά σε πρώτη φάση δίνουν μια εικόνα για το ποιος φαίνεται να έχει το «πάνω χέρι».

Τα δεδομένα λοιπόν αυτή την στιγμή γέρνουν υπέρ του Ολυμπιακού κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το πλεονέκτημα της έδρας, έχει να κάνει με την αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων, την ετοιμότητα τους για μια σειρά παιχνιδιών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται γι αυτά τα παιχνίδια.

Κανείς μας δεν ξέρει τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Αργύρης Πεδουλάκης γι αυτή την σειρά, ούτε και ο ίδιος μπορεί να νιώθει σίγουρος κατά πόσο η ομάδα του μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτό που θέλει.

Μπορεί πράγματι να έχει στο μυαλό του το τέλειο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, αλλά μέχρι και ο ίδιος έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο μια ομάδα που είναι μαζί για ενάμιση μήνα είναι σε θέση να εφαρμόσει όλα όσα έχει κατά νου.

Στο τέλος της ημέρας, αυτή η σειρά των πέντε αγώνων με τον Αρη, μπορεί να λειτουργήσει και θετικά για τον Παναθηναϊκό. Αλλωστε, τι χρειάζεται μια ομάδα για να αφομοιώσει τη λογική ενός νέου προπονητή; Χρόνο και μόνο χρόνο και σ' αυτή την περίπτωση ακόμη και η μια εβδομάδα παραπάνω είναι κέρδος για τον ταλαιπωρημένο (και) φέτος Παναθηναϊκό.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην σε πείθει για τη σταθερότητα και την σιγουριά που (δεν) εμπνέει, αλλά έχει διαχειριστεί πλέον το ψυχολογικό σοκ του αποκλεισμού από την Euroleague, έχει μια σταθερή φιλοσοφία από την αρχή της σεζόν και είναι σαφώς πιο εύκολο για τον Σφαιρόπουλο να δουλέψει μια ομάδα με δικές του επιλογές, σε αντίθεση με τον Πεδουλάκη που προσπαθεί να προσαρμόσει τις δικές του απόψεις σε παίκτες που δεν έχει επιλέξει και που πιθανώς να μην έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία του.

Γι αυτό άλλωστε είναι και άδικο να κριθούν με τον ίδιο τρόπο ο Σφαιρόπουλος και ο Πεδουλάκης στο τέλος της σεζόν. Γιατί μπορεί πράγματι ο τεχνικός του Ολυμπιακού να κρίνεται η επιτυχία ή η επιτυχία από την κατάκτηση του τίτλου, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για τον Πεδουλάκη που μέσα σε δύο μήνες κλήθηκε να συμμαζέψει την ομάδα, μην έχοντας την ευκαιρία για την οποιαδήποτε αλλαγή στο ρόστερ.

Συμπερασματικά, αν βγάλουμε τις φανέλες, την προϊστορία και την ανατροπή δεδομένων πολλάκις στο παρελθόν, ο Ολυμπιακός ξεκινάει από τη θέση του φαβορί κι όχι μόνο λόγο έδρας. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε σχέση με την εικόνα που είδαμε στα παιχνίδια με τον Αρη και να παρουσιάσει κάποια από τα στοιχεία που προσπαθεί να περάσει ο Πεδουλάκης στην ομάδα, αλλά μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν γίνει εμφανή.

Και δυο λόγια για το Final 4... Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός είχαν θέση στο Βερολίνο, με βάση την εικόνα που έχουν παρουσιάσει οι τέσσερις ομάδες. Είναι άλλη μια επιβεβαίωση πως το μπάσκετ είναι αξιοκρατικό άθλημα και στο τέλος νικάει αυτός που το αξίζει. Ούτε σε επίπεδο ρόστερ, ούτε σε επίπεδο «χημείας», ούτε καν σε επίπεδο ενέργειας άξιζαν οι ελληνικές ομάδες να βρίσκονται στη θέση της Λοκομοτίβ ή της Λαμποράλ.

Η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ έφτασαν στο τέλος της διαδρομής, πάλι επειδή το άξιζαν με βάση την σταθερότητα και το μπάσκετ που έπαιξαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι Παναθηναϊκοί θα καθίσουν απόψε στον καναπέ για να παρακολουθήσουν τη μάχη των «κουμπάρων», από την μία μ' ένα γλυκό χαμόγελο τύπου «α, ρε τι ζήσαμε» και από την άλλη με τη γνωστή απορία «γιατί να μην τα ζούμε ακόμη;». Δυστυχώς, τα πράγματα άλλαξαν, οι εποχές άλλαξαν και ο καθένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της χρυσής εποχής πήρε το δρόμο του. 

Ομπράντοβιτς εναντίον Ιτούδη λοιπόν, απολαύστε το απόψε και σκεφτείτε πως ο Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή δεν είχε απλά τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη, είχε το κορυφαίο δίδυμο προπονητών στην Ευρώπη.  Ενα δίδυμο που γεννούσε ιδέες, δύο ανθρώπους που δεν δίσταζαν να πλακωθούν στη διάρκεια του παιχνιδιού, δύο πρόσωπα που από ένα σημείο και μετά τα θεωρούσαμε ένα... Σκεφτείτε πόσο καλά θα ξέρει ο ένας τη δεύτερη σκέψη του άλλου στη μονομαχία του τελικού...
 
 

 

Best of internet